Home    Wedstrijduitslagen    Persoonlijke Records    Trainingtotalen     Wedstrijdkalender   Mail Me
Wedstrijdverslagen Jogger Jo Schoonbroodt 2013

Klik op onderstaand verslag:
Jogger Jo terugblik op het jaar 2013
Meerssen - Gratis gezamenlijke Silvester Marathon SM-loop
Eijsden - Mescherbergloop 15km
Battice - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km
Meerssen - Marathon Meerssen
Raeren (B) - RaeRun (23km)
Borgharen - Haarderluip 10km
Zomervakantie/training Frankrijk
Maastricht - Maastrichtsmooiste 15km
Mützenich - Vennlauf 1/2 marathon
Heerlen - Cebustaloop 5km
Landgraaf - Heideloop 10EM
Vise (B) - Maas Marathon
Simmerath - Mailauf 10km
Maastricht - Treechloop
Rotterdam - Marathon
Brunssum - Parel Toploop 10km
Venlo - Venloop 1/2 Marathon
Stein - 6 uur Ultraloop
Apeldoorn - Midwinter Marathon
Posterholt - Annendaalloop 1/2 marathon
Beek - Poort naar het Heuvelland Trail


Jogger Jo terugblik op het loopjaar 2013
De lange koude winter in de eerste drie maanden van het jaar waren niet mijn ding. Pas in de tweede testloop van Academisch Ziekenhuis Maastricht liepen de beentjes een beetje warm (solo 30km in 1:57uur). Het gebruikelijk zonnetje tijdens de Treechloop maakte er een mooie voorjaars klassieker. Weg Koning Winter en de Maasmarathon Visé - Maastricht - Visé liep in 2:53uur. Maastrichts Mooiste werd een familie loopdag met dochter Anouk en kleinkind Sterre. Mijn laatste km's richting finish werd een mooie inhaalrace en dito resultaat.

Na bijna 48 dienstjaren zit mijn marathon bij SABIC erop en mag ik het stokje doorgeven aan de jeugd. Tijd voor een nieuwe levensfase.

Dan volgde er een mooie zomervakantie in Zuid-Frankrijk om de accu op te laden en voorbereiding voor de Meerssen Marathon.
De Haarderluip wordt de eerste geslaagde test hoe de vlag erbij hangt. Tijdens de Meerssen Marathon vorm ik een duo met Iwan Theunissen dat ons geen windeieren oplevert met een 4e en 5e plaats algemeen (2:52:56 uur).

In de week na de marathon openbaard zich een hamstring blessure die een stempel gaat drukken op de rest van mijn sportief jaar. Het hamstring malheur belet me om mijn NK marathon titel in Eindhoven te verdedigen. Op kwaliteit trainen gaat niet en met 7 dagen in de week tijd om te lopen is dit op zijn zachts gezegd frustrerend.

Les 4 Cimes 33km van Battice loop ik samen met de mannen van Lopersgroep Vijlen en nu kan ik deze mooie loop eens van een andere kant ontspannen bekijken. Als Maasrunner kan ik natuurlijk niet weg blijven bij de Mescherbergloop en na 3 maanden blessureleed is er een lichte verbetering voelbaar.
De afsluiting van het jaar wordt de zelf georganiseerde Silvester Marathon. De gratis SM-Loop beleeft een massale opkomst van 265 aanmeldingen en om de start locatie bij De Nachtegaal in Meerssen bereikbaar te houden moeten er extra parkeer maatregelen worden getroffen. Uiteindelijk wordt het voor lopers en organisatie GENIETEN met een grote "G".


Meersen - Silvester Marathon (SM-Loop) www.smloop.tk
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
28-dec-13Meerssen43270mnvt  205  8.C 2m/s108156
Gezamenlijke GRATIS Gezellige Groeps Natuur Marathon met een zachte "G"
Mijn loopvrienden en ik organiseren, op de laatste zaterdag van het jaar, samen de gratis Silvester Marathon loop (www.smloop.tk). De SM-loop door het mooie Geuldal is geen wedstrijd maar de ideale gelegenheid om het kerstkonijn, samen met andere loopfanaten, eruit te lopen en het jaar sportief af te sluiten. Schema ca. 6 minuten/km (netto marathontijd ca. 4:30uur - 5uur) en geregeld verzamelen bij de rijdende drankpost.
Mogelijke afstanden 10, 21,42 en 56km.

Hier de vrijwilligers die het ook dit jaar weer mogelijk maken:
Klaus = Voorloper
Con + José = Mobiele drankpost www.ardennentop.be
Cecile + Leny + Huub + Thea= Drankposten
Jan = Speaker ochtendgebed, begeleiding 1/2 marathon
Paul = Vliegende keper
Jo = Externe contacten en Tussenloper
Simon = Route, routebeschrijving, website, deelnemersadministratie en fotowerk www.smloop.tk
Henk/Willem = Voorloper Ultra / Rode lantaarn dragers

De start is bij Uitspanning de Nachtegaal te Meerssen (gratis koffie vanaf 8uur) om 9:00uuur. We hoeven dan nog maar enkel via Valkenburg langs de Geul, door het mooie heuvelland, naar Camerig te lopen, waar het keerpunt naar Meerssen is. Voor de sfeerproevers is er ook een halve marathon. Bijzonder is de "Drankpost" in het Gulpenerbierhuys van de Gulpenerbrouwerij . Gezien de grote belangstelling (265 deelnemers) voorziet de loop in een loopbehoefte om zonder wedstrijdstress, lekker samen hardlopend door de natuur te GENIETEN.

Meer info en gratis inschrijven www.smloop.tk


Eijsden - Mescherbergloop www.mescherbergloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
15-dec-13Eijsden15340m1:06:4613,54:2660050 62m/s 152 164
We gaan het weer eens proberen
Het hamstring malheur, sinds half september, gaat maar langzaam over, maar er zijn dagen dat er duidelijke vooruitgang is.
Met zeven dagen in de week tijd om te trainen loop ik geregeld en kwantitatief zit het km aantal per week wel goed.
Kwalitatief houd het op bij een tempo van 14/15km/uur. Als ik een stap harder ga voelt de hamstring en aanhechtingen nog niet goed aan en zeker bij koude temepraturen.
Toch wil ik de Mescherbergloop graag gaan doen.
Het gemis van de sfeer bij wedstrijden en georganiseerd door mijn eigen Maasrunners zijn voldoende argumenten.
Tevens is een wedstrijd nog altijd de beste training.

Conditioneel is het allemaal wat minder maar dat betekend dat ik langer mag "genieten".
Het trappenpad in het Savelsbos, met zijn 180 treden, zal wel voor velen de "Killer" worden.
Gokje, voor de 15km met 320 m stijging, een eindtijd van 1:10uur?

Ron van der Sluijs www.RonForRun.nl verrast me vooraf met de nieuwe outfits, deze keer zwarte ondergrond en gele opdruk. Het is even wennen na jaren als "Gele Kanarie" te hebben gelopen.

Onder goede omstandigheden gaan we van start. Gezien de modder in de laatste afdalingen heb ik schoenen met extra profiel gekozen. Op de verharde weg loopt dit wat minder maar 90% van het parcours is onverhard. Ik start een stapje rustiger dan andere jaren, om mijn hamstring langzaam te laten wennen dat er vandaag gewerkt gaat worden.
Omdat ik toch niet tot het gaatje wil gaan heb ik afgelopen week nog een aantal keren in de Ardennen gelopen en is er vandaag een natuurlijke rem.

De eerste heuvel is het zoeken na het juiste tempo en in de afdaling omlaag naar Mesch gaat het een stapje harder.

Een helling voor het trappenpad heb ik een dipje en komt Rene Broens voorbij. In de afdaling kom ik weer bij Rene en op het trappenpad belanden we in een file waardoor er even gewandeld moet worden. Niet dat dat erg is want veel snelheidsverschil is er niet tussen wandelen en hardlopen op de 180 treden.

Gaande weg durf ik wat meer gas te geven en worden er steeds meer lopers ingehaald. Ik probeer Maud Golsteyn nog mee te krijgen. Boven op de laatste helling staat de Hongaar Kristian Szucs me op te wachten en samen lopen we de laatste km naar de finish.
De 1:06:46 eindtijd is veel sneller dan ik had gehoopt.
Met een tevreden gevoel kijk ik terug naar deze editie van de Mescherbergloop, hopelijk denkt de hamstring er morgen ook zo over?

