Home    Wedstrijduitslagen    Persoonlijke Records    Trainingtotalen     Wedstrijdkalender   Mail Me
Wedstrijdverslagen Jogger Jo Schoonbroodt 2018

Klik op onderstaand verslag:
Battice(B) - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km
Frankfurt (D) - Marathon
Meerssen - Marathon Meerssen
Xhouffraix (B) - Trail des Hauttes Fagnes 24 km
Brunssum - Staploop 10 km
Maastricht - St.Pieter BearTrail 32km
Valkenburg - Den Drieschloop 20km
Harmelen Hardloopevent - 10 km
Zomervakantie/training Frankrijk
Maastricht - Maastrichtsmooiste 10EM
Maastricht - RonForRun Maasvalleiloop
Vise (B) - Maas Marathon
Maastricht - Treechloop 11,5km
Rotterdam - Marathon
Maastricht - Groeneloper Run 10km
Brunssum - Parelloop Toprun 10km
Stein - 6 uur Ultraloop
Posterholt - Annendaalloop 1/2 marathon
Beek - Poort naar het Heuvelland Trail 30km


Battice(B) - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km www.4cimes.tk
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
11-nov-18 Battice (B) 33 600 2:28:43 13,3 4:31 441 37 11 3m/s 145 160 Polar
Op de 11e van de 11e mijn 25e Les 4 Cimes
Natuurlijk mag de  Les 4 Cimes du Pays de Herve 33 km dit jaar niet op mijn to-do hardloop uitdagingen ontbreken. Dit monument onder de hardloopwedstrijden hanteert nog altijd dezelfde principes als toen men begon in 1986. Een gastvrije ontvangst, prima verzorging onderweg, een afwisselend mooi uitdagend parcours door het heuvelachtige Land van Herve.
Na afloop een hap streekproducten en dit allemaal GRATIS. Zo kan het dus ook.

De wedstrijd is een gevecht met de elementen waarbij iedereen winnaar is en dat mag na afloop gezamenlijk gevierd worden in de Salle de Fete met een glas Val-Dieu waar de muzikant toppers van uit het fossielen tijdperk speelt. Dit alles geeft een sfeer die bij geen enkel evenement te evenaren is.
"Battice is Fantastisch".

Na een lekkere pastaparty op zaterdagavond in de Salle de Fete en voldoende Vin Rouche (Frans druivensap) is het op zondagochtend zover.
11-11. Les 4 Cimes te Battice (3x 11 km) en voor de 3x11e keer georganiseerd, start om 11 uur. 
De weersvooruitzichten zijn behoorlijk winderig, prima temperaturen en regen rond 13 uur.
In een herfstdecor dalen we de eerste km rap naar beneden. De muur van Battice zal straks na 33km wel wat anders aanvoelen.

Zo wie zo verwacht ik geen potten te kunnen breken na mijn Frankfurt marathon van twee weken geleden en laat het (loop)touw wat vieren. Hugo Nijssen loopt van me weg en M60 Marc Hiemeleers stoomt ook heuvelop voorbij. Omdat het parcours nauwelijks een vlakke km heeft is het lastig om op het klokje een gelijkmatig tempo te lopen (5km in 21:24)

Na de 1e Cimes merk ik in de afdaling dat het lekker rolt en verloren terrein kan goed maken. Richting Mortroux kom ik weer onverwacht voorbij Marc Hiemeleers. (10km in 42:51)

Tja en dan mag er vervolgens weer geklommen worden en dat vinden de benen niet zo lekker. Het onverharde stuk ligt er nog droog bij en is goed beloopbaar. Omhoog richting Neufchateau zie ik Hugo Nijssen voor me lopen. (15 km in 1:04:28)

Ik kom geen meter korterbij en de wind voelt nu aan als een extra Cime. Gelukkig heb ik een klein groepje dat beurtelings de kop pakt en eenmaal boven mag ik de grote plaat opzetten. De afdaling gaat met gezwinde spoed waarbij ik een gesprek heb met een Waal die Amsterdam marathon rond de 3 uur heeft gelopen. De nodige lopers kan ik inhalen door lekker naar beneden te vliegen. #IfeelFast (20km in 1:27:21)

En dan begint onder in het dal nabij de abdij/brouwerij van Val-Dieu de beklimming van de 3e Cimes. Deze is cruciaal en de kunst is om na zo een lange afdaling weer te schakelen naar het klimwerk. Uit onverwachte hoek komt Sylvain La Fontaine en fietsmaat me voorzien van sportdrank. Het tempo heuvelop kan ik goed oppakken met de fietsers naast me en dat geeft ook mentale ondersteuning. Eenmaal boven mag ik weer in mijn eentje verder. (25km in 1:51:1)

Het mooie herfstlandschap heeft inmiddels plaats gemaakt voor grauw regenachtig en vooral winderige weer. Het is nu afzien en de wegen zijn vol met gaten zodat een regelmatige pas niet mogelijk is. Battice komt wel naderbij en na 25 deelnames weet ik dat dit niet de makkelijkste km's gaan worden. (30km in 2:14:54)

In de laatste km's voor De Muur ziten nog een paar afdalingen die een ware marteling zijn als de benen als glas aanvoelen. (De benen slijten in Les 4 Cimes meer van het afdalen dan van het klimmen). Komt er nog bij dat mijn teennagels pijnlijk beginnen te protesteren. Kortom laat die finish nu maar komen. De Muur voelt ook aan als een muur en het lijkt of het stijgingspercentage veel meer is dan toen we hier omlaag kwamen een dikke twee uur geleden.

Wandelen is geen optie dus "Keep on Running" met totaal verzuurde benen. De speaker schreeuwt iedereen naar boven en het publiek geeft me het laatste zetje. Na 2:28:43, 1e M65 en 1e NL, ben ik uit "genoten" en gaan de hemelsluizen open. Met de zegen van boven sjravel ik richting sporthal voor een hopelijk warme douche.

Na een welverdiende massage vul ik in de Sal de Fete de verloren energie aan met een gratis bord vol streekproducten. Op het podium doet de oude muzikant ons deelgenoot maken van toppers van toen en de Val-Dieu trappist verhoogd de feeststemming.

Organisatie bedankt voor deze unieke gratis sfeervolle loop.


Frankfurt (D) - Marathon www.frankfurt-marathon.com
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
28-okt-18 Frankfurt 42,2 70m 2:58:37 14, 4:13 8316 915 5 3m/s 147 160 Polar
Run the Skyline - 70e Sub3 - Der Typ ist Wahnsinn! - #NoPressure

In augustus werd ik verrast met de vraag van Asics Duitsland om in Frankfurt Marathon een poging te wagen om voor de 70e keer een sub 3 marathon (eindtijd onder de 3 uur) te komen lopen. Tijdens het Frontrunner weekend in Amsterdam mag ik langs de grachten rennen en wordt er een video en interview opgenomen als promo. Het vuurtje is aangestoken maar er is nog een lange weg te gaan en schept dit niet onnodige spanning en verwachtingen? #NoPressure

Mijn wedstrijd voorbereiding mag onorthodox genoemd worden met veel traillopen (Valkenburg-PieterTrail-Haute Fagnes) en als enige wegwedstrijd de heuvelachtige 3/4 marathon Meerssen in 2:15 uur. Meerssen sterkt me in mijn verwachting dat een eindtijd rond de 3 uur mogelijk is.

Zorgpunten zijn er ook. Mijn knie is na een mooie zomervakantie in de Dordogne (437 km met ruim 10.000 hoogtemeters) gaan opspelen bij de eerste snelheids training thuis, overbelast? Fysio Stan Loo www.bmetric.nl helpt me aan oefeningen met elastieken band om de zaak wat steviger te maken. Tevens gaan door de pijnlijke knie noodgedwongen mijn km totalen drastisch omlaag.

Alsof dat nog niet genoeg is loop ik tijdens de St.Pietertrail een blessure op bij mijn hak/achilles. Een verkeerde schoenkeuze, trailschoenen zonder demping in combinatie met de keiharde ondergrond. Ik zoek naar een oplossing door met hakverhoging te lopen. Snelheids trainingen laat ik achterwege. Tevens ben ik me bewust dat dit kwaliteitsverlies oplevert, maar het is roeien met de riemen die ik wel nog heb. Om meer demping in de schoenen te hebben kies ik voor de iets zwaardere Asics Nimbus 20 ipv de lichtere Dynaflyte 3. En gaat er een gel-hakje in de schoen, dat wordt marathon lopen op hakjes.

Toch weet ik nog een week van 157km te "draaien", de duur zit wel goed, maar weinig kwaliteits training. Hier mijn planning voor Frankfurt, naar dat tempo van 4:15 min/km 42,2 km aankunnen om onder de 3 uur te blijven is een grote vraag?

Ricardo Floris van florisrunningevolution.nl geeft me voor ik afreis naar Frankfurt nog een sportmassage en mentale opkikker.

Op vrijdag rij ik met Jenny richting Frankfurt Maritim Hotel nabij de Messe waar ook de start/finish is. De Skyline van Frankfurt, Duitslands bankenstad,  is imponerend en in de avond zijn de wolkenkrabbers mooi verlicht. Ik haal mijn startnummer in het beursgebouw en tref mezelf aan op diverse publicaties. #NoPressure

Jo, 68 Jahre alt, lief insgesamt schon 69 Marathons von 110 absolvierten Rennen unter der magischen 3 Stunden Marke.
Und das obwohl Jo erst mit 36 Jahren überhaupt mit dem Laufen anfing. Aus gesundheitlichen Gründen begann er damals zunächst mit Spaziergüngen, dann packte ihn die Liebe zum Laufen, die bis heute hält.
Sein Lebens-Ziel: Bis zu seinem 100. Geburtstag genau 100 Marathons unter 3h zu laufen. Ob er dieses Jahr in Frankfurt seinen 70igsten U3-h-Marathon packen wird?
Verfolge seinen Lauf am 28.10. in Frankfurt auf Facebook LIVE!

