Vakantie 2016 Frankrijk - Jogger Jo & Spinning Jenny (Homepage www.jogger.tk)
Tijdens de Franse vakantie 2016 vertoeven we in de Drome.
Ons vakantiestekje is:

Camping Les Lavandes in Soyans
Route de Puy St Martin
26400 Soyans
+33 (0)4 75760409 M.Eymery
www.lavandes.tk
E-Mail leoparddrome@hotmail.fr

Klik hier voor:
1) Laatst bijgewerkte vakantie nieuws
2) Vakantie fotoalbum 2016
3) Mijn Strava Gps loop routes
4) E-mail contact

Zondag 19-juni-2016 De reisdag
De Camplet vouwwagen staat vanaf zaterdag, tussen de zomerse regenbuien, gepakt. Hiervoor nog een JustGoo training gegeven met parcoursverkenning voor Bemels Beste Boeren Bergloop, die ik helaas zal missen door onze vroege trek naar het (zonnige?) zuiden.
Op zondagochtend 7:15 uur rijden we via België, Luxemburg naar La Douce France.
Doel is een heerlijk rustige vakantie in Frankrijk (Drome) op Camping Aire Naturelle les Lavandes te Soyans, ten zuiden van Crest.
In de Ardennen daalt de temperatuur naar 8.C en rijden we door de mist. Na een tankbeurt met Luxemburgse benzine (€1.12/L) nemen we ons ontbijt. Omdat het zondag is mogen niet veel vrachtwagens rijden maar zijn de parkeerplaatsen vol met wachtende chauffeurs. Tijdens onze rit door Frankrijk worden we geregeld getrakteerd op een regenbui. Zelfs na de tunnel van Lyon richting zuiden blijven er dreigende wolken. In de Drome plenst het nog even en gelukkig is het droog als we de camping, na 850km rijden, om 17 uur bereiken.
Bij de receptie treffen we de vriendelijke eigenares (Regine) die ons een aantal plaatsen toont. De keuze is snel gemaakt, omdat de Mistral wind behoorlijk blaast kiezen we voor een lager gelegen plek. Ook krijgen we van Regine en haar man Daniel toeristische informatie voor we aan de opbouw van de Camplet beginnen.
Het opzetten van onze tent op wielen gaat vrij snel. Het dak van de vouwwagen scharniert open en is tevens een tweede slaapplaats. Daarna het tentdoek, dat al aan een buizenconstructie zit, naar voren klappen. De slaapplaatsen en voortent/keuken zijn dan al beschikbaar. Wat meer werk is het vastmaken van het tentdoek met haringen aan de grond. Gelukkig is op onze plaats niet veel steen in de grond en is dat klusje snel geklaard. De vermoeidheid van een lange reisdag en uitwerking van de Vin Rouge maken de ogen klein. Tijd om ons bed op te zoeken.

Maandag 20-juni-2016 Verkenning
Om de buurt te verkennen ga ik om 7:30 uur richting Pont de Barret. Om daar te komen mag ik eerst door een tunnel. Ik bezoek de omgeving van de église boven op een heuvel en keer terug naar de camping. De broodservice zorgt voor vers brood bij de receptie en daar is ook biologisch bij. Het late ontbijt smaakt ons goed en we nemen alle tijd om de rest van de kampeerspullen een plaats te geven. De Mistral is gaan liggen en dat doen wij ook in de middag. Een rondje over de camping levert aardige gesprekken op. Bijna iedereen is hier Nederlander en sommige komen al jaren.
Dinsdag 21-juni-2016 De zomer begint
Jan de wind (Mistral) is gaan liggen en vandaag de eerste echte zomerse dag. Mijn 2e verkennings ronde in de Drome brengt me richting Felines-sur-Rimandoule. Ook nu weer gaat de route door een tunnel en langs een bergwand met aan de andere zijde een kolkende rivier (Le Roubion). Ìk tref mooie Toscaans aandoende valleien in een afwisselend landschap. Na drie kwartier besluit ik dat het tijd wordt voor een ontbijt en ga via dezelfde route naar de camping. Jenny heeft de koffie al klaar en het brood ruikt in deze omgeving met al zijn nieuwe geuren extra lekker. In de middag wordt de proviand kast gevuld met eten uit het naburige  Puy St.Martin. Ook de Vin Rouge (druivensap) voorraad, bij gebrek aan een kelder, onder de vouwwagen is weer op pijl. Om het lekker makkelijk te maken zorgt de elektrisch BBQ voor snelle warme worsten.
