Home    Wedstrijduitslagen    Persoonlijke Records    Trainingtotalen     Wedstrijdkalender   Mail Me
Derichsweiler 2014 - Jogger Jo Schoonbroodt Foto:Peter Borsdorff Wedstrijdverslagen Jogger Jo Schoonbroodt 2014

Klik op onderstaand verslag:
Meerssen - Gratis gezamenlijke Silvester Marathon SM-loop
Heerlen - Kerstcross 9,7km
Eijsden - Mescherbergloop 15km
Ell - Halve Marathon
Nice - Cannes - Marathon des Alpes-Maritimes
Maastricht - ENCI Bergloop Lange Cross
Maastricht - Heers Leukste 5 EM
Eindhoven - Marathon
Meerssen - Marathon Meerssen
Hannut - Les Foulées Hannutoises 10km
Valkenburg - Den Drieschloop 21km
Borgharen - Haarderluip 10km
Stolberg (D) - Rund um Süssendell 10km
Zomervakantie/training Frankrijk
Maastricht - Maastrichtsmooiste 10EM
Derichsweiler - Derichsweiler Volkslauf 10km
Landgraaf - Heideloop 10EM
Vise (B) - Maas Marathon
Luik - Le 15kms de Liège Métropole
Maastricht - Treechloop
Rotterdam - Marathon
Brunssum - Parel Toploop 10km
Venlo - Venloop 1/2 Marathon
Trois-Ponts - Jogging de la Saint Joseph
Stein - 6 uur Ultraloop
Fernelmont - Jogging du T.T.Tillier 11km
Geer - La promenade du Geer 11,8km
Echt - Kranenbroek Trimloop 10km
Urmond - Overmuntheloop 10,3km
Beek - Poort naar het Heuvelland Trail 30km


Meersen - Silvester Marathon (SM-Loop) www.smloop.tk
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
27-dec-14Meerssen43250m4:34:519,86:25205 nvt3.C 2m/s112157
Gezamenlijke GRATIS Gezellige Groeps Natuur Marathon met een zachte "G"
Met mijn loopvrienden organiseer ik, op de laatste zaterdag van het jaar, de gratis Silvester Marathon loop (www.smloop.tk). De SM-loop door het mooie Geuldal is geen wedstrijd maar de ideale gelegenheid om het kerstkonijn, samen met andere loopfanaten, eruit te lopen en het jaar sportief af te sluiten. Schema ca. 6 minuten/km (netto marathontijd ca. 4:30uur - 5uur) en geregeld verzamelen bij de rijdende drankpost. Mogelijke afstanden 10, 21,42 en 56km.
Klik hier voor meer SM-Loop plaatjes
Hier de vrijwilligers die het ook dit jaar weer mogelijk maken:
Klaus = Voorloper
Con + José = Mobiele drankpost www.ardennentop.be
Cecile + Leny + Huub + Thea= Drankposten
Jan = Speaker ochtendgebed, begeleiding 1/2 marathon
Paul = Vliegende keper
Jo = Externe contacten en Tussenloper
Simon = Route, routebeschrijving, website, deelnemersadministratie en fotowerk www.smloop.tk
Henk/Willem = Voorloper Ultra / Rode lantaarn dragers

De start is bij Uitspanning de Nachtegaal te Meerssen (gratis koffie vanaf 8uur) om 9:00uuur. We hoeven dan nog maar enkel via Valkenburg langs de Geul, door het mooie heuvelland, naar Camerig te lopen, waar het keerpunt naar Meerssen is. Voor de sfeerproevers is er ook een halve marathon. Bijzonder is de "Drankpost" in het Gulpenerbierhuys van de Gulpenerbrouwerij . Ron for Run zorgde dit jaar voor goed herkenbare SM-Loop hesjes.
Gezien de grote belangstelling (260 aanmeldingen) voorziet de loop in een loopbehoefte om zonder wedstrijdstress, lekker samen hardlopend door de natuur te GENIETEN. Meer info en gratis inschrijven www.smloop.tk

Klik hier voor mijn Polar info van deze uitdagingHeerlen - Kerstcross www.avonheerlen.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
26-dec-14Heerlen9,790m0:41:4414,04:16100 22 52m/s 150 160
Op stap met de jeugd
Dennis Kroon is de kwade genius die met het idee kwam om weer eens naar de Kerscross op de Brunssummerheide te gaan.
Jules Crouzen en Jerome van Grol zijn ook van de looppartij Mestreech aon de Run.

Dennis komt een Mestreechs kwartiertje later aanzetten en dat verhoogd de dolle pret onderweg. Toch nog mooi op tijd komen we aan bij de Sterrenwacht op de Brunssumerheide waar AVON de gehele dag wedstrijden organiseert.
Het parcours (Lange Cross: 2 kleine + 2 grote ronde) op de heide is een mooie 99% onverharde uitdaging en het mulle zand maken het extra zwaar.

Op kracht lopen is niet echt mijn ding en in het begin van de wedstrijd verlies ik wat plaatsen. Gaande weg komt het duurvermogen tot zijn recht en kan ik oa Maurice Quaedvlieg weer voorbij. Ik kom nog kortbij Marcel van de Pol maar ben al in gedachten bij de Silvester Marathon die ik morgen organiseer met mijn loopvrienden. Met een eindtijd van 41:44 loop ik nog naar een 1e stek bij de mannen M55+.

Klik hier voor mijn Polar info van deze uitdaging

Eijsden - Mescherbergloop www.mescherbergloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
14-dec-14Eijsden15,5340m1:08:3713,64:2560030 52m/s 151 171
Nieuwe startlocatie
De Mescherbergloop groeit uit zijn voegen met bijna 1000 inschrijvingen. Het verplaatsen van de start/finish locatie van Mariadorp naar de bredere weg voor het voetbalveld SVME is een goede keuze. Als je dan zo een brede weg hebt, gebruik dan ook de volle breedte en start niet gelijktijdig met alle afstanden op hetzelfde tijdstip. Bovenstaand is een verbeterpunt voor de Maasrunners organisatie die met goed willende vrijwilligers toch weer een mooi loopevenement weet te creëren. De Hoogmis van de Limburgse lopen, las ik bij Erik Haakma, een mooie treffelijke omschrijving.

Om al een beetje warm te draaien, op deze zonnige maar nog frisse dag, ga ik op de fiets naar Eijsden. Voordeel is ook dat het zoeken naar een parkeerplaats niet nodig is. Ter plaatsen is het een uur voor de start al behoorlijk druk. De startnummers liggen op alfabet klaar en zonder veel vertraging heb ik alle tijd om te gaan inlopen met Maasrunners, Marc Heusschen en Roger van Kan. De route is goed bekend dus we blijven nabij de kleedkamers.

Bij de smalle start kom ik goed weg, alleen is het niet prettig lopen op trailschoenen met grof profiel. Na 1 km begint het buiten spelen met de helling door de groene weide. Schijn bedriegt want op meerder plaatsen is het groen gras enkel een camouflage voor onderliggende modder/water poel.

De kracht om heuvel omhoog een potje te breken, wordt elk jaar minder. En dat ondanks kracht / heuveltraining in de Ardennen. Miljaar het (natuurlijk)verval is natuurlijk niet te stoppen dus dan maar "slim" lopen. Dat betekend op reserves naar boven en dan alsnog de grote plaat erop.

In de verharde afdaling naar Mesch "rol" ik naar beneden. De bovenbenen sparen en toch tempo maken. Dan komt de holle weg omhoog en geef ik weer wat terrein prijs. Echter alles wat omhoog gaat, komt ook weer naar beneden, dus mijn beurt komt vanzelf.

Gwendolyn de Deyne (4e dame) loopt in de buurt en bij het stuivertje wisselen heuvel op/af komen we geregeld langszij.

In het Savelsbos heb ik profijt van de noppen winterbanden onder de trailschoenen en langzaam kan ik wat lopers inhalen.

Ja en dan komt het "beruchte" trappenpad met zijn 180 treden. Vol naar boven lukt toch niet, dan maar met beleid zover mogelijk omhoog. Ik passeer Erik Haakma en mag even later als dank voor deze "uitspatting" ook gaan wandelen op het trappenpad.

Boven gekomen pak ik de (loop)draad weer op en converseer met lopers uit Luik die nooit gedacht hadden dat er in Nederland zoveel hellingen waren. John Bosch sukkelt met een verkoudheid en op de laatste helling van de dag, kan ik bij hem komen.

In de afdaling van het Mescher Plukbos loopt Gwendolyn de Deyne voor me en passeer ik een moe gestreden Roger Vrancken. Dankzij de noppenschoenen heb ik nauwelijks last van de glibber glij traferelen. Op de verharde weg mag de gaskraan open en maan ik Gwendolyn om mee te lopen.

Door de verschoven start is er ook een verlengde finish en is het handig nog wat lange adem te hebben.
Na 1:08:37 uur zitten de 15,5 km in de benen en de modder op de benen. 

Een douche doet wonderen en de fietstocht terug naar Maastricht is goed om de benen te masseren.

Klik hier voor mijn Polar info van deze uitdaging


Ell - Halve Marathon www.degrenslaupers.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmax
23-nov-14Ell21,120m1:23:3715,33:57320 27 161m/s    
Vlakke Halve Marathon
Er zijn in Limburg niet veel halve marathons en nog minder over een vlak parcours. De Halve van Ell is dan ook een mooie gelegenheid om weer eens een stapje harder te lopen.

Twee weken na de marathon Nice - Cannes mag ik natuurlijk geen wonderen verwachten en vertrek op een schema van 1:24 uur (15km/u). Dat is makkelijk tellen met 4 minuten per km.

Tien seconden voor de start zie ik dat mijn Polar horloge op het sportprofiel "Indoor" staat.

Miljaar, hierdoor is geen gps ontvangst en geen afstand/snelheid meting. Er is geen tijd voor correctie naar een ander profiel, dus dat wordt lopen op het klokje en de km aanduidingen van de organisatie.

Uiteindelijk zijn benen die het moeten doen en met Roger Vrancken vorm ik een duo. Roger wil onder de 1:30 uur lopen en dan is mijn plan van 1:24 uur wel een erg groot verschil. Om niet te forceren laten we een groepje met Erik Haakma en Rob Riksen lopen.

Roger blijft goed volgen en met km tijden van net onder de 4 minuten (wind mee) en net boven de 4 minuten (wind tegen) lopen we op mijn schema. Als Roger dit kan volhouden heeft hij op korte termijn een enorme progressie gemaakt.

Bij km 17 hoor ik Roger zwaarder ademen en wordt het voor hem hard werken om bij te blijven. Ik wil graag het tempo van 4:00 minuten/km vasthouden maar blijf toch even hangen als ik Roger niet achter me hoor. Het elastiekje tussen ons dreigt te knappen en voor Roger is het nu zaak om niet te forceren, een mooi PR kan hem nauwelijks ontgaan. Ik hervat weer mijn tempo en Roger loopt op zijn eigen tempo (4:15/km).  Zonder verder te forceren komt de finish na 1:23:37.
De tombola levert me een mooie "badmuts" en de huldiging bij de M60 een eerste stek. Hoe mooie kan een zonovergoten sportieve ochtend zijn. 

Harm Sengers wint (1:11:49) voor een de laatste tijd knap presterende Roger Rousseau (1:12:47). Maasrunner Nicole Warnier wint bij de dames haar Halve Marathon (1:31:02).


Nice - Cannes - Marathon des Alpes-Maritimes www.marathon06.com
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmax
9-nov-14Nice42,2325m2:56:2914,34:106820 118 122m/s 147 190
Nice lopen naar Cannes
De kers op het mooie loopjaar wordt de Marathon des Alpes-Maritimes.

Het aftellen voor het hardlopen van Nice naar Cannes (9-nov) kan beginnen.
Samen met Klaus Krolzig, Eric Crombaghs en Raymond Offermans genieten langs de Middellandse zee kust.
Startnummer voor mijn derde marathon in twee maanden is binnen.

Het plan:
Be part of the legend of the 1st French marathon behind Paris, the French Riviera Marathon Nice-Cannes. Enjoy for a week-end or more, sea, palm trees, snow-covered mountain views and French Riviera autumn sun!
A 42,195 km seaside unique course between sea and palm trees with snow-covered mountain views. Departure from Promenade des Anglais in Nice, close to the Negresco and arrival in the Boulevard de la Croisette in Cannes, nearby the Festival Palace of the Cannes International Film Festival.

Start 8 am - Promenade des Anglais in Nice. Arrival Boulevard de la Croisette in Cannes

De aanpak
Na een voorspoedig vliegreis van Eindhoven naar Nice komt ons de warmte tegemoet als we op vrijdag middag de luchthaven verlaten. Raymond offert zich op om de startnummers al af te halen en samen met Klaus en Eric kiezen we lijn 200 (een boemelbus) richting Cannes. Na ongeveer 1,5 uur zijn we in Golf Juan. Ondertussen is de handel van het gezamenlijk koffer afgebroken en met de winterkleding aan, in de volle zon, komen de eerste zweetdruppels van het gesleep naar het mooie appartement.