Op de zaterdagochtend om 11 uur ga ik voor een Instagram video interview (Engels) door Thomas Pickelner (Asics Community Manager Scandinavia). De spanningsboog van Instagrammers is 15 sec, langer heeft geen zin. Dat wordt kort en krachtig praten.

Ik bezoek nog een inspirerende workshop van de Frontrunners Germany, die een compleet programma hebben naast de marathon, en praat met wat Frontrunner teammates.

Omdat ik ook nog wat wil rusten voor de marathon zoek ik in de middag de bedstede op. Even afsluiten van alle media drukte. #NoPressure

Om 16 uur wordt ik in de Sportexpo verwacht bij de enorm grote stand van Asics voor een live Duits interview en trek mijn loopspullen aan om buiten ook de kelderende temperatuur aan te voelen.

Op weg naar het interview kom ik voorbij de 22m hoge en bewegende man met de hamer. Dit markant kunstwerk staat er het gehele jaar en ik vraag aan een Japanse toerist of ze een foto van me wilt maken. Om het profiel wat beter te zien kruip ik een etage hoger. Bij het omlaag gaan helpt de zwaartekracht me wat snel naar de grond, met het gevolg dat ik op mijn zij val en daarbij mijn hand blesseer. Heeft de man met de hamer me al voor de start te pakken?

Na mijn "Marathon sub3" verhaal in de expo mag ik door naar "Ein Interview in der Festhalle auf der Buhne in deutscher Sprache". Daar sta ik op het podium met Jan Frodeno, Olympiasieger und zweifacher IRONMAN-Weltmeister.

Ik zal eerlijk bekennen dat ik hem nog niet kende, maar ook hij mij niet, denk ik. Ik maak een praatje met Jan die nu in Spanje woont. Pas als Jan terug het publiek in gaat heb ik in de gaten hoe populair deze triatlon kampioen hier is. Handtekeningjagers en selfiemakers vliegen op hem af.

Ik laat Jan en alleman achter in de Festhalle waar ik morgen over de rode loper onder de 3 uur hoop de finish te passeren.

Met Jenny ga ik naar een pastaparty van de Asics Frontrunners Germany. Daar treffen we ook de Nederlandse Frontrunners.
De grote vraag vanavond is, wat doen we morgen aan ivm de verwachte ijzige wind?

Je kunt nog zo goed voorbereid zijn op de marathon, verrassingen zijn niet uit te sluiten.
Het weer is bijvoorbeeld zo een dingetje. Na maanden zomer en voor mij ideale temperaturen keldert de verwachting naar 5.C en mogelijk regen. Wat voor anderen in het voorjaar de eerste warme dag is, geeft bij mij de eerste koude dag een soortgelijk effect. Echt warm kleden heeft geen zin want dat loopt ook voor geen meter.
Het is wat het is.

Er worden genoeg koolhydraten gestapeld op de pastaparty en ik laat deze keer de alcohol staan voor het hogere #Breaking3 doel. Terug wandelend naar het hotel is de gure wind tussen de hoge gebouwen goed voelbaar.

Om te relaxen en me wat op te warmen voor de te verwachte koude neem ik in de avond een sauna en zwembeurt.

Voor het slapen leg ik de loopkleding en schoenen al klaar voor morgen. Gelukkig hebben we vannacht een uurtje extra ivm de zomer-winter overgang.

Frankfurt Marathon Raceday
Om 7 uur ben ik aan het ontbijt en ondanks dat het lopend buffet vele verleidelijke hapjes heeft, weet ik me te beperken tot koffie met 3 boterhammen jam en banaan. Wel volkorenbrood met veel verschillende noten. Dat zou volgens de regeltjes wittebrood moeten zijn, maar mijn maag is niet anders gewend en dit brood is gewoon erg lekker.

Als ik buiten het hotel kom, in wedstrijd outfit, voel ik dat het echt niet mijn weertje vandaag is. Er waait een koude straffe wind en tussen de hoge gebouwen komt deze van alle kanten.

Ik tref de Frontrunners voor een fotoshoot en als laatste voor de start wacht nog een interview voor de Facebook Livestream nabij het startvak. Ik sta in mijn wedstrijd loopkleding en de wind jaagt de vlaggen strak. Door de koude wind koel ik af van het stilstaan bij het interview. Jan Frodeno, die niet loopt door rugblessure en als VIP aanwezig is, bied me zijn overjas aan. Kijk dat is een sporter die weet dat een warming-up belangrijk is.

Om 10 uur is de start en ik mag vertrekken vanuit het tweede startvak (Lopers < 3 uur) waar ik nog een Nederlander spreek. In de drukte is het even zoeken naar Thomas Pickelner, hij zal me een paar km volgen voor de Facebook Livestream. Ik ben blij dat de benen eindelijk mogen bewegen en hopelijk mijn temperatuur wat omhoog brengen. (5km in 20:50)

 Thomas loopt geregeld voor me als de wind op kop staat en controleert het tempo. Hij loopt langer mee dan gepland en dat is mooi meegenomen. (10km in 42:03)

Nu mag ik het verder alleen doen en door de wisselende wind zijn de km tijden ook erg fluctuerend. (15km in 01:02:49) en (20km in 01:24:07)

Halfweg klok ik 01:28:56, dat is met een minuut marge mooi binnen het geplande schema. Nu zeggen getallen natuurlijk niet alles. Mijn gevoel op dat moment is dat ik veel te hard moet werken om dit tempo vol te houden. Grootste boosdoeners zijn mijn door de koude verstramde spieren. Ik ga opzoek in mijn broekzak naar wat energie maar krijg door de koude vingers (en dat met handschoenen aan) de rits niet open. Uiteindelijk moet ik stil gaan staan om de rits te openen. De 3 uur pacers die alle tijd ruim achter me hebben gelopen komen voorbij terwij ik nog stil sta en verdwijnen uit mijn zicht. Ik trek me weer op tempo en maak wat snellere km's om verloren terrein goed te maken (25km 01:45:13) #NoPressure 

Nog steeds zie ik geen vlag van de 3 uur Pacers voor me. Het is om moedeloos van te worden want ik heb voor mijn gevoel al diep in de buidel getast (30km in  02:06:45)

De volgende km's lopen moeizaam en het is lastig om de focus te houden op mijn 3uur doel dat in de verte voor me loopt. Inmiddels is Thomas weer bijgesprongen als razende reporter en dat geeft wat afleiding. Hij probeert me op te beuren met het feit dat de App nog steeds een voorspelling van 2:59 uur geeft. Zouden de 3 uur pacers gewoon te hard bezig zijn? Achteraf zie ik dat ik teveel inlever op deze laatste 5 km tov de planning.(35km in 02:28:11)

Tijd voor ACTIE want dit loopt verkeerd. Goede raad is duur, zeg maar onbetaalbaar. Ik probeer looptechnisch zo goed mogelijk mijn arminzet te doen. Waar het vandaan komt weet ik niet maar naar eindeloos knokken heb ik de 3 uur Pacer weer in beeld en een mooi richtpunt.
Bij 39 km kom ik bij de 3uur groep. Maar ik wil onder de 3 uur lopen dus erop en erover. (40km in 02:49:18)

Deze versnelling hakt er behoorlijk in en er komt geen einde aan de slingerweg richting finish. De Festhalle heb ik al van alle kanten gezien. Mijn energie raakt op, de benen willen nog enkel stilstaan, of nog liever, gewoon liggen. Waar blijft die rode loper waar iedereen zo lyrisch over vertelde? Ik wil maar een ding: Niet ingehaald worden door de 3uur Pacer voor de Finish.

Ja en dan eindelijk de finish (2:58:37) op de rode loper in de Festhalle, met boem boem muziek en confetti, dit is een droom die uitkomt. Wat een emotionele explosie. (Zie film beneden)
#Breaking3 For the 70th time (1e M65)
Sjiek is miech dat.

Nawoord: Ging er dan niets mis bij dit Franfurt project? Terwijl thuis de wasmachine draait, realiseer ik me dat het Maggiblokje nog in het zakje van mijn runningtight zit en er een soepje van maakt. Als bij komende wedstrijden een geurtje uit mijn broek komt dan zijn jullie bij deze gewaarschuwd.

Hier de video (Livestream) direct na binnenkomst (Der Typ ist Wahnsinn!). https://www.facebook.com/ASICS.DE.CH.AT/videos/2293560150686160/

Dagblad De Limburger - Na de Douche (Klik hier)
#NoPressure #Asics #ImoveFrankfurt #Frontrunner #RonForRun
 


Meerssen - Marathon Meerssen www.marathonmeerssen.nl
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
14-okt-18 Meerssen 31,65 255m 2:15:39 14 4:17 41 3 25 3m/s 149 162 Polar
Geen Meerssen Marathon, maar ....
Het dilemma was groot na twintig keer de Meerssen Marathon afstand gelopen te hebben. Gaan we voor de 21e keer de marathon in Meerssen lopen of?
Lopen voor je plezier geeft extra fun als je ook eens wat anders doet, dus?
Marathon Frankfurt is twee weken na Meerssen en een aantal Asics Frontrunners gaan daar lopen. Beide marathons lopen is op dit moment fysiek niet mogelijk door wat rechter knie en hak malheur. Ik wil Meerssen niet laten lopen, dus de keuze is 3/4 marathon (3 ronden) of ook wel de 20 Mijl genoemd.

