Home    Wedstrijduitslagen    Persoonlijke Records    Trainingtotalen     Wedstrijdkalender   Mail Me
Wedstrijdverslagen Jogger Jo Schoonbroodt 2015

Klik op onderstaand verslag:
Meerssen - Gratis gezamenlijke Silvester Marathon SM-loop
Battice(B) - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km
Herve (B) - Semi-Marathon du Plateau
Eindhoven - Marathon
Meerssen - Marathon Meerssen
Valkenburg - Den Drieschloop 20km
Borgharen - Haarderluip 10km
Raeren (B) - RaeRun (23km)
Zomervakantie/training Ardèche Frankrijk
Maastricht - Maastrichtsmooiste 10EM
Maastricht - Maastricht Marathon over de Via Belgica
Konzen (D) - Mittsommernachtslauf 14km
Vise (B) - Maas Marathon
Bütgenbach (B) - Halbmarathon
Maastricht - Treechloop
Rotterdam - Marathon
Brunssum - Parelloop Toprun 10km
Trois-Ponts - Jogging de la Saint Joseph
Eschweiler (D) - Volkslauf Halbmarathon
Maastricht - Atletiekunie Looptrainer 3
Stein - 6 uur Ultraloop
Urmond - Overmuntheloop 10,3km
Posterholt - Annendaalloop 1/2 marathon
Beek - Poort naar het Heuvelland Trail 30km


Meerssen - Silvester Marathon SM-Loop www.smloop.tk
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmaxDetails
2-jan-16Meerssen443004:51 6:40250  8.C2m/s112 140Polar
Voor meer info zie www.smloop.tk
Battice(B) - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km www.battice.tk
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmaxDetails
8-nov-15Battice (B)336002:24:3913,64:23650 1618.C2m/s150 170Polar
Mijn 22e Les 4 Cimes - De reis is vandaag het doel en niet de finish
Dit jaar de 30e editie van Les 4 Cimes du Pays de Herve 33 km te Battice (B). Het is mijn 22e deelname en als ik de leeftijd (21 jaar) van de dames van de massage verneem, blijken ze later verwekt te zijn dan toen ik hier al de eerste mooie tocht door het land van Herve liep. Ja dan voel je even oud, maar met goed gemasseerde benen is het prima lopen vandaag in Battice en voelen we ons weer een jonge hond.

De reis is vandaag het doel en niet de finish.
De avond vooraf arriveer ik in Battice met de "Hollanders" Willem van t Veer, Edgar Griffioen en Nico Krijgsman voor de aangeklede pasta party. Altijd weer top om oude bekende te treffen en ook de winnaar van de eerste editie Bryon Haywood is aanwezig. Van pasta eten krijg je dorst en het Franse druivensap past er goed bij. Na een rustige nacht in een sporthotel nabij de steenkoolmijn van Blegny, waar we wel ff naar hebben mogen zoeken, zijn we op tijd op zondagochtend in Battice. Alle ruimte voor een massage als warming-up.

Bij de start worden we bijna weggeblazen door knalvuurwerk dat wel erg kort bij ons wordt afgestoken. De onderdelen van het explosieve materiaal dwarrelen neer op onze hoofden en de omgeving is in dichte rook gehuld. Met enige vertraging mogen de trappelende voeten beginnen aan de reis door het Land van Herve.

De eerste km omlaag is vanzelf snel en dan is het de kunst om het juiste ritme te vinden voor de rest van de loopreis. (5km in 20:04)
Ja, dat is rap met 15 km/u, maar veel heuvel af.

De eerste serieuze klim komt eraan 1e cime "Croix de Charneux". Niet forceren en op souplesse naar boven. De beloning van al dat klimmen zijn de mooie herfst uitzichten onder een stralende zon. (10km in 41:01) Ik passeer de met voet problemen gestarte Willem van t Veer, hij kapt ermee.

Na de lange afdaling richting Mortroux volgt de lange, deels onverharde, klim naar Fort d' Aubin, de 2e Cimes. (15km in 1:02:12) Hier passeer ik Edgar Griffioen op zijn reis door het land van Herve. Boven op de heuvel gekomen zijn de uitzichten adem benemend (letterlijk en figuurlijk).
De beloning van alle klimwerk is een lange afdaling naar het laagste punt van het parcours (20km in 1:24:35).

Het halve marathon punt, nabij de Abdij van Val-Dieu, passeer ik in in 1:29:10. We lopen op een tempo dat overeenkomt met Eindhoven marathon afgelopen maand. Het verschil is dat Eindhoven vlak was en hier de nodige kuitenbijters, maar minder km's.

De wedstrijd begint nu pas echt met de klim van de lange 3e cime "Mauhin". Dit is vaak het breekpunt in de wedstrijd. Ik klim op eigen tempo en ondanks dat de kracht elk jaar minder wordt gaat het me goed af/op. Gaande weg haal ik meer lopers in en verneem dat ik bij de eerste 20 lopers ben. (25km in 1:47:39)

De wind steekt meer op, als mijn loopreis Battice nadert (30km in 2:11:20). Zonder groepje of begeleiding wordt het knokken. De 4e cime "Chapelle Transpineu" is een korte maar niet minder gemene kuitenbijter. Ik hoor de omroeper in de verte en er volgt nog een verraderlijk steile afdaling, waar het oppassen is voor kramp. De benen lijden in Les 4 Cimes meer van het afdalen dan van de zeventien hellingen.

Op "De muur" naar de finish spreek ik de laatste krachten aan en de trommelaars geven me energie om naar boven te "dansen".  Met een eindtijd van 2:24:39 zit mijn voetreis erop. Met een lekkere warme kruidenthee mag ik richting douche. In de uitslag levert dat een 16e plaats en 1e in de cat. M60 op.

Na een massage bij de dames van deze ochtend wordt het lichaam beloond met een bord streekproducten (Brood, Kaas en stroop van Herve) en een donkere van Val-Dieu.
Op de terugreis naar Maastricht komt in een ondergaande zon het golvend Land van Herve voorbij. Les 4 Cimes, Au revoir et à l'année prochaine.
Verslag Les 4 Cimes in Dagblad de Limburger - Alleen winnaars, geen verliezers (klik hier)


Herve - Semi-Marathon du Plateau www.herv.be
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmaxDetails
24-okt-15Herve (B)21,13001:29:5014,14:14376 4013.C2m/s150 165Polar
Voorbereiding Les 4 Cimes
De pittige halve marathon van Herve (300 hm) is de ideale voorbereiding voor Les 4 Cimes 33 km te Battice achter twee weken.

Als vooraf aan deze Semi-Marathon du Plateau geef ik in de ochtend nog een 12 km duurloop training bij JustGoo.
Mijn dagtotaal wordt vandaag 12 + 21 = 33 km. Dat is "toevallig" ook de afstand die in Battice wacht.

De eerste 2 km, na de start, vliegen omlaag. Maar alles wat omlaag gaat, gaat ook omhoog. Heuvelop gaat me moeizaam.
Marc Heusschen komt bij me lopen en de eerste 5 km gaan in 20:05 minuten.

Bij het klimmen, moet ik af en toe lossen en in de afdaling "knutsel" ik het gat weer dicht (10 km in 42:24)

Dat JoJo verhaal gaat niet lang goed en ik laat Marc lopen en zoek mijn eigen tempo. Mooi smoesje is natuurlijk dat Eindhoven marathon nog in de benen zit. (15 km in 1:04:20)

Onverwacht zie ik Marc zo een honderd meter voor me lopen. Wat is dat? Zijn tempo is niet laag, want hij haalt lopers in. Zelf heb ik ook een opleving. De lopers die Marc heeft ingehaald pik ik nu ook op, maar ik kom geen meter korter bij. Een sanitaire stop van Marc blijkt achteraf de logische verklaring. Het hebben van een target helpt wel om het tempo strak te houden.

We gaan onder het autoweg viaduct door en de klim naar het centrum van Battice is pittig (20 km in 1:25:53). De laatste kilometer, omhoog en deels onverhard, is doorbijten. Het is een verademing om uiteindelijk de laatste meters op het tartan van de atletiekbaan naar de verlossende finish te lopen.

Met een eindtijd van 1:29:50 en 1e M65 ëindigd deze loop-zame dag weer met een feestelijke tint. Een fles "druivensap" en streekkaas zijn de "buit".

 De grootte van de Limburgse delegatie viel wat tegen op deze mooie herfstdag. De echte diehards zijn natuurlijk aanwezig en Roger Rabbit loopt, als een echte Joop Zoetemelk, zijn zoveelste 2e plaats. Ook Robert Willems is weer Back on Track. De Maasrunners doen het goed: Marc Heusschen wordt 3e M2 en Jenny Ten Haaf 2e in haar cat.


Eindhoven - Marathon www.marathoneindhoven.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmaxDetails
11-okt-15Eindhoven42,2402:58:5814,14:142019 1958.C4m/s151 166Polar
Marathon nummer HONDERD
De 040 marathon of te wel Eindhoven gaat mijn honderdste marathon worden. Terug kijkend in mijn statistieken zie ik dat hiervan 59 marathons onder de 3 uur zijn gelopen. Het zou mooi, nee geweldig, zijn als dit nummer zestig onder de magische grens gaat worden. Kwaliteit voor kwantiteit.
Met wat cijferwerk is 60 + 040 ook nog eens honderd.

Een marathon blijft een onvoorspelbaar avontuur en na een kwakkel (verkoudheid) Meerssen Marathon duurde het herstel als M65 erg lang. Tel daarbij dat afgelopen woensdag de (vriendelijke) kaakchirurg na de nodige noeste arbeid een kies eruit heeft gewurmd en me het advies gaf om geen marathon te gaan lopen. Kortom slechte papieren om top te presteren.

Toch ben ik hoopvol en (te?) optimistisch.

Samen met een aantal Limburgers wil ik op het nieuwe parcours gaan voor het (on)mogelijke.
Mijn strijdmakkers in deze 42,2 km race tegen de klok: Roger Vrancken, Leander Laurijssens, Erik Haakma, Roger van de Merwe, Rob Laenen en Frank Soeters.