Een verkenning van de haven vol luxe jachten leert me dat op deze wereld er nog genoeg mazzelaars vertoeven.

Na een gezellige en drankrijke avond wacht op zaterdagochtend om 8uur een training op nuchtere maag. Het vroege tijdstip is gekozen omdat ook de wedstrijd, morgen, op zo een on christelijke tijd begint. We hardlopen langs de kust richting Antibes en doen onderweg wat oefeningen. In Juan les Pines draaien we terug naar het appartement in Golf Juan. Het ontbijt op het balkon met zeezicht smaakt nu dubbel en we besluiten om de zee op te zoeken. Na een korte wandeling belanden we op een verlaten hoek van het strand en na eerst pootjebaden liggen we al snel helemaal in het zoute water. Omdat we geen handdoeken of badkleding hadden zal de zon ons moeten drogen. Een dutje in het zand helpt hierbij.

De wedstrijd spanning begint links en rechts al toe te nemen en Raymond wordt voorzien van alle (on)mogelijke tips. Plan A wijzigt in plan B en via het hele alfabet komen we toch weer bij plan A. Miljaar ik wist niet dat je over een loopje van 42,2km zoveel kon "awhoeren". Omdat we al om 5uur in de nacht willen opstaan gaan de oogjes op tijd (21:30 uur) dicht. Bij sommige lukt dat wat minder en ik hoor al plannen over volgende wedstrijden, terwijl "de" wedstrijd waar we voor hier zijn, nog gelopen moet worden.

Race Day
Een klagend geluid in het holst van de nacht is het sein om van horizontale positie te wisselen naar verticaal. Wie heeft dat bedacht om een wedstrijd zo vroeg te beginnen? In het half donker nemen we de trein naar Nice en gaande weg stappen er steeds meer lopers in. De organisatie verwacht een record aantal (20.000) lopers, waarvan er 10.000 op de marathon. Daarnaast kan dat ook in duo of estafette vorm. Als we het station in Nice uitkomen zijn alle wegen nat. De aangekondigde regen, na twee dagen mooi weer, laat de eerste nattigheid zien. Een half uur voor de start stop ik de kleding in een zak die naar de finish te Cannes wordt vervoerd. Een laatste sanitaire stop onder een palmboom bied de nodige verluchting en ik ga op zoek naar mijn startvak voor de lopers onder de 3 uur. Mijn stekkie, op de Promenade des Anglais, vooraan bied mooi uitzicht over de zee en de Afrikaanse loopers. De burgemeester van Cannes (David Lisnard) staat ook vooraan, hij loopt mee en zal dat doen in een knappe tijd van 3:01uur.

Stip om 8 uur gaan we van start over de boulevard langs de Middellandse zee. Er vallen wat regendruppels en de temperatuur is (nog) goed. Al vrij snel kan ik mijn eigen tempo lopen (5km in 20:25) Links en rechts vliegen wel wat nerveuze lopers voorbij maar mijn Polar steunt me bij het juiste gevoel. Een nieuwigheid op de Polar M400 is dat je vooraf een afstand kunt aangeven, waarbij het horloge onder het lopen aangeeft op welke eindtijd je actueel tempo ligt. Met deze steun hoef je eigenlijk alleen maar te lopen zonder veel te denken. De rivier de Var zijn we inmiddels overgestoken en via Saint-Laurent-du-Var gaat het richting Cagnes-Sur-Mer (10km in 40:49) en Villeneuve-Loubet. De groepen om mee te lopen heb ik voor het uitkiezen.

In Antibes gaan we door de oude stadspoort en loopt het serieus omhoog 21,1 km : 01:27:33. Een schema voor een tijd onder de 3uur, maar nu nog volhouden. De regen valt nu met bakken uit de lucht en ook de wind is in ons nadeel als het richting Juan-les-Pins gaat (30 km : 02:05:15). Toch voel ik dat het een mooie eindtijd kan worden, je moet jezelf toch af en toe een worst voor houden.

In Golf Juan komen we langs het appartement waar we vertoeven en ik weet steeds meer lopers in te halen (35 km : 02:26:14). De waterplassen ontwijken wordt nu onmogelijk, dus vol door de nattigheid.

Cannes komt na een forse klim van de kustweg in zicht en een kleine venijnige afdaling hakt er behoorlijk in. Nu geen kramp krijgen. De enen na de andere loper kan ik "oprapen". (40km in 2:47:29) De finish is nu nabij en van verre zie ik de rode loper, die vandaag blauw is, in de laan met aan beide zijden palmbomen.

Met een eindtijd van 2:56:29 zit mijn derde marathon in twee maanden erop. Natuurlijk fantastisch dat ze ook nog allemaal onder de 3 uur zijn volbracht en in deze marathon me dit een 1e plaats M60 oplevert.

Yes I Cannes. Nice was very Nice
Klaus Krolzig, Eric Crombaghs en Raymond Offermans volbrengen ook hun huzaren stuk. Voldoende reden om er een gezellige boel van de maken en het lichaam te belonen.

Klik hier voor mijn Polar info
Klik hier voor de foto's van dit mooie weekend


Maastricht - ENCI Cross encibergloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmax
2-nov-14Maastricht8,61500:38:0613,64:2528034 20.C2m/s 153 162
Lange Cross en lange adem
De ENCI Bergloop liep ik vaker in het verleden maar nog nooit was het er zo lekker warm in november.
Voor de mannen van de lange adem is deze cross wat aan de korte kant. Meer iets voor de turbo's die kort en hevig kunnen afzien. Maar met de Marathon des Alpes Maritimes (Nice - Cannes), volgend weekend op het programma is een korte wedstrijd altijd een goede warming-up.

De ENCI groeve bied een mooi decor met veel groen, een natuurvijver, de Observant, mergelwanden, het ENCI bos, stevige hellingen, terras bij het chalet en aangenaam loopvolk. Kortom een uitdagende omgeving voor een mooie zondag in november.

Bij de start probeer ik, voor het gedrang, tijdig het smalle slingerpad omhoog te bereiken. Dat lukt maar brengt me wel al gelijk in ademnood voordat er een meter geklommen is. Miljaar Jo, het wordt tijd dat je ook weer eens op wat snelheid gaat trainen.

De tol van deze aanpak is dat de helling een muur wordt en links en rechts me lopers voorbij vliegen. Gelukkig krijg ik wat positieve aanmoedigingen die me helpen de vaart er weer in te zetten. Ook Bassie snelt voorbij.
Wat me opvalt is dat er een strek "vrouwenveld" (Eveline Ruijters, Bo Ummels, Britt Ummels, Danne Boterenbrood, Renee Vranken) voor me loopt.

Op het vals plat naar het ENCI bos kan ik weer wat tempo maken en posities terug pakken. De weide voor de Duivelsgrot ligt er zonnig bij en daar mag ik graag gas geven. De Inov8 cross schoenen bewijzen hun dienst. Met een mooi afdaling zit de eerste ronde erop. (4,3km 75 hoogtemeters in 19:12 minuten)

De tweede keer het slingerpad omhoog is normaal zwaarder maar ik voel de diesel nu op toeren komen en boven aan de helling passeer ik "strijder" Bassie. Eenmaal in de flow gaat het lopen op de automaat. Nog een keer het trappenpad in het bos en over de weide bij de Duivelsgrot. Het einde is nabij en met een rappe afdaling gaat de tweede ronde iets sneller dan de eerste. (4,3km 75 hoogtemeters in 18:54 minuten)

De finish in 38:06 minuten over 8,6km en hoogtemeters stemt tevreden. Een eerste stek bij de M60 is mooi meegenomen.

Klik hier voor mijn Polar info


Maastricht - Heers Leukste 5 EM heersleukste.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmax
26-okt-14Maastricht8,1km600:35:3513,64:2555215.C2m/s 147 160
Wilde loop - "De ier vaan Hier"
De gratis wilde loop "Heers Leukste" werd afgelopen zomervakantie afgelast ivm overvloedige regenval. De herkansing vond plaats onder prima weersomstandigheden, enkel het parcours is op enkele plaatsen, door de regenval van afgelopen dagen, glibberen en glijden.

Een vijftigtal lopers geven gehoor aan de oproep en verschijnt bij voetbalvereniging Heer. Zonder veel publiciteit valt dit aantal nog mee. Er wordt gezamenlijk gewandeld naar de weg richting Bemelen waar de 5Km en 10EM (8,1Km) starten op een landweg richting Zwarteweg.

Na een km loop ik met Robert Willems op kop. Doordat de lange afstand een extra lus maakt en weer aansluit op de 5km route mogen we weer wat lopers inhalen op het pad, langs de Mariagrot, naar Bemelen. In Bemelen gaat het de holle helling omhoog richting tuincentrum. Boven aan de helling staat Robert zijn vader met een drankpost. Op de tafel staan grote waterflessen en ik besluit een slok te nemen. Omdat ik niet de fles mee wil nemen blijf ik wat lang hangen voordat ik er weer de pas in zet. Zie dip in blauwe snelheid-lijn.

Robert is uit het blikveld als ik over het drassige pad richting Berg en Terblijt loop. Zonder trailschoenen is dit een verraderlijk stuk. Ik doe het dan ook op mijn gemak.

Eenmaal op het verharde pad omlaag richting Vijverdal kan ik weer tempo maken. Na 35:50 minuten is de "Ier vaan Hier" gered met een 1e plaats voor Robert en een 2e voor mij.

Ik loop nog een paar keer terug om lopers op te halen en het leuke evenement af te sluiten. Complimenten voor de organisatie.

Klik hier voor de Strava route


Eindhoven - Marathon www.marathoneindhoven.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmax
12-okt-14Eindhoven42,25m2:55:1214,54:09129615615.C2m/s153 167
Tussen marathon?
Met mooie herinneringen aan Eindhoven Marathon 2012, Nederlands Kampioen M60 in 2:49:34, gaan we het weer eens opnieuw proberen in 040.

Voor September-Oktober-November staat elke maand een marathon uitdaging gepland.
De heuvelachtige Meerssen Marathon ging in 2:58:13 en volgende maand wil ik de benen strekken op de 42,2km van Nice naar Cannes in de Marathon Des Alpes - Maritimes.

Marathon Eindhoven is een tussen marathon, maar wil toch ik toch graag aan mijn lijstje van < 3:00 uur toevoegen.

Ger Spronck, Josien Bonnemayer en Monique Jaspars-Stevenhaagen zijn mijn mede Maasrunners die op zondagochtend even voor 8 uur naar Eindhoven trekken. Onderweg zit de stemming er goed in bij de andere Maasrunners die vandaag de halve marthon uitdaging opzoeken.

Het beloofd een mooie dag te worden als we van de parkeerplaats bij de TU naar het Beursgebouw in het centrum wandelen. Gaande weg wordt de stroom lopers groter, en dat schept al een band, maar de echte drukte moet nog komen. In het Beursgebouw ligt mijn startnummer al klaar en tref ik genoeg bekende die naar mijn plan informeren. Sorry mensen dat ik niet veel spreektijd had, er mag ook nog gelopen worden.

Met een startvak A sticker sta ik mooi voor de grote meute, maar inlopen is er nauwelijks mogelijk. Toch maar wat bewegingen maken om niet helemaal koud te starten. Van de andere kant er liggen nog 42,2km te wachten, dus alle tijd om het warm te krijgen, ook gezien de zonnige strak blauwe lucht.

Mijn eerste km's voelen niet goed. Links en rechts wordt ik voorbij gelopen en ik heb het idee dat ik teveel gegeten heb. Toch valt me de tussentijd dan weer mee (5km in 19:55). Gaat de rest zo snel, te snel? Ik loop in een groep met Mariska Scholtes en probeer de regelmaat erin te krijgen (10km in 39:59).

Even een analyse
Kijk dat zijn mooie rapportcijfers, maar is dit vol te houden? De hartslag zit met 152 aan de hoge kant (omslagpunt is ca. 155) en dat zo vroeg in de wedstrijd. Achteraf gezien had ik hier beter kunnen corrigeren, maar dat is achteraf gepraat. Doorlopen met de aanwijzer royal in het oranje is vragen om problemen, en die gaan komen.

Even boven het uur (1:00:11) wordt het 15km punt bereikt en daar moet voor gewerkt worden. Met het centrum van Eindhoven nabij en opzwepende muziek is de aandacht even afgeleid en gaat het ongemerkt toch snel (20km 1:20:07) Mariska Scholtes ben ik kwijt geraakt en zij liep echt een mooi vlak schema. Na een ronde (21,1km) en dus halverwege klok ik 1:26:00.

