Vakantie 2019 Frankrijk - Jogger Jo & Spinning Jenny (Homepage www.jogger.tk)
Tijdens de Franse vakantie 2019 vertoeven we aan de Dordogne (Corrèze) bij Michel en Sara.

Ons vakantiestekje is:

Camping la Champagne (klik hier voor de website)
LD La Champagne
19120 Brivezac
La France
Téléphone: +33 (0)5 55 28 16 93
Téléphone portable Michel: +33 (0)6 48 47 23 51
E mail: info@campinglachampagne.eu

Klik hier voor ons:
1) Vakantie fotoalbum 2019
2) Mijn Strava Gps loop routes
3) E-mail contact

Zondag 30-juni-2019 De reisdag
Na onze mooie vakantie vorig jaar, in de Franse Dordogne op Camping Champagne te Brivezac, staat deze bestemming met stip ook nu weer gepland. De gastvrije camping beheerders, Michel en Sara, de fantastische rustige ligging aan de Dordogne rivier, mooie heuvelachtige groene omgeving en niet te toeristisch waren meer dan voldoende elementen om de zomervakantie 2019 er weer door te brengen. Nieuw dit jaar is dat ik er "De Nachtwacht" mag spelen in de avonduren als de receptie gesloten is.

Bijna alles is de dag ervoor gepakt en de Camplet vouwwagen hangt al gekoppeld aan de Juke. Met goede zin, verse koffie en broodjes gaan we op pad richting Zuid-West Frankrijk. Om dezelfde dag nog te arriveren in de Dordogne (950 km) vertrekken we op tijd (6:45 uur) uit Maastricht.

Via de autoweg richting Namen - Charleroi gaan we Frankrijk binnen. De tolweg naar Parijs is rustig op deze zondagochtend. De echte hectiek begint als we Parijs naderen. We hebben een spiekbriefje om richting Bordeaux / Orléans te gaan over A1-A3-A86-A10. Met zoveel rijen auto's naast elkaar is het een uitdaging om, met vouwwagen achter de auto, van rijstrook te wisselen. De borden richting Bordeaux helpen ons om foutloos deze wirwar aan wegen te ontwarren. Na Orléans wordt het weer rustig op de weg (A71-A20) richting Limoges - Toulouse.

We nemen afslag 52 (Noailles) op de A20 om 16:30 uur en rijden door een mooi landschap van Noailles richting Beaulieu-sur-Dordogne en volgen de borden naar Brivezac parallel aan de Dordogne. Na het dorp is het de brug over en rechts aanhouden naar de camping.

Om 17:30 uur (10,5 uur na vertrek) arriveren we op Camping La Champagne, waar Michel ons hartelijk ontvangt in Limburgs/Sittards dialect. Bij een koel bier praten we bij en dan mag er nog "gewerkt" worden om de vouwwagen op te zetten. Deze staat vrij snel uitgeklapt op stekkie B3 en het werk zit meer in de inrichting. Bij deze tropische temperaturen gaat alles een stapje rustiger en als de slaapplaats in orde is gaan we na een verkwikkende douche richting bedstede.


Maandag 1-jul-2019 Verkenning
Na een goede nachtrust is het tijd om de benen te strekken. Ik loop vanaf de camping gelijk de route naar boven en dat valt tegen, want de benen hebben nog niet het Dordogne gevoel. Stukken wandel ik omhoog en maak wat kiekjes voor het Fotoalbum.

Terug bij de tent smaakt het ontbijt als een Koningsmaaltijd.
De rest van de dag gebruiken we om de vouwwagen verder in te richten en zonneluifel op te zetten.