Het marathon avontuur begint met vroeg opstaan en om 7:15 uur tref ik in een donker/koud Urmond Davy Janssen. Samen halen we Roger van de Merwe op in Buchten en reizen naar de lichtstad. Parkeren bij de Universiteit lukt makkelijk en tijdens de wandeling naar het centrum blaast er een koude oostenwind door 040. Brrrr, niet echt mijn ding.

We zijn mooi voor de drukte bij het afhalen van de startnummers en veel zin om naar buiten te gaan is er nog niet. De kleding keuze wordt thermoshirt met lange mouw en t-shirt erover. Na de benen wat te hebben gesmeerd is het tijd om naar buiten te gaan. In startvak B zoek ik, rillend en klappertandend, een plekje kort bij elkaar als beschutting. Nog meer aantrekken zou me in deel 2 opbreken en de zon zal de "aw kneuk" zo meteen ook gaan warmen. Ik doe het dan ook met CEP Ultra-Light kousen en CEP Ultralight Long Sleeve Shirt.

Het is extra druk voor me in het startvak A. Vandaag wordt hier in Nederland het Belgisch Kampioenschap gehouden. Dat betekend ook dat er meer sterke lopers aanwezig zijn, maar er staan ook veel Belgen voor me die ik de eerste km's voorbij mag lopen. Kortom, wat slalommen de eerste kilometers na de start. Na 5 km (20:53 min). Ons vooraf genoemde groep Limburgers werkt goed samen, het tempo zou 4:15 min/km mogen zijn en daar lopen we iets onder. Roger van de Merwe en Rob Laenen zijn ons vooruit gevlogen en ik ben benieuwd of dat wel zo slim is van Rob.

Bij 10km (42:17 min) is onze groep nog groter geworden en lopen we mooi op een sub 3 uur schema. De koude wind is vooral goed voelbaar op de stukken waar we in de schaduw lopen, 15 km in 1:03:17. Leander Laurijssens loopt vaak voor de groep en we fluiten hem terug, 20 km in 1:24:15.

Halfweg komen we door in 1:28:54. Twee maal dit zou super zijn. Echt rijk rekenen is niet verstandig, want de marathon is niet twee keer een halve. Onze groep begint af te brokkelen en Frank Soeters raken we kwijt, jammer, zelf had ik vooraf verwacht dat hij de beste marathon papieren had. (25km in 1:45:22) Dat is nog altijd mooi volgens plan.

Als ik om me heen kijk zie ik geen Limburgers meer in de groep waar ik vertoef. Mieljaar, loop ik te hard van stapel?
De marathon gaat nu de kritische fase in en vooralsnog loopt het als een tierelier. (30 km in 2:06:19)

De vermoeidheid begint nu voelbaar te worden maar ik kan nog mooi de km's onder de 4:15 minuten houden zonder hoge hartslag. (35 km in 2:27:22)

En nu komt het verval. Waar ik tot nu toe de focus steeds op de wedstrijd wist te houden, dwalen mijn gedachten af naar de 99 marathons die ik eerder heb gelopen. Mooie herinneringen komen boven aan de sportieve uitdagingen van de afgelopen jaren. Nadeel van al dat gemijmer is wel dat ik niet met het heden bezig ben. Ik "kak" wat in en de kilometer tijden gaan naar vier en een halve minuut. Erik Haakma loopt me voorbij en ik heb geen aandrang om te volgen. Kortom we zitten/lopen in een dip.

De "wake-up call" komt als de pacer van 3 uur me voorbij komt. Het tempo, na bijna 3 uur wedstrijd, weer omhoog brengen is makkelijk gezegd maar moeilijk gedaan. We naderen het centrum van Eindhoven en de 40 km klok (2:49:48) verteld me dat ik nog tien minuten heb voor de laatste 2,195 km.

Deze worst grijp ik aan om nog een keer de motivatie te vinden voor een versnelling. Wat ook mee helpt is dat er veel publiek staat in het uitgaanscentrum van Eindhoven. De doorkomst in Stratumseind lijkt op een Tour etappe op Alpe d'Huez. Massa's volk en een smalle doorgang. Nadeel is wel de bier en rook lucht.

De nodige lopers kan ik nog voorbij steken en met de finish in zicht gaat nog een keer de grote plaat erop. Na 2:58:58 is mijn HONDERSTE marathon gelopen. Nog een beter gevoel geeft dat dit mijn 60e marathon onder de 3 uur is. Het toetje van vandaag is de eerste plaats in de categorie M65.

Op dinsdagavond is het weer Maasrunners training en wordt ik verrast met bloemen en een fles druivensap "sportdrank " van de Sjtejneberg wijnboer uit Mesch. HONDERD Marathons lopen heeft zo zijn voordelen. ;-)

Klik hier voor een interview in 1) Dagblad de Limburger - 2) RunnersWorld


Meerssen - Marathon Meerssen www.marathonmeerssen.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmaxDetails
13-sep-15Meerssen42380m3:12:5013,14:3455 623.C 1m/s150168Polar
Mijn 99e Marathon
Waar kun je beter je 99e marathon vieren dan in Meerssen?

Na een super gelopen halve marathon in Valkenburg, twee weken geleden, slaat een zware verkoudheid toe. Slijm op de longen, kriebelhoest en hoofdpijn verstoren mijn nachtrust. Trainen wordt anderhalve week onmogelijk en zelfs mijn 65e verjaardagsfeest wordt erdoor geremd. Weg conditie, weg sportief plan om ondanks zwaar marathon parcours te gaan voor een tijd onder de 3 uur.

Starten wordt me thuis ontraden en twee dagen voor de wedstrijd zijn de benen zo slap als een dweil.

Het vertrouwen, toch nodig voor een marathon uitdaging, is onder nul. Mieljaar Jo, zou dan dit de eerste Meerssen Marathon worden die ik niet kan lopen en als ik al start wordt uitlopen een echte uitdaging?

Thuis weet ik mijn start te verkopen met de belofte dat ik het bijltje erbij neer gooi als het niet loopt. Niet forceren en geen Rotterdam Marathon effect, waar ik na de marathon opnieuw de griep kreeg. Het marathon parcours in Meerssen is dit jaar vier ronden van 10,5km, dus tussentijd stoppen zou kunnen.

Met Frank Soeters heb ik het plan om samen te lopen en deze marathon te gebruiken als training voor Eindhoven. De eerste km's zullen bepalen wat het lichaam aankan.

Omdat er vier afstanden (1/4 - 1/2 - 3/4 - Marathon) gelijk gestart zijn is het in begin even zoeken wie wat loopt. Als snel loop ik in een groep met Frank Soeters, Rene van Uum, Bart Liesveld, Cor Bos, Rob Brugman en een Italiaan. De eerste ronde (10,55 km) gaat in 45:22. De helft van het parcours is omhoog (90 hoogtemeters).

In de tweede klim komen we bij Bassie en de stemming zit er goed in. Ondanks dat de Halve Marathon lopers aan hun laatste km's bezig zijn, en wij nog niet op de helft, passeren we de nodige lopers. De tweede ronde gaat in 46:08, een mooie tijd, maar ik voel al in de derde beklimming van de heuvel naar Schietekoven dat mijn bovenbenen vandaag dit tempo niet kunnen vasthouden. Renee van Uum gaat in zijn eigen tempo omhoog en loopt voor de vijfde plaats.

Het zal zwaar worden om hier vandaag de finish te halen, met steeds zwaarder wordende benen. Daar komt nog bij dat alle lopers steun in de groep wegvalt omdat de meeste hebben gekozen voor drie ronden. Ook Frank stopt om zijn kruit droog houd voor Eindhoven. Een geluk is dat Rodger van de Merwe, na zijn super gelopen halve marathon, op de fiets gesprongen is om me te begeleiden. Een wisselvalig lopende Cor Bos haal ik nog in, maar dat is dan ook het laatste wapenfeit. Ronde drie gaat in 48:48 minuten en Bob Martens helpt me aan een energiegel.

Een verval van dik 2 minuten. De verleiding om de pijp aan Maarten te geven is groot als ik voor de vierde ronde de Markt verlaat. Waar doen we dit voor? Opgeven is geen optie, klinkt leuk, maar dat ook in de praktijk volhouden is andere koek. Uit onverwachte hoek krijg ik hulp van onze Hongaarse lopersvriend  Krisztián Szűcs. Kristian heeft de 5km "Mickey Mouse" afstand gelopen en gaat voor het laatste deel met me mee.

Opkomende kramp noopt me om af en toe op de rem te gaan staan. Met een maggieblokje probeer ik het tij te keren. Rodger coached en coördineert vanaf de fiets en ik worstel me in Ulestraten voor de laatste keer naar het hoogste punt van het parcours (Genzon). De afdaling door waterval gaat met beleid omdat het kramp duiveltje op de loer ligt en ik niet geparkeerd hier wil komen te staan. Uitlopen is nu de enige gedachten en de tijd is niet echt meer van belang. De laatste keer de Visweg omhoog en het centrum van Meerssen is bereikt.

De verlossende streep op de markt van Meerssen, na 3:12:50 uur levert me een 6e plaats tijdens mijn 99e marathon en de organisatie bedankt me met een mooi bloemetje. Het thuisfront is er blij mee en beleven als trouwe supporters alles van nabij.

Nicole Warnier (Maasrunners/Eijsden) finish al eerste vrouw en verbeterd haar Meerssen parcoursrecord aanzienlijk (3:14:40). Mooi om dat als trainer van nabij mee te mogen maken.
 


Valkenburg - Den Drieschloop www.dendrieschloop.nl  
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmaxDetails
30-aug-15Valkenburg20280m1:31:1513,24:33125 832 1m/s149164Polar
Tropische Den Drieschloop
Het zou een warme dag kunnen worden in Limburg, was de voorspelling. En het werd tropisch warm tijdens Den Drieschloop 20 km.

Tel daarbij leuke kuitenbijters zoals de Keutenberg en succes verzekerd voor een mooi zomerse uitdaging rond Valkenburg.

Elk plekje schaduw is welkom als ik met Roger Rousseau in Valkenburg arriveer. Om alvast genoeg gekoeld te zijn, tevens het hoofd een tijd onder de koude waterkraan gehouden.