Klik hier voor de parcours route op Strava


Battice - Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km www.run.to/battice
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
10-nov-13Battice33620m2:37:0712,64:46750107 72m/s143 176
Gaat het me lukken in Les 4 Cimes?
Na twee maanden hamstring malheur wilde ik graag voor de 21e keer deelnemen aan de mooiste uitdaging van de regio. Les 4 Cimes du Pays de Herve 33km.
De combinatie van een uitdagend gevarieerd parcours, prima verzorging door een sympathieke organisatie, een bord vol met streekproducten als beloning en dat allemaal ook nog gratis maken de koers daar uniek.
Les 4 Cimes is "meer" dan 33km GENIETEN.

Of me het ging lukken om daadwekelijk de 33km af te leggen was nog een groot ?
De blessure is hardnekkig en snelheid tijdens trainingen was absoluut taboe.
Ik tekende vooraf voor uitlopen op een tempo van 11km/u, zodat na 3uur de muur van Battice verteerd is.

Zaterdagavond stond de "aangeklede" Pastaparty en overnachting op het programma, dit jaar met Hongaarse loopvriend Kristian Szucsk. Omdat de lat de dag erna toch niet hoog mocht liggen was, bij de Pasta koolhydraten, de Vin Rouge een goede spier verslapper en "dorstlesser".

Op zondagochtend klatert de regen en beloofd het een natte editie van Les 4 Cimes te worden. 33km lopen door dit hondenweer met ruim 600 hoogtemeters, wie doet dat vrijwillig? Toch ben ik niet alleen want de course trek ook dit jaar weer ruim 600 deelnemers. Inlopen sla ik over maar kies voor een massage en zolang mogelijk binnen bij de verwarming, als warming up.
De Diehards die wel zijn gaan inlopen komen als verzopen katten weer in de sportzaal. Om 11uur is normaal de start, maar de politie heeft het parcours niet vrijgegeven. Wat een geluk voor de lopers, want als we een kwartier later achter de trommelaar naar de startstreep wandelen is het droog.

Ik kijk uit naar Marc Quadflieg, waar ik samen mee zou lopen. In de drukte kan ik hem niet vinden en mogelijk is hij afwezig door een recente valpartij met zijn ligfiets. Het startschot (tromgeroffel) klinkt en voorzichtig daal ik de muur af. Bert Vanwersch en Loopgroep Vijlen willen ook gezamenlijk de 33km door het Land van Herve lopen. Op de eerste helling sluit ik bij LG Vijlen locomotief aan. (5km in 0:22:29). De 1e cime "Croix de Charneux" Het zonnetje komt te voorschijn en dat geeft mooie doorkijkjes over de toppen van de heuvels. (10km in 0:46:19) Na een lange afdaling richtin Mortroux volgt de lange, deels onverharde, klim naar Fort d' Aubin, de 2e Cimes. (15km in 1:10:05) Ondanks het feit dat ik nu 10 minuten langzamer loop dan voorgaande jaren is dit toch het beste wat ik vandaag kan. Twee maanden gedongen rustig aan laten hun sporen na. (20km in 1:34:26) In de lange afdaling richting de Abdij van Val-Dieu, verliezen we Klaus Krolzig die ook was aangesloten.

De stemming in de groep (John Reijnen, Francesco Frankhuizen, Bert Vanwersch, Roel Derckx en Ivo Vermeeren ) is goed en gezamenlijk GENIETEN we van het land van Herve. De lange 3e cime "Mauhin" is vaak het breekpunt in de wedstrijd. Ik klim op eigen tempo en moet even lossen van de groep. Gaande weg hervind ik me en kom goed boven. De kunst is om nu de loopdraad weer een tandje harder op te pakken (25km in 1:58:47) We beginnen nu steeds meer lopers in te halen die zich overschat hebben. (30km in 2:23:15)

De 4e cime "Chapelle Transpineu" hakt erin en moet een gat laten vallen met de groep. Een kat heeft meerdere levens en ook ik vind nog ergens een zoveelste adem. Op het vals plat weet ik weer terug te komen en zelfs de leiding van de groep te nemen. In de aller laatste en steile afdaling voel ik dat door mijn enthousiasme de hamstring vol in de rem gaat. Toch maar even luisteren naar het lichaam. In de laatste vlakke meters voor de muur, herstel ik de achterstand en gezamenlijk trek ik met LG Vijlen naar boven. Dankzij het onderling stimuleren blijf ik mee gaan. We passeren nog een loper en dat blijkt, na afloop, de leider in het M60 klassement te zijn. In het ritme van de trommelaars aan de kant van de weg stampen we tegen de "Muur" naar boven voor de verlossende finish. Na 2:37:07 uur "genieten" zit de klus erop. Vreselijk moe, maar zeer voldaan, vallen we elkaar om de hals.
De wedstrijd die ik niet verwacht had te kunnen lopen zit erop. Zelf ben ik euforisch dat ik mijn 21e Battice heb kunnen lopen, eens kijken hoe de hamstring dit gaat vinden.

De massage na afloop was de eerste stap richting herstel en het bord met streekgerechten in de feestzaal zorgde voor aanvulling van verloren energie.
Battice was weer Fantastisch

Winnaar werd verrassend Gert Theunis 2:02:23, maar de grootste verrassing was de 5e plaats van Maastrichtenaar Jos Timans 2:05:25.


Meerssen - Marathon Meerssen www.marathonmeerssen.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmax
8-sep-13Meerssen42365m2:52:5514,64:0560 520 2m/s150161
16e deelname Meerssen Marathon
De Meerssen Marathon staat natuurlijk ook dit jaar weer op mijn loopmenu. Het wordt mijn 16e deelname aan deze Limburgse 42,2km uitdaging met als kuitenbeiters Kruisberg, Dennenberg, Genzon, Putstraat Schietekoven en Visweg.
Dit alles twee keer omdat de marathon over twee keer dezelfde ronde gaat.

Iwan Theunissen wil, net als twee jaar geleden, een gezamenlijk marathon rit ervan maken. Super voor mij want in de tweede ronde, als de halve marathon lopers zijn gefinish, is het zaak om bij de les te blijven. Met zijn tweeën gaat dat beter dan alleen.
Roger van de Merwe heeft zich voor de verzorging aangemeld en Walter de Ling en broer komen speciaal uit Den Haag om het van nabij mee te maken.

Grote vraag vooraf is wat het weer gaat doen. Na dagen van temperaturen rond de 30.C, op vrijdag een hitte record, veranderd het beeld en zag het uit naar een regen editie.
Gedurende de zaterdag komt er weer droog weer en een hoopvol zonnetje tussen de wolken in de voorspelling voor zondag. Uiteindelijk is alle commotie voor niets en wordt het een geweldig mooie loopdag na een nacht gieten.

Voor de start tref, na een massage als warming-up, Iwan en Roger. Roger krijgt mijn km doorkomst tijden van vorig jaar en we gaan voor een 2:55uur. Na zegening, met de wijwaterkwast, door de pastoor, alle goedheid komt van boven, mogen we van start. De kanshebbers voor het podium, Bas Dieteren, Patrick Delait en Elsidig El Ibrahim, zijn snel weg. Tim Kragten, debutant op de marathon, komt pas bij 16km voorbij.

De eerste helling (Kruisberg) is het zoeken naar een tempo dat constant vol te houden is en de benen voelen goed. Gek eigenlijk dat ik nu al kan voorspellen dat het een tijd onder de 3 uur wordt. Op de Denneberg, tweede helling binnen 6km, neemt Iwan het voortouw en we hebben inmiddels een groepje met veel halve marathon lopers achter onze ruggen. De strijd bij de dames, Ellis Jacobs en Nadja Wijenberg, op de 21km kunnen we van nabij meemaken. Ondanks dat Iwan en ik de hele marathon lopen, benen de halve marathonlopers ons niet bij en als duo gaan we verder.