De Vin Rouge in de avond maakt de dag af.
Dinsdag 2-jul-2019 Vlak loopje
Tegen 7 uur word ik wakker met fluitende vogels rond de tent en voor een vlakke route volg ik de Dordongne noordwaarts over een rustige weg met nauwelijks verkeer. Om korter bij de rivier te komen neem ik een kruip/sluip-door paadje achter een boerderij. Mogelijk is het geen officieel wandelpad, maar het levert wel mooie kijkjes aan de Dordogne.
Na een uurtje trailen kom ik in het middeleeuwse Beaulieu-sur-Dordogne. Hier is een fiets/loopbrug over de rivier en het water klettert er via een dam naar beneden. De plaats zelf is ook meer dan de moeite waard met zijn oude gebouwen. Via de andere kant van de rivier loop ik terug naar Brivezac.
Na een laat ontbijt (brunch) gaan we in het dorp naast Beaulieu-sur-Dordogne naar de supermarkt voor proviand en drank.
De waterstand van de rivier is erg laag tov vorig jaar, maar bied genoeg verkoeling.
Bij een mooie ondergaande zon doet de bakplaat ons snel voorzien van een lekkere hap.
Woensdag 3-jul-2019 Beaulieu-sur-Dordogne
Vandaag volg ik de Dordogne zuidwaarts richting Beaulieu-sur-Dordogne. Omdat ik zoveel mogelijk onverhard langs de rivier wil lopen kom ik via kruip en sluip-door single-tracks op mooie nauwelijks te vinden plekjes.
Beaulieu-sur-Dordogne is altijd de moeite waard om rond te lopen en via de brug met waterval keer ik aan de andere kant van de rivier terug naar Brivezac.
Vandaag arriveren Klaus en Cecile op de camping. Een schaduw plek is bij deze tropische temperaturen wel belangrijk en er zijn nog enkele plaatsen vrij. Hun keuze valt op een plaats met mooi uitzicht op het bovenste plateau.
We kletsen bij en maken (loop)plannen.
Donderdag 4-jul-2019 Beaulieu-sur-Dordogne op herhaling
De route naar Beaulieu-sur-Dordogne staat vandaag ook op het programma om samen met Klaus te doen. Ondanks de gezellige avond gaan we toch om 7:30 uur op (loop)pad. In het historische stadje aan de rivier steken we de Dordogne over en Klaus kan zijn hart ophalen met kiekjes maken. De drankpost die ik er inmiddels weet te vinden doet goede dienst om het vocht aan te vullen bij deze +30.C. Hardlopend gaan we verder naar een Kasteel en de eigenaar vindt het goed als we wat foto's maken van de locatie. Tijdens de klim omhoog bespeuren we een ree met drie jongen. Moeder ziet ons niet direct en een van de jongen staart ons nieuwsgierig aan. Dat levert een mooi filmpje op, zie Fotoalbum. Lang blijft onze aanwezigheid niet onopgemerkt en de bambi's vluchten weg.
De middag brengen we door langs de rivier, waarbij ik bij de stroomversnelling om het eiland loop.
Samen met de familie Krolzig maken we een snel diner klaar op de twee bakplaten en spoelen door met gerijpt lokaal druivensap.
Vrijdag 5-jul-2019 Afscheidsloop Klaus
Vandaag trekken Klaus en Cecile verder zuidwaarts richting Midi Pyreneeën. We doen nog een loopje richting een kasteel, hoog op de heuvel achter de camping.
Na het ontbijt nemen we afscheid van de Krolzig's en luieren op de camping.
Omdat "De Nachtwacht" ook de nieuwe groententuin mag verzorgen ga ik de planten na zonsondergang water geven.
Zaterdag 6-jul-2019 Donkere luchten