Het voordeel van deze hitte is dat een warming-up al zittend uitgevoerd kan worden.

De nieuwe startplaats onder de mergeltoren geeft deze loop wat extra ambiance en na een rondje centrum Valkenburg mogen we naar het buitengebied. Ik kom niet echt goed uit de voeten en dat is bij deze temperatuur mijn redding. Rustig aan beginnen en rekening houden met de omstandigheden is het motto.

Rob Laenen is ons voorbij gevlogen, ondanks de waarschuwing om het wat rustiger aan te doen. Samen met Frank Soeters gaat het heuvel op en heuvel af, waarbij Frank de klimmer is en ik de daler. Achter me zie ik John Bosch, die blijkbaar zijn dag niet heeft of aan het sparen?

Bij de voet van de Keutenberg tref ik het met een groep fietsers die ook naar boven wil. Een mooie uitdaging in de wedstrijd, wie is het eerste boven? Boven op de bult, neem ik met Frank, uitgebreid de tijd voor een verkoeling.

De grote plaat gaat er weer op naar de kruising met de Dodeman. Daar gaan we rechtsaf weet ik van vorig jaar. Echter ik neem een pad te vroeg en Frank ben ik achter me kwijt geraakt. Ik zie geen lopers voor me en terugkeren naar de kruising is de enige optie. Het ritme is even gebroken, terwijl het juist zo lekker liep. De loopdraad weer oppakken en me richten op een lopend rood/zwart puntje, ver voor me.

Op het plateau is de koperen ploert ongenadig, maar voel me goed. Het gat voor me wordt kleiner en kleiner. Dat stimuleert om nog een stapje erbij te doen.
Yves Wijnen is het eerste "slachtoffer" die ik geparkeerd inhaal. Daarna volgen o.a. Rob Laenen, Roger Vrancken, Roel Smeets, Bart Liesveld, Marcel van de Pol en in de laatste km nog Mark van Erp.

Na 1:31:15 uur "genieten" in de natuur, zit de Den Drieschloop in de benen. Mijn laatste wedstrijd als 65- is een feit.
Meerssen Marathon wordt de volgende uitdaging als 65+

De organisatie verdiend een compliment voor deze mooie Limburgse sportieve uitdaging.

 

 

 

 

 


Borgharen - Haarderluip www.haarderluip.nl  
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmaxDetails
22-aug-15Borgharen10100:39:3215,23:5880 1025 1m/s153163Polar
Loupe in geboorte dorp Haare
Voor eigen publiek lopen geeft altijd wat extra plezier. De Haarderluip in geboortedorp Borgharen (Maastricht) is de jaarlijkse happening waar ik oude bekende van de vorige eeuw tref. Inmiddels ben ik al 43 jaar geleden verhuisd maar herken nog genoeg van mijn huidige supporters tijdens de looproute door het Maasdorp.

"Snelste van Haare" word ik niet omdat de spelregels alleen "woonachtig eigen volk" een kans geven, maar dat kan de looppret niet drukken.

Het is een mooie zomeravond als we starten bij de kasteelmuur. Een te snelle start probeer ik te voorkomen, maar toch kom ik al snel in het rood. Duidelijk gebrek aan snelheidswerk. Dat wordt roeien met de riemen die ik heb en dat door het land van Maas en Kanaal.

Rene van Uum en Frank Soeters lopen in een groepje van me weg. John Bosch had ik daar ook bij verwacht maar loopt achter me, blijkbaar ook geen top benen vandaag.

Vanaf km 3 loop ik dan ook solo en knock in mijn eentje voor een tijd onder de 40 minuten. Dat is de doelstelling die ik me vooraf had bedacht.

De zomerse temperatuur maakt links en rechts wat slachtoffers en ik kan vrij regelmatig mijn ding doen. Een wedstrijd is nog altijd de beste training en hier wordt weer een sportief steentje gelegd in aanloop naar Marathon Meerssen.

Na 39:32 minuten is de finish bij de Haarderhof bereikt en kan de nazit beginnen van deze nuttige en vooral gezellige 10 km uitdaging.


Raeren - RaeRun www.sportrat-raeren.be/raerun.html  
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmaxDetails
16-aug-15Raeren(B)22,52351:41:0113,34:3095 1814 2m/s142180Polar
 Wedstrijd ritme oppakken
Na twee maanden wedstrijdloos is de RaeRun van Jean Herpers een mooie gelegenheid om weer het wedstrijd ritme op te pakken. De uitdaging in Raeren (B) bied de hardloper alle facetten die het lopen extra leuk maken. Veel natuur, onverharde paden, lange hellingen, dito afdalingen en genoeg kilometers.

We vertoeven al in België en als ik vanuit St.Jacques (Trois-Ponts) naar Raeren rij valt er ter hoogte van Francorchamps genoeg hemelwater. Dat beloofd een natte bedoening te worden. Ter plaatsen tref ik Roger Rousseau en Marc Heusschen en we lopen samen een stukje warm. Eigenlijk lopen we een stukje nat, het regenwater loopt langs mijn rug als we weer in de sporthal arriveren. Ook Rene van Uum, John Bosch, Lucien Philips en de broers Klijnen zijn van de Maastrichtse looppartij aanwezig.

De eerste meters na de start gaan tussen de kermisattracties heuvelop. Hierna duikt de meute over een koeienweide, die bezaaid is met koeienvlaaien, omlaag. Ik moet er niet aan denken als je hier op het gladde natte gras onderuit gaat. De eerste km's loop ik met Rene en John. Het tempo gaat me heuvelop net wat te snel en ik laat een gaatje vallen. Yves Wijnen (loopmaat van de geblesseerde Marc Quadflieg) komt voorbij en loopt in een lekker tempo. Even later is Marc Heusschen bij me en ook hij loopt te sterk voor me. Even later probeer ik met Bas Pierik mee te lopen en ook dat is een heilloze missie. Bas is heel rustig gestart en zal, later in de wedstrijd, John en Rene nog passeren.

Ik vertrouw op mijn tweede adem maar de benen hebben duidelijk geen wedstrijd ritme. Heuvel omlaag en op de vlakke weg kan ik wel uit de voeten. Mijn plaats in de wedstrijd veranderd niet en zonder te forceren kom ik na 1:41:01 uur buiten spelen weer terug bij de start. Roger Rousseau wint de RaeRun in een rappe 1:23:45 uur


Maastricht - Maastricht Mooiste www.maastrichtsmooiste.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmaxDetails
7-jun-15Maastricht16,11371:15:1512,84:401394 13022 2m/s139175Polar
Het lichaam belonen
Een dag na de Maastricht Marathon over de Via Belgica is alles nog stijf en stram. Toch trek ik om 8 uur in de ochtend naar de markt in Maastricht. JustGoo heeft me gevraagd om te helpen bij start en finish procedure van de 5 en 10 km en zelf had ik bedacht om daarna het lichaam te belonen met een rondje buitengebieden van Maastricht tijdens de 10 Engelse Mijl (16,1 km).

Op de markt tref ik Nederlands Marathon legende Gerard Nijboer en als hij van mijn plannen voor vandaag hoort zie ik een big smile.

Deel 1 van mijn taak was eenvoudig. Open de startvakken van de 5 en 10 km lopers met tussen pauze, zodat er geen opstopping ontstaat op het smalle beginstuk van het parcours. Vervolgens mocht ik als "ontsplitser" de 5km lopers naar de finish fuik verwijzen en de 10 km lopers nog een rondje door verwijzen. Dat klinkt eenvoudig maar wordt een puinhoop als er teveel lopers gelijktijdig de bocht naar de markt op vliegen. Helemaal een zooi wordt het als de snelle 10km lopers de 5km lopers willen dubbelen en zich een weg door de massa naar de finish banen. Enfin, een leermoment voor de organisatie die me verzekerd dat het volgende keer anders zal lopen.

Tja en dan mag ik aan de bak voor wat bedoeld is als herstel training. Inlopen heb ik na de 44km van gisteren maar overgeslagen. Als het startschot valt wordt ik aan alle kanten voorbij gelopen en het plan is ook om heel rustig te starten en kijken of ik me wat dienstbaar kan maken bij loopmaten.

Verwonderde blikken en dito opmerkingen krijg ik van lopers die van mijn marathon avontuur af weten. Gaande weg gaan de houterige benen wat beter marcheren en ik keuvel wat links en rechts met de lopers om me heen.

Na de klim bij St.Pieter kan ik zelfs lopers inhalen en bemoedigend toespreken en dat zal de rest van de loop het geval zijn. Mooi om eens op die manier een wedstrijd te beleven en te genieten van het randgebeuren. Na 1:15:15 uur ben ik weer terug op de markt en tref de snelle jongens nog bij de streep. De wedstrijd wordt gewonnen door Roger Smeets voor Bas Boonen en de in Maastricht altijd sterk lopende Dennis Kroon.


Maastricht - Maastricht Marathon over de Via Belgica www.marathonviabelgica.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmaxDetails
6-jun-15Maastricht43,6399m3:09:0113,94:19450 623 2m/s160180Polar
Ultra Marathon voor de Gladiatoren
De Maastricht Marathon over de Via Belgica, een nieuwe uitdaging die de hardlopers vanaf de Duitse grens (Rimburg), over Romeinse wegen, dwars door Limburg brengt naar Maastricht. Een Legioen van zo een 470 Gladiatoren hebben zich aangemeld en de weersvooruitzichten schommelen tussen 24.C en 30.C.

Om organisator Mike Broers wat te helpen bij dit mooie initiatief ga ik de dag voor de wedstrijd mee om bestelbussen op te halen in Heerlen en markeer daarna zelf vanaf de finish op Plein 1992, tegengesteld aan de route, de laatst zeven km's richting Meerssen. De temperatuur schiet omhoog naar waarden ruim boven de 30.C en het is goed dat er wat afkoeling (onweer) is voorspeld. Ik realiseer me, als ik stil sta op de Oude Molenweg zonder schaduw, dat als de wedstrijd vandaag zou worden gehouden, het een Romeins slachtveld zou zijn geworden.