Klik hier voor de Strava GPS route:


Woensdag 22-juni-2016 Chateau Soyans
Vandaag wat later uit de veren, is dat het vakantie gevoel? Toch nog even de loopschoenen aan en vanaf de camping de route naar Chateau Sonyans. Het kasteel is een ruïne met ernaast een opgeknapte kapel. Ik verken enkele smalle single tracks in het bos van het hoog gelegen kasteel. Om 10 uur schuif ik weer aan voor het ontbijt om de calorieën weer aan te vullen. Het wordt een hete dag van ruim 30.C en op onze ruime schaduwplek is het goed vertoeven. Ook het mooi gelegen zwembad biedt verkoeling. Er zijn geen andere badgasten. Het zicht vanuit het bad op de omliggende bergen is magnifiek.
Klik hier voor de Strava GPS route:
Donderdag 23-juni-2016 Halve marathon Eyzahut
Een tip van Michiel van Dijk was het bergdorp Eyzahut. Met een blik op de kaart, gisterenavond, had ik een idee over de looprichting en afstand. Het eerste dorp op mijn route (Pont de Barret) wist ik makkelijk te vinden, maar waar loopt hier een weg naar Eyzahut, een naam waar ik nog nooit van gehoord had. Ik kies voor richting Salettes en warempel na een paar km zie ik een aanwijzing richting Eyzahut. Het is vandaag de warmste dag van deze vakantie (>30.C) en mijn watervoorraad is beperkt. Omdat ik niet te laat voor het ontbijt terug op de camping wil zijn wordt het stevig door omhoog lopen. De weg omhoog is goed onderhouden en biedt mooie uitzichten op de omliggende bergen. Uitgedroogd kom ik boven en drink bij de dorpswasplaats. Veel tijd voor site-seeing is er niet en het plan is om de terugweg een half uur sneller te lopen dan de klimmende heenweg. Dat lukt vrij aardig en het ontbijt smaakt na deze 21,1 km (500 hoogtemeters) training als een Koningsmaal. Het zwembad van de camping is vandaag de ideale plek om te verkoelen. Om 18 uur gaan we naar de markt in Pont de Barret en nemen een lekker granenbrood mee. Om toch nog wat te bewegen klimmen we naar boven en bezoeken de hoog gelegen Eglise.
Klik hier voor de Strava GPS route:Vrijdag 24-juni-2016 Off the road
Tijd om de Drome ook eens via landwegen en karrensporen te verkennen. Ik ontdek een vers gemarkeerde route met groene stippen en rood witte linten. Aan de sporen te zien is hier een mountainbike tocht geweest. Mooi om eens uit te vogelen waar dit me overal naar toe brengt. Via single tracks door bosgebieden, die ik zelf nooit had gevonden, gaat het over boerenerven en dwars door akkerland. Uiteindelijk kom ik nabij Col de Lunel en besluit via een ommetje weer terug te keren naar de camping. De "Terug naar de start" functie van mijn M400 Polar horloge helpt me in de juiste richting. Het weer is nog steeds top en met wat zwemmen en knutselen aan een website voor de camping, deze was er nog niet, vliegt de dag voorbij. Het resultaat van wat knippen en plakken is te zien op www.lavandes.tk
Klik hier voor de Strava GPS training route:
Zaterdag 25-juni-2016 Crest
Omdat bij vakantie ook het bezoeken van Provençaalse markten hoort, gaan we vandaag naar Crest. Maar voor dat we over de markt gaan trampelen loop ik in de vroege ochtend naar een gebied achter de camping dat me nog onbekend is. Het resultaat van een poging om er een leuk rondje van te maken is een gestrande loper tussen de doornenstruiken. Mijn klokje geeft aan dat ik maar een km, hemelsbreed, verwijderd ben van de camping. Maar een ravijn en ondoordringbaar stekel struiken belemmeren mijn snode plan. Uiteindelijk mag ik op mijn schreden terugkeren door het struikgewas en de beloning van deze actie is, naast het zien van een vos en wat reeën, een paar bloedend gestriemde benen. De enige optie is dezelfde weg terug te lopen en dat heeft als voordeel dat er nog wat km's gemaakt mogen worden. Na het ontbijt is het dan tijd om de lokale markt van Crest te bezoeken. Het is niet al te druk en er hangt een gemoedelijke sfeer tussen de marktkramen. Muzikanten verhogen het zuiders effect en bij een café tref ik oud collega Peter die toevallig op de camping in Crest staat. We rijden, na bezoek aan de Intermarche (fles Campingaz) via het Foret van Saou terug naar de camping. De wind wakkert wat aan en het blijft een mooie zomerse dag met stralend blauwe lucht.