Als we het centrum van Eindhoven verlaten treuzel ik wat lang bij een verzorgingspost. De keuze was snel iets pakken en maar half leeg drinken of even een rust moment en goed verzorgen. De fut is er even uit dus ik kies voor optie twee en laat het groepje gaan. Dan weer opgang komen vereist doorzettingsvermogen en geloven in je eigen kunnen. Soepel lopen de benen niet meer nu de cadans verbroken is en waar ik km tijden van ca. 4 minuten liep, klok ik nu een vier en een halve minuut.

Mariska Scholtes komt voorbij en ik kan niet mee, dat is een tegenvaller. Toch begin ik weer wat te draaien en haal, met moeite, (25 km 1:41:12). Een dikke minuut verval is de schade maar net als ik denk dat het weer loopt kom ik mezelf weer tegen met km tijden van 4:25 minuut. Maastricht loper Bart Liesveld komt me voorbij. (30 km 2:03:08) Dat zijn weer twee minuten verval tov het 5km blok in het begin.

Ik ben gelukkig niet de enige die moet afzien en dat geeft de burger weer moed. (35 km 2:25:12) Het is nu wisselend ingehaald worden en anderen inhalen. Bart Liesveld valt ook terug. De verticale vlaggen met km aanduiding in spiegelschrift maken het lastig om goed te zien wat nu de gelopen afstand is. Gaande weg komt er toch een beter gevoel, of ruik ik de finish? (40km in 2:46:32)

Een tijd onder de 3 uur mag ik nu niet laten lopen en de zweep gaat er nog een keer over. In het centrum staat een grote massa publiek en ook de halve marathonlopers staan ons aan te moedigen. Dit is een mooi decor om stevig door te lopen. Met een rappe 2,2km is de verlossende finish na 2:55:12 uur bereikt. Een 1e plek M60 maakt het marathonloopfeest compleet.

5 kilometer 19:55
10 kilometer 39:59
15 kilometer 1:00:11
20 kilometer 1:20:07
Halve marathon 1:26:00
25 kilometer 1:41:12
30 kilometer 2:03:08
35 kilometer 2:25:12
40 kilometer 2:46:32
Finish 2:55:12 

De andere Maasrunners zijn na afloop ook heel tevreden en Josien Bonnemayer verdient een pluim voor haar eerste halve marathon.


Meerssen - Marathon Meerssen www.marathonmeerssen.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmax
14-sep-14Meerssen42365m2:58:1314,24:1355 820.C 1m/s148161
17e deelname Meerssen Marathon
De Meerssen Marathon staat natuurlijk ook dit jaar weer op mijn loopmenu. Het wordt mijn 17e deelname aan deze Limburgse 42,2km uitdaging met als kuitenbeiters Kruisberg, Dennenberg, Genzon, Putstraat Schietekoven en Visweg.
Dit alles twee keer omdat de marathon over twee keer dezelfde ronde gaat.

Iwan Theunissen wil, net als vorig jaar, er een gezamenlijk marathon rit ervan maken. Super voor mij want in de tweede ronde, als de halve marathon lopers zijn gefinish, is het zaak om bij de les te blijven. Met zijn tweeën gaat dat beter dan alleen.
Roger van de Merwe heeft zich voor de verzorging aangemeld, nadat hij zelf een ronde heeft gelopen en Walter de Ling komt speciaal uit Den Haag om het van nabij mee te maken.

Heel benieuwd ben ik hoe mijn Dreamteam (Eveline-Floor-Resian-Marcel-Rene-Ruud), die ik als coach mocht begeleiden, het marathon avontuur volbrengen.

Het is prima marathon weer als ik op de sfeervolle markt in Meerssen ariveer. Heel veel bekende gezichten en nieuwe ontmoetingen. Kortom tijd te kort om veel in te lopen, maar dat is ook niet echt nodig als er nog 42,195 km's liggen te wachten.

Na een natte zegen door de deken is iedereen klaar voor de klus. Bij de start samen met de ruim driehonderd halve marathon lopers ben ik samen met Iwan Theunissen en Roger van Merwe, snel uit de drukte. In de aanloop naar de Kruisberg formeert zich een aardige groep achter ons en de kop van de wedstrijd loopt een tiental meters voor ons. Roger zal de halve marathon lopen en dan op de fiets springen voor begeleiding.

De eerste helling (Kruisberg), parallel aan de aan de A2, zorgt voor een eerste schifting. Renée Vranken loopt in haar tweede marathon met ons mee. Ook Nadja Wijenberg komt aanschuiven, maar loopt de halve marathon. Aan de andere kant van de A2 dalen we af naar Bunde. Roger Vrancken, die vanmorgen in alle vroegte de parcours opbouw heeft verzorgt (chapeau), loopt met ons mee. Het nachtelijk gesleep met dranghekken zal hem gedurende de wedstrijd nog opbreken, jammer.

Dan komt de tweede kuitenbijter in beeld, de Kloosterweg die overgaat in Dennenberg en klim naar Op de Locht. Zelf heb ik even geen lucht door het pittige tempo en hang achteraan in de groep (5km in 20:40). Renée Vranken, die normaal sterk heuvelop loopt hangt nog verder naar achteren aan het elastiek en dat is een slecht teken.

Op het vlakke deel richting Moorveld hebben we de noordelijke wind tegen. Toch kan de groep weer vaart maken en daar waar Iwan en ik gehoopt hadden wat steun van de Halve Marathonlopers te hebben draaien wij op kop.

We worden nog voorbij gelopen door Patrick Stitzinger, die met een trainingsrondje bezig is. Via de tunnel onder de A2 komen we op het fietspad langs vliegveld Beek (Airport Maastricht genaamd). Nu hebben we de wind in de zeilen en gaat het met grote passen richting top Kruisberg en linksaf Nieuw Vliekerweg. De ruimte langs de dranghekken is beperkt en er kan niet naast elkaar gelopen worden. Het groepje raakt uitgedund en Roger Vranken is een van de slachtoffers.

Langs de kerk van Ulestraten gaat het in de dorpsstraat, gemeen stijgend, naar het hoogste punt van het parcours bij Genzon. (15km in 1:01:36) De beloning van al dat klimmen is een mooie lange afdaling door het gehucht Waterval. De organisatie van Marathon Meerssen heeft een primeur met een filmende drone die boven ons vliegt.

De pret is van korte duur want dan komt het vals plat richting Ulestraten en de klim via Schietecoven. Via de afdaling naar Humcoven en klim op de Visweg (20km in 1:21:34) komen we bij de rotonde, onder aan de Lange Raarberg. Vanaf nu is het een lange afdaling naar de markt in Meerssen. De eerste ronde zit erop (21,1km in 1:26:05), aij dat is verdomd snel.

De halve marathon lopers hebben hun klus erop zitten en ik ga met Iwan, als koppel, de tweede ronde in. De tweede keer omhoog bij de Kruisberg voelt gelijk zwaarder aan. Oei dat wordt afzien. We hebben nu geen begeleiding want Roger van Merwe zal na zijn halve marathon wat later op de fiets aansluiten. De afdaling richting Bunde loopt ook al niet echt soepel maar levert weer wat snelheid (25km in 1:42:23). Ja en dan komt de Dennenberg. Op het tandvlees kan ik Iwan volgen, want alleen lopen is het laatste wat ik wil. Gelukkig is Roger op de fiets aangesloten en duikt Walter de Ling op.

Richting Moorveld kan ik me wat achter Iwan verschuilen en bij het vliegveld, wind mee, probeer ik te recuperen (30km in 2:04:50). De temperatuur loopt nu snel op door de koperen ploert die zich laat zien. In de bocht boven aan de Kruisberg zie ik Dreamteam lid Ruud van Lent beginnen aan de lus die ik al in de benen heb, ik moedig hem aan. Of de boodschap overkomt, is de vraag? De film van de route naar Ulestraten is me deels ontschoten. Wat ik wel weet dat kleine hellingen als bergen aanvoelen en ik met moeite de pas erin weet te houden (35km in 2:26:20). Omlaag door waterval geeft wat lucht en Iwan heeft de zweep erover.

De samenwerking met Iwan kan ik niet meer volhouden en besluit in eigen tempo mijn pad te vervolgen. Iwan neemt al snel afstand en richting de helling van Schietekoven begint de eenzame marathon strijd. Op een of andere manier doet me de klim goed, want ik merk boven dat er weer vaart gemaakt kan worden. Roger en Walter op de fiets zien ook mijn opleving en stimuleren om door te gaan (40km in 2:48:42).

Een tijd onder de 3 uur is realiseerbaar met nog enkel de helling van de Visweg. Maar dan moet er wel doorgelopen worden en de eerste kramp verschijnselen dienen zich aan. Afdalen met beleid is het motto. Het publiek moedigt me aan en het lijkt wel of de vermoeidheid nu geen rol meer speelt. Op de markt loop ik voor de finish nog een extra rondje rondom speaker Frans vd Laar en sluit mijn 17e Meerssen Marathon in 2:58:13.

Na de streep is er nog energie voor een dansje. Na felicitaties van de familie en een lekker stuk Limburgse vlaai ga ik op pad om te kijken hoe het Dreamteam de marathon volbrengt.
Groot is de verrassing dat Maasrunner, Nicole Warnier, als eerste dame naar de finish snelt. Renée Vranken had vandaag niet de benen van de Maasmarathon en komt als tweede voorbij.

Het Dreamteam maakte een mooi debuut:
René Broens (3:12:36)
Resian van Appeven (3:57:00)
Floor Kengen (3:59:06)
Ruud van Lent (4:02:54)
Helaas heeft Marcel de marathon niet uitgelopen, maar verdiend een dikke pluim, omdat hij het aan durfde om het marathon gevecht (blessure vrij) aan te gaan met amper een half jaar loop ervaring. 
Bijzonder afzien moet het afgelopen zondag voor Eveline Adriaens Meijs, zijn geweest. Door een fiets ongeval ging er een dikke streep door haar droommarathon. Voor het teamgevoel was ze voor 100% als supporter aanwezig.

Klik hier voor de Strava route


Hannut - Les Foulées Hannutoises www.challengehesbignon.be
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
7-sep-14Hannut(B)1060m38:3315,63:51275 2116 1m/s150161
Nog een keer op snelheid
Samen met Robert Willems naar Hannut(B) voor een 10km op tempo. De loop is onderdeel van Challenge Hesbignon en trekt zo een driehonderd deelnemers. Bakker Marc Lenaerts van de Speelhofrunners is ook aanwezig en de jarige Abraham viert na afloop feest met een eigen gebakken rijstevlaai.
Het parcours heeft twee gezichten. Een helft verhard en omlaag. Deel 2 omhoog met Parijs-Roubaix kasseien en hobbel de bobbel onverhard. De laatste km's verken ik met inlopen en zijn slecht beloopbaar.

Hannut heeft een mooie sportaccommodatie met tartanbaan. Het wordt mijn eerste ronde op een atletiekbaan, sinds jaren, als we vertrekken richting buitengebied. Op verharde wegen en hoofdzakelijk omlaag liggen de eerste vier km tijden zo rond de 3:40 minuut/km. Dan is de pret over en begint de eerste klim (5km in 18:40). Er komt een uitgesleten grasstrook, die er droog bijligt, en het is wisselend in het pad of door het hoge gras lopen. De volgende heuvel voert ons langs een kerkhof. Mocht je hier sneuvelen dan hoeven ze niet ver met je te slepen. Ik kan wat lopers inhalen maar voel toch dat de benen, door de marathon training, niet 100% fit zijn. Roeien met de riemen die je hebt, noemen ze dat geloof ik.

Vanaf km 8 lopen we over oude Parijs-Roubaix kasseien en het is kiezen tussen scheven stenen of kinderkopjes overwoekerd door onkruid. Blijkbaar heeft de wegenbouwer toentertijd niet genoeg materiaal gehad want de veldweg veranderd nu in een strook bouwpuin. Ik ben er nog niet uit wat beter loopt. Maar aan alles komt een einde en bij deze loop wacht de finish op de 400m baan. Met een tijd gelijk aan de Haarderluip (38:33) word ik eerste M60. Een six-pack Leffe en een paar compressie sokken is de buit die mee naar Maastricht mag.

Ik twitter: Een laatste prikkel voor @Marathonmeersje Hannut - Les Foulées Hannutoises 10km in 38:33. Nu beentjes in slaapstand

Het plan is wel om de gaspedaal nu losser te laten. Maar planning en realisatie zijn twee verschillende werelden. Veer doon Us best um niks te doon.
Klik hier voor de Strava route


Valkenburg - Den Drieschloop www.dendrieschloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
31-aug-14Valkenburg213501:30:3014,04:17150 815 1m/s151164
Laatste loodjes voor Marathon Meerssen
Nieuw op mijn wedstrijdkalender wordt Den Drieschloop te Valkenburg 21km waarvan 80% onverhard. Eens kijken wat organisator Luciën Thijssen ons allemaal te bieden heeft.
Limburgse heuvels, zoals de Keutenberg, maken er een echte uitdaging van.