Na een knetterend onweer in de nacht voelt het op de wedstrijddag een stuk aangenamer. Ik fiets om 7:30 uur naar Plein 1992 in Maastricht. Gaat hier straks de grootste marathon van Limburg eindigen? Ik zie geen kip en ook geen finish activiteiten, het zal toch niet? Wordt het een Romeinse finish met enkel een zandstreep over dwars?

Dan maar te voet verder naar het NS station waar de bussen ons komen ophalen voor een enkel ritje Rimburg. Ik stap om 8 uur in de bus met de lopers van Universiteit Maastricht. Favoriet voor het podium vandaag is Jos Timans. Met Frank Soeters bespreek ik zijn plannen om te gaan voor een sub drie uur marathon. Gezien de lengte van het parcours op afstandmeten.nl (43,6 km) en hoogtemeters heb ik daar een hard hoofd in.

In Rimburg worden we mooi op tijd afgeleverd en kunnen de startnummers worden opgehaald en bagagetassen ingeleverd. De koffie smaakt goed en ik bekijk vanaf de zijkant de gezellige chaos die ontstaat als zoveel lopers gelijktijdig hun startnummer willen bemachtigen.

De start is net over de grens van Rimburg en Übach-Palenberg op de brug over de Worm. Om in Romeinse sfeer te komen lopen er al een paar uitgedoste Romeinen. De Duitse burgemeester doet zijn zegje en vervolgens gaan de krijgers op pad richting Maastricht. De top 3 voor vandaag ligt al gelijk vast als ik Jeroen Veldhuis, Jos Timans en JP Dieteren voor ons zie weg lopen.

Het eerste deel van de route bevat de nodige hellingen en onverharde paden. De grote 3:00 uur ballon van Iwan wappert alle kanten op en achter Iwan lopen zonder steeds het rode gevaarte tegen je op te krijgen is onmogelijk. Ik hoop dat dit niet zo de gehele weg blijft gaan.

Het tempo van onze groep met veel Limburgers ligt me aan de aan de hoge kant en ik hang als laatste aan het elastiek. Heuvelop moet ik te hard werken om erbij te blijven en in de afdaling forceer ik een tempo versnelling om er weer bij te komen. In een groeve verlies ik even het contact met de groep Iwan. Het is nog een lange weg naar Maastricht en gelukkig komt er nu een deel met niet teveel hellingen, of zijn de benen nu pas wakker, waardoor ik weer kan aansluiten. Dit is een slecht voorteken. Ook de km aanduiding is niet motiverend om voor de 3 uur grens te gaan. Bij kilometer bord 4 geef de gps al ruim 5 km aan. Ik overleg met Iwan en we besluiten de officiële km aanduidingen te vergeten en op onze eigen gps kilometers het tempo te bepalen.

Mijn smeekbede, om van het rode gevaar dat Iwan mee sleept verlost te zijn, worden met een knal verhoord als we een hoekige bocht nemen en de ballon blijft hangen om een paal. Bij Snowworld gaat de route over een glad stuk sneeuw/ijs en is het oppassen. De privé verzorgingspost van Iwan, bemand door Astrid en de kids (bedankt), levert ons twee flessen sportdrank. Met de nieuwe energie beginnen de benen wat beter te draaien. Op een single track, nabij Mondo Verde, verlopen we ons wat meters. De rood/witte linten op de route zijn niet overal goed zichtbaar en het zou beter zijn om bij bochten in het parcours dit met pijlen of krijtstrepen aan te geven, zoals bij Trails.

De doortocht van Heerlen levert niet veel problemen op, hoewel het uitkijken is met het doorrijdende verkeer. Via de kantoortuin van APG lopen we richting Voerendaal. Bij het station aldaar krijgt Roland Ettema vanaf de fiets ondersteuning van zijn zoon en wij hebben er een verzorgpost bij. Het kasteel van Voerendaal is een mooie passage op de Via Belgica.

Het zonnetje begint nu door te komen. We zetten nu koers richting Valkenburg en mijn benen voelen gek genoeg beter aan dan tijdens de eerste km's. De waarschijnlijk enige echte Romein vandaag op de route is de Italiaan Sergio Orlandi. Hij is de enige onbekende in ons uitdunnende groep en loopt erg sterk. De doorkomst in Valkenburg is sfeervol en verder gaan we langs de bosrand naar Meerssen.

Hier komt Roger Rabbit Rousseau ons tegemoet en draaft mee richting Maastricht. Bij de Uitspanning de Nachtegaal wacht ons een Romeins gezelschap op, maar zou het handig zijn geweest als er een drankpost voor de lopers was ingericht. Blijkbaar is dat op initiatief van de Nachtegaal wel gelukt voor de lopers achter ons.

De groep van 8 lopers is inmiddels op het schaduwrijke pad gereduceerd tot Iwan Theunissen en Frank Soeters. Voor ons loopt de top drie. De Olieberg helling is me net teveel om bij Iwan en Frank te blijven. Roger blijft me begeleiden en Frank gaat met Iwan verder. Op de Oude Molenweg probeer ik het gat te repareren maar deze krijger krijgt nu de tol van het energie vretend begin. De koperen ploert valt hier niet te ontlopen. Gelukkig staat Sjarel Verhoeven met cola klaar, voor een extra energie impuls, als we op grondgebied Maastricht zijn gearriveerd. Hier staat ook de door mij geplaatste 35 km aanduiding. Nog een zeven kilometer te gaan en mijn gps geeft aan dat er al bijna 37 km zijn gelopen. Dat wordt vandaag een Ultra Marathon (> 42,2 km) voor de Gladiatoren.

 Bij het thuishonk van JustGoo, ter hoogte van de voetbalvelden van Scharn, wordt ik aangemoedigd en krijg verzorging van Roland Harmsen, dat verzacht de "lijdensweg". De helling van het viaduct over de Akersteenweg voelt aan als een berg en inmidels lopen we over grondgebied van "Iech Bin Vaan Hier Menier". Op de "klim" naar Station Randwyck staat de familie me aan te moedigen. Ik probeer hun, in het voorbij gaan, met een glimlach te bedanken maar dat zag er blijkbaar anders uit, hoorde ik achteraf. Drie uur hardlopen laten zo hun sporen na. Nog twee km naar de finish, Roger blijft mooi bij me lopen (bedaaank). Het is alsof zand in de machine is gekomen, mijn (gekelderd) tempo vasthouden wordt steeds moeilijker.

Eenmaal langs de Maas vanaf het Gouvernementsgebouw naar verlossende finish op Plein 1992 marcheerd het wat beter. Na 3:09:01 uur en bijna 44km afzien over de Via Belgica heeft deze strijder van Duitsland naar Maastricht gelopen.

Een bijzondere (Ultra) Maastricht Marathon over de Via Belgica met mooie momenten maar ook verbeter punten voor de organisatie.

Jeroen Veldhuis wint voor Jos Timans en JP Dieteren. Frank Soeters verbaasd met een 4e plaats en drie uur haas Iwan wordt 5e. Zelf wordt ik 6e voor de Italiaanse deelnemer.
De goede doel actie, voor Jeugd Sport Fonds Limburg, waar ik aan mee werkte bracht ruim €5000 op. Sjiek is Miech dat.
Klik hier voor verslag Maastricht www.gezien.nl


Konzen(D) - Mittsommernachtslauf www.tv-konzen-run-walk.de
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmaxDetails
30-mei-15Konzen(D)14,1100m0:57:0414,84:03150 1212 2m/s149170Polar
Laatste test voor de Maastricht Marathon?
Met nog een week tot de Maastricht Marathon over de Via Belgica kwam Roger Rabbit om in Konzen (D), nabij Monschau, nog een "Drittelmarathon" (14,065km) wedstrijd met de mooie naam Mittsommernachtslauf te doen.
Waarom de wedstrijdnaam Mittsommernachtslauf is gekozen, blijft onduidelijk we zitten zeker niet in de zomer (eerder herfst gezien het weerbeeld) en met een start om 18 uur is het ook niet echt "Nacht".

Als we richting Duitsland rijden drijven donkere wolken voorbij en ondanks de weerbelofte dat het droog zal blijven valt er nattigheid in Konzen als we gaan inlopen. De wind maakt het op hoger gelegen deel van de Eifel niet aangenamer. Inlopen gebeurd dan ook via de kortste omweg en wat op het kunstgras van de startlokatie.

De start gebeurt voor mijn gevoel vrij plotseling en mijn benen en gps horloge zijn nog niet echt klaar ervoor. De benen gaan op de automatische piloot van start en het horloge heeft na een honderd meter gps contact. Ok we zijn nu begonnen.
Voor me zie ik Roger Rousseau op kop met een jonge krullenbol lopen. Wat een "makkelijke" overwinning voor Roger lijkt te worden veranderd na 7 km in het voordeel van de Italiaan Daniele Ciambra, maar levert Roger wel een tweede plaats en snellere tijd dan voorgaande jaar.

Dan verder met mijn eigen "strijd". Ik vertoef in een groepje rond plaats tien. Ondanks de slecht 100 hoogtemeters is het een parcours toch een pittige mix van continu omhoog / omlaag en meer onverharde meters dan vooraf bekend.

Omhoog kom ik niet in mijn ritme en omlaag "repareer" ik het verloren terrein (5km in 20:24).

Dat gaat een tijd goed maar halfweg mag ik kleur bekennen en een deel van de groep laten lopen.

Vertrouwen op een tweede adem en doorgaan in eigen tempo (10km in 41:56).

En warempel ik kan de loopdraad weer oppakken en wordt niet meer ingehaald. Achter me komt wel nog een loper nabij en zelfs naast me heuvel omhoog, maar gaande weg wordt het stiller achter me. Terug in in Konzen komt Roger me ophalen en samen lopen we de laatste km en het rondje op het kunststof gras.

De prijsuitreiking gaat, in tegenstelling op andere plaatsen, razend snel. En dat terwijl de consumpties aan €1,10 juist goed smaken. Ook de categorie prijzen zijn appart te noemen. Met een pot Monschauer Senf (mosterd) en gebruikelijke Urkunde mag ik terug naar Maastricht.