Als ik over de rivier naar boven kijk zie ik dat er zich donkere wolken vormen, dat beloofd na dagen zon eindelijk wat verkoeling. Ik loop via Brivezac de lange helling omhoog en boven me begint het te rommelen. Blijkbaar waait het over want eenmaal boven schijnt de zon weer. Het zonnetje doet haar best en ik maak een plaatje bij een kerk en eet wat kersen van een boom langs de weg. Juist als ik denk dat de wolken weg zijn begint het achter me enorm hard te waaien. Ik wordt vooruit geblazen en in de afdaling naar de Dordogne gaat het hagelen. De witte knikkers komen best hard aan en beschutting is er niet, dan maar stevig doorlopen. Het wordt oppassen met al dat ijs op de gladde afdaling. De temperatuur keldert zeker tien graden en dat voelt in eerste instantie lekker aan. Omdat ik niet weet wat het noodweer op de camping doet ga ik nog een stap harder lopen. Terug op de camping valt alles mee, want Jenny zit met het ontbijt al buiten te wachten.
De zomerse temperaturen zijn snel weer terug en we gaan met de stoelen naar een schaduwplek aan het water. Ik loop door de sterke stroming naar de overkant en zie een mooie slang (75 cm) in het heldere water. Als ik midden in de rivier sta krijgt een kajakker het klaar om me bijna onderwater te rammen. De aanvaring weet ik te voorkomen door de boot tijdig weg te duwen en een sprong opzij te maken. Het loopt goed af, anders hadden jullie dit stukje niet kunnen lezen.
Zondag 7-jul-2019 Zolder markt
De route noordwaarts langs de rivier maakt me na 8 km dorstig. Als ik nu terug draai is het nog eens 8 km zonder water. Ik weet dat er verderop een camping moet liggen en besluit door te lopen. Na 10 km kan ik de dorst lessen en mag vervolgens weer 10 km terug lopen.
Na het ontbijt gaan we in Brivezac naar de rommelmarkt. Veel is er niet te halen en na een wandeling gaan we terug op de camping.
Maandag 8-jul-2019 Camping Champagne Running en Beaulieu-sur-Dordogne
Vanochtend bestaat het Camping Champagne Runningteam (CCR) uit Sara en buurvrouw Els. We doen een minuten-loop noordwaarts langs de Dordogne en na afloop, zoals het hoort, een Cooling-Down. Ik plak er nog een uurtje aan en ontmoet, tijdens de zwerfloop, op een privépad een Fransman die me vriendelijk te woord staat.
Een bezoek aan Beaulieu-sur-Dordogne is tevens de gelegenheid om de proviand aan te vullen. Het is weer bloedheet en onze dikke eik op de camping verzorgd onze Cooling-Down.
Dinsdag 9-jul-2019 Kastelen tocht
Vannacht was er een klap onweer en regenbui. Na de extreem hoge temperaturen van de laatste week voelt dat aan als een weldoening. De ochtend beweging stel ik uit tot na het ontbijt en ga voor een kastelen route van 24 km. De route gaat gelijk 6 km omhoog en vervolgens 4 km vals plat tot Chateaux du Doux. Ik zie geen bord "interdite" en maak een tocht door de kasteeltuin zonder iemand te zien. Gelukkig vind ik er een waterpunt voor het vervolg van mijn loopreis. De rappe afdaling richting Beaulieu-sur-Dordogne is de beloning van al het eerdere klimwerk. Beneden loop ik parallel aan de Dordogne en bezoek het tweede kasteel. In de tuin wordt ik aangesproken door een Franse Madam en na at complimenten over het mooie gebouw mag ik, de volgens haar, mooiste plekjes fotograferen.
De zon is weer goed aan het branden als ik de laatste km's richting camping loop.
Woendag 10-jul-2019 Carennac
Na een korte ochtendloop gaan we naar Carenac, een van de mooiste dorpen van Frankrijk. We zijn er vorig jaar ook geweest maar vinden toch weer nieuwe verrassende hoekjes. Jenny vindt tijdens het bezoek aan een van de velen kunst exposities een leuk object, vis met mensenoog.
Op de terugweg vinden we nog een Lidl in Bretenoux, het is er niet druk en uitgebreide keuzes.
Vanavond komt René Fumé naar de camping en hij verzorgt een Franse frietkraam/BBQ met gerookte (Fumé) worst nabij de Dordogne. Het is gezellig vertoeven langs de rivier met de andere campingasten.