Samen met Robert Willems ben ik mooi op tijd in Valkenburg. De start van de 5km pikken we nog mee en Kristian behaald een 3e plaats op de "Mickey Mouse" afstand.
Gezien de velen regen de afgelopen dagen en het grotendeels onverhard parcours, kies ik voor de trailschoenen. Dat betekent wat minder comfort op de verharde weg maar meer grip in de bossen.

Gelijk na de start loop ik met Bassie, die heuvelop er goed de vaart in heeft. Ik laat een gat vallen omdat Bassie zijn tempo me een stap te snel is. Na een afdaling en lange single track kom ik bij Bassie. Miljair zijn mijn benen vandaag zo slecht of heeft Bassie een nieuwe dokter? Uiteindelijk geen van beide opties want richting de Keutenberg valt er een gat. De route markeringen zijn aan de kleine kant en onder de bomen is het donker waardoor ik tot bij de bordjes moet lopen om de juiste richting te bepalen. (Verbeterpunt voor de organisatie die verder perfect is)

Voor me zie ik een rode stip die, gaande weg, groter wordt. Ik weet dat John Bosch in rood shirt ergens voor me loopt. Mijn benen zijn dan wel nog vrij goed, de ogen doen het wat minder. Aan de loopstijl herken ik John en ik nader gestaag. De rode lap draait voor me de voet van de Keutenberg op. Heuvelop is eigenlijk John zijn terrein, maar hij heeft vorig weekend al in de Alpen gepresteerd. Voor de top van de Keutenberg kom ik bij John en in mijn kielzog zit Rene van Uum.

Ik kan goed doorlopen naar de kruising met een ander Limburgse helling, De Dode Man. John heeft afgehaakt en samen met Rene ga ik verder. Bij de drankpost neem ik uitgebreid verzorging en Rene heeft een aardig gat geslagen als ik weer "loops" ben. Toch vertrouw ik erop dit gat te kunnen te repareren. Het is net of Rene steeds harder gaat want het verschil blijft lange tijd hetzelfde ondanks dat ik de gaskraan vol open heb. Paardrijders op een smalle weg door het Gerendal blokkeren deels de doorgang en schuiven nauwelijks aan de kant. Wat een oenen.

In de laatste afdalingen, over modder bospaden, betalen de trailschoenen zich terug. Ik kom bij Rene en vlieg de grasweide richting rijksweg omlaag. De signaleurs slapen, want waar ik denk dat het parcours recht door gaat blijkt dat ik linksaf had moeten slaan. Na een GVD, bedank ik de ijverige oranje hesjes en vervolg over het verharde fietspad mijn weg richt Valkenburg. Bij een heen en weer passage zie ik Rene achter me aan komen lopen en moedig hem aan.

Er volgen nu smalle wandelpaden rond Kasteel Oud-Valkenburg. De finish is nabij en ik hoor de omroeper (Wim) rechts van me, achter de bosjes bij het tennisveld, maar volg de bordjes (20km), zoals ik de gehele route al deed. Iets in me zegt dat ik op het pad loopt dat we vanaf de start hebben gevolgd. Dat betekend dat ik nog eens aan de route ben begonnen. Niemand te zien voor wijze raad. Draaien en terug is uiteindelijk de juiste keuze.

Ondanks de afzwaaier verlies ik niet mijn plaats en waar ik onder de 1:30 uur had kunnen lopen, wordt het nu bij de finish 1:30:30.

De laatse loodjes voor Marathon Meerssen. Achter twee weken gaat het gebeuren.

Klik hier voor de Strava route


Borgharen - Haarderluip www.haarderluip.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
23-aug-14Borgharen105m0:38:3315,63:51115 1312 2m/s155162
Tempo maken in geboortedorp
Na een compleet verregende zaterdag zijn de weergoden ons in mijn geboortedorp Borgharen gunstig gezind. Het wegdek is nog nat/glad en de onverharde passage naar de dijk bij het Julianakanaal modderig.

Omdat er geen gebruikt gemaak kan/mag worden van de voetbalvelden is de finish dit jaar bij Gemeenschapshuis De Haarderhof, en om precies op 10km uit te komen, de start in de Spekstraat.

Als snel heb ik in de smiezen dat de velen km's die ik afgelopen week heb gemaakt niet de snelheid bevorderen. Ik had ook niet anders verwacht want waar je op traint maakt je sterker. Afgelopen maandag nog 3 uur door de Ardennen met duizend hoogtemeters als voorbereiding voor Marathon Meerssen.

De Haarderluip, door het Maasdorp en buitengebied, is dan ook meer een veredelde tempotraining met als doel ook kwaliteit km's te maken voor Meerssen Marathon 14-sep-14.

Ik probeer bij Rene van Uum aan te klampen maar dat is geen succes. Ook Fons de Bie en Roger Vrancken schieten me voorbij. Roger neemt niet echt afstand en na een van de drie ronden zie ik het verschil gelijk blijven. (5km in 19:15)
Roger is een mooi mikpunt en gaande weg loop ik op hem in. Langs de kant staan oude schoolkameraden van Borgharen die me aanmoedigen. Mooi om jongens die ik vijftig jaar niet meer heb gezien, zo te herkennen.

Bij het ingaan van de laatste ronde maan ik Roger om te volgen maar als ik omkijk is er een gat achter me. Voor me loopt nu Fons de Bie, weer een nieuw target, maar net wat te ver voor me en de wedstrijd gaat naar zijn einde als zelfs de zon zich laat zien.

Met een eindtijd van 38:33 minuten (1e M55) mag ik tevreden me gaan douche.
Klik hier voor de Strava route


Stolberg-Vicht - Rund um Süssendell lac-mausbach.de
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
8-aug-14Stolberg10145m0:41:1514,504:07158 1518 2m/s150160
Eerste wedstrijd na de vakantie
Deze uitdaging was een tip van Robert Willems, maar ter plaatsen kwam ik erachter dat ik hier in 2008 ook al eens had gelopen. Altzheimer light?

Laufstrecken: Anspruchsvolle Strecken auf Waldwegen und Straßen rund um das Waldgebiet des Naherholungsgebietes Süssendell, bis zum Omerbach, Rückweg auf dem historischen Jakobsweg (10 km), die km sind vermessen und gekennzeichnet beim 10 km-Lauf Verpflegungsstände bei km 4,5 und km 7,5.

Samen met Marc Heusschen en Roger Rousseau rijden we onder donkere wolken en over nat wegdek naar een heuvelachtig gebied nabij Stolberg (D) voor de uitdaging met de naam Rund um Süssendell 10km. Een omleiding brengt ons nog in de Altstad maar uiteindelijk weten we de startlocatie te vinden.
Terplaatsen treffen we een ondergelopen sintelbaan en nat heuvelachtig (90% onverhard) parcours met 145 hoogtemeters. Gaande weg de wedstrijd gaat het ook steeds harder regenen.

Eindtijd van 41:12 (1e M60) is 3 min langzamer dan 6 jaar geleden.
Verzachtende omstandigheden, afgelopen week 156km getraind.

Mooie tempo training voor Marathon Meerssen. en bier voor €1,20.
Op de terugweg is de Tom-Tom van slag en rijden we richting Keulen ipv Aken, of zou dat aan de consumptieprijs hebben gelegen?

Over-all winnaar werd Roger Rousseau.

Klik hier voor de Strava route


Maastricht - Maastrichts Mooiste www.maastrichtsmooiste.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
15-jun-14Maastricht16,1125m1:04:36150:04:00150 2822 2m/s150162
Nieuw Maastrichts Mooiste parcours
Dit jaar is er een nieuw parcours van Maastrichts Mooiste Rabobank 10 Mijl (16,093 km), het loopt door het historische centrum van Maastricht en een groot deel gaat door het buitengebied naar de Sint-Pietersberg en Jekerdal.

Het was afgelopen jaren een mooie uitdaging om Maastrichts Mooiste te lopen in een eindtijd (minuten) die minder is dan je leeftijd in jaren!
Of je leeftijd, in jaren, boven je eindtijd in minuten te houden/krijgen.
Nu was MM de afgelopen jaren een 15km lang en het nieuwe parcours 16,1km, zou bovenstaande uitdaging ook dit jaar te realiseren zijn?

Op de fiets van Heer naar centrum Maastricht sta ik versteld hoeveel sportievelingen onderweg zijn naar het MM evenement op de markt. Ik ben al 3 uur voor de start van de 10EM aanwezig om de 5km lopers van JustGoo, die ik via een StartRunning programma van nul naar 5km mocht trainen, bij hun eerste wedstrijddeelname te steunen. Alle JustGoo runner lopen zonder problemen hun eerste 5km en staan me met een big smile aan te moedigen als ik zelf naar de startstreep ga.

Na de start op de Markt draaien we paralel aan de Maas richting ENCI / België. Er vormt zich een groep met Bas Pierik, Leander Laurijssens, Roger Vrancken, Jorn Lempers en Dennis Kroon, waar ik mee kan optrekken.

Bij André Rieu zijn optrekje begint het klimwerk omhoog naar de St.Pietersberg. Frank Soeters komt erbij en Bas, Dennis en Jorn sluipen weg van me.

In het ENCI bos kan ik de schade beperken en in mijn loopritme komen.

Heuvel af naar het Belgische dorp Kanne loopt lekker en ik schuif een paar plaatsen naar voren. Het klimmetje en kiezelpad  naar Château Neercanne doen me weer terugvallen.

Dan is het loopfeest even voorbij want ook de klim naar het kruis van Greep is zwoegen. Frank is de betere klimmer en ik mag in de afdaling van de Susserweg weer proberen het verloren terrein goed te maken.

Ik kom inderdaad met grote passen bij de groep van Frank en probeer het tempo vast te houden. Helaas merk ik in Biesland dat de benen toch niet willen wat het hoofd in gedachten heeft. Frank moet ik in St.Pieter weer laten lopen en ik beperk me tot het zo klein mogelijk houden van de schade en hopen op de derde adem.

Met het centrum van de stad nabij lijkt het wat beter te gaan. Ondanks mijn  hoger tempo blijft de afstand met Frank gelijk. Miljair, die heeft goede benen vandaag. Op het Vrijthof win ik nog een plaatje en worden vanaf de terrassen enthousiaste kreten geroepen. De supporters zitten al achter grote pinten en ik verheug me ook al op wat nats.

Nog een bocht en dan is er de finish op de markt. De 16,1 grotendeels onverharde km's en 125 hoogtemeters zitten erop in 1:04:33 uur. Of te wel 64:33 minuten.
Mij streven om Maastrichts Mooiste in een eindtijd (minuten) te lopen gelijk aan mijn leeftijd in jaren (63) is net niet gelukt. Dat wordt volgende keer opnieuw proberen.

Klik hier voor de Strava route


Derichsweiler - Derichsweiler Volkslauf www.tv-derichsweiler.de/
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
8-jun-14Derichsweiler1065m0:40:02150:04:00180 628 2m/s150161
Derichsweiler - Jogger Jo Schoonbroodt Foto:Peter Borsdorff Derichsweiler - Jogger Jo Schoonbroodt Foto:Peter BorsdorffMet Roger Rabbit naar Duitsland en een paar seconden boven planning
Als voorbereiding voor Maastricht Mooiste ga ik gedwee mee als Roger Rabbit een 10km loop in Derichsweiler (D) wil gaan doen. Onder het motto van een wedstrijd is nog altijd de beste training zal het zweten worden met de huidige tropische temperatuur.

Om 8uur in de ochtend gaan we al richting Duitsland en dat voor een Pinkster zondagochtend.
Ter plaatsen tref ik de sympathieke Peter Borsdorff die weer voor een goed doel geld inzamelt.
Wat een inzet en enthousiasme heeft die man, super, en dat met 71 jaar.

Na een paar km parcoursverkenning met Roger voelen de benen niet echt goed. Het warme weer zit duidelijk in de bovenbenen.
Ook na de nodige oefeningen lukt het me niet om met een soepel gevoel te starten.

Direct na de start is al duidelijk dat Roger hier met twee vingers in de neus gaat voor de eerste plaats. Zelf loop ik op plaats zes samen met Markus Breuer die al een 5km wedstrijd erop heeft zitten.

De eerste helft van het parcours loopt, na 2km verhard, via bospaden omhoog (5km in 21:09)

Positie wisselingen zijn er niet en met een dalende 2e helft is de 10 km finish na 40:02 minuten.
Toch mooi de laatse 5km in 18:53 minuten
Een 6e plaats over-all (1e M60) is de beloning van al de moeite onder warme en vochtige omstandigheden.

Roger werd winnaar in 36:01 en kwam ook een paar seconden te kort voor het bedachte plan, maar er zijn verzachtende omstandigheden.