Naar het einde van de eerste ronde halen we steeds meer halve marathon lopers in en Patrick Delait komt veraf in beeld. Met een doorkomst op de markt in Meerssen, na 21,1km van 1:23:49, gaat dit toch wel echt loei hard. De tol hiervoor komt bij de tweede klim van de Kruisberg. Krakend kom ik boven en Iwan is bergop duidelijk beter. Het voordeel van een heuvel is dat deze ook weer omlaag gaat en in de afdaling naar Bunde weet ik te versnellen EN  te herstellen.

Op de Denneberg weer hetzelfde verhaal en Iwan is de locomotief van ons twee persoons treintje. Op het vlakke parcours langs vliegveld Beek en richting Ulestraten kan ik weer een potje breken en nu krijgt Iwan problemen. Het is nu de kunst om samen te knokken. Met een 30km tussen tijd van 2:01uur loopt het, voor de statistieken, nog gesmeerd. De benen worden zwaar en het zonnetje krijgt steeds meer blauwe lucht.

Na het hoogste punt van het parcours in Genzon (Ulestraten) volgt de afdaling naar waterval. Iwan blijft achter en Walter de Ling valt met zijn fiets vol tegen het asfalt. Aij dat moet pijn doen. Wachten op Walter is volgens Roger niet nodig. Ik loop ontspannen, zover dat kan, en na waterval sluit Iwan weer aan. De klim naar Schietekoven is de kuitenbijter die de eerste kramp verschijnselen bij me doet voelen. Iwan heeft wat voorsprong genomen maar al snel ben ik na de top weer bij hem.

Met nog de klim van de Visweg zitten de hellingen erop en begint de afdaling naar de finish op de markt van Meerssen. Ik loop nog steeds samen met Iwan en we sluiten een niet aanvals verdrag. Sport verbroederd en geen van beide heeft de behoefte om de ander eruit te lopen. Mooi gevoel om zo samen de laatste meters te draaien.

Na 2:52:55 zit deze gedenkwaardige editie erop en worden we op plaats 5 en 6 geclassificeerd.

De Limburgse Vlaai en een glas bier doen de verloren energie aanvullen en mooie beleving verhogen.
Klik hier voor verslag Dagblad De Limburger


Raeren - RaeRun www.sportrat-raeren.be/raerun.html
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
18-aug-13Raeren23375m1:38:2514,04:0615011 193m/s146160
Uitdagend weekend
Na de Haardeluip 10km gisteren was vandaag de Raerun in de Belgische Ost Kanton de volgende 23km uitdaging. Het aantal hoogtemeters van 265 valt nog mee, maar het is toch met zijn onverharde paden door de natuur een pittig mooi rondje.
Samen met Roger Rabbit Rousseau ben ik deze keer mooi op tijd in Raeren. Vorig jaar had ik er een nachtmerrie scenario (klik hier) door een geblokeerde autoweg, waardoor ik een half uur te laat van start ging.

Bij het inlopen vallen er al wat regendruppels, wat bij een temperatuur van boven de 20.C aangenaam is.
Limburg is goed vertegenwoordigd bij de start die plaats vind tussen de kermis attracties.
Vanaf de start loop ik samen met de 1e dame (Gaby Andres). Zij heeft gisteren een 10km gelopen in Butgenbach, en €300 met een tijd van 40 minuten.
Tijdens de klimmen heb ik moeite om het tempo vast te houden maar in de afdalingen en op het vlakke gaat het goed.
Een regenbui zorgt voor de perfecte omstandigheden.
Met een eindtijd van 1:38:25 en een 11e plaats algemeen kijk ik terug op een geslaagd loopweekend. Mijn weektotaal komt hiermee op 110 km in 9 trainingen.

Top 5 Raerun 22,9km
1 Roger Könings
2 Patrick Delait
3 Jos Timans
4 Roger Rousseau
5 Marcel Recker
Complimenten voor Jean Herpers en de organisatie van de RaerunMeer weergeven — in Raeren


Maastricht - Haarderluip www.haarderluip
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantal Nr..CWindHRavgHRmax
17-aug-13Borgharen1010m0:38:1215,83:48150 624 2m/s159167
Na 2 maanden weer een wedstrijd
Twee maanden na Maastrichts Mooiste is de Haarderluip in Borgharen weer mijn eerste wedstrijd. Het maasdorp is de plaats waar ik mijn jeugdjaren mocht doorbrengen en elke cm zo een beetje ken. Het parcours bestaat uit 4 ronden. Vertrek bij de sportvelden (voorheen voetbalclub VNB) en via het Lummelenveld naar de dijk langs het Julianakanaal en langs het bos terug naar het dorp. Vorig jaar werd de editie afgeblazen door de extreme warmte, maar deze keer zijn voor mij de omstandigheden perfect.

Vanaf de start loop ik met Marcel Smeets, ook oud dorpsbewoner. Marcel houd me goed uit de wind en wil niet dat ik veel kopwerk verricht. Een perfecte partner om samen naar een mooie tijd te lopen.
De ronde tijden lopen, na een snel begin, geleidelijk op maar niemand haalt ons in en wij passeren ook geen voorgangers. We spreken af om er geen eindsprint van te maken, morgen wacht de Raerun 23km, en na 38:12 kom ik gezamenlijk met Marcel over de meet.

 

 


Maastricht - Maastrichts Mooiste www.maastrichtsmooiste.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
9-jun-13Maastricht15125m0:57:4515,83:47      152165
(Hard)Lopen is een feest voor de hele familie
Het 15km MM parcours: Start op de Markt en na een bezoek aan Wyck volgt het Stadspark, Jekerdal, Cannerweg, Chateau Neercanne, het Belgische Kanne, de Muizenberg, Susserweg omlaag, via St.Pieter naar de historische binnenstad en over het Vrijthof naar de finish op de Markt.
Mijn streven op de 15km is een eindtijd (in minuten) kleiner dan mijn leeftijd (in jaren). Wie heeft nog meer de loop-lat zo hoog liggen?

Dit jaar had ik er een bijbaantje bij als Coördinator van de Euregionale Toploop 15km.
Een dertigtal Regio atleten staan ingeschreven voor deze wedstrijd.
http://www.maastrichtsmooiste.nl/nl/deelnemers/euregionale-toploop/183-deelnemers.html

Maar het grote nieuws van vandaag is dat dochter Anouk de loopschoenen heeft aangetrokken. Samen met Miranda heeft ze serieus getraind. De angst om als aller laatste te eindigen veranderde, na de nodige trainingen, in een streven om een 5km tijdens Maastrichts Mooiste te lopen van minder dan een half uur. Verontwaardigd was dan ook dat ze een startnummer voor het laatste startvak kreeg. Na inzet van hulptroepen werd dit uiteindelijk startvak B. Pa mocht zich, met plezier, als peacer verdienstelijk maken. Na een langzame start, door filevorming, ging stoom op de ketel en werden er km's van 5minuten geklokt. Met een laatste spurt op de Markt, waar ik zelf gas moest geven om erbij te blijven, klokte ze een mooie 27 minuten.
Haar hardlopen smaakt naar meer want er liggen al plannen voor de Haarderluip 5km en in september de dubbele afstand tijdens de Meerssen Marathon.
Wordt vervolg...

Ja en dan mag Pa de eer van de familie hoog proberen te houden in de 15km Euregionale Toploop.
Bij de start tref ik de lopers die ik de afgelopen weken als Coordinator van de Toploop heb benaderd om deel te nemen. Er staat een sterk deelnemersveld met enkel lopers uit de Euregio (Zuid-Limburg en grensstreek Belgie/Duitsland)

Vanaf de start loop ik met Patrick Heubel, Szűcs Krisztián, Frank Soeters, Dennis Kroon, Yves Wijnen en Nadja Wijenberg. Als snel laat ik Denis en Nadja lopen. We hebben het stadsdeel Wijck erop en gaan via het Stadspark richting Jekerdal. (5km in 18:25) Hier begint de heuvelzone richting België. Niet mijn sterkste punt en heuvelop Appostelhoeve moet ik de jeugd dan ook laten gaan. Echt groot worden de verschillen niet en in de afdaling naar Chateau Neerkanne ben ik weer erbij. Op de Muizenberg in Kanne (B) herhaalt zich dit en boven mag ik weer proberen het gat te repareren.