Marathon Meerssen (20 mijl) was weer een sfeervol waar loopfeest.
Doelstelling was 31,65 km lang een 3 uur marathon tempo over dit heuvelachtig parcours. Dat zou een eindtijd van 2:15 uur betekenen. Tussen doel en realisatie liggen nog wat hobbels en met een zomerse temperatuur in oktober kan ik goed leven.

De eerste ronde vertoef ik tussen de deelnemers van de kwart en halve marathon. Guido Penders heeft de beste papieren op deze 20 mijl en is al snel uit mijn blikveld verdwenen. Op het heen en weer stuk na Waterval krijg ik een mooi overzicht van de volgorde in de wedstrijd. Robert ten Vaarwerk loopt op stek 2 en Bart Taks op plaats 3.
Doorkomst 1e ronde 10,55km in 44:15 minuten

De tweede ronde gaat me moeizaam af en ik verlies een dikke minuut op Bart Taks. Vraag me niet hoe dat kan, maar op een of andere reden loopt het niet. (Ronde tijd 46:12)

Bij het ingaan van ronde 3 zie ik Dennis Oomkes (1e Kwart Marathon) en Roger Rousseau (3e Halve Marathon) uitlopen van hun wedstrijd en dat is een mooi mikpunt om weer de swung erin te krijgen. De klim naar Schietenkoven gaat wat beter en omhoog naar de kerk van Ulestraten komt Bart Taks in beeld. Op het vals plat naar het hoogste punt van het parcours (Genzon) kan ik bij Bart komen en gaat het bij Waterval met gezwinde spoed naar beneden. Op het heen en weer stuk, met nog 2km te gaan, zie ik dat ik nog een aanzienlijke achterstand heb op de nummer 2 van de wedstrijd, Robert ten Vaarwerk.
Dankzij een goede laatste ronde kom ik uiteindelijk op een 3e plaats overall na 2:15:39 aan de lekkere Limburgse vlaai.

Dit is marathon tempo 3 uur, test voor Frankfurt, op heuvelachtig parcours lijkt me geslaagd.


Xhouffraix - Trail des Hautes Fagnes traildeshautesfagnes.be
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
29-sep-18 Xhouffraix 24 700m 2:30:57 9,5 6:17 631 112 8 2m/s 131 159 Polar
Genieten in de Hautes Fagnes
Het is witjes buiten aan de grond, met volop zon, als ik de gordijnen optrek te St.Jacques. Deze combinatie zorgt ervoor dat er een witte wolkendeken beneden in het dal hangt en wij een wonderlijk mooi uitzicht hierboven hebben.
Het is de laatste zaterdag van september, dus Trail des Hautes Fagnes en de zomer weet nog van geen wijken. Dat belooft vandaag weer een "Hautes" dag te worden. Anouk en Tamara kiezen voor de 12 km en ik mag gaan voor 24 km fascinerende Ardennen natuur. Terplekken tref ik Henk Bruggeman (Henk De Loper) en Anita Stoorvogel die ik via Strava voorbij zag trekken in St.Jacques.

Door de drukte van de vele na-inschrijvers (dubbele rij tot buiten) wordt de start een kwartier uitgesteld en om 11:30 uur mogen we op pad.
De hoogteverschillen en dito uitzichten zijn hier, nabij het hoogste punt van België, uniek. De organisatie wisselt ook elke 2 jaar van route om zoveel mogelijk van de Hautes Fagnes te mogen bewonderen.

De eerste afdalingen gaan moeizaam omdat mijn benenwagen nog stram en stijf is. Combinatie van ouderdom en lage temperatuur in de bossen.
De handicap zorgt er wel voor dat ik wat langer kan rondkijken.

Onderweg passeren we een steengroeven en mogen een paar keer door een beek.
Bij de hoogst gelegen burcht van België, Chateau Reinhardstein, (Ovifat) is er een drankpost met muziek waar ik wat langer blijf hangen. Grappig om te zien wat de combinatie van muziek en sporters teweeg brengt. Danspasjes en vrolijke kreten maken er een party van.

Goed gemutst ga ik verder richting Sourbrodt, het is stevig klimmen naar de top van de piste van Ovifat op ruim 600m. Het gebied is me goed bekend omdat we hier jaarlijks in de winter de Leeuwenborgh Helletochten begeleiden. Langs het riviertje de Bayehon (afkomstig van de waterval) komen we bij een brug gevolgd door een stevige klim. De greppel is zo stijl dat het handen en voetenwerk wordt en elke struik/boom nodig is om boven te komen.

In een schaduwrijk bos zie ik te laat een obstakel en ga op mijn snuiter onderuit. De (lak)schade valt mee en verdwaasd van de val ga ik verder.
Bij Longfaye is er een relatief vlak stuk om te herstellen. Hierna volgt nog een laatste beproeving waarbij ijzeren trappen ons naar boven voeren. Dan is het uitbollen naar de streep waarbij steeds meer lopers aan het wandelen zijn. #PijpLeeg

Als ik over de finish kom (24 km, 700Hm in netto 2:21:40) is een bakje Belgische Frieten met mayo het eerste wat ik voor me zie. Dochter Anouk staat me ermee op te wachten en de vette aardappel smaakt goed.
Ondanks wat tegenvallende tijd toch nog eerste bij de Veteranen 3. Daar mag ik mee thuis komen in St.Jacques.
Brunssum - Staploop 10 km www.staploop.nl
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
22-sep-18 Brunssum 10 70m 0:42:07 14,2 4:12 120 15 13.C 2m/s 144 160 Polar
Herfst op de Brunssummerheide
Onder druilerige omstandigheden is het animo wat minder als ik met Roger Rabbit, Roger van Kan en Luuk Janssen in Brunssum arriveer. Na weken mooi en droog weer is de herfst vandaag echt begonnen en dat is wennen. Ondanks het grotendeels onverharde parcours kies ik niet voor de hardere trailschoenen, ivm mijn hakmalheur, maar ga op pad met de Asics Dynaflyte met daarin extra gelhakjes.

Bij de start van de twee ronden voel ik dat ik vanmorgen al een training heb verwerkt en het duurt even voor de diesel op toeren komt bij dit killere weer.

De heide is ondanks alle nattigheid een mooie omgeving om de benen te strekken en gaande weg haal ik wat lopers in.

Rob Riksen is me vandaag te snel af en zal ik pas bij de finish terug zien.
Jordy Smit en Thomas Frohn zie ik op de rechte stukken voor me lopen en dat zijn uitdagende targets. Op het vlakke kom ik bij Jordy, maar heuvelop is het voor mij weer kleur bekennen en loop ik achter de feiten aan.

In de laatste ronde gloort er hoop voor me omdat de verschillen kleiner worden. Ik kom bij Jordy en geef hem een compliment voor zijn krachtige maar wel erg grote tred. Dan zie ik Thomas op het bochtige parcours steeds vaker voor me in beeld. Met nog 1 km te gaan kan ik aansluiten en even op adem komen. Tja, en dan is het te verleidelijk om niet de gaskraan nog eens open te trekken. ;-)
Na 42:07 minuten is er de finish en massage met lekker warme douche.

Bij de oude knarren krijg ik een fles Frans druivensap als beloning voor de 1e stek.
Top 5 mannen: Arne Agten, Jorrit van der Raadt, Koen Huizinga, Roger Rousseau, Luuk Janssen.
Maastricht - St.PietersBearTrail http://bearsports.nl
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
16-sep-18 Maastricht 32 871m 2:52:29 11,1 5:23 157 7 22.C 2m/s 139 158 Polar
St.PietersBearTrail als test
Door knie malheur nog geen XXXL duurloop kunnen doen en Frankfurt Marathon nadert, wat doe je dan?

De St.PietersBearTrail leek me een goed alternatief om de loopdraad weer wat langer op te pakken. Voor we vertrekken zie ik twee mergel witte lopers van de korte afstand op een schoen uit de groeve komen. Ze zijn beiden een schoen in een zuigende plas mergelwater kwijt geraakt en konden hun schoen ondanks onderwater speuren niet meer vinden. De tweehonderd deelnemers van de 32km zijn gewaarschuwd.

Bij de start tref ik Dave Houben en lopen nagenoeg hetzelfde tempo. Dave heeft er een foto interval training van gemaakt en helpt me zo aan mooie actie plaatjes. Bedankt.

Als we na, een on Nederlands toerke van 3km, met het witte mergel tot achter de oren uit de groeve komen lopen we rond plaats 10 en begint de slinger klim vanuit de mergelkuil. Hier lopen me een paar lopers voorbij maar ik voel dat er nog reserves zijn die later harder nodig zullen zijn.

In het Enci-bos maak ik wat verloren plaatsen goed en in de afdaling naar de buitenrand van het bos kom ik bij Dave. De laatste klim in dit bos is weer wat minder en in de afdaling naar de Jeker zie ik Dave richting Apostelhoeve lopen. In de rechte klim (Gek genoeg Dalingsweg genoemd) langs de druivenstruiken gaan drie lopers voor me. Zonder te forceren kom ik boven en op de vrij vlakke Susserweg wordt het verschil kleiner. In de afdaling richting Chateau Neercanne loop ik het gat dicht. De diesel is nu warm en in het hellingbos van de Jezuietenberg kan ik mijn positie vasthouden.