Klik hier voor de Strava GPS training route:


Zondag 26-juni-2016 Natte voeten
Niet elke hardloop poging is gelijk een succes. Vanochtend probeer ik in het dal aan de overkant van de camping een pad te vinden dat me omhoog kan brengen naar de knoeperd die ik zie liggen vanaf het zwembad. De uitdaging om boven op de top te komen is er, maar waar is een pad? Ik ga richting een B&B, enkel voor motorrijder, aan de andere kant van de rivier de Roubion, maar het pad eindigt op privé terrein. Er zit niet anders erop dan weer terug naar de rivier te lopen en daar "iets leuks" te zoeken. Als ik groene stippen op de grond zie is mijn nieuwsgierigheid gewekt. Ik loop parallel aan de rivier en stuit op een groep Fransen die er hun weekend ontbijt hebben op een idyllische plek bij een waterval. Na een praatje en een foto ga ik verder. Uiteindelijk stoppen de groenen stippen aan deze zijde van de rivier en zie ik ze aan de overkant weer doorlopen. Wil ik het pad blijven volgen dan betekend dat natte voeten/schoenen. We zijn geen "Warm Duscher" en lopen door het water naar de overkant. Klik hier voor een filmpje. De beloning van het pootje baden is een mooie single track die me over een rots voert, waaronder de D136 tunnel naar Sao zich bevind. Dit pad is de oude route van Chateau Soyans naar de rivier. Nabij de ruïne van het kasteel geniet ik van het mooie uitzicht en de roofvogels in de lucht. Terug op de camping is nog alles in diepe rust en na een warme douche is het tijd voor het ontbijt. Anouk verrast ons met een goed gelopen BBBB Bemels Beste Boeren Bergloop.
Klik hier voor de Strava GPS training route:
Maandag 27-juni-2016 Windmolen route en iets meer
De grote windturbines hoog op een berg achter de camping trekken al een paar dagen mijn aandacht. Vanaf de camping is echter geen pad in die richting en dat maakt de uitdaging juist groter om toch eens bij de windmolens te komen. Het ommetje dat ik me bedacht heb levert mooie uitzichten na een stevige klim. Om niet dezelfde weg terug te nemen zoek ik achter de molens naar een begaanbaar pad. Helaas is hier veel privé terrein en uiteindelijk kom ik op de D26 van Crest naar Puy St.Martin. Met de mistral wind in de rug vliegen de km's voorbij en via de D136, richting Saou, kom ik weer terug op de camping. De middag autotoer brengt ons in Eyzahut - Souspierre - Le Poët Laval - Dieulefit, Comps en Le Poët-Célard. Vooral het oude deel van Le Poët Laval met Chateau ruïne en resten van de kerk zijn meer dan de moeite waard. Met een BBQ op de elektrische plaat hebben we in de avond de maag lekker gevuld. De Vin Rouge smaakt hierbij dubbel lekker.