Patrick Heubel blijft me trouw en samen beginnen we met nog 7km te gaan aan de inhaal race. Dennis Kroon is de eerste die zijn snelle start moet bekopen en teruggepakt wordt (10km in 39:59). Frank Soeters wordt ook ingehaald en weet mooi aan te sluiten. In de afdaling naar Maastricht kom ik bij Jos Krist. Het loopt nu lekker maar in St.Pieter zie ik Frank en Jos toch van me weglopen met Patrick op kop. Hij heeft niet direct in de gaten dat hij me kwijt is. Miljair wat een haas. Even later heeft Patrick het in de gaten en wacht me op. Samen maken we weer vaart, het gat lijkt onoverbrugbaar.

In de binnenstad komen we toch voorbij Nadja Wijenberg en wordt Jos Krist op het Vrijthof de volgende prooi. Patrick Heubel is nog steeds aan mijn zijde en samen komen we voorbij een verbaasde Jos Krist. Zijn schrik is van korte duur want hij weet aan te klampen in de Helmstraat. Met een laatste versnelling op de Grote Gracht is de Markt nabij en finish in 57:45 minuten.

Resultaat Maastrichts Mooiste 15km : 1 Nick Raymaekers(B) 2 Achim Tholen(D) 3 Roger Smeets(NL)
Roger Smeets verdient de prijs van de sportiefste deelnemer omdat hij wacht op de foutgelopen Achim Tholen.

Om de familie loopdag kompleet te maken doet kleinkind Sterre mee aan de kinderloop en weet ongeschonden de 500m rond het Stadhuis af te leggen.


Mützenich (D) - Vennlauf www.vennlauf.de
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
25-mei-13Mützenich21,12551:25:3214,84:03192 68 3m/s149158
Start Vennlauf Halbmarathon - Foto:Peter Borsdorff Vennlauf - Jogger Jo Schoonbroodt Duitse Halve Marathon
Robert Willems is een fervent aanhanger van de Rurr-Eifelcup wedstrijden.
Zaterdag namiddag werd in Mützenich (D) de Vennlauf Halbmaraton gehouden.
Hier in de Eifel lag gisteren op 600m hoogte nog 6cm sneeuw en vandaag voelt het niet echt lente achtig.

Het werd de 3e wedstrijd in 6 dagen met 255 hoogtemeters over deels verharde landelijk paden en door mooi bosrijk veengebied.

Vanaf de start mag er gelijk 2km geklommen worden naar 660m om vervolgens een passage door zompige modder te krijgen die mooi zou passen in een Trailwedstrijd. Ik glibber en glij alle kanten op met mijn low profiel sloffen. Links en rechts wordt ik voorbij gestoken en een snelle tel leert me dat ik op een stek tussen plaats 20-30 vertoef (5km in 20:17).

Al snel komt er betere ondergrond in de vorm van lange rechte bospaden van stevig asfalt. De uitzichten zijn mooi en ik vertoef in het gezelschap van de Duitser Rainer Rupp (M30). Dit deel van het parcours gaat grotendeels omlaag (10km in 39:25).

Tijdens de lange mooie afdaling is in de verte al te zien dat er weer geklommen mag worden.(15km in 1:00:30). Ik heb een dipje en Rainer blijft bij de drankpost op me wachten. Gelukkig is de inzinking van korte duur en samen knokken we naar het hoogste punt van het parcours. Het wordt donker in het bos door een naderende regenbui. Boomwortels en modderpoelen ontwijkend gaat het nu naar benden. (20km in 1:21:50) We halen nog wat lopers in en vliegen naar de finish.

Zeit 1:25:32, Gesamtplaz 6, 1e Platz in der Alterklasse M60.
Extra mooi is mijn 1e Platz in de Age-Graded Wertung over alle wedstrijden vandaag.
Omgerekend zou dit een Halve Marathon tijd van 1:07:15 uur betekenen als ik dit gelopen zou hebben in mijn jonge jaren.

Heerlen - Cebustaloop
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
23-mei-13Heerlen510m0:18:47163:4562 66 1m/s145156
Cebustaoop - Jogger Jo en Cor Bos Cebustaoop - Jogger JoDagje Heerlen
Vandaag een dagje Heële (Heerlen) met Jenny. Op weg naar de Woonboulevard was er "toevallig" de 5km Cebustaloop. Deze loop wordt jaarlijks in de middagpauze georganiseerd door de CBS Runners. In mijn werkzaam leven had Fons de Bie me al meermaals gevraagd om ook mee te komen lopen. Tot heden was dit er niet van gekomen en nu ik van wat langere weekende mag genieten, leek me dit een mooie aangeklede kwaliteits training.

De weergoden maken ook deze lentedag een koude en natte bedoening. Het wolkendek boven Heerlen is grauw en grijs, niet echt uitnodigend om te gaan lopen, maar bij het CBS worden we warm ontvangen. Het 5km parcours bestaat uit vier keer een rondje en na een blokje inlopen ga ik weer snel naar binnen. Dat wordt straks lopen met lange mouwen en pet op.

Vlak voor de start komen er toch meer lopers opduiken en uiteindelijk starten we met een zestigtal. Richard Lavalle is de grote favoriet en hij vliegt de eerste meters al gelijk weg. Ik loop even met Fons de Bie maar na een ronde schakel ik een tandje terug. Een 5km wedstrijd is toch andere koek dan een marathon waar de benen tijd genoeg hebben om op te warmen. Theo van Puijvelde verbaast me met zijn snelheid op dit korte werk. Harry Driessen blijkt ook nog genoeg pit te hebben om hier rap te lopen en slaat in de tweede ronde een gat.

In de derde ronde kom ik beter in mijn ritme en kan de aanstormende Cor Bos achter me laten. Michčl Pluijmen komt wel nog goed opzetten en passeert mij en Harry. De laatste ronde maak ik veel verloren terrein goed maar is de wedstrijd ook afgelopen voordat ik het gevoel heb echt bezig te zijn geweest. Cebustaoop - Harry Driesssen en Jogger Jo - Foto:Gabrielle Hacking ErprathDe hartslag van max 156 bevestigd dit. Met een eindtijd van  18:47 minuten over 5km mogen we weer snel naar binnen waar nog een gezellige nazit en prijsuitreiking volgt.

 Ja en dan komt het zwaarste onderdeel van deze dag Heerlen. Op de Woonboulevard mag ik nog 3km indoor gaan uitlopen met Jenny bij Ikea.

Landgraaf - Heideloop www.avstb.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
19-mei-13Landgraaf16,1150m1:04:10153:59140 1119 3m/s153163
Heideloop - Jogger Jo Heideloop - Jogger Jo en Rob RiksenZonnige Heideloop
De Heideloop 10 Engelse Mijl (16,1km) heeft de laatste jaren patent op mooi weer, zo ook nu weer. Samen met Robert Willems en Dennis Kroon ben ik tijdig in Landgraaf. Door de massale en onverwachte opkomst lukt het de organisatie niet om de 5EM op tijd te vertrekken en worden alle wedstrijden een half uur verschoven. Ik ben er niet rouwig om, want nu kan er wat langer ingelopen worden.

De benen voelen na de Maasmarathon van vorig weekend niet geheel fris ondanks het lichaam een week lang belonen in de Ardennen met mooie zwerflopen. De "Awwe Daag" zullen we maar zeggen. Het zonnetje doet me goed en heb er zin in na een uurtje warming-up.

De eerste km's gaan licht omlaag over onverharde paden en mijn marathon kompanen van vorige week (Kristian en Fons) zijn rap vertrokken en ook Dennis Kroon doet waar hij voor gekomen is. Zelf vertoef ik in een groep met Rob Riksen en Marcel v d Pol. De hellingen voelen zwaar en in de afdaling mag ik proberen het gat dicht te lopen (5km in 19:48). Uiteindelijk breekt het elastiek met de groep Riksen en mag ik op zoek naar het eigen ideale tempo. De eerste ronde 8,05km gaat in 32:02 minuten.

Tijdens mijn tweede ronde krijg ik weer lopers in mijn blikveld en het lijkt warempel alsof de afstand tussen ons kleiner wordt. Gaande weg zie ik dat de groep Riksen uit elkaar is gevallen en de afvallige een mooie prooi voor me zijn. Ook Rob komt in beeld als we richting finish gaan. Op een wind tegen stuk zie ik Rob kopwerk verrichten voor een Duitser en als dank wordt Rob even later door de Duitser voorbij gelopen. Dat is net het moment dat ik mijn tanden in de laatste kloof tussen Rob en mij zet. De jaren ervaring leert me dat de zon mijn vriend is en Rob zijn tegenstander. Op de landweg, vol in de zon, kom ik voorbij Rob. Het gat is gedicht maar nu volhouden tot de finish. Ondanks het vals plat omhoog weet ik het tempo vast te houden en na 1:04:10 is de Heideloop klus geklaard als 1e M60.