Donderdag 11-jul-2019 ASICS Trabuco Pro
De post brengt me op de camping een mooi ASICS pakket met daarin de nieuwe Trabuco Pro Trailschoen. Met deze "Modder-Fucker" voor onverhard terrein hoop ik mooie Km's in de natuur te vertoeven. Een eerste kennismaking bevalt goed, schoenen zitten als gegoten. Opvallend aan deze schoen is dat de tong verwerkt is in een soort sok die de enkel omsluit en voorkomt dat nattigheid, zand/stenen in de schoen komen. De veters zijn vervangen door een snelsluiting en de schoen voelt erg licht aan. Meer review info volgt.
Vrijdag 12-jul-2019 Le Bos
Het Camping Champagne Runningteam trek vandaag omhoog naar het gehucht Le Bos. Via een onverhard pad klimmen we door een bos naar een kasteel dat door Engelse wordt gerestaureerd. Op de terugweg is er nog een bezoek aan Bassignac le Bas en dan is het tijd voor een ontbijt.
De rest van de dag is het Camping Life.
Zaterdag 13-jul-2019 Collonges-la-Rouge
De camping runners zijn vandaag met vier man (waarvan drie vrouwen) sterk op looppad. Ik plak er nog een uurtje aanvast voor het ontbijt. Daarna gaan we naar Collonges-la-Rouge, een schilderachtig stadje opgetrokken uit rode stenen. De rode huizen en kastelen met leistenen daken leveren een kleurijk contrast met de groene omgeving. De plaats is opgenomen in de lijst van "Des Plus Beaux Villages de France". Enig nadeel van deze erkenning is de toeristische drukte.
De rust vinden we weer terug op de camping onder onze schaduw boom.
Zondag 14-jul-2019 Quatorze Juillet
Vandaag de nationale Franse feestdag Quatorze Juillet. Het blijft verwonderlijk dat men het feit viert dat zoveel jaren geleden er koppen zijn gerold bij de bestorming van de Bastille. Enfin op de camping is het gewoon "running business as usual" en deze keer lopen er twee Antwerpennaren mee met het CCR team. Omdat er in duurloop tempo gelopen wordt is er adem en tijd om te praten onder het genieten van de omgeving.
We maken er ook op de camping een Franse Feestdag van met genoeg rustmomenten.
Maandag 15-jul-2019 CCR naar Beaulieu-sur-Dordogne
We lopen vandaag via het onverharde pad langs de Dordogne naar Beaulieu-sur-Dordogne en dat bied mooie doorkijkjes  aan de rivier.
Nieuw op de camping is Wouter van den Akker en in de middaguren ga ik met hem voor een tweede training vandaag via Bassignac-le-Bas.
Dinsdag 16-jul-2019 Camping Life
Er is geen noodzaak om de camping te verlaten en we blijven na de ochtend training van het Camping Champagne Runningteam dan ook lekker "hangen".
De zittingen van de twee nieuwe ligstoelen hebben het begeven en door creatief met ijzerdraad te werken kunnen weer met een "gerust" gemoed de benen van de grond.
Woensdag 17-jul-2019 CCR groeit
Vandaag met zes lopers op pad. Na een uurtje zijn de Start/Keep Runners weer op de camping en ga ik met Wouter voor een extra ronde waar we nog een kasteel bij bezoeken.
In de middag ga ik met campingasten Michel, Miriam en Nigel naar Albussac. Daar volgen we route 14 die ons via avontuurlijke bospaden langs diversen watervallen leid.
Donderdag 18-jul-2019 Markt in Argentat
Het ochtendgebed duurt wat korter vandaag en we gaan naar de markt van Argentat De oude plaats aan de Dordogne is ook een wandeling waard met zijn middeleeuwse gebouwen. De plaatselijke supermarkt voorziet ons van de broodnodige proviand.
Vrijdag 19-jul-2019 BBQ op de camping
Weer genoeg deelnemers bij de Camping Champagne Running. We gaan via het onverharde pad langs de Dordogne naar Beaulieu-sur-Dordogne. Onze buren aan beide zeiden vertrekken vandaag en dat is weer even wennen aan de lege plekken naast ons.