Klik hier voor de Strava GPS training route:

Dinsdag 28-juni-2016 Heuvels en door de Roubion
Waar is het pad ??? Tegenover de camping, aan de ander kant van de Roubion, ligt een uitdagende pukkel van ruim 600m hoogte en dicht begroeit. Een toegangspad heb ik nog niet gevonden en of er paden omhoog zijn is de vraag. Vandaag ga ik op verkenning en niet zo zeer om bovenop te geraken maar meer een oriëntatieloop voor de mogelijkheden. Mijn inleidende beschietingen brengen me op een plaats waar een bord privé staat, maar ik zie er wel een begroeid smal pad dat omhoog leid. Zal ik het wagen? Wie A zegt mag B doen en ik trek de stoute (hardloop)schoenen aan. Er zijn geen recente sporen van voorgangers en in de schaduw klim ik omhoog. Ik passeer een uitstekende rotspunt die me zicht bied op de ruïne van Chateau Soyans. Even genieten van het uitzicht en verder. Het pad wordt nu beter beloopbaar en kronkelt om de berg. De route brengt me aan de andere kant van de berg bij een boerderij waar me de boerin vriendelijk bonjourd en de boer fikkie is aan het stoken. Via een rondje draai ik naar de rivier (Roubion) en mijn pad eindigt in het water. Terug draaien is geen optie dus waad ik door het water naar de overzijde. Ik waan me een ontdekkingsreiziger en kom in een gebied waar niet snel een toerist zal komen. Ook aan deze zijde van de rivier loopt het pad dood in een kloof en de volgende optie is nogmaals door de Robion. Op deze zonnige dag is dat geen straf, wel plonzen de schoenen de eerste km's van het water. Terug op de camping kan ik terug kijken op een avontuurlijke route en vul de verloren calorieën aan bij een smakelijk ontbijt. Jan de Wind is gaan liggen en zonder Mistral is het aangenaam warm, tijd om het zwembad op te zoeken. De vogelgeluiden worden nu overstemd door het gesjirp van de krekels.
Klik hier voor de Strava GPS route:
Woensdag 29-juni-2016 BZN
Het klokje van de hoog gelegen Eglise Soyans slaat 8 uur als ik een half uur onderweg ben naar de top van de heuvel aan de andere zijde van de rivier. De acht slagen worden nog een keer herhaald voor diegenen die de tel de eerste keer zijn kwijt geraakt. Met dit geluid galmend door het dal ga ik naar de achterzijde van de intrigerende pukkel. Mijn verkennings-lopen van afgelopen dagen hebben me geleerd dat er geen korte route naar boven is. Dat betekend eerst een stuk D136 richting Saou en dan off-the-road, achter de brug bij de D110. Een boerderij is het laatste levensteken als ik me via een karrenspoor een weg omhoog zoek. Het eerste stuk was me duidelijk, maar waar is er een pad omhoog? Met wat zoeken is er tussen het struikgewas een smalle doorgang die hoopvol uitziet. De klim gaat over losse stenen naar het westen. Met de ochtend zon in mijn rug is dat ook de richting die ik vooraf had bepaald als mogelijke optie voor de bestorming van de BZN (Berg Zonder Naam). Mijn hoogte meter leert me hoeveel klimmeters ik nog te gaan heb tot de top. De berg is begroeid met veel eikenbomen en onderweg zie ik wat afslagen waar ik steeds een keuze mag maken. Blijkbaar is mijn richtingsgevoel goed, want na 1,5 uur klimmen (625m) sta ik op het hoogste punt. Door de begroeiing is er geen mooi uitzicht, maar deze knoeperd is bedwongen en kan van het to-do lijstje. Nu is het de kunst om weer heelhuids beneden te komen. De rollende stenen zijn mogelijke valkuilen maar het vinden van het juiste pad omlaag wordt steeds lastiger omdat op het lagere deel veel routes op elkaar lijken. "Alles Kump Good" en uiteindelijk kom ik op bekend terrein bij de rivier de Roubion. Nog een paar km asfalt en door de tunnel bij de Chateau ruïne van Soyans brengen me voor 10 uur weer terug op de camping.
Klik hier voor de Strava GPS route:Donderdag 30-juni-2016 Manas en Marsanne
Het ochtendgebed brengt me weer op aparte plekjes, zoals een route door het ravijn de Beillac. De groene stippen markering van een MTB tocht zijn mijn oriëntatie punten. Na de voetreis volgt een autotour naar het kleine dorp Manas niet ver achter Pont de Barret aan de D128. We zien er geen kip maar wel enkele lome poezen die amper de moeite doen om de ogen te openen. Als we voor de Eglise staan vraagt de kosteres, of is het kosterin, om eens binnen te komen kijken. We krijgen uitgebreide info over de historie, maar ook wanneer de volgende mis wordt opgedragen. Zelfs alle lampen gaan aan en in het midden van de kerk, vooraan, geen kruis maar Maria. Met zoveel gelovigs in onze bagage gaan we vol vertrouwen op pad naar de volgende bezienswaardigheid, het dorp Marsanne. Van veraf zien we tegen de berghelling de toren van een kerk en daarboven de ruïne van een kasteel. Ja de pikorde, de adellijke een trapje hoger dan de kerkelijke. We klimmen tot het hoogste punt en de inspanning wordt beloond met mooie uitzichten en, een van binnen, kale indrukwekkende kerk.