De nazit op het gras van de voetbalclub, wachtend op de prijsuitreiking, levert Dennis (1e M30) mooie commentaren op.
@Dennis: Iech laot ut blaw blaw umdats diech geel need sjoen vinds. (meer mag ik niet van hem schrijven).
Robert doet goede zaken met zijn 4e plaats M40 in het Ruhr-Eifel klassement.
Achim Tholen wint voor Roger Rabbit Rousseau en Iwan Theunissen.


Vise - Maasmarathon www.maasmarathon.com
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
12-mei-13Vise42,275m2:53:4114,64:07550 2210 4m/s151166
Vise Maasmarathon - Jogger Jo - Foto: Marco Kolleppel Vise Maasmarathon - Jogger Jo - Foto: Mike Boers Thuis marathon
De Maasmarathon, met doorkomst Maastricht, mag ik natuurlijk niet missen. Het belooft een natte, winderige en koude editie te worden, jammer.
Ultraloper Krisztián Szűcs gaat er zijn eerste marathon lopen en we hebben hetzelfde strijdplan met een eindtijd van 2:53uur.
Henk Sipers en Roger Kepinsky zijn ook van de partij en Henk heeft het plan om na de marathon nog een voetreis van Vise naar Maastricht te doen als voorbereiding op zijn Nepal avontuur volgende week.

Vanaf de start loop ik, na het rondje Vise, in een groep met Kristian, Fons de Bie en later komt daar Wim Driesen bij (5km in 19:50). Langs de Maas naar het zuiden is de wind goed voelbaar. Het is maar een kort stuk en dan gaat de route wind mee noordwaarts naar Maastricht. Er volgt nog een passage in Vise met veel kinderkopjes en lus om de haven (10km in 39:58). De Maas ligt nu direct rechts naast het fietspad en we hebben een mooi zicht over het water. In Ternaaien is er weer een ongemakkelijke klinkerstrook (15km in 1:00:05). Met een tempo van 15km/u gaat het wat sneller dan gepland maar de wind is in ons voordeel. Maastricht nadert en het Halve Marathon punt, tegenover de optrek van Andre Rieu, gaat in 1:25uur.

De ervaring leert dat het rondje Maastricht me altijd meer kracht kost door de vele bochten en oneffenheden. Ook nu moet ik in het stadspark het gas te diep indrukken om bij te blijven en laat de groep lopen (25km in 1:40:15). Kristian blijft bij me en ik ga op zoek na een tweede adem. Groep de Bie en Wim Driesen verdwijnen op de lange rechte weg vanaf het Provinciehuis richting Eijsden uit het zicht. Dat laatste kan ook aan mijn ogen liggen, maar feit is dat ik serieus achterstand ga oplopen t..o.v. de planning.

Samen met Kristian kan ik langzaam de loopdraad vanaf Heugem weer oppakken en verloren terrein, tegen de wind, gaan goed maken. Richting de jachthaven van Oost-Maarland komt Kristian in de problemen (30km in 2:01:23). Ik probeer de Ultraloper te stimuleren maar zijn achillespees speelt hem parten. Oei, dat is voor de Hongaar een slecht teken voor zijn Ultraloop om het Balaton meer van ca 250km volgende maand. Kristian moet lossen en hij maant me om door te lopen.

Inmiddels is Servais Halders bij me komen fietsen en dat maakt mijn solo loop voor de laatste 10km wat aangenamer. De Maasrunners verzorgen de drankposten op het grandgebied van Eijsden en bij elke tafel staan wel bekende van mijn loopclub. De ideale sportdrank (Cola) voor de laatste km's is er niet en ik knabbel nog maar een stukje van mijn maggiblokje. (35km in 2:22:32) Ondanks mijn oplopende km tijden haal ik lopers in, daar is het lampje dan ook echt uit. Fons de Bie is de volgende die ik in zicht krijg en in de bocht waar de Mescherbergloop start kom ik nabij Fons. Ook Fons kan niet aansluiten richting Belgische grens. Op weg naar Moulingen is het vol tegen de wind en voor Vise wacht nog wat heuvelachtig klimwerk. Kortom ik mag niet door mijn reserves geraken, anders sta ik daar ook geparkeerd. (40km in 2:44:19) Ik kan toch nog een paar lopers inhalen, waaronder 800m specialist Arthur Hopman en dat 800m voor de finish. De verlossende afdaling naar de streep neem ik zonder risico, hoewel elke souplesse ver te zoeken is. Met een eindtijd van 2:53:41 loop ik mijn beste marathon jaarprestatie en mag op het hoogste schavot bij de M60.
Limburger Jos Timans verbaasd de regionale loopwereld met een marathon PR eindtijd van 2:34:53.

De verzorging na afloop verdient een pluim. Ik krijg een functioneel t-shirt met lange mouw en massage. Er is vervoer heen en weer naar de warme douches en op het binnenplein zijn er gratis hapjes en lekker rijstevlaai.


Simmerather - Mailauf www.hansa-simmerath.de
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
4-may-13Simmerath(D)1075m0:38:3915,53:51150 11 192m/s 150159
Simmerather Mai Lauf
Robert Willems kwam met deze nieuwe Duitse Ruhr Eifel-cup 10km uitdaging nabij Monschau en het leek me een mooie voorbereiding voor de Maasmarathon van volgende week.
Onder een staal blauwe lucht arriveren we mooi op tijd in Simmerath (D). Bestemming bereikt meldt TomTom. Van een hardloopwedstrijd is echter geen spoor te bekennen en de straten zijn uitgestorven. Na wat rondtoeren treffen we een wandelaar die weet te vertellen waar we moeten zijn. De ruime sporthal ligt een 800m van de start/finish en daar is volop volk. Fotograaf Peter Borsdorff is met zijn goede doelen verzameldoos uiteraard ook aanwezig. De loopschoen op zijn inzameldoos is van zijn vrouw die aan kanker is overleden. Samen liepen ze de New York Marathon. Op www.runningforkids.de.vu is te lezen wat Peter sinds 1995 heeft verzameld (ruim 666.000 Euro) aan giften en wie hij allemaal al heeft weten te helpen. Geweldig om van hem te horen hoe gepassioneerd hij hiermee bezig is.

Het parcours ligt op 460m hoogte en is grotendeels onverhard. Niet super snel maar wel mooie natuur.
De eerste km's gaan naar beneden en na 3km klok ik 11:06 minuten. De eerste dame en Robert Willems lopen bij me in de groep. Nu mag er geklommen worden en ik mis kracht (5km in 19:18). Afgelopen week nam ik deel aan een onderzoek (De Afvalstudie) van de Universiteit Maastricht, waar de nodige buisje bloed werden afgenomen, die mogelijk mijn energiebalans heeft verstoord.
Vooraf had ik gehoopt om de 10km onder de 38 minuten te kunnen lopen maar dat zit er vandaag, op dit parcours, niet in.