Vanavond een nieuwe eet mogelijkheid op de camping. Deze BBQ smaakt bijzonder goed en het is aangenaam vertoeven nabij de rivier.
De door Sara home-made Limoncello (geraspte citroen in pure alcohol) is een aanrader. Straf spul met lekkere smaak.
Zaterdag 20-jul-2019 Leven als God in de Dordogne
Het vakantie gevoel is na drie weken optimaal en leven als God in Frankrijk is hier uitgevonden. Het camping leven gaat zijn gangetje en ik verzorg de groentetuin. Water geven en de dieven uit de tomatenplanten halen.
Als beloning is er verse courgette op de bakplaat met rode zoete aardappel.
Zondag 21-jul-2019 Camping Champagne Runningteam
Het Camping Champagne Runningteam heeft deze ochtend een record aantal (9) deelnemers. Na het Start-To-Run uurtje plak ik er met een aantal lopers nog een uurtje aan vast.
De camping is nu "complet" (30 plaatsen) en ik mag geen "passanten" een plek aanbieden. Vrije plaatsen zijn er nog genoeg op deze natuurcamping maar bottleneck zijn het aantal douches/wc's. Tevens wil je niet, als je voor je rust komt, veel reuring om je heen.
Maandag 22-jul-2019 Maandag Wasdag
De wasmachine draait en met het Camping Champagne Runningteam draaien we een kasteel tour. De temperaturen lopen weer op in de Dordogne en bij 33.C is schaduw en water een van de eerste levensbehoefte. Gelukkig heeft de camping dat voldoende. Bij de receptie is het de topdrukte van het jaar nu alle delen van Nederland vakantie hebben. Vandaag komen veertien  nieuwe families en ik mag meehelpen om iedereen op de juiste plaats te krijgen. Verkoeling in de Dordogne voelt daarna dubbel aangenaam.
Dinsdag 23-jul-2019 Waterdag
Vandaag twee keer op looppad met het CCR (Camping Champagne Runningteam) en daarna in de ruststand. Het kwik klimt naar 38.C en zelfs onder onze eikenboom is het warm. We trekken met de stoelen naar de Dordogne en volgen de kajaks op de rivier richting stroomversnelling.
Het water bied voldoende afkoeling, maar het blijft "hot" vandaag.
Michel brengt me nog een ASICS pakket dat ik mag gaan uittesten, later meer hierover.
We hebben weinig honger door de hitte eten pas na zonsondergang tegen 21 uur.
Woensdag 24-jul-2019 Champagne Plage
Na mijn CCR loopronde ga ik opzoek naar het kiezel/zandstrand dat nabij de camping zou liggen. Via een karrespoor kom ik in een bos aan de Dordogne.  De rivier is hier breder en dieper met helder water. Nu ik dit weet ga ik een keer via de stroomversnelling de rivier af naar deze plek.
De 16 jarigeWouter van den Akker liep vandaag voor de laatste keer mee en heeft alle potenties in zich om een rappe loper te worden. Ook staat hij welbespraakt in het leven en dat op die leeftijd.
Wederom een hot day vandaag en goed koelen is het advies.
Donderdag 25-jul-2019 Champagne Plage Cooling-Down & Wild River
Het Camping Champagne Runningteam duikt als Cooling-Down na de training in de Dordogne bij Champagne Plage.
Ook de plantjes in de groentetuin van de camping zien af bij deze temperaturen van bijna 40.C, dat wordt nathouden in de avonduren.
Het halve ananas luchtbed, dat Wouter achter liet, doet goed dienst om me drijvend door de stroomversnelling te helpen. Het Wild River gevoel komt boven als ik hobbel de bobbel en van links naar rechts slingerend de woeste stroom afzak.
Een lekkere afkoeling die op de terugweg lopend in de volle zon weer teniet wordt gedaan.
Vrijdag 26-jul-2019 CCR Cooling-Down