Hein Bodelier werd ook in zijn categorie (M65) 1e en met een fles Frans druivensap + Urkunde keerde we tevreden huiswaarts.
Klik hier voor de Strava route Derichsweiler - Jogger Jo Schoonbroodt, Peter Borsdorff, Roger Rabbit


Landgraaf - Heideloop www.avstb.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
18-mei-14Landgraaf16,1150m1:06:5914,44:09180 1223 2m/s152163
Heideloop - Jogger Jo Foto: Gabrielle Hacking Erprath Heideloop - Jogger Jo, Dennis Kroon en Bas Utens Foto: Paul van HamerenZonnige Heideloop
De Heideloop 10 Engelse Mijl (16,1km) heeft de laatste jaren patent op mooi weer, zo ook nu weer. Samen met Dennis Kroon en Bas Utens, ben ik tijdig in Landgraaf. Omkleden gaat noodgedwongen langs de openbare weg omdat de kleedkamers van de voetbalclub niet toegankelijk zijn voor de lopers.

De benen voelen na de Maasmarathon van vorig weekend niet geheel fris. De "Awwe Daag" zullen we maar zeggen.

De eerste km heuvelaf gaat nog vrij rap (3:30) maar al snel laat ik rappe Dennis en Bas lopen. Samen met Rene van Uum trek ik een paar km's maar heuvel omhoog is er geen kracht in de bovenbenen. Rene loopt het gat met de groep Denis dicht en ik doe het solo er achteraan (5km in 20:35).

Met een doorkomst, na een ronde (8km), van 33:33 minuten reken ik op een eindtijd van 1:07 uur.

Dat is de rekenkundige benadering van twee keer de afstand is twee keer de tijd.

De werkelijkheid is dat mijn benen, een week na de Maasmarathon, nog niet echt willen.

Toch wordt ik niet ingehaald en weet er af en toe weer de zweep over te halen. Waarom, een echt doel is er niet?
Doordat ik bij de les blijf gaan de km's me redelijk af en streef naar een tijd onder de 1:07uur.

Aan de tussentijden te zien wisseleen deze afhankelijk van de zwaarte van het parcours en de laatste km gaat vals plat, in de volle zon, omhoog. Dat wordt door werken op je vrije dag.

Op de laatste meters zie ik de klok verder tikken en met een versnellinkje passeer ik de finish in 1:06:59 en 1e M60.

Heideloop - Jogger Jo Foto: Gabrielle Hacking ErprathDennis en Bas doen het een stuk beter, maar worden 2e en 3e in hun categorie.Heideloop - Jogger Jo Foto: Gabrielle Hacking Erprath


Klik hier voor de Strava route
Vise - Maasmarathon www.maasmarathon.com
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
11-mei-14Vise (B)42,275m2:56:1614,44:10737 3915 6m/s152161
Vise Maasmarathon - Finish Jogger Jo Vise Maasmarathon - Luv van Es, Renée Vranken, JP Dieteren, Iwan Theunissen en Jogger Jo Calm After The Storm
De Visé (B) Maasmarathon, met doorkomst Maastricht, mag ik natuurlijk niet missen. Het belooft een natte, winderige (windkracht 6) editie te worden, jammer.
Samen met Iwan Theunissen en onze Limburgse Hongaar Krisztián Szűcs gaan we de strijd tegen de elementen aan. We hebben hetzelfde strijdplan met een eindtijd van ca. 2:55uur. Maar dat is buiten de invloed van Jan de Wind gerekend.

Ron For Run heeft me al van energiegels voorzien en Dennis Kroon heeft zijn diensten als fietsende verzorger aangeboden. Voorbereiding genoeg voor mijn 10e deelname aan het rondje Visé-Maastricht-Visé die tevens Belgisch Kampioenschap Marathon is.

Het is droog in Visé als we in het Frans aandoend centrum even voor 8 uur arriveren. De klok waar we rond 12uur weer onder door hopen te lopen moet nog worden opgehangen. De wind is zelfs in het centrum nog fel en dranghekken worden zomaar omver geblazen. Niet echt Calm After The Storm zoals het Songfestival liedje gisterenavond klonk.

Bij het inschrijf lokaal tref ik de Limburgse Renée Vranken die vandaag haar debuut maat op de marathon en gelijk onder de 3 uur wil lopen. Haar inschrijving is nog niet geregeld en in mijn beste Frans lukt het een elite startnummer te krijgen voor haar. Iwan en Kristian zijn ook klaar voor de klus en we spreken af om op schema 4:10 min/km te vertrekken.

Het openingsrondje door het centrum van Visé gaat op en af met de nodige bochten. Kristian geeft gas en ik zoek Iwan. Aij ons gepland groepje sneuvelt al in de eerste km. Kristian loopt een stuk voor me en Iwan sluit aan. Na 5km (20:35) is Kristian uit het zicht en lopen we samen met oa. Renée Vranken, Luc van Es, JP Dieteren. Richting Luik (zuiden) was de wind goed voelbaar en hebben we een voorproef wat er straks vanaf Maastricht tot Visé ons te wachten staat.

Vise Maasmarathon - Jogger JoEr wordt door de Limburgers goed samengewerkt in de groep en een aantal Waalse lopers lopen lekker met ons mee (10km in 41:00). De schots en scheve "kinderkopjes" in Lanaye lopen ongemakkelijk en het is kunst om de kuilen te ontwijken (15km in 1:01:35)

Dennis Kroon is ons met de fiets tegemoet gekomen en verzorgd Iwan en mij, sjiek dat hij dat wilt doen. Bij het sluizencomplex van Ternaaien wordt de grootste sluis van de Benelux gebouwd, een imposante klus waar we via noodwegen/brug overheen lopen. De zuidwesten wind waait dan mee en dan weer tegen, dit wordt veroorzaakt door de St.Pietersberg. Het gaat nu snel richting Maastricht en de groep Renée Vranken laat een gat achter ons vallen. Ik wens Renée sterkte met het vervolg en loop met Iwan en een stuk of vijf Walen door (20km in 1:22:15).

We zijn de ENCI gepasseerd en bij watercentrum Treech zitten we halfweg (1:27:00). Een eindtijd onder de 2:55 uur is niet meer mogelijk omdat de terugweg langs de Maas vol tegen de wind is. Roger Rabbit Rousseau en Patricia staan als signaleur, een niet te benijden functie omdat automobilisten soms totaal geen begrip kunnen opbrengen.

Mijn verbazing is groot als in het Stadspark de groep Renée Vranken weer doodleuk komt aansluiten. Ik vraag haar of ze niet te snel bezig is, maar de vrolijkheid straalt er vanaf. Ze loopt als 2e dame in de wedstrijd, als ze dit kan volhouden zou het een echte verrassing zijn. (25km in 1:42:45)

Bij de Helpoort staat een signaleur te slapen. Hij stuurt ons doodleuk de Bernardusstraat in en ondanks mijn 10e deelname volg ik de aanwijzing. Of het de "flow" is waar je in verkeerd of gewoon vermoeidheid, feit is dat mijn kwartje pas valt als we onder de poort door zijn. Met een GvD draaien we terug naar het parcours. Het ritme is even gebroken en met een onrustige groep is het niet efficiënt lopen. De oude St.Servaasbrug brengt ons weer terug aan de andere kant van de Maas.

Het loopfeest kan nu echt beginnen, want Jan de Wind trekt alle registers open als we zuidwaarts langs de Maas gaan. Ondanks de aanmoedigingen van de locale suporters heb ik een dip. Ik probeer Iwan te volgen en zoek beschutting bij Dennis.

Eenmaal op het fietspad langs het Gouvernement zien we Kristian voor ons lopen. Het verschil wordt steeds kleiner met de stervende zwaan en niet veel later zijn we bij Kristian die geen fut meer heeft om te volgen. We krijgen fietshulp van Eveline Adriaens. De een na de andere loper wordt nu ingehaald.  (30km in 2:03:53) In Eijsden verzorgen mijn Maasrunners alle drankposten en heb ik mijn lokale supporters (35km in 2:25:24)

Dennis coached me vanaf de fiets en stimuleert om vol te houden. Het grote afzien is begonnen. Inmiddels zijn we weer de grens over en in de open vlakte tocht het behoorlijk. Het vals plat richting Visé werkt ook niet snelheid verhogend, maar de km's tikken weg (40km in 2:46:43). Iwan heeft nog wat over en loopt langzaam van me weg. De finish is hoorbaar maar nog niet in het zicht. Na een afdaling, waarbij het oppassen is voor kramp zit mij 10e Maasmarathon er na 2:56:16 erop.

Het is Calm After The Storm als we na een lekkere douche mogen genieten van de locale streekproducten. Met een fel gekleurde beker (voor Sterre) als 1e M60 keren we weer richting Maastricht.

Statistieken
10km 0:41:11 Plaats 52
1/2 marathon 1:27:00 Plaats 47
30km 2:03:53 Plaats 44
Finish 2:56:16 Plaats 39

klik hier voor de Strava route


Luik - Le 15kms de Liège Métropole www.zatopekurbantour.com
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
4-mei-14Luik15,380m1:01:07154:002000 52 172m/s `50163
Toeristisch urban tour Luik
Met nog een week te gaan tot de Maas Marathon (Visé-Maastricht-Visé) wordt het eigenlijk tijd om wat energie te sparen. De uitnodiging van de de Gemeente Luik om daar de 15km te komen lopen was niet gepland, maar wel leuk om eens mee te maken.

Start en finish aan het Parc de la Boverie met onderweg bezienswaardigheden zoals het Prinsbisschoppelijk Paleis, het Militair Hospitaal, het station van Guillemins, de brug van Fragnée en Belle-Ile.
Het parcours: http://www.zatopekurbantour.com/nl/klassiekers/15km-van-liege-metropole-parcours-15km

Daar waar ik een kleinschalig evenement verwacht zie ik vol verbazing, op slechts 25km van Maastricht, een deelnemersveld van meer dan 3000 lopers. In Maastricht is nul comma niks van deze loop bekend die voor het derde jaar wordt gehouden door mooie delen van Luik. Ter plaatsen bruist het van de (rand)activiteiten met onder anderen het proeven van diversen streekproducten.

Na ontvangst met Jan Smeets in het Congresgebouw is de kleedgelegenheid bij de roeiclub. Er wordt nog een "familie foto" van de delegatie uit Maastricht met de burgemeester en genodigde uit Gent gemaakt voor dat de warming-up kan beginnen. Het Parc de la Boverie ligt direct bij de Maas en bied verrassend mooie plekjes die we tijdens het inlopen ontdekken.

Onder zonnige omstandigheden, maar koude noordenwind, gaat de meute van start, via Pont Albert, richting binnenstad van Luik. De eerste kuitenbijter dient zich al na 10 minuten aan en brengt me omhoog, over met hobbel de bobbel stenen "kinderkoppen" naar Palais de Prince Evêque en Hôpital Militaire Saint-Laurent.

In de afdaling over de lange rechte Rue Louvrex probeer ik te herstellen van de klim. Er zitten pas 6 km in de benen en de bovenbenen voelen vandaag erg zwaar. Zou de marathon voorbereiding toch zijn tol gaan eisen?
Feit is dat ik niet soepel loop en km's niet onder de 4 minuten krijg. Dat wordt roeien met de riemen die ik niet heb. Ik probeer dan maar wat te genieten van de omgeving. Na 8km zijn we uit het centrum en steken de Maas over via Pont de Fragnée. De route in dit zuidelijk deel van Luik gaat langs het water van Belle Ile.

De KM aanduiding verward me. Er staat een km bord met een 7. Daar waar we gewend zijn met oplopende km punten staan bij deze loop steeds lagere getallen. Het is maar een weet en het aftellen is begonnen. Een blik op mijn klok leert me dat er vandaag geen tijd binnen het uur erin zit. Ik geef nog wat extra gas en na 1:01:07 uur passeer ik de finish in het park. Verzachtende omstandigheid, mijn gps geeft 300m meer dan de aangekondigde 15km.

De speaker meldt me dat ik eerste M60 ben geworden. Bij de prijsuitreiking zie ik van alles het podium op en afgaan maar is het me onduidelijk wanneer de oude knarren gehuldigd worden. Uiteindelijk lijkt de prijsuitreiking afgelopen en ga ik toch maar eens informeren. Grote schrik bij de organisatie, mijn prijs is al vergeven en snel wordt dit alsnog gecorrigeerd met een mooie mand provinciale streekproducten voor de eerste Nederlander.
Klik hier voor de Strava route


Maastricht - Treechloop www.treechloop.tk
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
27-apr-14Maastricht11,3100m0:44:4015,23:57287 24 182m/s  153168
Maastrichts Gezelligste
Als tussendoortje na de Rotterdam Marathon en de Maasmarathon (Visé-Maastricht-Visé) is de Treechloop ideaal.

De herstellende benen willen nog niet echt maar belangrijker is wat er tussen de oren zich afspeelt. De klassieker aan de boorden van de Maas levert altijd leuke contacten op en het lopersvolk is een sociaal volk.