Na de holleweg afdaling bij het Chateau volgt de Muizenberg. Hier krijg ik Dave weer in beeld en via een smalle overwoekerde single track kom ik bij het Albertkanaal op de trekweg. Onder de nieuwe brug is de eerste verzorgingspost waar ik gelijktijdig met Dave arriveer. We nemen even de tijd om wat te drinken en nemen hapjes van de goed gevulde tafels. Marjan Slot komt Dave aanmoedigen en maakt wat foto's, veel tijd om te kletsen is er niet, sorry Marjan. Ons twee persoons treintje dendert verder de brug over en aan de andere kant van het Albertkanaal naar Fort Eben-Emael. Na een "lekkere" klim zijn we bovenop de door de Belgen ongeacht neembare vesting. De Duitsers hebben dit Fort van bovenaf ingenomen door gebruik van zweefvliegtuigen en daar had geen Belg aan gedacht.

Na het Fort gaat het naar de voet van de Mont St.Pierre, nabij de hangbrug. Hier is het over het asfalt klimmen en bij de haarspeldbocht het natuurgebied richting groeve van Lixhe. Er zijn een paar steile trappenpaden naar beneden en een lange klim in de volle zon op een zuidhelling. Dit is parallel de beruchte Hallembaye omhoog, maar dan onverhard. Bij verzorgingspost 2 vernemen we dat we in de top 10 lopen (Remko Rinia bedankt voor de support). We komen weer nabij Eben-Emael en lopen langs de Jeker. De Tiendenberg en afdaling naar de brug bij Kanne lopen lekker, voor zover je dat lekker mag noemen. Mijn rechterhak begint steeds meer op te spelen. Waarschijnlijk was het toch geen goed idee om vandaag op trailschoenen (zonder demping) te lopen, het parcours ligt er kurkdroog bij en is keihard. Roeien met de schoenen die je aan hebt en na de finish de schade bekijken.

Aan de andere kant van de brug is de 3e en laatste verzorgingspost. De cola smaakt me goed en met een handvol zoute pinda's ga ik op pad. De finish lijkt nabij maar de praktijk is weerbarstiger. Via de Caesterdweg en Silexweg gaat het omhoog richting het bos van Caesterd. Ik volg Dave en even later is er grote verwarring, waar zijn de aanwijsborden met pijl? We hebben mooi uitzicht over het Maasdal maar vinden geen spoor van de route. Gelukkig heeft Dave de route op zijn horloge gezet en gaan we richting deze aanwijzing. Van links komen lopers, die achter ons liepen, door het bos omlaag en blijken we een aantal plaatsen te hebben verloren door ons ommetje.

Net op dat moment begint ook "de kers" op de trailtaart, de beklimming van de Observant vanaf de Maaszijde. De helling langs de Enci groeve omhoog is zo stijl dat hardlopen wandelen wordt en wandelen uiteindelijk kruipen op handen en voeten wordt. Hier was vroeger een trappenpad dat al killing was om boven te komen, nu is het je omhoog trekken aan bomen en struiken. Uiteindelijk het hoogste puntje van de Observant bereikt, de hoogtemeters zitten erop, nu wordt het afdalen en dat voelt lekker aan. Wind door de grijze haren en "Feel Fast". Beneden in de groeve hoor ik de speaker en nog een keer gaat het gas erop.

Na 2:52:29 uur buiten spelen, bijna 32km met 871 hoogtemeters, zit de St.PietersBearTrail in de benen en mag ik ondanks nieuw hakmalheur spreken van een geslaagde langere test richting #FrankfurtMarathon

Bearsports heeft met deze trail laten zien hoe "Sjoen Us Limburg is", bedankt.
p.s. Vandaag wordt er in Berlijn Marathon hystorie geschreven door 33 jarige Eliud Kipchoge uit Kapsisiywa, het Nandi-district van Kenia, met een sensationeel wereldrecord op de marathon 2:01:39. Waanzinnig!
 


Valkenburg - Den Drieschloop www.dendrieschloop.nl
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
1-sep-18 Valkenburg 20,2 350m 1:33:50 13,2 4:31 141 14 22 2m/s 150 165 Polar
Vind mijn knie dit leuk?
Door rechter knie malheur lopen mijn trainingen niet zoals ik het graag zou zien. Rustig aan gaat wel maar bij steviger doorlopen is na afloop de reactie van de knie minder leuk.
Toch wil ik graag deze wedstrijd lopen, enerzijds is het een heel mooie uitdaging en anderzijds is voor mij een wedstrijd lopen de beste training. We zullen zien en voor voelen. Met het oog op Frankfurt Marathon wordt het tijd voor wat kwaliteit.


Met een sterke bezetting gaan we vanuit Maastricht naar Valkenburg. Roger Rabbit heeft noodgedwongen door een wespensteek zijn snode wedstrijdplannen mogen bij stellen en zal met Marc Heuschen als buddy meelopen. Dennes Oomkens, die elke week een stukje sterker wordt, is vandaag de grote favoriet met (bergloper) Patrick Franken als ervarings deskundige op het vinkentouw.

Zoals verwacht krijg ik het zwaar in de eerste klim en zoek naar een efficiënt loopritme. In de afdaling repareer ik wat van mijn verloren terrein. Het zal wel als een JoJo overkomen bij de andere deelnemers, maar voor mij is dat de methode om de diesel op te starten en warm te houden.
Mijn richtpunten zijn wisselend, Rene Broens, Erik Haakma, Rob Riksen, Frank Soeters, Thomas Frohn, Marcel Nijsten en Jorn Lempers.

In de afdaling richting voet Keutenberg kom ik bij Erik Haakma maar mis op deze kuitenbijter de kracht om bij het groepje van Frank Soeters en Rob Riksen aan te sluiten. Eenmaal boven loop ik met, Meerssen Dreamteam lid, Rob Hendriks verder. Lichtgewicht Rob is duidelijk een klimmer en maakt daar bij de volgende klim ook het verschil.

Maar alles wat op gaat loopt ook weer omlaag en gaande richting Valkenburg liggen daar mijn kansen. In de verte loopt Rob Riksen en het gat wordt gaande weg kleiner. Tijdens de laatste bos passage kom ik voorbij Rob, nu is het de kunst om het tempo vast te houden. Bart Claessens passeer ik voor we de rijksweg bij Oud Valkenburg oversteken. Aan de horizon zie ik Frank Soeters als uitdaging voor me, daar tussen loopt Roger Sieben.

De verschillen voor me worden kleiner en kleiner. In de straten van Valkenburg kom ik voorbij Roger en Frank rent alsof de duivel achter hem aanzit. Krijg ik toch de jeugd gemotiveerd?

Na 1:33:50 uur zit de 21K (350 HM) Den Drieschloop erop. Frank is negen seconden voor me bij de ijsjes aan de finish. Dennis Oomkes staat op de hoogste treden voor Patrick Franken en Bob Martens.
Lucien Thijsen en crew bedankt voor deze mooie goed verzorgde uitdaging.
De knie heeft zich goed gehouden en ik ben hoopvol richting Frankfurt Marathon.
Harmelen - Hardloopevent 10 km https://hardloopevent-harmelen.nl
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
26-aug-18 Harmelen 10 10m 0:41:51 14,3 4:11 141 22 20.C 3m/s     Polar
Asics Internationaal Frontrunner weekend Amsterdam
Tijdens het enerverend en inspirerend Asics Internationaal Frontrunner weekend Amsterdam stond ook het Hardloopevent Harmelen op het programma. Tijdens de avond ervoor was het al vrij laat geworden met veel boem, boem en voor we met twee touringcars naar Harmelen gaan is er nog een zeilcursus op de Vinkenveenseplassen. Kortom de "ideale" voorbereiding om een lekker "uitgerust" te knallen na twee maanden wedstrijd loos. Nee grapje, door knie malheur zit er al wekenlang geen interval training meer in.
Harmelen wordt dus een opstapje/test naar de Frankfurt Marathon 28 oktober.

In de sporthal is een masseur die me nog wat weet op te lappen voor de wedstrijd. Eigenlijk zou ik liever een uurtje op de tafel blijven liggen voor een Powernap.

Vanaf de start loop ik met Frontrunner en oud Nederlands Kampioen Gerrit Voortman. Het zou een mooie duo race worden waren het niet dat mijn darmen beginnen te werken en na twee km de nood zo hoog is dat een "Pitstop" noodzakelijk is.

Na een minuutje ben ik weer Up en Running maar de "schwung" is er wel uit. (5km in 21:10)

De route voert door een polderlandschap langs sloten en plassen waar de wind wat meer vat heeft. Gaande weg begin ik weer lopers in te halen maar echt top loopt het zeker niet. Er is nog veel werk aan de (loop)winkel voor topprestaties.

Na 41:51 is de 10 km klus geklaard en worden we in de sporthal goed verzorgd door het Asics team. De dag wordt afgesloten met een BBQ bij kasteel De Haar (grootste kasteel van Nederland).

 


Maastricht - Maastricht Mooiste www.maastrichtsmooiste.nl
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
10-jun-18 Maastricht 10 80m 0:40:07 15 4:00 1182 25 24 2m/s 144 160 Polar
10-jun-18 Maastricht 16,1 105m 1:06:28 14,6 4:06 1216 32 26 2m/s 151 163 Polar
16+10=26 km GENIETEN (Maastrichts Mooiste Double)
10Km (40:08) +10EM (1:06:28) = 26Km GENIETEN.
Tel daarbij de 3 Warming-Up sessies die ik mocht geven.
3 * een massage genoten.
Daarbij de lekkere Limburgse Vlaai die ik ook "Double" mocht nuttige en het werd weer een sportief loopfeest in "Us Sjoen Mestreech".Als ik naar het centrum fiets zie ik steeds meer mensen in lopers outfit richting Markt wandelen. Het heeft wel wat dat een evenement zoveel sportievelingen en aanhang naar de stad doet trekken. De sfeer is gemoedelijk en bij de JustGoo tent lever ik mijn sporttas in.