De laatste 5km zijn wisselend heuvelachtige maar niet echt stijl. Het venijn zit in de staart waar vlak voor de finish de organisatie nog enkele traptreden heeft bedacht. Met een eindtijd van 38:39 minuten zit deze Eifel klus er weer op en mag ik met een Uurkunde als 1e M60 naar Maastricht

Maastricht - Treechloop www.treechloop.tk
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
28-apr-13Maastricht11,3100m0:43:5015,53:52340 13 12 2m/s  153162
Maastrichts Gezelligste topweekend
De dag voor de Treechloop stond in het teken van de 2e 30km testloop tbv de Hardloopstudie van de afdelingen Klinische Chemie en Cardiologie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Een onderzoek naar de effecten van duursport op de hartfunctie. De beide afdelingen willen onderzoeken of we het hart kunnen voorbereiden op de stress die optreedt tijdens het hardlopen van 30 km. Het onderzoek bestaat uit twee vergelijkbare testdagen. Iedere testdag zal bestond uit: een hartecho in rusttoestand, een 30 km duurloop (buiten), een hartecho na inspanning en het afnemen van meerdere bloedmonsters (voor en na de duurloop). Onderzoeker Drs. Lieke Klinkenberg heeft een 40 tal lopers hiervoor gevonden om, solo op wedstrijd tempo, een traject vanaf het provinciehuis langs de Maas richting Eijsden zo snel mogelijk af te leggen.
Mijn eerste 30km testloop ging een paar weken gelende, bij winterse koude in 2:02uur. Omdat ik inmiddels wat beter getraind ben en de omstandigheden wat meer uitnodigen om door te lopen gokte ik voor de tweede testloop op een tijd onder de 2 uur.
Om jezelf solo 2uur te focussen op tempolopen zonder een richtpunt of wedstrijdelement was een grote uitdaging. Halverwege gaf het klokje iets minder dan een uur aan. Dat volhouden lukte, ondanks de noordenwind op de terugweg, met een tijd van 1:57:12 over 29,6km.

Op zondag voelde de benen bij de start van de Treechloop dan ook niet fris en fruitig, maar de Treechloop in eigen stad wil ik niet laten lopen. Deze 11,3km thuiswedstrijd langs de Maas en over het plateau van Caestert staat bekend als "Maastrichts Gezelligste". De weergoden zijn de Treechloop gunstig gezind en het zonnetje is af en toe aanwezig.

De eerste 3km zijn vlak en Ronald Bastian start wel erg snel. Pas bij de voet van de klim kom ik "Bassie" voorbij. Op de helling passeert Frank Soeters en de kracht ontbreekt om aan te pikken. Boven aan de klim heb ik wat terrein verloren maar geen onnodige energie verspeeld. Eenmaal boven op de heuvel kan ik met de grote plaat erop weer meters maken en lopers terug pakken. Ellis Jacobs heeft de klim ook verstandig aangepakt en samen lopen we langs de boerderij van Caestert en Observant. De klim in het ENCI bos is me iets te zwaar en ik moet Ellis laten lopen. Richting Zonnenberg op het verhard stuk weg kan ik weer tempo maken. In de afdaling van de helling bij het Cassino zie ik Lucien Thijssen in de problemen. Hij was met jeugdige overmoed ook wel erg snel gestart en zal nog zijn wedstrijden beter moeten indelen. Met een tactische haardspelbocht kom ik beneden op het rechte stuk naar de finish. Om een tijd onder de 44 minuten tot de mogelijkheden behoort geef ik nog wat extra gas en finish in 43:51 minuten als 1e M60.

Met gratis koffie en Limburgse vlaai maakt de Treechloop hun naam waar als Maastrichts Gezelligste.

Roger Rousseau wint voor Koen Huizinga en Hub Kurvers


Rotterdam - Marathon www.rotterdammarathon.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
14-apr-13Rotterdam42,260m2:54:5714,54:08 12000 250 18.C 3m/s  149163
Een vreemde marathon
Dit jaar mijn 16e Rotterdam Marathon met weersvooruitzicht van 20.C
Na de lange winterse koude zal dat wennen worden.
Maar liever dit dan nog langer Koning Winter.

De voorbereidingen zijn ronduit knudde te noemen.
Door de aanhoudende koude geen kwaliteit trainingswerk verricht.
Het plan is om op een schema van 2:52 uur (4:04 min/km) te vertrekken.
Dat is 7 minuten langzamer dan mijn eindtijd van 2:45uur, vorig jaar.
Ingrid Prigge heeft zich gemeld om samen te lopen.
Eens kijken wie nog meer tijdens de 42,2km door de Maasstad in ons groepje vertoefd?

Marco Kolleppel staat op de wedstrijddag om 6uur voor de deur, hij gaat foto's maken van de lopers en samen rijden we naar de Maasstad. Onderweg begint de natigheid te vallen en als we via metrostation Kralingenzoom in det centrum ariveren is de Coolsingel om 8:30uur een natte en troosteloze bedoening. Ik haal het startnummer met startvak A indicatie op in het WTC en ga richting de nieuwe omkleed voorziening. De grote tent aan de andere kant van de spoorlijn. Omdat ik er als een van de eerste arviveer en de oogjes nog klein zijn van het vroege opstaan, zoek ik me een rustig hoekje en ga een tukje doen op een houte bank. Als ik wakker van het geroezemoes is de tent bom vol en tref nog enkele bekende.

In startvak A zoek ik Ingrid Prigge op en spreken het aanvangstempo (even boven de 4 min/km) nog eens af. Na het bekende optreden van Lee Towers knalt het kanon en gaat de meute van 12000 lopers op marathon pad. Het is nog koel en winderig op de Erasmusbrug en richting zuid hebben we tegenwind. 5km in 19:47. Iets te snel voor onze planning, maar we hebben een grote groep waar het goed vertoeven is (10km in 39:48). Ingrid loopt een mooi gelijkmatig tempo we we vertoeven zoveel mogelijk in de 2e lijn met wat rappe jongens op kop. (15km in 1:00:02). Precies 15km per uur is iets te snel maar de condities zijn nog goed ondanks de plassen regenwater op de weg. Halverwegen klokken we 1:24:46 en rekening houdend met wat verval in deel 2 ziet het er zonnig uit. Richting Erasmusbrug breekt langzaam de echte zon door en dat voelt in eerste instantie niet verkeerd (25km in 1:40:37). Ook het volgende 5km blok naar het 30km punt (2:00:57) gaat 20:20minuten. Ik zie aan de andere kant van de weg de kop van de wedstrijd richting Coolsingel vliegen. Tevens valt me op dat Michel Butter niet de eerste Nederlander is maar Koen Raymaekers.

Het Kralingsebos wordt bijna mijn Waterlo want het lijkt wel of er zand in de loopmachine zit. Ik moet Ingrid laten lopen en hoop op herstel door wat van mijn maggieblokje te snoepen. Gelukkig staat ook Roger v.d. Merwe met cola en cafainegel me op te wachten. Ik zit kompleet stuk, wat is dit? De plotselinge warmte, de smalle traingsbasis door de lange koude periode? Het maakt ook niets uit, feit is dat een mooie marathontijd naar de kloote dreigt te gaan. Roger loopt een stukje mee en ik probeer weer in kadans te komen (35km in 2:23:12). Twee minuten verloren tov het schema en echt verbetering is niet in zicht, oei nu goed bij de les blijven en de juiste focus zoeken ondanks alle lijden. Bij het 37km staat een groot electronisch matrixbord waar supporters boodschappen konden achter laten. Ik zie dat Roger me aanmoedigd met de tekst: Oet de weg, heij kump Jo. Zoveel is mijn snelheid niet meer en ik heb het gevoel dat ik beter zelf aan de kant kan gaan om andere niet voor de voeten te lopen. (40km in 2:45:45). Weer ruim 2 minuten toegegeven op het schema. Toch gloort er hoop om het marathon avontuur nog binnen de 2:55uur af te ronden. Met een laatste offensief en dankzij de aanmoedigingen langs de kant weet ik het tempo nog een keer te verhogen. Op de Coolsingel zoek ik de klok die me veel te langzaam naderbij komt en de seconden steeds sneller aftellen. Met een serieuse eindversnelling tikt de klok naar bruto 2:55:01 als ik passeer. Netto betekend dit 2:54:57 uur.

Brunssum - Parelloop www.parelloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
7-apr-13Brussum1035m38:1015,83:501051029 2m/s151162
Eindelijk weer met de korte broek lopen
Met nog een laatste trainingsweek in de besneeuwde Ardennen heb ik het wel gehad wat Koning Winter betreft. Op de dag van de Parelloop zijn de weergoden ons eindelijk gunstig gezind en onder een prachtige voorjaarszon kan eindelijk in korte broek worden gelopen.

Bij de start van de Toprun 10km, neem ik nederig plaats op de laatste rij, achter het Afrikaans geweld. De gezichten voor me staan strak en de pezige benen onder de afgetrainde lichamen trappelen van ongeduld. Als ik zo om me heen kijk wordt het als oudste deelnemer een kunst om vandaag niet laatste te worden.