Dus geen mosterd na de maaltijd maar na het hardlopen. Naast het feit dat dit een goed verzorgde wedstrijd was, weet ik nu ook waar de mosterd vandaan komt.

Wat ik nog niet weet is hoe de Maastricht Marathon over de Via Belgica voor me gaat lopen?

Ik wil gaan voor een sub 3 uur, zoals dat zo mooi wordt genoemd.

De "Drittelmarathon" vandaag in 57:04 minuten was een nuttige en aangenaam voorafje, de hoofdmaaltijd volgt aanstaande zaterdag.

Vise - Maasmarathon www.maasmarathon.com
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmaxDetails
10-mei-15Vise (B)42,275m3:00:1814,14:16750 3018 1m/s150175Polar
Revanche voor Rotterdam Marathon?
De Visé (B) Maasmarathon, met doorkomst Maastricht stond ook dit jaar op mijn loopmenu. Na een door griep/verkoudheid geplaagd voorjaar en hierdoor moeizame Rotterdam Marathon hoop ik met betere benen weer een stapje harder te mogen lopen.

Aan een sub drie uur durf ik nog niet de denken omdat de vermoeidheid met ups en downs voelbaar is. Ook is de laatste halve marathon in 1:32 uur niet echt een opsteker. Een hardloper is over het algemeen een optimistisch mens en ik laat het van de vorm van de dag en het weer afhangen wat het startschema op de marathon gaat worden.
Het werd mijn 11e deelname en het getal 11 is in Limburg al een beetje "gek".

Met de startnrs op zak (opgehaald op zaterdag) is er op de wedstrijddag alle rust en tijd voor de start. Visé ontwaakt als we (Jo, Henk, John en Jef) het Frans aandoend centrum via de laatste 100m van het parcours binnen wandelen. In het wedstrijdgebouw is het een wirwar van statige kamers. Iedere wedstrijd afstand heeft zijn secretariaat en er zijn ruimten voor de startnrs uitgiften, afhalen van het diploma, bagagedepot, massage, EHBO en ga maar door. Kortom een gezellige chaos waar gewoon alles aanwezig is (als je het weet te vinden).

Bij de start tref ik Ronald Bonants en Rogier Dohmen die hun eerste marathon gaan lopen. Maasrunner Nicole Warnier heeft de lat vandaag nog hoger gelegd een heeft een schema van 3:05 uur voor ogen. De spanning is op de gezichten te lezen en iedereen wil maar een ding en dat is starten met lopen. Als het startschot klinkt is het even zoeken wie waar loopt en zeker in het bochtig en heuvelachtig eerste rondje door het centrum van Visé.

Ronald Bonants en Bart Liesveld lopen bij me in de groep. Bart heeft grootse plannen met een eindtijd <2:50 uur en Ronald zou "makkelijk" onder de 3 uur kunnen lopen. Twee mannen die ik vandaag niet te lang mag blijven volgen. Bart lijkt me door zijn veel gepraat nerveus en ik vraag hem om zijn krachten te sparen. Er worden wat extra meters gemaakt omdat er ten zuiden van Visé een nieuwe brug in aanleg is, dwars over de oude route. Als de eerste dames bij onze groep aansluiten gaat het tempo omhoog. Er volgt een twee deling in de groep en kies ik voor de tweede groep. Ronald en Bart zijn gevlogen maar blijven nog een tijd in het zicht. (5km in 0:20:32)

We lopen nu kort langs de Maas richting noorden en draaien rond een kleine binnenhaven (10km in 0:41:24). De fietsers mogen nu mee als begeleiding en ik praat even met Marc Heusschen. Daarna volgt er een passage over "kinderkopjes", waar het zoeken is om de hobbel de bobbel zoveel mogelijk te vermijden. (15km in 1:02:16)

Bij de bouwput van het nieuwe sluizencomplex van Ternaaien mogen we ook weer meer meters maken dan anderen jaren en richting Maastricht begint het warmer te worden. De lucht is strak blauw en weinig wind (20km in 1:23:21)
Halfweg noteert de klok 1:28 uur en loop ik op een schema onder de 3 uur.
Ik wil me niet rijk rekenen want het is niet zo zeer de tussentijd die belangrijk is maar meer hoe je lichaam heeft "geleden" om tot daar te komen.

En mijn gevoel en hartslag zegt dat dit niet nog eens 21km is vol te houden, dus stapje rustiger. Als we in Maastricht zijn gearriveerd tref ik Patricia en Roger Rousseau, als signaleur, en probeer hun bemoedigend te condoleren met het verlies, afgelopen week, van moeder/schoonmoeder. Mijn tempo is even helemaal zoek en juist nu komt het door mij vervloekt rondje Stadspark waar een Duckrace wordt georganiseerd. Welke evenementen "manager" bij de gemeente geeft vergunning om gelijktijdig een marathon en zo een badeenden race te houden? De opbouw van het eenden-parcours is in volle gang en het toch al drukke wandelpad wordt nu ook nog eens door auto's geblokkeerd. (25km in 1:45:21)

De Sint Servaasbrug brengt me weer terug aan de andere kant van de Maas. Zelf benoemd coach Walter de Ling en broer Ruppert zijn van Den Haag gekomen en rijden op een stalen ros van de NS nu met me mee. In Wyck komt ook loopmaar Patrick Heubel me vergezellen op de zwaarste km's richting Visé. Dit geeft me weer motivatie om het tempo langs het Gouvernement richting zuiden weer op te pakken (30km in 2:06:28)

Er worden weer lopers ingehaald en Patrick loopt mooi zonder "fratsen" als pacer. (35km in 2:28:40)

Compressie sokken
Ik loop vandaag met nieuwe compressie sokken, normaal erg riskant om dit in een marathon te doen zonder uit te proberen. Maar ik heb zoveel vertrouwen in de CEP pro+ run Ultralight socks dat ik dat gokje wel aandurf. De sok maat is afhankelijk van de kuit omtrek en voelt als gegoten. Bij warm weer ben ik geen voorstander van lange sokken maar deze CEP Ultralights koelen voldoende. Waar de sokken met name goed in zijn is steun geven aan de kuit. Met dit hulpmiddel lijden de benen wat minder omdat de klappen perfect worden opgevangen en daardoor geen last van kramp. Een aanrader voor parcoursen met afdalingen. Meer info is hier: www.cepsports.nl

Op grondgebied Eijsden staan de Maasrunners bij de verzorgingsposten en krijg ik cola. Ook Roger van der Merwe en zijn ouders tref ik onderweg. De tijd begint te dringen om nog een sub drie uur er van te maken. Op Belgisch grondgebied gaat de zweep erover (zover dat nog lukt) en passeer nog de nodige lopers. (40km in 2:51:13)

De laaste km's waren niet vlak en het is nog even buffelen voor de afdaling naar centrum Visé begint. De klok tikt sneller dan dat mijn benen willen en met de verlossende finish in zicht zie ik de klok van 2:59:5x naar drie uur springen.

Mieljair (ze spreken hier Frans) daar waar ik had gehoopt/gedacht het net te halen wordt het een "net niet".

Maasmarathon in 3:00:18 uur 1e M65. Dertien minuten sneller dan Rotterdam.
Toch had ik die 1e M65 prijs graag ingeleverd voor een paar seconde sneller.

Ik ben eruit. De paar seconden boven de 3 uur komen door het feit dat deze marathon, door diversen werkzaamheden, langer was dan normaal. Volgens mijn Polar M400 kom ik op 42,270 meter. Bij de Garmin gebruikers zie ik nog langere afstanden vandaag. Die 75m extra vandaag waren dus de boosdoener? Zo zie je: "Alles Kump Good".
Volgende uitdaging Maastricht Marathon over de Via Belgica

De podium huldiging was een grote verrassing voor Huub Koolen die 1e bij de mannen 70+ werd. Het plaatje spreekt boekdelen.
Nicole Warnier van mijn dinsdag Maasrunners groep ziet maanden intensief trainen beloond met een 2e plaats algemaan bij de dames en een marathon PR van 3:05 uur.
Marathon debutant Ronald Bonants loopt zijn eerste netjes onder de 3 uur en Rogier Dohmen, mijn examen object, klaart de klus in 3:16 uur. Châpau.
Bütgenbach (B)- Halbmarathon www.scbuetgenbach.be
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmaxDetails
2-mei-15Bütgenbach21,1250m1:31:5813,84:2139157142m/s145158Polar
Rund um den See in Bütgenbach
Na enige twijfel, of een week voor de Visé Maasmarthon, een Halve Marathon `lopen een goede zet is, gaf de doorslag dat Roger Rabbit Rousseau en Marc Heuschen er ook in Duitstalig België kwamen lopen. Twee dagen hiervoor wilde ik in Stavelot, in de nacht van april naar mei, een wedstrijd lopen maar was me het weer te gortig. Ronald Bonants, die de 36km in het donker liep, had zelfs sneeuw onderweg. April doet wat hij wil.
Het is vandaag een zonnige dag als ik vanuit Le Mont St.Jacques, waar we vertoeven, via Malmedy naar het meer bij Bütgenbach rij.

De start van de wedstrijd is nabij Vakantiepark Worriken. In 1999 vertoefde we hier in drie vakantiehuizen met de familie. Toen liep ik als trainingsronde ook al eens rond het meer. Van die parcoursverkenning zijn me nog beelden bij gebleven die ik vandaag opnieuw beleef.

Marc en Roger tref ik bij de inschrijvingen en we lopen een half uur warm. Bij de start is het dringen omdat ook de korte afstand (6 km Volks- und Jugendlauf), gelijk vertrek. Na een rondje Bütgenbach gaan we de natuur in via een oude spoorbaan en vervolgens de nodige hellingen en knuppelpaden over moerasgebied. Leeftijdgenoot Raphael Van Den Broeck komt me heuvelop in een mooie stijl voorbij.

Ik loop bij de 2e dame in de wedstrijd, maar heuvelop mag ik steeds kleur bekennen. In de afdalingen maak ik mijn verlies weer goed, maar dat jojo lopen gaat niet lang goed. Wijselijk kies ik voor mijn eigen tempo en krijg gezelschap van de 3e dame en Marc Heuschen. Marc vraagt hoe het gaat en we lopen even samen. In de volgende afdaling hervind in mijn tempo en Marc haakt af. De derde dame en begeleiding volgt me.