Als eerste staat er een warming-up gepland met de 5km lopers van Nordson en iedereen die mee wil doen. Zelfs Patrick Heubel (De Sjoester), na jaren weer een wedstrijdje, doet fanatiek mee. Om de beentjes los te maken ga ik na de start van de 5km naar de massagetafel. Even de ogen dicht en relaxen.

Part 2 is een JustGoo warming-up die ik mag verzorgen voor de 10km lopers. Nu mag ik zelf aan de bak en start aan een tempo van 4 min. per km, wetende dat we vanaf Casino Slavante een stevige helling krijgen met daar direct achteraan de klim van de Zonneberg.

Marcel Nijsten, Dennis Kroon, Frank Soeters en John Simpson zijn me voorbij gevlogen. We passeer ik nog de eerste dame, Lisanne Houben. Ik verschiet niet al mijn kruit omdat er nog een loopje hierna komt. De een eindtijd van 40:07 verbaast me wel voor deze (gekrompen) 10km.
De wedstrijd wordt gewonnen door Arne Jacobs, voor Didier Frambach en Diego Gonzalez Manso
Ook nu neem ik een massage om de beentjes wat op te kalefateren.

 Deel 3 begint met een warming-up voor JustGoo en andere lopers die lekker meedoen. Ik voel de 10km natuurlijk wel in de benen, maar het huppelen doet me goed en huppelen levert ook altijd stralende gezichten van de deelnemers. Als eens een zeurpiet zien huppelen?
Bij de start tref ik Zerom Chebrihiwet en Ricardo Floris. Ze zullen voor de podiumplaatsen gaan. Dennis Oomkens, Roger Rousseau en Roel Smeets hebben snode plannen om een sneltreintje te maken. Zelf heb ik geen grote plannen na de 10km en zie gaande weg wel of er een schepje bij kan.

Na een vlakke 5km aanloop mogen we in de Enci groeve vanaf Chalet Observant gaan klimmen. Rene van Uum komt me voorbij en loopt makkelijk van me weg. Richting het Enci bos kan ik de loopdraad weer stevig oppakken en win verloren plaatsen terug. Het rondje door het Enci bos geeft me goed zicht op de lopers voor me en Rene, met 100m voorsprong, krijg ik warempel in beeld. De afdaling naar de Mergelweg is een kolfje naar mijn hand en het verschil met Rene is gehalveerd.

De taaie van Uum weet lang stand te houden in het Jekerdal maar na het bruggetje over de Jeker kom ik toch erbij. "Mismieter" hoor ik als ik hem aanmoedig om toch vol te houden. Gelukkig met een glimlach en een bekende uitspraak van Renee. Richting de streep heb ik steeds opnieuw een target en de laatste die ik kan "pakken" is de eerste dame in de wedstrijd, Venetia Berk.

De 10EM zit er na 1:06:28 op (1e M60) en de vandaag verloren energie mag ik ruimschoots aanvullen met Limburgse vlaai in de finish straat. Ook nu plak ik er een massage aanvast voor ik naar huis mag fietsen.
Een mooie sportieve dag die de stad deed bewegen zit er weer op. 

 


 


Maastricht Borgharen - RonForRun Maasvalleiloop maasvalleiloop.jimdo.com
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
27-mei-18 Maastricht 15,5 25 1:07:30 13,8 4:21 92 8 25.C 3m/s 146 160 Polar
RonForRun Maasvalleiloop (De Hel van Haren)
Met mooie herinneringen aan de eerste RonForRun Maasvalleiloop mogen we ook dit jaar weer gaan buitenspelen langs de Maas en over de ringdijken van (geboortedorp 1950) Borgharen en Itteren.

Deze natuurloop beloofd ook deze keer weer een tropische editie te worden met nauwelijks schaduw en het parcours is iets langer geworden (15,5km)

Highlights
Rivierpark Maasvallei
Kasteel Borgharen
Paardengraf monument
Unieke flora en fauna
Prachtige vergezichten
Rond de visvijver
Langs het Julianakanaal
Hoeve Hartelstein
Over de dijken

De start bij de Burght van Haren werd deze keer, ivm werkzaamheden, een gezamelijke wandeling van het kasteel naar de toegangspoort aan de Kasteelstraat. Daar gaan beide afstanden van start richting Kermisterrein en over de dijk stroom afwaarts langs de Maas. De temperatuur ca. 25.C valt mee, maar het is de dreigende bewolking die een drukkende hitte veroorzaakt. De kopgroep van de lange afstand (Diego Gonzalez Manso, Remko Rinia, Dennis Oomkens, Roger Heiligers en Koen Huizinga) neemt gelijk al afstand. Op de korte afstand lopen Luuk Janssen, Harm Alkema en  Sven van Oort voor de hoofdprijzen. Het parcours ligt er hobbelig, droog en stoffig bij. Verstandig is het om niet te kort op de voorganger te lopen bij de single-tracks om het overzicht te houden.

Na de splitsing is er meer duidelijkheid wie voor me loopt. Ik zie Robert Willemsen en bij me lopen Rene van Es, Dave Loenis en medeorganisator Micha Juffermans. Bij de eerste drankpost blijft Micha achter om de verzorging wat beter te organiseren. (5km in 21:37)

Het warm rondje om de visvijver is een prima toevoeging in het toch al mooie parcours. Hier is geen schaduw en de koperen ploert laat zich weer goed voelen. Na Itteren gaat het omhoog de dijk op van het Juliana kanaal. Rene van Es (1e dame) en pa op de fiets hebben er goed de pas in.

Bij Hartelstein is de 2e drankpost en ik neem naast drinken ook een douche voor dat we de broeiende maasvallei in gaan. Rene verdwijnt uit het zicht, ze gaat zo snel over de harde modderhobbels dat pa zijn spatbord verliest. Langs de Maas in Itteren loopt Dave Loenis voor me en moeizaam nader ik. Bij de kapel van Itteren staat Fernard Chapin volgens afspraak met water, maar op de fles die hij me aanreikt zit de dop zo vast dat ik deze met zweethanden niet open krijg. Na een gvd dan maar de hell in zonder extra water.

Bij het paardengraf verloop ik me omdat ik een duidelijk bord (haakse bocht links) mis (vermoeidheid) en op mijn schrede mag terugkeren. Dave is nu uit mijn vizier. Terug in Borgharen volgt een grasparcours over deel van de ringdijk en de oversteek van de Kanjel. De passage over een aardappelveld is wel apart te noemen. De boer heeft het pad gewoon vol geplant en opgehoogd met aardappelenheuvels waar we dwars overheen mogen. Op het fietspad naar Borgharen krijg ik Dave weer in het zicht en probeer in een laatste versnelling nog kortbij te komen. Voor een inhaal actie is de afstand naar de finish te kort. Met een 8e plaats en 1:07:30 over 15,5 km hobbel paden zeer tevreden en me gehouden aan de "stalorders" (brief met startnr) van dochter Anouk Schoonbroodt

Lang droog nagenieten gaat niet lukken want de lucht is inmiddels inkt zwart geworden en het rommelt in de verte. Even later breekt de zondvloed los en gaan de hemelsluizen open.
Een zeer memorabele Ron for Run Maasvalleiloop 2018. De "Hel van Haren" had niet zozeer last van de warmte, maar meer van hagelstenen en windvlagen die teisterden veel deelnemers op de laatste km's. Straten liep onder (Hoeg Water), dranghekken en finishboog gingen om, de tent van Ron for Run hielden we met 10 personen aan de grond. Maar iedereen had een big smile met gratis ijs (Luna Rossa) en Limburgse vlaai (Bakkerij vd Weerdt).
Ondanks de ongelijke strijd met de natuurelementen toch weer een goed georganiseerde uitdaging. Chapeau.


Vise - Maasmarathon www.maasmarathon.com
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
13-mei-18 Vise (B) 42,2 75m 2:51:26 14,5 4:10 530 26 14 NW 147 161 Polar
Breaking3
Krak (Breaking) zei mijn tand een paar dagen voor de Visé (B) Maasmarathon en goede raad is duur. Ik loop liever een marathon dan dat ik naar de tandarts ga.
Toch maar even tandarts Schmetz gebeld en kon de laatste werkdag voor de marathon nog bij hem terecht. De amicale man uitgelegd dat ik twee dagen later de marathon wilde lopen (en het liefste onder de 3 uur) en of hij bij de behandeling daar rekening mee wilde houden? Zonder verdoving (marathonlopers kunnen tegen een stootje) werd het gat kundig gedicht (zonder een centje pijn) en kreeg, terwijl ik met de mond wijd open lag, nog de nodige complimenten over mijn lopersleven waar ik enkel op kon reageren met muhm en nuhm. Over mijn regulier bezoek aan hem was hij minder tevreden. Zelf stapte ik uitermate tevreden naar buiten en het leven van een marathonloper zag er plotseling weer rooskleurig uit.

De Maasmarathon, met doorkomst Maastricht staat ook dit jaar op mijn loopmenu en de looplat ligt hoog (< 3uur). Mijn eigen "Breaking3" project.
Samen met Brother in (marathon) Arms, Iwan Theunissen, op schema 4:10 min/km en Roel Smeets als Pacer vanaf Maastricht gaan we het "Marathon Beest" proberen te bedwingen. Sjiek is miech dat.