Bij het inlopen tref ik Iwan Theunissen die op het laatste moment zich heeft bedacht om ook mee te lopen. Spijt zal hij er niet van krijgen want een uur later wordt hij de overall winnaar.
Een mooie opsteker want hij wil de Maasmarathon gaan lopen en deze komt over een klein deel van de route van vandaag.

Zelf start ik in het kielzog van Rene van Uum en John Bosch. Meerssen Marathon parcoursbouwer, Roger Vrancken, komt goed mee.

Richting de Treechberg neem ik na 2km wat gas terug en loop samen met Roger. Na 3km is de snelle vlakke aanloop voorbij en begint de steile klim naar het plateau van Caestert.

Mijn benen missen de kracht om hier hard naar boven te gaan en ik weet dat de wedstrijd eigenlijk pas boven begint. Gedoceerd loop ik met Roger de met scherpe stenen bezaaide helling omhoog.

Eenmaal boven gaat de gaskraan open en begint de inhaal race. Roger komt in eerste instantie goed mee maar nabij de boerderij valt het eerste gaatje.

Ik probeer hem bij de les te houden en zijn armbeweging wat effectiever te krijgen. Tijdens de lus om de Duivelsgrot breekt het elastiekje en ga ik op jacht naar mijn voorgangers.

Het lukt om weer plaatsen te winnen en kom bij John Bosch die niet zijn loopdag heeft. In de afdaling van Casino Slavante kom ik nog voorbij Ronnie Minnaard en in de laatste rechte lijn naar de meet is Jerome van Grol nog het haasje.

Na 44:40 zit de 11,3km Treechloop in de benen en komt de beloning in de vorm van een Limburgs stuk vlaai met koffie.

In afwachting van de prijsuitreiking zien we de wielrenners van Luik-Bastenaken-Luik een paar km zuidelijker.


Met een eerste plaats categorie M55 klinkt dat voor een 63+ weer een stuk jonger dan dat de benen aanvoelen.

"Maastrichts Gezelligste" deed vandaag haar naam weer eer aan.

 

 

 

 

 

 


Rotterdam - Marathon www.rotterdammarathon.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
13-apr-14Rotterdam42,260m2:55:3314,44:0913500 311 16.C 5m/s  148160
Het verval
Een terugblik op mijn 16 stuks Rotterdam Marathons leert me dat de gemiddelde eindtijd 2:48:26 bedraagt. Mooie resultaten in het grijze verleden vertekenen dat ik er de afgelopen jaren een stuk langzamer ben aan het lopen. Een eindtijd van 2:53 - 2:55 uur is dan ook het streven voor mijn 17e Rotterdam Marathon.

Samen met de Maasrunners Huub Frijns en Ger Sprock vertrek ik om zes uur, vanuit een donker Maastricht, naar de Maasstad Rotterdam. Bij metrostation Kralingenzoom is er nog voldoende gratis parkeerruimte en pas in de metro richting Coolsingel nemen er steeds meer lopers plaats voor hun heilige missie vandaag De Rotterdam Marathon. Aan (loop)verhalen dan ook geen gebrek, samen gaan voor een doel schept heel snel een band. Bij het OV-Chip poortje is het even worstelen voor de provinciale maar uiteindelijk lukt het, Sesam open uw.
Voor Huub en Ger wordt het de eerste marathon, waarbij Huub al een halfjaar serieus is aan het trainen en Ger met amper enige marathonvoorbereiding drie weken geleden via Marktplaats een startnummer heeft gescoord. Dat gaat voor hun spannend worden en als de napret ook maar de helft is van de voorpret, kan deze dag al niet meer stuk voor hun.

Met de lat op een eindtijd van 2:55 uur wil ik starten op een schema van 4:05 minuten/km. In het startvak tref ik een gemotiveerde Jos Timans die wil gaan voor een supertijd van <2:30 uur. De frisse wind is op de Coolsingel voelbaar en de plastic vuilniszak bied me niet veel bescherming in het startvak. Als Lee Towers zijn marathon gebed (You never walk allone) over de massa, van 13500 lopers, heeft bezongen mogen we met een daverend kanonschot en zware muziek van start.

Gelijk voel ik dat de 20 minuten stilstaan in het koude startvak mijn hamstring geen goed heeft gedaan. Al zou ik harder willen lopen, dit voelt verdomd verkeert. Mijn hoop is dat door niet te forceren het lichaam opwarmt en de spieren alsnog normaal gaan functioneren. (5km 20:36). Inmiddels is Hans van Dijk http://hetgeheimvanhardlopen.nl bij me komen lopen en stemmen we elkaars temposchema af. Hans wil onder de 3uur en ik daar weer 5 minuten onder. Toch lopen we samen en proberen een schema tussen de 4:05 en 4:10 min/km aan te houden. 10 km 40:42 (20:06)

Oeps dit blok van 5km gaat sneller dan het plan is, ook de hartslag die ik onder de 150 wil houden tikt vooral wind tegen toch te hoog. 15 km 1:01:15 (20:33)
Bij drankposten neem ik de tijd om zowel een beker water als sportdrank te drinken. Het gevolg is dat ik af en toe het groepje achterna moet. 20 km 1:21:52 (20:37)

Hans hing al een tijd aan het elastiek en als ik omkijk zie ik niemandsland achter de groep. Dat zal een tegenvaller zijn voor de rekenmeester, theorie en praktijk lopen vandaag niet in de pas. Halve marathon 1:26:44

Richting Erasmusbrug vallen de groepen steeds verder uit elkaar en op de brug is de forse tegenwind een extra tegenstander. 25 km 1:42:59 (21:07) Aan de andere kant van de Maas is er meer beschutting en voelt het een stuk warmer aan, het publiek is hier ook massaler. Richting Kralingsebos loopt het goed en begin ik steeds meer lopers in te halen. 30 km 2:03:46 (20:47)

Aan de andere kant van de rijweg komt winnaar Eliud Kipchoge aangevlogen richting Coolsingel. Hij heeft het rondje Kralingen al volbracht en loopt zo een 10km voor me. Pff wat een wereld van verschil.
De ouders van Roger van der Merwe (die vandaag zijn eerste marathon loopt) staan met cola voor me klaar. Altijd lekker na al die sportdrank.

De stomme lus in het parcours bij Boszoom over klinkers breekt mijn tempo. Ik zie Willem van het Veer uit gestapt langs de kant staan en vraag wat er mankeert. Zijn maag heeft het helemaal gehad en hij wandelt verder. Zelf loop ik nu minder soepel. 35 km 2:24:48 (21:02)

De sleet zit er nu echt in en ik probeer me te motiveren door de km's af te tellen. Blijkbaar doet de schaatser Erben Wennemars, die eerst voor me liep, nog slechter want ik hoor nu achter me het publiek Erben roepen. De uitdaging is nu om voor Erben te blijven. 40 km 2:46:24 (21:36) Met het feestelijk publiek op de Coolsingel gaan de laatste km's nagenoeg vanzelf en finish ik in 2:55:33.

Met een verval van ruim 35 seconden op een jaar kan ik leven.
De Maasrunners tref ik na een lekkere voetmassage met een "Big Smile". Hun marathon missie is geslaagd en de gehele metro mag het weten. Dat er op de terugweg naar het zuiden Huub in een kramp schiet en uit de auto geholpen moet worden geeft enkel aan dat er vandaag niet gelanterfant is door de Maasrunners. Sjiek waor miech dat.

Klik hier voor de Strava route


Brunssum - Parelloop www.parelloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
6-apr-14Brussum1035m39:2115,23:56818016.C 3m/s150163
Toprun Parelloop
Met nog een week tot de Rotterdam Marathon is de Parelloop Brunssum altijd een mooie laatste testcase.

Bij de start van de Toprun 10km zal ik nederig plaats nemen op de laatste rij, achter het Afrikaans geweld. Altijd mooi om de strakke gezichten en pezige benen van de afgetrainde lichamen, die trappelen van ongeduld, van nabij mee te maken.

Het zal als oudste deelnemer een kunst zijn om niet laatste te worden.

De weersomstandigheden in Brunssum ogen goed. Een blokje inlopen leert me dat de opkomende wind wel een duchtige factor zal zijn. Ook heb ik het idee dat er niet veel zuurstof in de lucht zit. Pollen?

Zoals verwacht vliegt de meute gelijk bij de start snel uit mijn blikveld. Daar waar ik had gedacht Nadja Wijenberg nog even te volgen, zoals in de Venloop vorige week, moet ik al snel dat strijdbijl begraven. Wat overblijft is een solo van 10km , als voorlaatste van het Topveld, en proberen de Belgische dame Leen Leysen achter me te laten.

De eerste 5km gaan in 19:36 en ik heb het zwaar op de winderige delen van het heuvelachtige parcours. Hoe kan hier zo hard worden gelopen, dat moeten echte wereldtoppers zijn?

Het publiek motiveert de eenzame strijder maar ik kom niet in mijn ritme. Als ik in mijn laatste kwart ronde de finish passeer zie ik de winnaar Philip Langat in 28:14 zegenvieren.

Ook aan mijn hartslag (HFgem=150 HFmax=163) is goed te zien dat de motor niet echt top draait. Na 39:21 minuten is de 10km strijd, van alweer de oudste deelnemer in de Toprun, gestreden.

Was dit een nuttige exercitie voor de Rotterdam Marathon?
Ja, het is goed om met beide benen weer op de grond te staan en wat wordt er gezegd over een slechte generale?

Klik hier voor de Strava route


Venlo - Venloopoop www.venloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
30-mar-14Venlo21,120m1:22:2015,43:54633187 21ZO 155167
Zomerloop
Vorig jaar een winter editie (er lag sneeuw in Maastricht) van de Venloop. Dit jaar wordt er een zomereditie verwacht als de voorspellingen een beetje uitkomen.

Op uitnodiging van Bert Brouwers mag ik het Businessteam van Ewijk Elektro versterken. Eens kijken of mijn bijdrage veel helpt. Al vroeg arriveren we bij Bert en Monique en krijgen een gastvrije ontvangst. je zou het bijna jammer vinden dat er nog gelopen mag worden.

Inlopen doen we van Bert zijn locatie in Blerick via de Maasbrug naar de startplaats in Venlo. Om een beetje vooraan in het tweede startvak te vertrekken (bijna 7000 deelnemers) ga ik tijdig in de kooi. Vele bekende om me heen en er hangt een ontspannen sfeer. De zon is inmiddels behoorlijk voelbaar en hutje mutje bij elkaar loopt de temperatuur nog extra op.

Het verlossende startschot en de daarop volgende eerste km door de wild enthousiaste mensenzee in de binnenstad, zorgen voor een kippenvel moment. Links en rechts wordt er van alles geroepen, maar het is hardlopend bijna onmogelijk om personen te herkennen.

Ik tref Michiel van Dijk en Nadja Wijenberg en probeer me verdienstelijk te maken in het groepje. (5km in 19:05) De warmte valt me mee buiten de stad en ook mijn hamstring heeft er blijkbaar zin in. Ze is licht voelbaar en het warme voorjaar heeft helend gewerkt.

In Tegelen (8km) begin in het gemis aan tempotraining te voelen en in Steyl, moet ik, ondanks enthousiaste nonnen, het groepje laten lopen (10km in 38:25). Jammer, nu kijken of er nog ergens een tweede lucht te vinden is.

Op eigen tempo pak ik de loopdraad, na een uitvoerig bezoek aan de drankpost, weer op. Richting de brug over de Maas kan ik zelfs weer gas geven. Dit is een opsteker want de helling is normaal een cadans breker. Walter de Ling staat er om me aan te moedigen. Omlaag naar Hout-Blerick is het grote passen snel thuis. (15km in 58:33) Het verval valt me mee ondanks dipje en brug helling.

Het publiek is dit jaar, met het mooie weer, helemaal door het dolle heen en de aanmoedigingen in sommige dorpen zijn werkelijk oorverdovend. Met het einde in zicht kan ik steeds meer lopers inhalen en dat geeft weer een nieuw mikpunt. (20km in 1:18:22) De laatste brug is nu overwonnen en in de binnenstad draagt het publiek me naar de finish. Het is best nog een lange km als het beste ervanaf is. Uiteindelijk zitten de 21,1km er na 1:22:20 erop.

Ik krijg een kaartje om gehangen dat ik mogelijk prijswinnaar ben in de M60 categorie en wacht op John Hermans die volgens verwachting, met een big smile, een nieuw PR onder de 1:30 uur loopt.
Bij de prijsuitreiking ben ik inderdaad 1e M60 en met de grote bos bloemen mag ik door de mensenmassa langs het parcours richting Blerick wandelen. Bij de cafees zijn het Carnaval toestanden en op sommige plaatsen is er geen doorkomen aan van de drukte en de vele aanmoedigingen.

Bij Bert en Monique wordt deze mooie sportieve dag ( Businessteam van Ewijk Elektro wordt 5e in de bedrijvenloop) gezamenlijk met loopgenoten afgesloten.

Sjiek waor Mich dat.