We komen weer nabij het meer en het zwaarste deel van het parcours ligt achter ons. Het onverharde pad langs het meer blijft wel ligt heuvelachtig en bevat veel bochten. Het lichaam wordt langzaam gesloopt met optrekken en afremmen.

Aan de overkant van het meer is Vakantiepark Worriken zichtbaar en ook de speaker bij de finish is hoorbaar. Toch zijn er nog ruim 5km te gaan. Even is er onduidelijkheid over het juiste pad en een wandelaar helpt ons op de juiste weg. De ondergrond bevat boomwortels en de kunst is om, ondanks de toenemende vermoeidheid,  alert te blijven en toch tempo te maken.

Met een eindtijd van 1:31:58 op dit heuvelachtige parcours "Rund um den See", was dit een mooie en nuttige tempotraining.

Omdat Marc en Roger op tijd naar huis willen en Roger waarschijnlijk een prijs heeft, blijf ik wat langer "hangen". Op de terugweg richting Malmedy wordt ik door een grote brand bij een bedrijfspand, gedwongen om terug te rijden. Via een omweg richting Sint-Vith kom ik met drie kwartier vertraging weer in Le Mont St.Jacques.


Maastricht - Treechloop www.treechloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
26-apr-15Maastricht11,3100m0:46:3614,64:0732935142m/s148157
Maastrichts Gezelligste
Als tussendoortje na de Rotterdam Marathon en voor de Maasmarathon (Visé-Maastricht-Visé) is de Treechloop ideaal.

De herstellende benen willen nog niet echt, maar mee doen is vandaag belangrijker dan winnen. De griepsporen kwamen na Rotterdam Marathon weer terug. Een marathon avontuur verzwakt het lichaam en een verkoudheid ligt dan op de loer. Langdurige vermoeidheid is de tol die ik mag betalen voor mijn slippertje in Rotterdam. Ik ga ervan uit dat een getraind lichaam op natuurlijke wijze deze aanslag weet te repareren. De eerste tekenen van herstel zijn merkbaar, nu goed omspringen met deze positieve reactie van lijf en leden.
Zware trainingen zijn taboe maar een 19e deelname aan mijn thuisloop, de Treechloop, zou toch mogen?

Als voorafje wordt er op zaterdagavond de 60e verjaardag van Con Olislagers in de Ardennen gevierd en is het vocht op peil. Als ik zondagmiddag richting Treech fiets zorgt een wolkbreuk dat ook het laatste droge plekje op mijn lijf, van voldoende hemelwater is voorzien.

Tijdens het inlopen klaart de lucht op en veranderd de verzopen kat in een stramme "wat doe ik hier" loper. Het flauwe zonnetje doet me goed en na een half uurtje bewegen voor ouderen ben ik klaar voor de start. 

Nicole Warnier en Ronald Bastian vertoeven in het groepje dat zich gevormd heeft op de 3km vlakke aanloop naar de "Treechberg" op Belgisch grondgebied. Ik kan het tempo bijbenen maar weet dat er zo meteen een pittige klim gaat komen. Kracht zit er de laatste tijd zo wie zo al niet in mijn benen, dus sparen en met beleid naar boven. Nicole loopt als eerste dame en heeft er goed de pas in.

Jack de Wilde (woensdag trainingsgroep) maan ik aan, om pas boven op de helling de gaskraan open te draaien. Zo gezegd en zo gedaan, passeren we op het licht heuvelachtige onverharde pad richting boerderij van Caesterd weer de nodige lopers die op de helling (te) hard naar boven zijn gegaan.

Voorbij de Observant sluit de moe gestreden Micha Juffermans bij me aan en in het Enci-bos klampt Bassie zich aan het treintje.

Ondanks dat er geen echte klim in dit deel van het parours zit voelen alle hellingen als kuitenbeiters. Het verschil kan ik maken in de afdalingen en vlakke delen.

De afdaling bij Casino Slavante gaat met beleid, door de regen is de haardspeld bocht glad.

Onder op de vlakke verharde weg naar de finish heeft Bassie nog wat over en laat zijn voetbalbenen spreken.

Een versnelling zit er voor mij niet in en besluit mijn 19e Treechloop in mijn langzaamste tijd (46:32 minuten).

Doet dat pijn? Nee, vandaag was het roeien met de riemen die ik had en ondanks de mindere tijd heb ik een goed gevoel aan deze Treechloop overgehouden.

Nu hopen dat het herstel goed doorzet, want 10 mei mag ik de Maasmarathon (Visé-Maastricht-Visé) lopen.

De Limburgse vlaai met koffie maken na afloop Maastrichts Gezelligste compleet.

Maasrunner Nicole Warnier wint bij de dames en kan vol vertrouwen voor een PR starten in de Maasmarathon. Bij de mannen gaat de zege naar Patrick Franken (38:14) gevolgd door Jorim Scheele (38:45) en Roger Rousseau (38:56)

Klik hier voor mijn Polar info van deze uitdaging


Rotterdam - Marathon www.rotterdammarathon.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
12-apr-15Rotterdam42,260m3:13:3613,14:3512000 1122 10.C 4m/s  146180
Een marathon en de griep
Dit jaar mijn 18e Rotterdam Marathon maar lang was de vraag of een weerzien met de Coolsingel er dit jaar wel inzat. De griep had de oude eik geveld en ondanks goede verzorging thuis was er nauwelijks verbetering. Noem het op en alles waar ik jarenlang geen last van heb gehad openbaarde zich twee weken voor de marathon. Uiteindelijk pillen gaan slikken om de rugpijn (spit?) in de nachtelijke uren te onderdrukken. Kortom de slechtste voorbereiding voor een 42,2km aanslag op lijf en leden.

Zelf had ik het gevoel dat met nog drie dagen tot de marathon er een verbetering voelbaar was. Een korte proeftraining leerde me dat bij de geringste inspanning er geen lucht was. Pffff.
Waarom dan toch naar Rotterdam, wat is dat toch met lopers?
De koorts is weg en dat zou ook zo een beetje het enige item zijn dat me zou weerhouden om te starten.
Tijd en plaats in de uitslag spelen geen enkele rol met deze conditie. Omdat ik samen met een aantal loopvrienden (Roger Van de Merwe, Davy Janssen, Ron Paas en Wim Dohmen) zou reizen naar de Maasstad maakt het doorgaan van het sportief uitstapje extra leuk.

Wedstrijdverslag
De griepsporen waren duidelijk voelbaar. Tot halfweg nog op schema 3 uur kunnen trekken met een aantal Limburgers (Erik Haakma, Rob Riksen, Roger Van de Merwe, Bas Pierik en Cor Bos).
Toen was mijn lijf op en de hartslag ging te snel omhoog. Ik liep even met de gedachten om te stoppen bij de Errasmusbrug (27km) maar toch begonnen aan de laatste lus van 15km. Opgeven is geen optie.

In het Kralingsebos toch nog een tweede of derde adem gevonden bij de drankpost van Roger zijn ouders. Vervolgens met de pacers van 3:15 uur mee gelopen. Uiteindelijk de laatste km's weer wat tempo kunnen maken.
Wat een massa mensen in Marathon Rotterdam en wat een geweldige sfeer.
Lopen met de naweeen van griep leverde een natuurlijk rem en zo kon ik wat langer "genieten".
"Un oor plezeer is un opdonder weerd".

Hier de tussentijden (verschil) die veel zeggend zijn. Zie ook de dip tussen 20 en 32 km
5 kilometer 21:13 (21:13)
10 kilometer 42:29 (21:16)
15 kilometer 1:03:48 (21:19)
20 kilometer 1:25:51 (22:03)
Halve marathon 1:31:26
25 kilometer 1:50:58 (25:07)
30 kilometer 2:17:55 (26:57)
35 kilometer 2:41:14 (23:19)
40 kilometer 3:04:10 (22:56)
Finish 3:13:36 

Roger van de Merwe liep een geweldig PR van 2:58:07. Driver Wim Dohmen bracht ons weer veilig terug in het zuiden waar we afsloten met een gezamenlijk eten.

Om 21 uur weer thuis, een ervaring rijker en "De Piep leeg" met vanaf 5 uur in de nacht op pad.

Klik hier voor mijn Polar info van deze uitdaging


Brunssum - Parelloop www.parelloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
29-mar-15Brussum1035m39:4415,13:58113109.C 5m/s154175
Herfstachtige Toprun Parelloop
Vorig jaar zonnig en 16.C en nu HERFST in Brunssum. Windvlagen en regen geselen de Parelloop Toprun waar ik ga proberen om niet als laatste binnen te komen. Tel daar nog een nu al weken durende verkoudheid bij op en de uitdaging voor vandaag is duidelijk. Toch proberen een 10km tijd onder de 40 minuten te lopen?

De ervaring bij andere jaren Toprun leert dat na de eerste bocht 95% van het deelnemersveld uit het zicht is verdwenen. Dat kan natuurlijk aan mijn ogen liggen maar heeft ook alles te maken met de echte hardloop toppers die hier van start gaan.

Bij de start ga ik dan ook als laatste over de startstreep en kijk de kat uit de boom. Daar waar ik normaal de eerste km's nog een beetje een beeld van de kopgroep heb is het nu de staart die ik mag beschrijven. Nadja Wijenberg, Georg Stiel, en Frans Bekers zitten in hetzelfde schuitje.

Al snel is me duidelijk dat, vandaag in deze Toprun, het hoogst haalbare een plek met deze lopers zal zijn. Samen met Nadja vorm ik een koppel, waarbij ik de locomotief ben en Nadja aanhaakt. Toch mooi dat ik zo een marathon vedette vandaag kan helpen.

Echt snel lukt vandaag niet. Om geen natte voeten te krijgen loop ik om de regen plassen. Nadja volgt, weliswaar zwaar hijgend.