De weersomstandigheden lijken me gunstig als ik zondagochtend om 7:20 uur met Iwan richting Visé ga. Wel wat druilerig maar weinig wind en goede temperatuur. Door wegomleidingen staan we uiteindelijk voor een bord verboden in te rijden terwijl "onze parkeerplaats bij de school" juist in het verlengde ligt. Tja de adranaline is al hoog van de voorpret dus gas geven en toch de smalle straat in. Ja, dan kun je er op rekenen dat juist op dat moment de Belgische Gendarme wakker is en van de andere kant de straat ons tegemoet rijd. De goede man schudt meewarig wat met zijn hoofd en wij roepen, met gesloten raam, "excusez nous nous venons pour le marathon". Het akkefietje loopt goed af, maar de toon voor vandaag is gezet. Rien ne peut nous arrêter. Niets kan ons Stoppen!

Het startnummer is snel opgehaald en er is nog tijd, liggend in een donkere hoek van het inschrijflokaal, voor een laatste taktiek bespreking. Deze is simpel en duidelijk 4:10/km en dat een marathon lang. Patrick Stitzinger en Roel Wijmenga (de dag ervoor 2e op NK Steeple) komen eens buurten in de donkere hoek en zij vormen een koppel tot Maastricht waarna de Stitz het mag afmaken in een tempo dat "iets" sneller is dan ons plan. Uiteindelijk zal de Stitz 3e in de marathon worden in 2:32:07.

De TGV start in Visé vroeg (9:05 uur) met Iwan TheunissenRoy PloumPhilipe Brants en Frans Hool. Er haken nog meer lopers aan die net onder de 3 uur willen lopen. Na het plaatselijke rondje om de kerk steken we de Maas over en lopen richting Luik. (5km in 20:55)

Na een lus richting zuiden keren we naar het noorden, langs de Maas stroomafwaarts  (10km in 41:50). We hebben  een vrij grote groep lopers en Frans Hool loopt langzaam van ons weg, ondanks aanmaning om het rustiger te doen. Iwan en Roy haken even af voor een pi(t)sstop. Als ik het bord 15 km zie, en mijn horloge geeft een tijd onder het uur aan, voel ik nattigheid. Mijn gps geeft 14 km aan, we hebben ergens een km gemist! Even denk ik dat het een eenmalige fout is maar als mijn gps klok 15km en 1:03:08 uur aangeeft komt de organisatie met een bord van 16km. We zullen de borden van de organisatie maar verder vergeten en onze eigen km's aanhouden, mogelijk komt er nog ergens een correctielus?

We lopen inmiddels langs de sluizen van Ternaaien richting Nederland (Maastricht) 20km in 1:23:56. De stadsschaapskudde wacht ons blèrend op. Pacer Roel Smeets begeleidt nu onze groep. Via de Kanaaldijk onder de Kennedybrug gaat het naar het Stadspark. Het aantal supports neemt toe maar staat zeker niet 5 rijen dik de marathon op te wachten. Maastricht ontwaakt nog, het is tenslotte pas half Elf. ;-)

Bij het opdraaien van de de oude Servaasbrug passeren we het 25km punt in 1:44:43. "Slavendrijver" Walter de Ling komt op de fiets erbij. De groep dunt uit als we aan de andere kant van de Maas zuidwaarts lopen. Roy Ploum, Philipe Brants, Stophane Moniotte en Patrick Vandenbeek houden stand en snelle starter Frans Hool haakt af. Met Iwan op de bok dendert de TGV non-stop richting Heugem - Maarland (30km in 2:05:22). Iwan heeft een 2e pi(t)sstop maar komt er richting Eijsden weer bij.

Aangekomen in Eijsden zijn de formele verzorgingsposten onderweg bemenst door leden van mijn Maasrunners club, aan aanmoedigingen geen gebrek. (35 km in 2:27:00). De km's en vermoeidheid worden nu duidelijk merkbaar en de kinderkopjes maken het er niet makkelijker op. Ik treuzel met het gebruiken van de laatste energiegel en Iwan loopt wat weg van me met Roy. Gelukkig is Roel er om bij me te blijven en het tempo weer op te pakken.

Langs het crematorium krijg ik weer een nieuwe impuls om door te lopen. We passeren de grens Nederland-België bij het Withuis en draaien Moelingen in. (40 km in 2:48:06). Ik kom niet in de problemen en de Maasdal TGV nadert eindstation Visé (B) in een tijd van 2:51:25 en 1eM65.

Het Maasmarathon "Beest" is "Breaking" Bedwongen. (BBB)
#Breaking3 #ImoveMe #RonForRun #Frontrunner
Weer een mooie uitdaging aan den lijve ervaren.


Maastricht - Treechloop www.treechloop.nl
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
29-apr-18 Maastricht 11,5 205m 0:47:20 14,6 4:06 260 13 20 4m/s 155 162 Polar
Maastrichts Gezelligste - Don't Run, Fly
De Treechloop, ook bekend als Maastrichts Gezelligste is een klassieker en zo een beetje de opening van het loopseizoen. De heuvelachtige 11,5 km uitdaging wordt de eerste wedstrijd na de Rotterdam Marathon en is een mooie warming-up voor de Maasmarathon (Visé-Maastricht-Visé) achter 2 weken.

Afgelopen week ruim 100 Spaanse km's gemaakt tijdens vakantie in de heuvels achter Alicante. Het weer in Maastricht is vandaag in de ochtend nog met regendruppels maar als ik naar Treech fiets komt de zon door en hoop ik op Spaanse temperaturen.

Vandaag als loopsloffen trek ik de witte Asics Dynaflyte aan. (Don't Run, Fly!)
Een prima schoen voor dit soort afstanden en toch nog genoeg demping in de afdalingen.

Bij het inlopen tref ik Roger Rousseau en Roel Smeets en echt veel zin hebben beiden nog niet. Dat zal snel veranderen als het startschot klinkt. Ik loop met o.a. Michel Deckers de eerste km's en voor ons zie ik Dennis Kroon tussen de kopgroep en onze groep.

Na 3km (11:11 minuten), op Belgisch grondgebied (Petit Lanaye), zit het vlakke stuk van het parcours erop en mag de nieuwe Treechberg bedwongen worden. Volgens Strava de Klim van Petit Lanaye naar Rue de Caster. Deze kuitenbijter is niet mijn ding en ik ga gepast naar boven waarbij ik door meerdere lopers wordt ingehaald. Boven is het uitzicht over het Maasdal mooi. Veel tijd om te genieten is er niet want er komt een volgende klim in het bos van Caestert. (5km in 21:40)

De volgende klimmetjes zitten in het rondje om de Observant. Ik verlies niet veel tov de andere lopers, sterker nog ik zie lopers terug vallen en in de afdaling van de Observant richting Enci-bos win ik een aantal plaatsen.

Op het plateau van Fort St.Pieter zie ik John Bosch voor me lopen en aan zijn houding is te zien dat er iets niet klopt. Als ik bij hem kom verneem ik dat er heup malheur is en ik wens hem sterkte. Willy Peter komt bij me aansluiten en geeft me steun op de laatste km's. (10km in 41:30).

De afdaling van de Zonneberg en Casino Slavante doen we samen. Onderaan de heuvel is het nog 900m en Willy blijft me steunen tot aan de streep. Na 47:20 minuten zitten de 11,5 km erop. De verdienste is een 13e plaats algemeen en 1e M55.

Met een lekker stuk Limburgse vlaai en koffie kan ik weer terugkijken op een mooie Treechloop. Organisatie bedankt.
Tevens een goed gevoel vooruit naar de Maasmarathon die 13 mei hier ook voorbij komt.

Ricardo Floris wint voor Guy Maas en Bob van Kasteren.
Meervoudig podium loper Roger Rousseau valt er juist naast maar laat een mooie opgaande lijn zien.


Rotterdam - Marathon www.rotterdammarathon.nl
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
8-apr-18 Rotterdam 42,2 60m 3:00:09 14,1 4:16 13986 464 20.C 2m/s 148 160 Polar
Rotterdam - Fuck the Calculator?
Mijn Rotterdam voorbereiding sneuvelde geveld door de griep in februari. Tot dan liep ik weektotalen van 140 km. De winter was net te lang voor mijn gedaalde weerstand. De vermoeidheid was zo erg dat ik mijn veters met moeite kon vast maken. Ook de luchtwegen sputterden tegen als ik een versnelling wilde doen.
Kortom geen kwaliteit trainingen en ook weinig fut voor Sjeng Aon de Geng.
Mijn 10km wedstrijd, een week voor de marathon, was met 40:15 een indicatie volgens de running calculator dat 3:08 uur het max haalbare was op de marathon.
Tja, als je dan (beetje) eigenwijs van plan bent om op 4:15 min/km te gaan lopen, om toch die sub 3 uur op de marathon te halen, ga je op het randje. #FuckTheCalculator
Ricardo Floris van Florisrunningevolution.nl lapt me vooraf nog op met een sportmassage. (Ricardo Bedankt)

Mijn 22e deelname aan Rotterdam Marathon krijgt een speciaal spannend accent omdat dochter Anouk haar Marathon debuut maakt samen met de andere Ron's Angels  (Wendy,BiancaTamara). Ik heb een handje mogen helpen in hun voorbereidingen en nu op M-Day mogen ze het zelf doen.