Klik hier voor de Strava route

Trois-Ponts - Jogging de la Saint Joseph www.courslaprovince.be/troisponts
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
23-mar-14Trois-ponts18,2545m1:30:0912,14:57120 186.C 2m/s143156
Oudste deelnemer tijdens thuis Trail
Voor mijn deelname aan de Trail "Jogging de la Saint Joseph" hoef ik niet ver te gaan. We vertoeven al in St.Jacques en dan is het enkel 5km dalen naar het centrum van Trois-Ponts.
Jean-François Lagamme uit Mont-Fosse komt op zaterdagavond tijdens zijn trainingsloop nog even een Vin Rouge drinken en we spreken af voor zondagochtend.
Later in de avond begint het licht te sneeuwen dat beloofd morgen een koude lente loop te worden.

Niets zo wisselvallig als het weer in de Ardennen. De zondagochtend zon heeft zijn werk gedaan en we leven weer in een groene wereld. De trailrunners zijn weer uitgedost met camelpacks en speciale sokken en kleding. Ik hou het bij een paar schoenen (Inov-8) met extra profiel. Met 3 drankposten op 18 km lijkt me dat voldoende verzorging.

Na de start bij de St Joseph school in het centrum van Trois-Ponts zijn we al snel in het bosrijke maar vooral heuvelachtige buitengebied. Na een km merk ik dat ik een bloedneus heb en probeer hardlopend de bloeding te stoppen. Het resultaat zal er wel niet hebben uitgezien want medelopers kijken me verschrikt aan. Noodgedwongen moet ik mijn hartslag laten zakken en dat betekend niet voluit lopen. Door zoveel mogelijk door de neus in te ademen en door de mond uit te ademen kan ik doorlopen. 5km in 25:30 en bijna 170 onverharde hoogtemeters.

We lopen langs de Camping Soleil Sud pittig omhoog en de organisatie heeft hier in een route uitgezet afwijkend van alle paden, dwars door het hellingbos. Witte markering tekens geven de richting aan, maar vele obstakels zoals struiken, omgevallen bomen en modderpoelen maken er een zigzag parcours van. Jean-François Lagamme vliegt me voorbij. Volgen met een vinger in de neus is er niet bij.

Bij de drankpost was ik mijn bebloed gezicht en handen met wat bekers water. De verzorging schrikt zich een hoedje en wil me al naar de EHBO brengen. Voor dat ze daar de kans voor krijgen ben ik al weer op pad. No Excuses.

De lange klim gaat verder omhoog naar het hoogste punt van het parcours (Brume op ruim 500m hoogte). Ik merk dat het bloeden is gestopt en kan weer door twee neusgaten adem halen. Het lopen gaat me nu ook een stuk beter af. In de afdaling naar het bos boven Henri-Moulin kan ik weer lopers inhalen. (10km in 52 min met 370 klimmeters)

We mogen weer klimmen richting Brume en steeds meer lopers krijgen het zwaar. Alles wat omhoog gaat zal ook omlaag gaan en dat is in dit geval naar het stuwmeer van Coo. Echt voluit dalen is niet mogelijk omdat het onverharde pad bezaaid ligt met stenen en takken. Bij het stuwmeer volgt er een kort verhard pad langs de elektriciteitscentrale en zie een paar lopers waar ik mijn vizier op kan richten. Bij de drankpost gaat het gelijk weer stevig omhoog het bos in. JF loopt een etage hoger en moedigt me aan (15km in 1:17 uur met 490 klimmeters)

De lange afdaling naar Trois-Ponts is begonnen, met nog een verrassing als je denkt dat de finish om de hoek is. Voor het centrum volgt er nog een kort gemeen klimmetje plus rivier oversteek en weer omhoog naar de kerk. Langs de kerk is het straatje naar de finish waar de streep is getrokken binnen in de school Saint Joseph.

Op de uitslagenlijst zie ik dat ik de oudste deelnemer vandaag was. Een "eer" die ik nog niet eerder mocht mee maken. De eerste plaats bij de Veteranen III vergoedt deze nieuwe ervaring.
Dat de organisatie overal aan heeft gedacht merk ik als ik de consumptiebonnen met de naam St.Jo bij de kassa aanschaf.

Klik hier voor de Strava route

Stein - 6 uur Ultraloop www.ultraloopstein.nl.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
9-mar-14Stein5095m3:54:2012,84:41250 9421 2m/s141160
Warme Zes Uur van Stein
In 2012 ging de Zes Uur Ultraloop van Stein, ondanks regen en modder parcours, naar een World Best Prestatie M60 van 78.953 meter. Ook hier geldt dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst.

Dit jaar een nieuw Ultraloopparcours met een lengte van 2605,16 meter, hoeveel ronden gaan het worden, wie het weet mag het zeggen?
Het aanloopstuk is 502m vervolgens 19 ronden en we zitten precies op 50km, dat wordt mijn doel.

Wat ik wel weet is dat door hamstring malheur sinds Marathon Meerssen (september 2013) geen langer werk meer is verricht.

Het Steinerbos was in mijn jonge (1950) jaren de speeltuin waar je met de boot vanuit Maastricht voor een dagtocht naar toe ging. Zeg maar de Efteling jaren 50. Nu mag ik bijna 60 jaar later weer een paar uren Steinerbos buiten spelen.

De weersvoorspelling geven tot 20.C hoge temperatuur. Dit wordt een extra uitdaging zo vroeg in het jaar.

Bij de start, aan de vijver van Steinerbos, tref ik Frans Rutten. De tulpenman is uit Alkmaar afgereisd om Stein van nabij mee te maken en vele loopvrienden van vroeger, uit zijn Elsloo periode, te treffen.

Om mijn doel (50km in 4uur) te halen zal een gemiddelde snelheid van 12,5km/u gelopen worden en dat 4 uur lang.
Dit betekend per ronde (2,6km) een tijd van 12:30 minuten

De eerste ronde is het zoeken naar het juiste tempo. Fons de Bie en Hongaarse Limburger Krisztián Szűcs zijn vandaag mijn "Brother in Arms". Het plan is om elkaar door de zware momenten (die gegarandeerd gaan komen) te helpen.

Met ronde tijden van 11:30 minuten gaat het aanzienlijk sneller dan de planning en ik probeer Kristian zoveel mogelijk te remmen. De eerste 5 ronden (13,5km) zitten er binnen het uur erop.

Een km meer afgelegd dan gepland en de grote Ultra valkuil (te snel starten) dreigt. We laten Kristian voortrazen en met Fons draai ik de rondjes verder op de automatische piloot.

Na 10 ronden (27km) binnen de 2 uur zien we Kristian geparkeerd aan de kant staan. Blaren onder de voet nopen hem om de EHBO op te zoeken.

Frans Rutten is inmidels aan de buitenrand van het bos gaan staan om te genieten van het zonnetje en de lopers. Elke ronde houden we even contact en geeft hij de rondetijd door en ik mijn hartslag. Het ziet er, volgens hem, nog allemaal goed uit en de ronde tijd zit nu zo rond de 12minuten (13km/u)

Het gemis aan duur km's begint nu voelbaar te worden en de zon op deze warmste maartdag ooit breekt me langzaam. Soepel lopen wordt nu werken en dat al zo vroeg in de wedstrijd. Ik ben blij dat ik niet voor de volle zes uur hoeft te gaan.

In ronde 13 (34km) heb ik een verval van ruim 40 seconden op een ronde. Pats Boem die komt hard aan. De koperen ploert doet zich gelden en de man met de hamer heeft me te pakken.

Juist in de ronde waar ik een leeg bekertje te pakken had bij de drankpost en het vocht hard nodig is.

Bij de verzorgingspost van de Belgische loopvrienden vraag ik wat water en of er een energiegel voor me is. Ik stop even om me goed te kunnen verzorgen. De gel die ik dacht te mogen gebruiken blijkt van Running Cremke (organisator Zes Uur Aalter) te zijn. Bij het Ultralopen is het niet de bedoeling om andermans verzorging te gebruiken, maar ik had het de zittende mevrouw naast de tafel netjes gevraagd.

Ondanks de extra verzorging loopt het voor geen meter en Frans Rutten voedert me bij met zachte dadels zonder pit, hibiscusthee met honing en klein blokje pure chocola. De rondetijden kelderen naar 14 minuten, amper 11km/u. Met een bouillonblokje probeer ik weer leven in de brouwerij te krijgen.

15 ronden (39,5km) in 3:02 uur. Met dit verval kan ik de geplande afstand van 50km op mijn buik schrijven. De dip is/was diep.

Hoopgevend is dat de 16e ronden het weer wat begint te lopen en Frans steeds enthousiaster begint mee te fietsen/lopen.
Het marathonpunt wordt bereikt na 3:16uur.

In de wetenschap dat ik nog 3 ronde (8km) in ca 40 minuten mag draaien om aan de 50km te komen krijg ik weer vleugels. De rondetijden gaan weer sneller en de hartslag omhoog naar 150 bpm.

Ook Frans raakt in extase en maant me om op te passen met de hamstring en vooral niet meer voluit te gaan. Na 3:54:23 uur buitenspelen in het Steinerbos zitten de 50km erop.

Met een minimum aan voorbereiding was dit het maximaal haalbare.

Na een massage in de sporthal door Sjef Noteboren ga ik, om de lopers aan te moedigen, terug naar het parcours waar juist het finish schot van zes uur wordt gegeven. Het meetwiel rolt naar elke loper die nog op het parcours staat te wachten, om ook, naast het aantal ronden, de laatste meters die eruit zijn geperst vast te leggen.

Volgend jaar hoop ik, in de 20e jubileum editie, op volle oorlogssterkte weer 6 uur te kunnen deelnemen.

Klik hier voor de Strava route (deze is door de vele rondjes ook de loopdraad een beetje kwijt).

Fernelmont - Jogging du T.T.Tillier 11km www.challengehesbignon.be
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
2-mar-14Fernelmont(B)11,475m45:40154:01381 35 5 3m/s 148161
Carnavalsloop
Robert Willems heeft een Carnaval hardloop idee en dat betekend vroeg uit de veren en om 8:15uur naar het Waalse Fernelmont (Provincie Namen). Achter het glas oogt het lente met een stralende zon. De praktijk is dar er een schrale ZO wind blaast over het plateau. De laatste tijd is Jan de Wind veelvuldig van de looppartij en nabij de start staan niet voor niets flinke windmolens. Maken de Belgen daar soms wind mee ipv elektriciteit? Na een km over de verharde weg inlopen hou ik het in de wind voor gezien en zoek de beschutting van de luxe sporthal.

Als een paar minuten voor het geplande starttijdstip een meute wordt weg geschoten, twijfel ik wat te doen? Het blijkt voor een kortere afstand te zijn. Even later is dan ook voor de 11,4km de start en na een km verhard komen we op een veldweg die er nat en modderig bijligt. De schoenen die ik aan heb zijn voor de verharde weg en geven me geen grip. Dit had ik ingecalculeerd omdat 80% van het parcours verhard is. Links en rechts wordt ik voorbij gelopen en ook Robert pakt een honderd meter. (5km in 20:30).

Er volgt nog wat vals plat en op de open verharde stukken heeft de wind vrij spel. Vanaf km 7 begint de diesel wat beter te draaien en kan ik gaan inhalen. Robert komt in zicht en ik tel vijf lopers tussen ons. Een voor een kan ik gaande weg opschuiven. Er is nog een hardnekkige loper tussen Robert en mij die ook nog kan versnellen. (10km in 40:35) In de laatste km kom ik bij Robert en maan hem om mee te lopen. Dat lijkt aardig te lukken, maar als ik even later omkijk is het elastiekje gebroken.
Na 45:40 zit de Carnavalsloop erop en na een goede trappist en snelle suikers van bakker Marc Lenaerts krijg ik nog een bierpakket van de organisatie mee naar huis.
De Battle of the Bakers (Marc vs Robert) wordt vandaag gewonnen door Robert.

Klik hier voor de Strava route


Geer - La promenade du Geer 11,8km www.courslaprovince.be/geer
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
16-feb-14Geer(B)11,835m0:47:07154:01350 20 7 4m/s 151162
La promenade du Geer
Robert Willens tipte me voor een nieuwe uitdaging op de wedstrijd kalender in de regio is: La promenade du Geer (B). Een 11,8 km uitdaging in de plaats die genoemd is naar het riviertje dat in Maastricht de Jeker wordt genoemd. Vooraf is het onduidelijk welke schoenen er nodig zijn op de onverharde passages in de route, dus dan maar extra schoenen mee en de keuze terplaatsen.
Een eerste verkenning leert dat 80% van de route verhard is en de onverharde paden goed beloopbaar. We lopen nabij de oorsprong van de Jeker (Geer) en het riviertje is hier nog een beek waar je overheen kunt springen. Vijftig km verder eindigt de levensloop van de Geer (Jeker) in de Maas te Maastricht. Tijdens het inlopen tref ik nog "oude bekende" Michel Zielinski en Luc Henno. Altijd weer goed om te zien dat deze ervaren rotten ook nog steeds actief zijn.