Na het startschot vliegt iedereen van me weg en probeer ik aansluiting te krijgen met de groep Nadja Wijenberg. Dat lukt me ongeveer 2km maar dan zie ik het heilloze van deze missie in. Op eigen tempo probeer ik te herstellen van deze aanslag (5km in 19:02).

De koude lange winter zijn mijn oude botten nog niet vergeten en het gemis aan kwaliteitstraining doet zich nu gelden. Soepel wil het niet lopen en ik geniet van de Afrikaanse toppers die al richting finish gaan als ik op nog geen 8km zit.

Het publiek is laaiend enthousiast, mede omdat het Nederlands 10km Record verbroken wordt door Abdi Nageeye, die met een tijd van 28:08 minuten een seconden sneller is dan het 12 jaar oude record van Luc Krotwaar.

Zelf haal ik nog een dame in (Paddy Herijgers) en finish in 38:10 minuten met nog drie dames achter me.

De Parelloop was een mooie voorbereiding voor Rotterdam het volgend weekend 


Venlo - Venloopoop www.venloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
24-mar-13Venlo21,135m1:23:3115,23:575519178 25m/s 156169
De winter wil maar niet wijken
Als ik de rolluiken op de wedstrijddag open maak weet ik niet wat ik zie. Maastricht is bedolven onder een dik sneeuwtapijt van 10cm en ik ga nog snel op zoek naar mijn trailschoenen voordat ik met Bassie, Sonja en John richting Venlo vertrek. Gaande weg verdwijnt de sneeuw en voorbij Born is het landschap weer groen. Achter het raam oogt de temperatuur aardig maar de straffe NO wind laat de temperatuur zakken naar -10.C.

In Venlo aangekomen is het bereiken van de paarkeergarage onder het Mgr.Nolensplein nog een uitdaging met alle afgezette wegen. Uiteindelijk rijden we, op aanwijzing van de politie, een stuk over het parcours, waar elk moment de lopers van de korte afstand worden verwacht. Om nabij de garage weer van het parcours weer af te komen vraagt wat sleurwerk met dranghekken en afzetlint. Het kost wat moeite maar dan heb je wel een windvrij ondergronds plekje.

In de hal van de NK deelnemers worden we ontvangen met koffie en Limburgse vlaai. Gezien de weersomstandigheden buiten kunnen we deze opwarmer gebruiken. Ik wacht met de warming-up tot het laatste moment en getooid met drie lagen lange mouwen, lange flitsende X-Bionic tight, handschoenen en muts ga ik de arctische koude opzoeken.  

In het startvak lekker kort bij elkaar lijkt het allemaal wel mee te vallen qua koude wind. Eenmaal buiten Venlo wisselen de omstandigheden (5km in 19:16) Het massale publiek blijft ons, onverminderd t.o.v. andere jaren, uitbundig aanmoedigen.(10km in 38:54). Richting de Zuiderbrug loop ik met Rob Riksen en Ellis Jacobs. Het klimmetje en de wind slopen ons en Ellis moet in haar debuut halve marathon het touwtje los laten (15km in 59:13). Walter de Ling zie ik met de fiets op verschillende plaatsen naast het parcours opduiken en voorziet me van aanwijzingen.

Samen met Rob knok ik tegen de wind en de Maasbrug is net niet een brug te ver (20km in 1:19:25). Richting het centrum passeren we Roger vd Merwe en hier staat het publiek rijen dik. Wat een unieke sfeer, je zou er langzamer van gaan lopen om mee te genieten. Na 1:23:31 zit deze koude winter editie, in de lente, van de Venloop erop. Met een 2e plaats bij de Masters M60, achter de super lopende Cees Stolwijk, mag ik nog even op het NK schavot plaatsnemen.

Mijn 100e Halve Marathon is een feit. Negenennegentig stuks liep ik er binnen de 1:30uur en die ene welke langer duurde was de helse berg Inferno Halb Marathon naar de top van de Schilthorn op bijna 3000m te Lauterbrunnen Zwitserland

 


Stein - 6 uur Ultraloop www.ultraloopstein.nl.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
3-mar-13Stein73,49780m6:00:0012,24:53155 173.C 4m/s138157
Stein kwam een dag te vroeg
Vorig jaar ging de Zes Uur Ultraloop van Stein, ondanks regen en modder parcours, naar een World Best Prestatie M60 van 78.953 meter.
Ook hier geldt dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst.

De parcourslengte dit jaar is 3241,65 meter, hoeveel ronden gaan het worden, wie het weet mag het zeggen?
Wat ik wel weet is dat door de lange koude periode van Koning Winter er na de Midwinter Marathon (2:54:22) er geen langer werk meer is verricht.

Ik wil starten met rondetijden van 14:44 minuten (13,2km/u). Dat is met een half oog op het WR M60.
Waar zal de km teller stoppen na Zes uur rondjes Stein?
Een wereldwijd record verbreken van iemand anders is al een enorme opgave, je eigen beste prestatie verbeteren zou onlogisch zijn, gezien het feit dat elk jaar de natuur je een procent laat inleveren. No Excuses, de uitdaging gaan we wel aan.
Klik hier voor de voorbeschouwing Dagblad De Limburger

Vorig jaar was er een energieverbruik: 4165KCal. en om dit aan te vullen liggen naast het Magic Maggie blokje, 12 energie-gels klaar en iedere ronde een beker sportdrank.
Jogger Jo Powered by Mokrupak

De eerste drie van de zes uur van Stein Utraloop ging mooi op schema 4:32min/km en hartslag 130 - 135. Ik vertoef in goed gezelschap met oud winnaar Mark Papanikitas, Wim Driesen, Remco Schellingerhout en de Limburgse Hongaar Krisztián Szűcs. Elke ronde neem ik een beker sportdrank en om de ronde een energiegel. De coaches aan de kant informeren me goed over de gelopen rondetijden en die probeer ik zo regelmatig mogelijk te houden. Mijn benen worden vanaf ronde 13 langzaam zwaarder en het marathonpunt gaat in 3:11uur. Ik krijg het koud, alle energie is in de afgelopen uren naar mijn benen gegaan en er blijft niets over om de kachel warm te stoken. Roger bezorgt me warme bouillon en loopt een rondje mee om me te steunen. Het tempo van 4:34 min/km kan ik nog vasthouden maar mijn hartslag stijgt onevenredig naar waarden rond de 150 slagen/minuut. Ik realiseer me dat met nog 2,5uur voor de boeg dit slechte papieren zijn. Toch hoop ik over deze dip heen te komen. Het tempo vast houden wordt moelijker. Alles wordt stram/stijf en de hartslag gaat in ronde 14 naar de gevaren zone. Zie hartgrafiek. De koude NO wind aan de buitenrand van het bos heeft me gesloopt. Bij de doorkomst na 16 ronde (52km) knakt bij mij het lijntje. Mijn lichaam en geest trekken dit niet meer en stop bij de verzorgingspost.

Een echte CRASH. Marc en Roger helpen me een warmer jasje aan te trekken. Ik neem wat te drinken en zie de andere lopers aan me voorbij trekken. Zou dit dan mijn eerste wedstrijd worden met een DNF (Did Not Finish)? Ik bespreek mijn gevoel met een zorgelijk kijkende Marc. Onder het mom van zal ik een rondje uitlopen, wil ik toch weer verder op pad. Een heilloze missie want door het stil staan zijn de spieren helemaal vast gaan zitten. Het enige wat de eerste minuten lukt is wandelen. Dit is afzien, miljaar. Lopers komen voorbij en vragen wat er aan de hand is. De drang om een stapje sneller te zetten is er weer, nu nog het onderstel zo gek krijgen. Langzaam gaat het wandelen over in dribbelen en dan naar iets dat op lopen lijkt. Het tempo (ca. 6min/km) is meer dan 1,5 min/km langzamer dan in de eerste 3uur. Dit is doorbijten en daar ben je duurloper voor.