Op zaterdagmiddag arriveren we mooi op tijd op de Sportexpo waar ik mag aanschuiven in een gesprek "De marathon tafel draait door", geleid door Peter Kuijper.
Er hangt een goede sfeer en we treffen de nodige bekenden. We overnachten in Spijkenisse bij Peter en Carmen waar de verzorging heel gastvrij is.
Om 8 uur zondagochtend stappen we in de metro en gaande weg ademd de metro enkel marathon luchtjes. Omkleden mogen we in het kantoor van Nick Verstappen en dan gaat het richting start die verplaatst is van de Coolsingel richting Erasmusbrug. De nieuwe startplaats is niet echt een succes want het is door de smalle stoep, dringen om langs Wave 5 - 4 - 3- 2 - 1 in Startvak C te komen. Daar tref ik tot mijn verbazing Rene Kuijs die normaal voor onverhard gaat en zich nu op het asfalt gaat uitleven. Ook Erik Haakma en Dennis Oomkens staan in Vak C. Dennis heeft grootse en realistische plannen voor eindtijd 2:45 uur (en dat gaat lukken). Met Rene spreek ik af dat we starten aan tempo 4:10 - 4:15 minuten/km, dat zou een eindtijd van 3 uur opleveren. Nu kijken of theorie en praktijk met elkaar matchen.

Helicopters hangen boven ons en Lee Towers doet zijn "Never Walk Alone". Iedere keer grijpt het me toch weer aan als er massaal meegezongen wordt. Na het kanonschot komt de meute (14000 deelnemers) langzaam op gang. Na een halve minuut passeer ik de startstreep en gaat het marathon avontuur beginnen. Dennis Oomkes loopt op de Erasmusbrug langzaam uit mijn zicht en Rene Kuijs is nabij. De eerste drankpost is een puinhoop, veel te druk en enkel tafels aan een kant. Na wat oponthoud heb ik drinken en kan weer doorlopen. (5km in 20:44)

Het is nog steeds erg druk op het parcours en erg opletten (10km in 41:11). Deze 10km tijd is minder dan een minuut langzamer dan een week geleden, maar mijn gemiddelde hartslag geeft 144 aan. Rene loopt nog altijd bij me en we controleren elke km het tempo. (15km in 1:01:50 en 20km in 1:22:19).

Het Halve Marathon punt wordt bereikt in 1:28 uur en er gloort hoop voor een eindtijd onder de 3 uur. De gemiddelde hartslag gaat naar 148 en ik voel dat ik richting mijn omslagpunt ga. Rene laat ik lopen. (25km in 1:42:57) De Erasmusbrug is de volgende hobbel in het parcours en het publiek staat hier massaal. (30km in 2:03:54)

Aan de andere kant van de weg (40km punt) komt de kop van de wedstrijd ons tegemoet. Ze hebben het rondje Kralingen er al op zitten, dat is waar ik aan mag beginnen. Het aantal toeschouwers is hier het minste en eigenlijk het hardste nodig (35km in 2:24:59). De wedstrijd wordt door de gelopen afstand zwaarder maar echte problemen heb ik (nog) niet. De gemiddelde hartslag is nu 150/minuut en we gaan richting centrum. Nu zie ik de lopers die nog aan rondje Kralingen beginnen en ontwaar af en toe een bekende. Over en weer klinken aanmoedigingen. (40km in 2:46:20)

Ruim 12 minuten voor nog 2 km zie ik op mijn klokje. Juist als ik denk "Kat in een bakkie" slaat de "KRAMP" massaal toe in benen en armen. Geen controle over je eigen lichaam voelt vreemd, de benen schoten alle kanten op, behalve naar voren.

Rennen wordt wandelen met stilstaan. De mooie tijd glipt weg en op de Coolsingel zie ik de klok op 2:59 uur staan. Het publiek schreeuwt me vooruit, mijn geest wil wel en er is nog puf genoeg. Maar die benen leven een eigen leven met helse scheuten. Sjravelen en afzien noemen ze dat, of eigenlijk overleven. Uiteindelijk is het 3:00:09 (netto) als ik mijn klokje indruk als 1e M65. Fuck de Calculator?

De gelopen afstand blijkt overigens meer dan 42,195 km te zijn.  Maar goed, wat is 9 seconden op een mensenleven? ;-)
13 mei mogen we het opnieuw "proberen" bij de Maasmarathon Visé-Maastricht-Visé.

Super trots dat dochter Anouk haar eerste marathon goed wist te volbrengen in Rotterdam. Ook alle Ron's Angels (Wendy,Bianca, Tamara) gefeliciteerd met deze prestatie.


Maastricht - Groeneloper Run 10km www.groeneloperrun.nl
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
1-apr-18 Maastricht 10 30m 0:40:15 14,9 4:01 238 14 8 3m/s 150 161 Polar
Nieuwe wedstrijd in Maastricht
Door de A2 snelweg in een tunnel stoppen is er in Maastricht bovengronds een verkeersluw tracé ontstaan dat als "Groene Loper" mogelijkheden bied voor hardlopers, wandelaars enz.
Na jaren van een grote bouwput ging afgelopen weekend formeel de bovengrondse route open en deze gelegenheid werd door Ricardo Floris en Raoul Spronken aangegrepen om op Paaszondag 1 april (geen grap) er een loopwedstrijd te organiseren met de naam GroeneloperRun. Afstanden 5km en 10 km.

Met nog een week te gaan tot Rotterdam Marathon een ideale gelegenheid om de benen nog eens te laten werken. De weergoden zijn ons aardig gezind en ondanks de soms harde wind is het voor de eerste keer dit jaar "korte-broeken-dag". Rokjesdag maar dan voor de heren.

De 5 km (1 ronde) start om 13 uur en ik loop als warming-up met wat lopers van mijn verschillende loopgroepen.
Michel Deckers begeleid het statushouders Talenten team en ik mag Huruy, Morteza, Kahsay, Michaele en Dawit na hun 5km een cooling-down geven. 

Om 14:30 uur (erg laat tijdstip) start de 10km loop over 2 ronde. Vooraan gaat de strijd tussen Maarten Zeegers, Didier Frambach en Diego Gonzalez Manso. De finish zal ook in deze volgorde zijn.

Doordat we op de Groene Loper een heen en weer route hebben is goed te zien wie voor en achter je loopt. Over en weer klinken dan ook de aanmoedigingen. Het loopplezier wordt hierdoor wel verhoogd.

We verlaten het rechttoe rechtaan stuk om via de zgn paardentunnel een rondje om de vijver achter het Geusselt complex te maken. De werkzaamheden aan de bestrating zijn hier nog niet afgerond en de ondergrond is onverhard.
Na een ronde geeft het klokje 20 minuten aan en een eindtijd op het winderige parcours van rond de 40 minuten is nu de uitdaging.

Ik loop al een tijdje solo en het gat voor me naar Didier Rocks en Stefan Moens wil maar niet kleiner worden. Achter me lopen Mark Nauts en Roy Stevens.

Zonder te forceren kom ik na 10km "binnen" in een tijd van 40:15 minuten. Weer een beetje sneller dan de Parelloop in Brunssum maar niet echt goede papieren voor een sub 3 uur in Rotterdam.


Brunssum - Parelloop TopRun www.parelloop.nl
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
18-mar-18 Brunssum 10 30m 0:40:39 14,8 4:03 94 94 0 3m/s 147 165 Polar
Tja, en dan word je laatste in de Toprun Parelloop

Vandaag een verwacht maar toch confronterend resultaat (40:39 min.) tijdens de Parelloop TopRun 10km. 
Voor de eerste keer een "vlakke" 10 km niet onder de 40 minuten EN laatste in de wedstrijd.

Verzachtende omstandigheden genoeg (Naweeën Griep, Hak malheur en vooral die ijskoude wind brrrrr.) 
Positief is dan wel dat er 10km begeleiding van de bezemfietser was en mijn laatste km tevens de snelste km.
(Snel naar de warmte binnen en vergeten, de organisatie was weer zoals gewend Top)

Een verslag
Samen met Erik Haakma sta ik achteraan in het startvak waar hoofdzakelijk lopers met Afrikaanse roots staan te trappelen in korte broek en singlet, om te vertrekken. Het startschot gaat en ondanks een starttempo van 3:30 min/km is na de eerste bocht de straat voor me nagenoeg leeg. Waar zijn de Afrikanen, gevlogen?

Enkele km's kan ik Erik Haakma nog bijbenen maar merk al snel dat de koude lucht me geen goed doet op mijn longen. Noodgedwongen ga ik aangepast verder en krijg de bezemwagen (fietser) als begeleider.

De eerste 5 km gaan in 20:11 en de kop van de wedstrijd komt me tegemoet. Wat een geweld. Het is een compact peloton dat bij elkaar beschutting zoekt tegen de straffe wind.

Zelf mag ik solo de klus afmaken waarbij Roger vd Merwe de laatste km op de stoep met me meeloopt om me aan te moedigen. (Zie plaatjes met Roger in het geel op de achtergrond)

De laatste km gaat daardoor het snelste en ik kom nog aardig in de buurt van Erik Haakma.

De leerzame en memorabele 10 km uitdaging zit na 40:39 minuten koukleumen erop en in dit veld hoefde ik echt geen moeite te doen om laatste te worden.

Waren dit de Olympische Spelen of zo kreeg ik als vraag tav mijn laatste plaats.
39 tellen is natuurlijk niets in een mensenleven. De toplopers lieten trouwens vandaag ruim een minuut liggen. 
Komende weken, voor NN Marathon Rotterdam, wat kwaliteit trainingen erbij en dan "Sjeng aon de Geng"


Stein - Ultraloop www.ultraloopstein.nl
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
4-mar-18 Stein 42,44 155m 3:23:12 12,5 4:47 60   8.C 3m/s 136 161 Polar
Geen Zes uur Ultraloop maar duurloopje?
Het lange staartje van Koning Winter heeft mijn weerstand totaal gebroken. De Ultraloop Stein voorbereidingen zijn totaal overhoop gegooid. Daar waar ik moeiteloos weken van 144 km draaide stokte de loopmachine en viel noodgedwongen terug naar NUL km in de week. Het voelde aan als een zware crash en zelfs veters vast maken was met hoge hartslag. De Danikerbosloop moest ik al laten lopen.

