Nevels in de heuvels verspreiden bokkengeuren - Kees Versprille

Verslag "4 Cimes du Pays de Herve"

Nevels in de heuvels verspreiden bokkengeuren
Het voor ons nog onbekende landschap van het Land van Herve is verrassend mooi. Zondag 14 november rijden we 's morgens vroeg Nederland uit over de N627 in de richting van Battice in België. Mist en nevel doen moeite om het landschap waar we straks ook in gaan hardlopen aan het oog te onttrekken. Oude hoogstam perenbomen domineren de kleinschalige weiden. Wat moet het hier in het voorjaar ook prachtig zijn.

Jarenlang staan de 33 km. van de "4 Cimes du Pays de Herve" op mijn verlanglijstje en vandaag is het zover. Eén van de zwaarste wedstrijden van België zal na drie uur hardlopen in de heuvels geen geheimen meer voor mij hebben.
Bij de start blijkt dat ik hier voor een bijzonder evenement ben gekomen. Alles gebeurt in een typisch franse sfeer en met een rustgevende vanzelfsprekendheid. Maar ik laat me niet in slaap sukkelen. Voor een laaglander die geen specifieke heuveltraining in de benen heeft, wachten tenslotte pittige kilometers.
"Vandaag zijn er driehonderd nieuwelingen", roept de organisatie in de grote zaal die als centrum van deze "Volkslauf" fungeert. En ik ben daar één van. Als ervaren mountainbiker (VTT heet dat hier in het franstalige land ten oosten van Luik) is klimmen in mijn voordeel. Net als bij het fietsen blijkt dalen mijn grote probleem. Wanneer je dan weet dat de allereerste kilometer scherp naar beneden voert, is het niet vreemd dat ik direct in volle concentratie bezig ben. Het is mij snel duidelijk dat hier veel echte specialisten in dit terrein aan het werk zijn. Het goede ritme om heuvelaf te lopen, krijg ik niet te pakken en wanneer de lange afdaling naar het 20 km punt begint gaan de bovenbenen protesteren. Deelnemers schieten me bij het naar beneden lopen steeds sneller voorbij. Maar hoe steil de hellingen ook zijn, je ziet mij niet wandelen.

De attente verzorging is met zeven drinkposten en veel aanmoedigingen prima voor elkaar. En dan te bedenken dat je in deze wedstrijd alles gratis krijgt. Waar vind je een ander evenement van deze omvang en kwaliteit waar je voor niets aan mee kan doen? De organisatie toont een grote liefde voor het lange afstandslopen. Bovendien is het een schitterende promotie voor het Land van Herve.
Bij inlevering van je startnummer krijg je zelfs een "casse-croûte", een eenvoudige broodmaaltijd met traditionele streekproducten, als stroop, kaas en boter. Daar geniet je natuurlijk van in die grote zaal met de lange tafels, tussen al die andere liefhebbers van het echte hardlopen.
Wanneer we naar huis rijden, ligt het heuvelland er in de laagstaande zon magnifiek bij. Uit de dalen trekken de eerste nevels op en ik verbeeld me dat ik weer die bokkengeur ruik.

Kees Versprille