Ronde 18 en 19 zijn een hel. Het lukt me niet om geconcentreerd/gecoördineerd te lopen en ik stoot geregeld met mijn rechterschoen tegen mijn linker enkel en ook andersom. De enkels raken steeds meer geďrriteerd van mijn zwabberende voeten. Het verlangen om er maar mee te stoppen is erg groot. Bij elke ronde doorkomst is het steeds een gevecht tussen de oren. Doorgaan of lekker warm naar binnen gaan. Het gevoel wint van het verstand en ik lap er weer een ronde aan vast. Het laatste half uur weet ik, dankzij een meelopende Roger, zowaar het tempo weer wat op te krikken. Met nog 10 minuten te gaan kom ik met 22 volle ronden (71,4km) de laatste keer langs de jurywagen. Ik loop tegen de grens van totale verkramping en probeer er samen met Krisztián Szűcs nog 2km aan vat te plakken. Het verlossend zes uur sein gaat en mijn benen willen geen millimeter meer lopen. Als mijn resterende afstand (2127m), van de laatste gedeeltelijke ronde, met het meetwiel is opgenomen strompel ik 2km tussen Marc en Roger terug naar de kleedkamer. Heftige pijnlijke krampaanvallen zijn de "beloning" van mijn doorlopen.
In het totaal toch nog 73497 meter kunnen maken/harken op karakter en doorbijten.

Roger Van de Merwe Walter de Ling en Mac Quaflieg bedankt voor jullie ondersteuning ter plaatsen. Het kan niet elke dag zondag zijn.
Gezien de lente temperatuur een dag later kwam Stein een dag te vroeg.

Apeldoorn - Midwinter Marathon www.www.midwintermarathon.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
3-feb-13Apeldoorn42,2250m2:54:2214,5 4:07539254.C5m/s 150163
Dit jaar geen ijsberen op de Loolaan
Ruim 12.C temperatuur verschil tov de vorige -8.C MW Marathon diepvries editie. De felle wind en regen waren nu "verzachtende" omstandigheden. Dit jaar geen ijsberen op de Loolaan maar warm was het niet met 4.C toen ik met Henk Sipers en John Haan vanuit Maastricht in Apeldoorn arriveerde. Wapperende vlaggen en een echte prins PC bij de start vormen het decor tijdens het inlopen. De eerste km vertoef ik in goed gezelschap van Luc Krotwaar, Frankie Leus en Bram van Rijswijk. Na een gesprek met Luc over hun tempo besluit ik al snel voor een tandje minder 5km 0:19:54.

Mijn hartslag van 156 is te hoog om een marathon lang vol te houden. Op de open heide richting Asselt zoek ik bescherming van een groep tegen de wind 10km 0:40:46. Het fietspad door het bos heeft wat beschutting en de wind valt weg. Gelijk loop ik met een lagere hartslag15km 1:01:03. (Zie de grafiek)

Op de dalende asfaltweg richting Apeldoorn, met wind in de rug, kom ik in mijn element en kan herstellen 20km 1:22:03. Het 1/2 marathon punt in 1:26:28 biedt nog alle mogelijkheden voor een mooie tijd. Een eindtijd onder de 3uur lijkt theoretisch een makkie maar nu nog de praktijk 25km 1:41:49.

In de straten van Apeldoorn beginnen de lopers van de Asseltronden te versnellen en valt de groep uit elkaar. De vriendelijk Wim Driesen moet ik laten lopen en in de tweede ronde komt de 2e dame (Radka Churanova) bij me lopen 30km 2:04:02. Richard van der Klis passeert ons maar even later gebeurd het omgedraaide 35km 2:25:54. De strijd bij de dames om de 2e plaats wordt overgenomen door Petra Kaminkova en ik loop met haar in de afdaling naar de finish 40km 2:45:36. Het wordt druk op de laatste km omdat ik nu lopers van de 28km Asseltronde inhaal. Na wat zig-zaggen is de finish bereikt in 2:54:22. Mijn eerste marathon van het jaar, als voorbereiding voor Stein, zit erop.


Posterholt - Annendaalloop Halve Marathon www.annendaalloop.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
20-jan-13Posterholt21,15m1:25:3014,8 4:031008-4.C5m/s 155170
Winterse Annendaalloop
Samen met Jean-Jacques Herings, de drijvende kracht achter de Limbo jaarlijsten, vertrekken we vanuit Maastricht onder barre winterse omstandigheden naar Posterholt. Op de autoweg rijden we relax achter drie grote sneeuwschuivers en stiekem hopen we dat ze doorgaan tot het parcours van de Annendaalloop. Voor de zekerheid heb ik mijn trailschoenen meegenomen naar deze vlakke wegwedstrijd die normaal over twee ronden gaat maar door de gladheid zich afspeelt over 4 kleinere ronden.

Veel loopvolk is afgeschrikt door Koning Winter en dat is jammer voor de organisatie maar ook voor de lopers een gemiste kans om te genieten van het winterlandschap.

De start straat is aardig beloopbaar maar bij de bochten is het oppassen geblazen en de stoeptegels zijn glad. Ik loop in een groep met Roger Van de Merwe en John Vaasen. Na de eerste ronde kiest Roger het hazenpad en komen Remko Rinia en Jorn Lempers aansluiten.

Na de 2e ronde finishen de Kwart Marathon lopers en verlies ik bij de drankpost het contact met Remko en Jorn. Wind en stuif sneeuw verminderen het zicht en maken er een eenzame tocht der tochten van. De 3e ronde verloopt wat futloos en pas in de laatste ronde wakkert het loopvuur weer op.

Met een tijd van 1:25:30 zit de winterse Annendaalloop erop. Een 8e plaats algemeen en 1e M60 is voor de statistieken. De thuisblijvers hebben ongelijk want de Annendaalloop 2013 was een apparte winterse ervaring, die danzij goed schoeisel, prima te lopen was.

Roel Wijmenga wint voor good old "De Witte" Pepels en verrassend: Roger Van de Merwe

Beek - Poort naar het Heuvelland Trail www.avcaesar.nl
DatumPlaatsKmStijgingTijdKm/uKm tijdAantalNr..CWindHRavgHRmax
6-jan-13Beek20240m1:31:4512,74:43234148 3m/s   
Nieuwe Limburgse Trail begint met een Valse Start
AV Caeasar heeft dit jaar voor de eerste keer de "Poort naar het heuvelland Trail" op het programma. Oud Koempel, Ger Lemmens en Jack Hulst hebben een "pratsj" parcours bedacht in het overgansgebied naar het heuvelland. De regen van de afgelopen dagen hebben de organisatie geholpen om er maximaal van de modder te kunnen smullen. Door de onverwachte hoge deelnemers aantallen is de start verplaatst naar de atletiekbaan van Caeasar.

Mijn zwakke conditie, door verkoudheid, noopt me om al snel na de start een stapje rustiger te lopen. Vooral in de modder pasage's en heuvelop moet ik het noodgedwongen laten liggen. Ieder nadeel heb zijn voordeel want nu neem ik me wat meer tijd om even met andere lopers te praten.

Trailrunning is lekker lopen door de natuur met al zijn voordelen Trailrunning is lekker lopen door de natuur met al zijn voordelen en nadelen, maar je moet ook 100% allert blijven tav de route markering. Het gaat dan ook fout als ik de lopers voor me volg die een scherpe bocht naar rechts missen en allemaal rechtdoor omhoog lopen. Als schapen gaan we allemaal in de fout en als een slimme voor opmerkt dat we al een tijdje geen markering hebben gezien, keren we op onze schreden terug. Verlopen behoort bij een Trail. Terug op het parcours is een behoorlijke meute (die wel allert was) voor me en mag ik proberen, op het smalle parcours, wat terrein terug te winnen. Bij de drankpost halverwege is het dringen omdat ook de lopers van de korte afstand, juist geariveerd zijn.

Gaande weg krijg ik er toch wat meer vaart in en haal warempel "De Witte" (Wil Pepels) in. Aan de finish is er verwarring over de wedstrijd uitslag omdat er lopers te kort hebben gelopen en de meerderheid veel te lang. De eerste Poort naar het Heuvelland trail begint met een "Valse Start". Er zijn leer momenten (markeringen, drankpost en finish) te noemen die beter kunnen. Toch mag deze editie geslaagd worden genoemd, gezien het loopplezier op de gezichten en vele mooie pratsj verhalen.

De organisatie maakt geen klassement ivm het verkeerd lopen en zal alles in het werk stellen om dit een volgende keer te voorkomen.
Filip Detičge wordt als winnaar gehuldig, gevolgd door Roger Heiligers en Koen Wilssens.


Wedstrijd verslagen van vorig jaar            Terug naar de top