Inmiddels probeer ik de loopdraad weer wat op te pakken en mijn vizier op Rotterdam te richten.
Het herstel na een training is nog knudde. Ook de extreem lage temperaturen zijn niet mijn ding en helpen me niet vooruit. 
Alles stond in het teken van Stein en twee dagen voor Stein kreeg ik nog goede behandelingen bij Bmetric Osteopathie Edward Rietbergen en Bmetric fysiotherapie Stan Loo om de boel los te maken. Mannen bedankt.
De nieuwe Asics Nimbus 20 loopsloffen, mijn ultieme pantoffels voor het langere werk, waren ingelopen.

Een zes uur hardlopen ga ik echt niet trekken en zou ook onverantwoord zijn. Luisteren naar je verstand en Jenny ipv je lopershart noemen ze dat. Ja het kan en mag. Tja en wat doe je dan na veel wikken en wegen?

Tussen Zes uur lopen en niets doen is een middenweg. Thuis "verkoop" ik het als een duurloopje dat ik toch van plan ben om te doen en ga met een weifelend gevoel richting Stein. Sneeuw en ijs zijn aan het smelten met eindelijk positieve temperaturen sinds lange tijd.

Het Ultraloop wereldje lijkt kleiner te worden en waar Stein vroeger 250 deelnemers trok staan er nu een vijftigtal. Het verplaatsen van het starttijdstip naar 12 uur helpt ook niet om meer deelnemers te trekken. In de namiddag koelt het in deze periode sterk af terwijl alle energie bijna op is. Ook is het tegen 18 uur schemerachtig in en rond het Steinerbos. Ik doe de organisatie de suggestie om de 5 en 10 km wedstrijd, die vooraf worden gehouden, volgende keer samen te voegen, zodat de Ultraloop om uiterlijk 11 uur van start kan.

Omdat het plan is om rustig te starten doe ik minimaal inlopen. Bij de start tref ik latere winnaar Werner Roels, Gino Casier (2e) en Patrick Vandebeek (3e). Ik babbel even met kanshebbers Bram van Rijswijk en Gert Mertens. Het startschot valt en ik loop mee in het tempo van Roger Kempinski. Het is even zoeken van wat het lichaam vandaag aankan en even later komt Robert Boersma aansluiten.

Het kenmerk van een duurloop is dat er ook nog verteld kan en mag worden. Met Robert Boersma heb ik genoeg gespreksstof en ongemerkt lopen we een tempo van 12,5km/u met HF 135.

Speaker Ralf op 't Broek praat de rondjes aan elkaar en houdt me goed op de hoogte tav het aantal gelopen km's. 

Vertrokken met het plan om 2,5 uur te lopen gaan de 2,5 km rondjes samen met Robert zonder zware inspanning. Na 2,5 uur besluit ik om er 3 uur hardlopen van te maken. De teller staat bij 3 uur op 37,5 km.

Tja dan is het nog maar twee rondjes om de marathon afstand te halen. ;-)
Het tempo mag nog iets omhoog, waardoor ik Bram van Rijswijk, die me gedubbeld heeft, weer inhaal.
De laatste ronde hoef ik me niet meer in te houden en gaat in 14 km/u (De snelste ronde vandaag).
Het Marathon punt gepasseerd in 3:19:44. Na 17 ronden vind ik het wel genoeg voor een duurloopje (42,44 km en 3:23:12 uur).

Duurloopje Stein tijdens Ultraloop Stein bracht me verder dan verwacht.


Posterholt - Annendaalloop Halve Marathon www.annendaalloop.nl
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
21-jan-18 Posterholt 21,1 25m 1:24:45 14,9 4:01 165 14 3.C 1m/s 144 156 Polar
Op de 21e voor de 21 keer 21 km
Zondag 21 januari voor de 21e keer de 21 km Annendaalloop Halve Marathon. Totaal 442 km hollen door Posterholt. Mooie herinneringen en met als beste tijd daar 1:15:17 als 55 jarige in 2005.

Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.
Gezien, en vooral gevoeld het natuurlijk verval, mag ik blij zijn als ik niet meer dan 10 minuten zal toegeven.

Het is fris bij de start na de lichte vorst vannacht. Een zonnetje en nauwelijks wind maken het aangenaam lopen in een groep met Ron Pepels, Roger Sieben, Rob Riksen, Hugo Nijsen, Rob Rietbroek en Erik Haakma. (5km in 0:20:20).

Voor ons loopt Maud Golsteyn en Maurice Eberson, het tempo is me net een stap te snel. Ken je grenzen!

Bij de eerste drankpost valt de groep wat uit elkaar en Ron Pepels is de betere/snellere drinker gezien zijn voorsprong richting einde eerste ronde. (10km in 0:40:27)

In Posterholt stoppen de lopers van de 1/4 marathon en loop ik met Roger Sieben als duo verder. Achter ons is een groep jagers met Rob Riksen en Erik Haakma. De jagers zijn in de meerderheid en komen kortbij na de drankpost in het dorp. De keuze is blijven wachten of door gaan voor de meute. Mijn loopmaat Roger Sieben ziet er fris uit en op het lange fietspad gaat er een tandje bij met beurtelings kopwerk.(15km in 1:01:10)

Op de landweg naar de laatste drankpost zien we het groepje Maud Golsteyn in de verte voor ons lopen en het verschil wordt gaandeweg kleiner. Een Déja vu van het scenario van vorig jaar toen ik Maud ook bijhaalde bij km 18 en dat lukt nu weer. Maud heeft verzachtende omstandigheden omdat de nieuwe schoenen wat dwars zitten. Ik probeer haar op sleeptouw te nemen, maar de fut is eruit. (20km in 1:21:00)

Met een rappe laatste km is de finish in 1:24:47 (1eM60). Roger Sieben is nog lang bij me en loopt een PR van 1:24:53.

Bas Creemers en Marielle Stroes hollen voor de eerste keer de halve in Posterholt en zetten een mooie tijd in voorbereiding op Rotterdam. De sympathieke en attente organisatie bezorgt me nog een 21 - 21 - 21 certificaat.


Beek - Poort naar het Heuvelland Trail www.avcaesar.nl
Datum Plaats Km Stijging Tijd Km/u Km tijd Aantal Nr. .C Wind HRavg HRmax Details
7-jan-18 Beek 30 350 2:26:34 12,3 4:53 123 11 3 3m/s 148 163 Polar
Benidorm Bastards
Het vorig jaar was de vraag of de "Poort naar het heuvelland Trail" wel door zou gaan ivm de gladde winterse omstandigheden. IJsmeester Jack Hulst stelde ons op zaterdag gerust, ondanks Code Oranje maar een verwachte dooi, Ut Giet Oan. Het werd een Hals- und Beinbruch loop

Eens kijken wat de weergoden en de organisatie dit jaar in petto hebben op deze opnings klasieker.
Omdat ik nog herstellende ben van een pees/hamstring verrekking is de vraag hoe deze zich gedraagt vandaag.
Na een paar warming-up rondjes op de baan van Caesar met Thomas Frohn mogen we van start en al snel vertoef ik in een groep met Nick Bocken, Rob Riksen en Vlaamse Reus Marc Quadflieg. Mijn peesmalheur speelt (nog?) niet op en ik kan goed mee op de begaanbare landwegen.

Vrij snel belanden we in de "pratsj" en wordt het glibberen en glijden, nu doe ik het een stapje rustiger lopende op plaats 21.
Mijn groepje verdwijnt in het park uit het zicht na de afdaling met touwen, de omgevallen bomen sluip/kruip door en doorwading van een beek.

Na een trappenpad zie ik het groepje van Marc in de verte lopen en het verschil wordt gaande weg kleiner. Als ik een paar km verder bij hun kom hoor ik zestiger Marc tegen een paar jonge gasten iets zeggen van : Samen zijn we 127 jaar!
Dat is lachen en doet me denken aan de Benidorm Bastards als ik de jeugd achter me laat.

De grote plaat gaat erop en vanaf dat moment haal ik enkel lopers in. Op het plateau staat een stevige oosten wind die de gevoelstemperatuur onder nul drijft. De holle wegen geven dan weer mooi beschutting maar liggen vol met afgewaaide takken en dikke vette modder.

Het parcours verveeld nooit en blijft afwisselend omhoog en omlaag gaan. Als ik bij de 2e en tevens laatste drankpost vertrek zie ik Marc juist aankomen. Er zijn nog 8 km te gaan en als hij zo snel nadert kunnen we de volgende klim samen lopen. Als ik boven aan de helling ben en omkijk zie ik geen Marc maar een andere loper achter me aankomen. Het blijkt Sam Kamminga uit Groningen te zijn verneem ik achteraf.

Het parcours gaat nu steeds mee omlaag richting Beek en mijn km tijden duiken onder de 4 minuten. Na 2:26:34 ben ik terug op de plaats waar de mooie trail begon. Ik blijk tien plaatsen gewonnen te hebben in het tweede deel.
Een 11e plaats is zo gek nog niet.

De beloning voor de geest kregen we onder het buiten spelen. De beloning voor het lichaam krijgen we van de prima organisatie in de vorm van Limburgse Vlaai.

Plaatjes met dank aan John Parren. ;-)
 


Wedstrijd verslagen van vorig jaar            Terug naar de top