Omdat de supermarkt in Puy St.Martin een middag pauze heeft, zijn we genoodzaakt om naar Crest te rijden voor nieuwe proviand. Een zwembeurt is bij terugkomst op de camping wel verdiend bij zoveel activiteit. In de verte rommeld het wat maar wij houden een lekker zonnetje.
Klik hier voor de Strava GPS route:
Vrijdag 1-juli-2016 99 Luftballons
Mist slierten stijgen uit het dal omhoog als ik bij zonsopgang op looppad ga. Het heeft vannacht even gehost en wat geknetterd, maar nu is er weer een stralend blauwe lucht. Ik wil een groter rondje om de BZN (Berg Zonder Naam) maken over verharde paden. Mijn plan pas ik snel aan als er een laag hangende luchtballon uit de mist te voorschijn komt. De ballon maakt aanstalten om te gaan landen en dat wil ik wel eens meemaken. Ik sla van de grote weg (D136) af en volg een pad langs de Roubion. De ballon hangt boven me en juist op dit punt is er ondoordringbaar struikgewas. Dat betekend zoeken naar een doorgang, wat me oog in oog met een slaperig ree brengt. Na wat klauterwerk kom ik op het plateau waar de ballon naar beneden komt. Ik praat even met de de ballonvaarders en vervolg mijn weg over de D110 richting Felines. Het is toujours stijgen en dat brengt mooie Drome plaatjes. Uiteindelijk volgt er een lange afdaling over de D310 naar Pont de Barret met een mooi en geurig lavendelveld. Vanaf hier is het nog 3 km naar onze camping.

Zaterdag 2-juli-2016 Over de berg naar Pont de Barret
Campingeigenaar Daniel gaf me de tip om via de berg aan de westzijde eens naar Pont de Barret te lopen. Ik vertrek over de verharde weg richting Puy St.Martin en na een km ga ik links een onverhard pad omhoog. De route is vanaf hier gemarkeerd en loopt door het bos omhoog over de Montagne de Sainte Euphémie. Nabij de top (Petit Plat 511m) krijg ik de keuze Manas of via Pas de l'Oursière naar Pont de Barret. Ik kies voor Barret en er wacht me nu een stevige afdaling met losse stenen en dicht struikgewas. Het is duidelijk een route die niet veel wordt gelopen en het is meer wandelen dan hardlopen. Uiteindelijk kom ik, ondanks een paar glijpartijen, heelhuids in Pont de Barret en maak nog wat plaatjes van de smalle straten nabij de ruïne. Via de tunnel gaan de laatste 3 km over verharde weg weer naar de camping. Voor de middag bezoeken we in Cleon d'Andran een Brocante Solidaire, zeg maar Kringloopwinkel. Er is goed aardenwerk te vinden en we rijden tevreden richting camping waar we wat "Voelwammesen".
Klik hier voor de Strava GPS route:
Zondag 3-juli-2016 Brocante dag
Als naar het badgebouw ga, in de vroege ochtend, zie ik dat er een Brocante markt in Saou vandaag is. Omdat ik toch deze plaats op 7 km van de camping een keer wil aandoen, is mijn ochtend plan snel gemaakt. De voettocht gaat over verharde wegen en dat is op een zondagochtend, zonder werkverkeer, goed te doen. Ter plaatse maak ik een rondje door het dorp en bezoek de markt. Met wat kiekjes ga ik terug naar de camping want Jenny wilde vandaag naar een Vide Grenier (zolderopruiming) in Charols. Dat wordt vandaag veel oude meuk bekijken ;-). De markt in Charols is de moeite waard en we vinden een oud stuk aardenwerk. Als volgende bezoeken we het mooi gerestaureerde bergdorp Le Poët-Célar. Omdat we toch onderweg zijn wil Jenny de markt in Saou zelf ook nog even zien.