De publieke belangstelling is, door deze weersomstandigheden, vandaag minimaal. De eerste 5km, in deze sfeerloze entourage, gaan in 19:45 minuten. Dat wordt doorbijten in deel 2 om onder de geplande 40 minuten te blijven.

Voor mijn gevoel neemt de wind nog meer toe en de krachten worden minder. Vertrouwend op mijn duurtempo lukt het toch nog om een tempo van 15km/u vast te houden.

Met nog 1 km te gaan hangt Nadja aan het elastiek en ondanks de opmerkingen van Ger Wijenberg dat Nadja me moet "pakken" verliest ze meer terrein. Met een laatste km van 3:39 minuut kom ik, als voor-voor-voor laatste, over de 10km streep in 39:44 minuten.

Wat betekend dit nu voor mijn Rotterdam marathon over twee weken?
Volgens running calculators is deze 10km tijd (slechts?) goed voor een marathontijd van 3:05 uur.
Zelf heb ik gehoopt om in Rotterdam onder de 3 uur te lopen. Is dit hopen op beter weten in?
Het zou mijn 60e marathon onder de 3 uur kunnen worden, maar dan mag ik wel "de tand des tijds" verslaan.
Klik hier voor mijn Polar info van deze uitdaging
Trois-Ponts - Jogging de la Saint Joseph www.courslaprovince.be/troisponts
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
22-mar-15Trois-ponts18,2545m1:33:5711,65:09150 154 2m/s145168
Trail St. Jo met Mazout
Voor mijn deelname aan de Trail "Jogging de la Saint Joseph" hoef ik niet ver te gaan. We vertoeven al in St.Jacques en dan is het enkele km's dalen naar het centrum van Trois-Ponts. Vorig jaar de oudste deelnemer eens kijken hoe dat nu is.

Deze loop staat ook in het teken van afscheid nemen van loopmaat Tom Vandevelde, wiens ouders verhuizen uit de Ardennen. Ronald Bonants en Con Olislagers zijn ook van de (feest)partij.

Voor Con wordt het na 17 jaren en vele Ardennen trainingen. De come back van "Uzze Con". Zijn laatste hardloopwedstrijd in 1998 was de Mergelland Marathon. Toen in zijn eerste/laatste marathon een tijd van 3:47 uur en 147e plaats. Wat wordt het in Trois-Ponts?

Met een gevoelstemperatuur onder nul en slepende verkoudheid ga ik met Con Olislagers naar het inschrijflokaal bij de St.Joseph school. We treffen Ronald Bonants (Stavelot) die vandaag hoge ogen kan gooien. Na een stukje warm lopen gaan we al snel weer naar binnen, het is water koud in de Ardennen en de uitdaging is nog lang genoeg om op temperatuur te komen. Binnen gaan de aanmeldingen op zijn Waals en zijn er nog lange wachtrijen, dat wordt later starten.

Met tien minuten vertraging gaat de meute naar buiten en worden we eerst  nog getracteerd op een "uren durende" onverstaanbare speech voordat er gelopen mag worden. Maar goed dan heb je ook wat.

De eerste km is verhard en daarna enkel nog bos en heel veel hellingen. Tom VandeVelde komt me heuvel omhoog voorbij. De kracht ontbreekt om aan te zetten. Lopen met een verkoudheid heeft toch zijn beperkingen en ik hoop op een goede tweede helft.

In de afdaling kan ik weer bij Tom komen en we lopen een tijd bij elkaar in de buurt. De helling nabij de camping is me te steil om goed door te lopen en ik schakel een tandje terug. Tom loopt hier makkelijk omhoog, te makkelijk?

Richting tweede verzorging, nabij Brume, kan ik weer wat meters maken en lopers inhalen. Tom loopt achter me en laat in de afdaling het elastiek los.

We komen nu in het natuurgebied boven het stuwmeer van Coo. Mooie uitzichten maar weinig tijd om ver te kijken. De paden zijn hier bezaaid met stenen en alle concentratie is vereisd om niet onderuit te gaan. Na een kort verhard stuk langs het meer en waterkrachtcentrale mogen we weer klimmen.

Trois-Ponts ligt nu beneden en een afdaling met wisselend verhard en onverhard maken een snelle km van 3:30 minuut mogelijk. Aan alles komt een einde en ook deze 18,2km "Jogging" zit er na 1:33:57 erop. Deze keer niet oudste deelnemer, Willy Cortleven loopt al wat langer over deze aardbol. Ronald Bonants presteerd verdienstelijk met een vierde plaats algemeen.

Na afloop met Con en Ronald aan de "Mazout" om de verloren energie aan te vullen.
Mazout, spreek uit als Mazoet, is een biercocktail van cola en bier. De drank is vooral in België populair. De drank dankt haar naam aan de kleur van de mix. Deze donkerbruine kleur lijkt op de kleur van stookolie, die ook wel mazout wordt genoemd.
De gebruikelijke "St.Jo" tombola levert weer voor iedereen een mooi aandenken.

Klik hier voor mijn Polar info van deze uitdaging
Eschweiler (D) - Volkslauf Halbmarathon www.lsg-eschweiler.de
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
15-mar-15Eschweiler21,12501:27:1314,54:08220 136 2m/s147158
Mijn eerste Cat. M65 wedstrijd
De loopdraad na Ultraloop Stein wordt opgepakt met een Halve Marathon in Eschweiler (D). Omdat in Duitsland het geboortejaar telt en niet de geboortedag mag ik er in de Cat. M65 voor de eerste keer van start. Worden we nu oud of zijn we al oud?

Het is vandaag een druilerige dag als ik met Robert Willems richting Duitsland rijd. Waterkoud en niet echt mijn ding. De weervooruitzichten zijn dat het droog gaat worden, dat is dan weer wel positief. Aangekomen op de atletiekbaan van Stadion Eschweiler treffen we een omgeploegd knollenveld dat ooit een een sintelbaan is geweest. De drassige grond plakt onder de schoenen en vooral de binnenbaan is totaal afgetrappeld. Gelukkig hoeven we hier enkel bij de start en finish een ronde te lopen.

Een routeverkenning leert me dat het merendeels de onverharde paden zijn die vandaag de uitdaging vormen. Enfin we zijn toch hier en een toptijd zat er toch niet in.

Gelijk na de start duiken we, na het verlaten van het knollenveld, omlaag naar Eschweiler om beneden, na een haakse bocht, direct weer stevig te klimmen. Voor mijn gevoel blijven we maar omhoog gaan, maar wel  in een mooi bosgebied. De bospaden zijn over het algemeen goed beloopbaar maar het blijft oppassen bij modderige bochten.

Na 7 km is er een verharde weg waar ik me aansluit bij een kwartet Duitse lopers met o.a Achim Quadflieg, Karlheinz Rohé, Alexander Mlynski-Wiese. Ze kennen de Grijze Keniaan. Ik kan goed mee draaien en het 15km bereiken we na iets meer dan een uur lopen.

Er mag weer geklommen worden en de benen verkrampen, jammer de puf is eruit. Mijn plan om een een eindtijd van 1:25 uur te lopen verdampt.

Gaande weg realiseer ik me dat ik met dit tempo boven het anderhalf uur ga eindigen. Mieljaar, dat is niet de bedoeling vandaag. Ik tel de km's af en in de afdaling na 18km vind ik nog wat extra impuls om weer een tandje te versnellen.

De laatste bocht vanuit het bos naar de atletiekbaan is een blubber pad. Op de baan aangekomen zoek ik de grasstrook om wat grip te hebben. Van verre hoor ik sympathieke fotograaf en goede doelen organisator, Peter Borsdorff, op me roepen. Dat wordt nog een keer aanzetten.

Na 1:27:13 zit mijn eerste Alterklasse M65 uitdaging erop. In de uitslag (220 deelnemers) zie ik dat ook de 1e M60 en M55 achter me zijn gefinisht.
Belangrijker is dat er weer een kwaliteit stapje richting Rotterdam Marathon is gezet.

Met een "gouden medaille", fles rode wijn en Urkunde mag "Team Heer" naar huis. Dat alles voor €6 inschrijfgeld.

Klik hier voor mijn Polar info van deze uitdaging


Maastricht - Atletiekunie Looptrainer 3

Stein - Ultraloop www.ultraloopstein.nl.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
1-mar-15Stein52,1265m4:14:3012,34:53175 637 5m/s136158
De Grijze en Witte Keniaan in Stein
Vorig jaar een warme editie van Ultraloop van Stein. De weergoden laten deze keer een totaal ander beeld zien. De verwachtingen worden wel positief bijgesteld maar met een temperatuur van 7.C en veel nattigheid beloofd het een zware omloop te worden. Het plan is om de Ultraloop als veredelde training voor Marathon Rotterdam te doen. Elke afstand boven de marathon is in Stein mooi mee genomen. Zelf hoop ik op 50km te komen en wil starten aan 12,5 km/u.

Veel bekende en ook meer Limburgers dit jaar bij het begin, de stemming zit er goed in. Of zijn het zenuwen voor de start?

Voor de topplaatsen verwacht ik een strijd tussen de Belgen en Pascal Van Norden.

 

Al snel loop een grote groep achter me met Robert Willems, Krisztián Szűcs en Marathon Meester (Witte Keniaan) Luc Krotwaar.

Robert en Kristian lopen me te snel en Luc Krotwaar loopt naast me. De Grijze en Witte Keniaan samen op pad, wie had dat ooit gedacht/verwacht?

Luc komt terug van een blessure en is in voorbereiding voor een 100 km uitdaging. We overleggen over het tempo en de 12,5km/u bevallen hem prima. Luc verteld me over zijn unieke Kenia Hardloopsafari zie ook www.wittekeniaan.nl mogelijk ook iets voor jou?

De ronde tellen lekker door en er is even een hapering als Luc het toilet opzoekt. Ik hou het tempo wat lager en na een halve ronde is Luc weer van de loop partij.

Inmiddels heeft een maartse regenbui het aangenaam lopen verziekt. Op een deel van het parcours staan stevige rukwinden en in combinatie met alle nattigheid koelen de spieren snel af. Kristian zie ik geparkeerd aan de kant staan en Robert heb ik weer bijgehaald.