Door de aanhoudende hitte is het een weldaad om na de Camping Champagne Running een duik als Cooling-Down in de Dordogne te doen. Vanochtend bij Camping Vieux Moulin.
Zaterdag 27-jul-2019 Internationale deelname CCR
De regen is vannacht begonnen te tikken op het tentdoek en ik verwacht niet veel deelnemers bij de hardlooptraining. Eigenlijk een ochtend om lang uit te slapen. Groot is mijn verbazing als ik om 7:30 uur de ene na de andere loper zie aankomen. Ik tel 11 deelnemers waaronder Nederlanders, Belgen en Fransen. Halfweg stop ik voor wat krachttraining en na een uurtje zijn we weer terug op de camping. Omdat het lekker loopweer is ga ik met de liefhebbers nog een uurtje door.
In de middaguren verzorg ik de groentetuin, dieven uit de tomatenplanten halen, onkruid verwijderen en steunstokken plaatsen. De courgette zijn allemaal uitgegroeid, sla en komkommers zijn er genoeg, en nu beginnen de meloenen en pepers, een eerste tomaat proef ik vers van de struik.
Tegen de avond gaat het mals regenen.
Zondag 28-jul-2019 De regenwolken trekken weg
Mistslierten trekken omhoog uit de bossen als ik met Pieter een rondje Brivezac loop. Het heeft vannacht nog lang geregend, maar nu klaart de lucht op en is er mooi en niet te warm weer voorspeld. We maken een lange klim vanuit het dorp en worden beloond met een mooi panorama. Het is soms alsof de bossen in brand staan. Onze noeste arbeid zit er na twee uurtjes lopen erop. Bij de tent wordt alles gekuist en vochtige zaken in de zon gelegd. Na de hitte van vorige dagen voelt 25.C lekker aan. De zondag wordt weer een rustdag.
Maandag 29-jul-2019 Ritje door de Corrèze
De runningtour gaat vandaag in twee etappes en in deel twee loop ik naar de camping van Rick en terug.
Het is een mooie dag met staalblauwe lucht, en door de koele wind niet te warm. We rijden door de Corrèze. In La Chapelle-Saint-Geraud zien we een unieke mini bibliotheek en heerst diepe rust. Normaal zou je dan geen kip op straat verwachten, maar hier lopen de kippen zelfs de openstaande kerk binnen. Een oude Fransman horen we iets van "cou, cou, cou" roepen en alle kippen rennen naar hem toe. Na kippen-show gaan we via een mooie route verder naar Bretenoux (Occitanië). De gebouwen rond het marktplein zijn middeleeuws en na een korte wandeling langs de rivier keren we terug richting camping.
Dinsdag 30-jul-2019 Barman bij de BBQ
De wolken hangen rond de toppen van de heuvels als ik met de Camping Champagne Running groep op pad ga. Lekker loopweer, zo vroeg (7:30uur) in de ochtend. De harde kern bestaat uit Harm, Pieter en Vincent.
Vandaag komt Rene Fume met zijn BBQ naar de camping en ik mag de barman spelen bij afwezigheid van Sara.
Woensdag 31-jul-2019 De slimste boer heeft de dikste meloenen
Deze uitspraak wordt weer eens bewezen als ik in de groentetuin, die ik nu bijna 5 weken onderhoud, een onwaarschijnlijk dikke meloen aantref. Blijkbaar heeft het dagelijks water geven en bemoedigend toespreken geholpen.
Donderdag 1-aug-2019 Jenny jarig en Anouk met bubs op de camping
Vandaag is Jenny jarig (66) en Anouk met de bubs zijn op Camping Champagne aangekomen, dubbel feest.
Vrijdag 2-aug-2019 Chapeau

Wordt vervolgd... 
Meer foto's: Klik hier voor het Vakantie fotoalbum 2019

Dordogne
Een beschrijving van de streek:
wikipedia.org Dordogne
wikipedia.org Corrèze

Het Weer
Weer informatie Brivezac/Dordogne:
Klik hier voor de MeteoFrance of hier via www.weeronline.nl
Heb je een vakantietip, ervaring / reacties? Mail me
Klik hier voor de andere Jogger Jo vakantie verhalen
Meer Jogger Jo Schoonbroodt running info (www.jogger.tk)