De start van de wedstrijd wordt uitgesteld ivm de lange rij deelnemers voor de inschrijftafel. Ongeloofijk hoeveel volk op zo een eerste editie af komt. Zelf heb ik pas laat beslist om hier te komen lopen. Gisterenochtend nog een twee uur training gehad en in de middag een Trainers Trail Clinic bij Bert Vanwersch met ruim een uur praktijk in het Vijlenerbos. Kortom er staan al 100km op de loopteller deze week.

Echt snel kom ik dan ook niet van de plaats en de eerste km's kijk ik de kat uit de boom. (5km in 19:32). Het hoogteverschil op dit parcours valt mee, er zit meer venijn in de open stukken tegen de wind. Ik werk samen met een loper van de streek en beurtelings nemen we de kop. Langs de Geer slingert het onerharde pad en is het remmen en weer optrekken (10km in 40:05). De laatste km's laat mijn medeloper het wat afweten en trek ik de kar. Op de laatste km mis ik een smalle doorgang en draai rechtsaf. Achter me hoor ik "aller tout droit". Juist op tijd ga ik rechtdoor. Na 47:07 minuten is de 11,8 km "La Promenade du Geer" voorbij.

In de ruime verouderde sportaccommodatie zijn de douches een verhaal op zicht. Vooraf had ik een donkere ruimte bij het kleedlokaal gezien met wat ijzerwerk aan het plafond. Dit blijkt de douchruimte te zijn. Echter om aan warmwater te komen moet je op je tenen gaan staan, en minimaal 181cm lang zijn, om aan een handel hoog boven je te trekken en vasthouden. Een douchekop zit er niet op de leiding en de trekstang/ketting is foetsie, maar het water is wel warm. Nu begrijp ik ook waarom de kleinere vrouwen wachten totdat er een langer man in de ruimte is om te kunnen douche. Graag bied ik als gentleman mijn diensten natuurlijk aan.;-)

De 1e M60 plaats levert me een mooi Belgisch speciaal bierpakket uit handen van de burgemeester.
Vandaag ben ik 41 jaar gelukkig getrouwd met Jenny en Belgische bakker Lenaerts Marc bezorgt me nog heerlijk gebak. Daar kun je mee thuis komen.

Klik hier voor de Strava route

Echt - Kranenbroek Trimloop www.kranenbroek-echt.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
9-feb-14Echt9,8845m40:3114,74:0440 2 6 5m/s 150164
Wedstrijd no. 600
Deze keer eens niet massaal aan de bak maar, kleinschalig onverhard genieten bij de Kranenbroek Trimloop 10km.
Elke 2e zondag van de maand organiseert de Recreatiesport Vereniging Kranenbroek de Kranenbroeker Trimloop. De 10km gaat over 4 ronden. Tijdens iedere trimloop wordt een Limburgse vlaai verloot onder de deelnemers.

Onder het mom van een wedstrijd is de beste training was het na een week schilderen en op zaterdag de complete verhuizing, tijd om het lichaam te belonen. En waar kan dat beter dan bij Kranenbroek?
Samen met Robert Willems trok ik naar het gebied waar de Limburgse Löss langzaam veranderd in zandgrond.  Er heerst een ontspannen sfeer bij de inschrijf balie en voor €2 mag ik me voor de eerste keer deelnemer noemen.
Na een ronde (2,5km) inlopen besluit ik pantoffels met wat meer profiel aan te doen. Het parcours is bochtig en er zijn enkele modder passages. Ook moet er goed opgelet worden voor boomwortels. De stevige wind jaagt tussen de de bommen en het voelt kouder aan dan dat het is. Mogelijk komt de ook door mijn vermoeidheid van het ongewend werk, afgelopen week.

Na een gezamenlijke warming-up mogen de kids als eerste vertrekken. Voor de start wordt bekend gemaakt dat het lot van de Limburgse vlaai is gevallen op de 31e finisher vandaag. Dat is tegenslag want ik wil toch wat meer naar voren eindigen en had een stuk vlaai wel heel erg lekker gevonden. Samen met de lopers van 1-2-3 of 4 ronden (Afstanden 2846 - 5192 - 7538 - 9884 m) gaan we van start. De eerste km gaat met Jan-Willem Housmans en twee lopers van de 5km. Al snel neemt Jan-Willem het hazenpad en zie ik hem pas bij de finish weer terug.

Door de wind is er een rood/wit afzetlint weg gewaaid en draai ik een verkeerd pad in. Gelukkig wordt ik sportief gecorrigeerd door de lopers achter me. Elke ronde geeft de organisatie mooi de tussen tijd door en aan het einde van de 2e ronde is de finish voor de twee 5km lopers (Koen Frolichs en Dimitri Bongers), waar ik mee vertoef. Vanaf nu is het 5km solo en mag ik de staart van de wedstrijd inhalen. Met een collegiaal gebaar laten de lopers me passeren. Als dank moedig ik hun aan, tenslotte is iedereen bij het hardlopen een winnaar.

In een poging om de 10k wedstrijd onder de 40 minuten te lopen strand ik op de laatste meters tegen een vol blazende "Jan de Wind". Alle herfstbladeren waaien op en het lijkt of ik tegen een tornado aanloop. Ik kom bijna geen stap verder en wordt, bij de uitgang van het bos, van links naar rechts geduwd. Met een start-to-run tempo kan ik, diep gebogen, als tweede deelnemer de finish halen in 40:31.

Tijdens een ronde uitlopen met terechte winnaar Jan-Willem kijken we of we de sympathieke organisatie een handje kunnen helpen met opruimen van de markeringen.

Mijn 600e hardloopwedstrijd zit erop, hopelijk volgen er nog velen.

Hier mijn wedstrijd statistieken:
Aantal : 600 stuks
Totaal : 11942 km in 839 Uren
Gem. snelheid : 15,3km/u
Gem. afstand  : 19,9km
Gem. hartslag : 154
Langste afstand : 79km
Totaal liepen ik in deze wedstrijden (sep-1988 tm feb-2014) met 553.236 deelnemers.

Klik hier voor de Strava route


Urmond - Overmuntheloop www.overmuntheloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
2-feb-14Urmond10,325m0:39:4315,63:50165 25 7 3m/s 156166
Stapje harder
De grote vraag vooraf was of het lichaam weer een stapje harder aankan? Na de trail in Beek openbaarde zich een shin splint achtige blessure waardoor wandelen al pijnlijk was. Ook hier vertrouwde ik op het zelfherstellend vermogen van mijn lijf en met ijsblokken versnelde het herstel proces. Na het hamstring malheur een nieuwe tegenvaller die (snelheid) training onmogelijk maakte. Voor mooie Midwinter Marathon (ook vandaag) had ik een startnummer, maar het is niet reëel om aan een marathon te beginnen met enkel start-to-run trainingen. De laatste dagen begon het toch te kriebelen om weer eens een stapje harder te gaan. Omdat een wedstrijd nog altijd de beste training is, kwam (W)urmond dan ook mooi als uitdaging.

Samen met de door gekneusde ribben geplaagde Robert Willems trek ik naar Urmond. De insteek is om er een ontspannen loop van te maken en we zien wel hoe het loop.
Onder zonnige omstandigheden gaan we van start in een groep met o.a. Rene van Uum, Maurice Eberson , Bert Verboort, Hans Smeets, Roger Cuijpers en de dames ReneVranken en Ellis Jacobs. Er mogen 3 ronden worden afgelegd en op het overharde pad parralel aan de A2 is het een schrale wind op kop.

De groep dunt steeds verder uit en in de tweede ronde is Rene van Uum mijn Brother in Arms. Ondanks zijn betere conditie, blijft hij bij me lopen en helpt op de pasage tegen de wind. Twee ronden kan ik zo meeliften en sleurt Rene me mee.

Uiteindelijk in ronde drie breekt me het gemis aan snelheid me op en loop ik in niemandsland. Achter me jaagt een aanzienlijk grote groep die wind tegen samen kan werken. Met een versnelling, wind mee, probeer ik wat afstand te creëren voor het laatste wind tegen stuk. Het versnellinkje werpt zijn vruchten af maar koste wel veel energie om de laatste km's te overleven. Vertrouwend op mijn duurvermogen komt de gok goed uit en kan de wedstrijd uitlopen zonder nog ingehaald te worden.

Op het 10km punt klok ik 38:30. Niet verkeerd voor mijn eerste stapje harder sinds september 2013
Voor dat de vlag uit gaat, even afwachten hoe het lijf reageert op dit stapje harder.


Beek - Poort naar het Heuvelland Trail www.avcaesar.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
5-jan-14Beek30430m2:16:45 13,24:33300 12 2m/s  151 171
Nieuw loopjaar begint in Beek
AV Caeasar organiseert dit jaar voor de 2e keer de "Poort naar het heuvelland Trail". Oud Koempel, Ger Lemmens en Jack Hulst hebben een 30km "pratsj" parcours bedacht in het overgangsgebied naar het heuvelland en de verbeterpunten van vorige editie meegenomen.

Na een paar zeer winderige en regenachtige dagen, vallen we wat het weer betreft, met onze loopneus in de boter/modder. Onder straal blauwe lucht gaan we dan ook goed gemutst, maar zonder muts, van start op de atletiekbaan van Caesar. Om precies op 30km uit te komen mogen we eerst twee ronden draaien voor we het veld in mogen. Ik kan me al niet meer herinneren wanneer ik de laatste keer een volle ronde op een atletiekbaan liep en nu gelijk twee, terwijl het jaar pas vijf dagen oud is.

Er is veel loopvolk op de Trail afgekomen en ik ben bij de start op tijd uit de drukte. Al snel loop ik samen met Louis Delahaije. Louis heeft ons laatst op een trainingsavond geleerd dat er meer op vetverbranding gelopen moet worden. Tijdens het lopen herinner ik hem aan deze wijze woorden.

Het parcours mag er zijn vandaag. Het is hier het begin van het Limburgs Heuvelland en de organisatie heeft elke bult, holle weg en andere obstakels ingepast om het de lopers naar hun zin te maken. Tel daarbij het sausje van modder en als die er niet was bewees een omgeploegd stuk land dienst. Verder enkele slootjes waar ik niet droog over kwam en een stuk touw bij een helling die zo glad was als een glijbaan. Kortom het is voor de natuurloper Playtime!

We hebben een drankpost op de gehele route en daar neem ik dan ook de tijd om twee bekers in de dorstige keel te gieten. Inmiddels lopen we tussen de lopers van de korte trail en op de smalle paden is dat zorgen dat zo een gezellig keuvelend groepje tijdig weet dat er iemand voorbij wil.

Gaandeweg komt de diesel op toeren en val Louis terug en kan ik solo verder. Even na de splitsing korte/lange trail zijn er geen lopers voor me in zicht en mis ik een door de laag staande zon een lint langs een heg. De benen zijn goed maar de ogen blijkbaar niet. Wandelaars kijken me verderop vreemd aan en zeggen dat dit niet de route meer is. Omkeren en met de zon mee zie ik een markering. Lopers die me gevolgd zijn neem ik mee naar de juiste route. Mijn voorsprong op het groepje van een half uur geleden is geheel verdamp. Opnieuw aanzetten, diep ademhalen en doorbijten op de glibber paden langs een beek, houden me op de been. Op het einde van een weiland doemt een helling op. Deze is zo steil en onbegaanbaar dat de organisatie er een touw heeft gehangen (wat een service) waar ik me naar boven trek.

Als ik denk dat Beek nabij is komt er nog een oversteek van een beek waar ik niet durf te springen maar een droge voet opoffer door in het midden van het water een stap te maken. De steile kant opklimmen gaat ook al niet al te soepel maar de overkant is bereikt. Een stenen trappenpad in het park wordt gevolg door een steile afdaling over een bladerendek, dat wordt "jsievelen" naar beneden. Gevolg door weer een oversteek van de beek. Hier ligt een boomstam in het water waar ik dacht mooi gebruik van te kunnen maken. Jammer, alles is nat en spekglad met alle modder onder de schoenen. Gevolg, nu is ook de andere voet nat. Sop, sop loop ik het laatste trappenpad omhoog en Louis is me weer voorbij.

Uiteindelijk komt de laatste afdaling in zicht en gaat er nog een keer de grote plaat erop. Louis en een medeloper kan ik weer bijbenen. Sop, sop, is inmiddels verdampt door de oplopende temperatuur in mijn schoenen. Na 2:16:45 is de finish op de atletiekbaan bereik en kunnen de schoenen in een emmer water om de kleur onder de modder vandaan te halen.
Deze trail is verrassend zwaar te noemen voor Nederlandse begrippen, maar ook o zo mooi.
Organisatie bedankt voor deze uitdaging. 

Klik hier voor de Strava route 


Wedstrijd verslagen van vorig jaar            Terug naar de top