Het lopen gaat nu stroever en de handen verkleumen. Met wat oefeningen probeer ik mijn vingers weer warm te krijgen. Het is door het plotselingen afkoeling extra afzien.

Met  iets meer dan16 ronden hebben we de marathon afstand (42,2 km) in de benen en ik merk dat Luc steeds verder achter raakt en uiteindelijk stopt. Als marathontijd klok ik 3:22 uur.

Na zoveel uren samen te hebben gelopen mis ik de Witte Keniaan en mag ik opnieuw in mijn ritme komen. Dat wordt lastig en ondanks dat ik nog steeds lopers dubbel, gaat mijn tempo omlaag. Tussen de oren begint het nu ook te werken, wat is het plan voor vandaag? De marathon afstand is gelopen en daar waar ik een uur geleden nog dacht dat zes uur uitlopen op een tempo van 12,5 km uur tot de mogelijkheden behoorde zak ik steeds verder weg in gepeins.

 

Waar doen we het voor, voorbereiding Rotterdam Marathon of toch zes uur doorbijten? Gelukkig komt Rodger van de Merwe met me mee lopen en krijg ik geweldige support van zijn ouders die vanaf het begin van de Ultraloop me met raad en daad bijstaan. Fred voorziet me elke doorkomst van rondetijd en informeert steeds hoe het gaat.

Wikken en wegen helpen niet het tempo hoog te houden en het gevolg is een 18e ronde die 10% langzamer is dan de geplande 12,5 km/u.

Juist op dat moment passeer ik Klaus Krolzig. Ik praat met Klaus, die er nog vrij monter uitziet, en besluit bij Klaus te blijven. De keuze is inmiddels gemaakt, ik ga tot 50 km en stop dan om met "frissere" benen richting Rotterdam te kunnen trainen. Doorlopen tot einde van de Zes Uur brengt niets extra en was ook geen doel vandaag. (De raadgeving van Frans Rutten spookt door mijn hoofd)

Probleempje is enkel dat ik niet helemaal zeker ben in welke ronde ik loop en om precies op 50km te komen er iets meer dan 19 ronden gelopen mogen worden. Het probleem van de ronde teller wordt opgelost door mijn horloge laps, al lopend, te vergelijken met Fred zijn spiekbrief. "We" lopen in ronde 19 en Klaus loopt warempel zijn snelste ronde voor me. 49,5 km zitten erop.

Om minimaal de 50 km vandaag te draaien besluit ik om samen met Klaus er nog een volledig ronde aan te plakken. Het tempo gaat nog iets omhoog en het 50km punt word even boven de vier uur gepasseerd.

Mijn finish zit er na 20 ronden erop. Met een tijd van 4:14:30 uur en 52,2 km Steinerbos wordt ik opgevangen door Rodger en mag ik onder een deken plaats nemen in de luie stoel die al klaar staat. Het ontbreekt me aan niets en met een kop warme bouillon en dadels van Resian kijk ik naar de voorbij komende lopers die de voor de volle Zes uur gaan.

Dit was een mooie tempoloop training voor Marathon Rotterdam en lopen met de Witte Kenian, wie wil dat niet?

Pascal Van Norden wordt overtuigend winnaar voor Gert Mertens en Filip Detiège.

Klik hier voor mijn Polar info van deze uitdaging

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


       


Urmond - Overmuntheloop www.overmuntheloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
1-feb-15Urmond10,325m0:40:1215,43:53165 25 7 3m/s 156166
Tombola loop
De Overmuntheloop, 10,3km over 3 ronden, met zijn onovertroffen tombola is een mooie gelegenheid om de winter conditie te testen.
Een inlooprondje leert me dat het onverharde pad, parallel aan de A2, aardig wind tegen is.

Vanaf de start loop ik met Rob Riksen, Marcel Van de Pol en Jorn Lempers. Rob geeft na een ronde wat extra gas en ik probeer mee te gaan.

Dat lukt vrij aardig maar na 5km (19:10) moet ik lossen van Rob. Juist op het punt waar er wind tegen gelopen wordt.

Ik krijg weer gezelschap van Marcel Van de Pol met Jorn Lempers en probeer de loopdraad weer op te pakken.

Dat lukt vrij aardig en samen met Marcel draai ik de laatste km's.

Het 10km punt zit erop na 38:59 en met stevig doorlopen is de 10,3km finish na 40:12 gepasseerd.

Maasrunners Nicole Warnier en Rogier Dohmen lopen geweldige PR's

Na de goed gevulde tombola mag ik een emmer bier mee naar huis nemen.

Complimenten voor de organisatie die de hardlopers in (W)Urmond weer mooie zondag hebben bezorgd.

 

Klik hier voor mijn Polar info van deze uitdaging


Posterholt - Annendaalloop Halve Marathon www.annendaalloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
18-jan-15Posterholt21,15m1:24:5014,9 4:01200154.C2m/s 146168
De tand des tijds
Vorig jaar moest ik de Halve Marathon van Posterholt laten lopen door hamstring malheur. Vandaag met Robert Willems voor de 18e keer naar deze vlakke omloop.

Vooraf tref ik oud collega Gerrit van Harreveld die weer mooie plaatjes zal schieten.

Het plan is om op een schema van 4 min/km te lopen, maar al vrij snel na de start moet ik de groep van Rene van Uum en John Bosch laten lopen omdat deze net een stapje te hard gaan. (5km in 20:10)

Ik loop de eerste ronde samen met Gerben van Hameren (zoon van Paul van Hameren). Gerben doet de Kwart Marathon en Giel Smedts sluit bij ons aan. Het eerste deel van het parcours is tegen de wind en terug richting Posterholt kunnen weer meters gemaakt worden met een steun in de rug. (10km in 40:19)

Bij de drankpost, na een ronde, loopt Giel door en Gerben heeft zijn klus erop zitten. Hierdoor mag ik alleen aan de tweede ronde beginnen met een van me weg lopende Giel Smedts. Van achteren komen de jagers in de vorm van Cor Bos, Hugo Nijssen en Rene Broens. Tegen de wind in loop ik op kop en blijkbaar is er geen van allen fit genoeg om over te nemen. (15km in 1:01:23).

Mijn gedachten zijn, tijdens het afzien, bij het laatste deel van de route, wind mee, dat moet lekker aanvoelen. Eindelijk draaien we van de lange winderige weg, over een onverhard pad richting Posterholt. Het tempo gaat, met steun van "Jan de Wind", nu omhoog en al snel loop ik alleen. Voor me zie ik het gat met Giel Smedts kleiner worden en daarvoor loopt John Bosch. (20km in 1:21:10)

Op de laatste 100m kan ik nog een tandje bijzetten en kom voorbij Giel. Na 1:24:50 zit het hollen in Posterholt (mijn 18e deelname) erop.
Bijna 10 minuten langzamer dan mijn PR. De Tand des Tijds?

Nicole Warnier van de Maasrunners wordt eerste dame en nog mooier is dat ze haar HM PR weet te verbeteren naar 1:29:14.

Klik hier voor mijn Polar info van deze uitdaging


Beek - Poort naar het Heuvelland Trail www.avcaesar.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
11-jan-15Beek30430m2:27:4012,24:55137 17 4 4m/s 147169
Nieuw loopjaar begint in Beek
AV Caesar organiseert dit jaar voor de 3e keer de "Poort naar het heuvelland Trail". Oud Koempel, Ger Lemmens en Jack Hulst hebben een 30km super "pratsj" parcours bedacht in het overgangsgebied naar het heuvelland en de route omgedraaid tov van vorige editie.

Na een paar zeer winderige en regenachtige dagen is het afwachten hoe de ondergrond erbij ligt. Via de tam-tam vernomen dat er een boer speciaal zijn land nog eens grof heeft omgeploegd ter verhoging van de Trail-feeststemming.

Na een half rondje op de oude atletiekbaan van AV Caesar lopen we de buitengebieden in. De wind blaast stevig en het voelt kouder aan dan de 4.C. Dit is de eerste Limburgse wedstrijd waar ik mijn jas heb aangehouden (watje?).

Op een smal blubber pad lang de beek gaat mijn passerende buurman onderuit en sleept me mee in de modder. Languit lig ik op mijn rechterzijde, nog een geluk dat ik niet in de beek lig of nog erger de puntdraad.

Lang treuzelen heeft geen zin, dus op en verder. Ik probeer verloren terrein goed te maken en passeer de eerste dame, triatlete Danne Boterenbrood. Sommige pasage lijken wel het NK Boomstam springen.

Toch loopt het niet zoals ik had gehoopt. Waarschijnlijk te snel, na de val, weer gas geven. De vandaag opvallend goed lopende Lucien Philips, sluit achter me aan en vraagt hoe het gaat.

Roger Cuijpers geeft me bij de drankpost een energiegel en gaande weg kan ik weer lopers inhalen. Danne Boterenbrood loopt sterk omhoog en in de afdaling kom ik weer bij haar. De pasage over/door een beek levert hilarische beelden. Waar de ene loper via een boomstam naar de overkant kruipt, spring ik tegen de modder helling aan de andere kant. De kunst is om niet achterover in het water te vallen. Ik beklaag de lopers achter me want het stukje, modder helling, om te landen aan de overkant van de beek wordt steeds natter en gladder.

Boven op de hellingen waait een staffe wind en ik ben blij met mijn jasje. Afdalen door de holle wegen, bezaait met omgewaaide bomen en takken vereist de hoogste concentratie en veel lenigheid. Beide worden echter steeds minder gaande weg.

De tweede drankpost helpt me aan energie voor de laatste 9 km's en na 2:27:40 kan ik onder de douche voor een schrobbeurt. Voor al mijn kleren en schoenen geldt hetzelfde.

Deze trail is verrassend zwaar te noemen voor Nederlandse begrippen, maar ook o zo mooi.
Organisatie bedankt voor deze uitdaging en speciaal dank aan de vrijwilligers die in weer en wind en vol in de modder ons de juiste richting wezen.  Verbeterpunten zouden zijn: Km aanduiding en Master Categorie vermelding.

Klik hier voor mijn Polar info van deze uitdaging 


Wedstrijd verslagen van vorig jaar            Terug naar de top