Maandag 4-juli-2016 Ver dwalen in de Drome
Ja het kan echt, er zijn nog plaatsen waar je kan verdwalen. Nu is "ver dwalen" niet erg. Het levert mooie ontdekkingen en zorgt voor een goed duurvermogen. Zeker als hier te lezen valt dat uiteindelijk "Alles Kump Good" is. Tijdens mijn loopronde is de uitdaging om weer nieuwe paden/gebieden te verkennen. Deze keer richting Puy St.Martin waar ik na een verharde aanloop de natuur opzoek. Hoog boven het dorp heb ik een mooi uitzicht over de vallei als ik de Route de Cretes loop. Eenmaal boven in het bos eindigen alle paden in het "niets". Keer op keer mag ik terug om iets anders te proberen. Mijn gps geeft mijn "Terug naar de start" richting aan, maar dat is of privé of onbegaanbaar terrein. Uiteindelijk is er via een aardige omweg weer bekend gebied en kom na 2 uur "trampelen" weer terug op de camping. We zitten halverwege onze vakantie en vandaag is het maandag - wasdag. De zon en een aardige bries verzorgen de waslijn.
Klik hier voor de Strava GPS route:
Dinsdag 5-juli-2016 Drie kruizen
Mijn schoenen soppen van het natte gras als ik een poging doe om met de klok mee een ronde om de camping te maken. Het pad, single track, is overwoekerd door lang vochtig gras dat zorgt voor verfrissend gevoel. Echt hardlopen is er af en toe niet bij en goed door wandelen is dan het maximaal haalbare. Het eerste deel van de route heb ik in gedachten en daarna wordt het spoorzoeken. Ik ben nooit bij de verkenners geweest en mogelijk wil ik van nature deze gemiste kans inhalen. Het spoor in noordelijke richting wordt dubbel en eindigt bij een akkerland. Ik zoek een vervolg en raak hopeloos verstrikt in de braamstruiken. Terug naar het akkerland is me niet gelukt en uiteindelijk vind ik een smal pad dat hoopvol uitziet. Wat me wel verontrust is het feit dat er enkel omhoog gelopen wordt. Uiteindelijk kom ik op het einde van het doodlopend pad bij een smalle richel waar drie kruizen staan. Er is mooi uitzicht op La Répara-Auriples en de vallei richting Crest. De enige optie is terug en zoeken naar een beloopbare route richting camping. Na wat rond struinen vind ik iets dat me langs een ravijn naar de bewoonde wereld brengt. Met 2 uur bruto op de klok is het ontbijt een welkome aanvulling van de verloren energie. Rond de middag worden we op de camping verrast door een bekend gezicht. Paul en Ann Jehoul zijn vanuit Die naar ons gekomen om de camping te bekijken, als mogelijkheid voor volgend jaar. We maken een rondje over Les Lavandes en drinken een kop koffie. Leuk dat mijn webblog andere ook op ideeën brengt.
Klik hier voor de Strava GPS route:
Woensdag 6-juli-2016 Brocante in Poet-Laval
De loopschoenen brengen me na een uurtje buitenspelen weer terug op de camping. Vandaag staat de Brocantemarkt van Poet-Laval op de wensenlijst en we rijden via de lavendelvelden nabij Souspierre naar de rommelmarkt. Na ons rondje vergane glorie rijden we naar Bourdeaux en treffen daar in de kerk een Duitstalige priester die tevens de toeristische hoogtepunten van het dorp toont. We wandelen naar de ruïne hoog boven het dorp en Jenny staat duizend angsten uit in de afdaling. Het pad is nauwelijks zichtbaar door het woekerend groen en zo te zien zijn we de eerste toeristen die de toer aandurven.
Klik hier voor de Strava GPS route:
Donderdag 7-juli-2016 Zwerfloop Chateau Soyans
Een Strava segment naar de ruïne van kasteel Soyans was de trigger om deze ochtend de omgeving aldaar, hardlopend te verkennen. Tijdens de zwerfloop kan ik het niet laten om de helling naar boven eens stevig door te lopen. Het resultaat is een tweede plaats op dit segment. Daarna struin ik wat rond en kom op mooie plekken en snuif de reuk van gemaaid gras en lavendel. Op de terugweg naar de camping tref ik de camping eigenaar op een grote machine waarmee hij het koolzaad is aan het maaien. Het beloofd weer een echte Drome dag te worden en de camping is ons rustoord.
Klik hier voor de Strava GPS route:
Vrijdag 8-juli-2016 Via BZN naar Pont de Barret
De pukkel aan de overkant van de camping blijft me trekken en ik ga op looppad richting de BZN (Berg Zonder Naam). Deze keer zie ik een pad dat richting Pont de Barret voert. Een pad is mogelijk wat teveel eer voor een wildspoor cq watergeul. Gestaag ga ik omhoog en hardlopen wordt wandelen. Onderweg mag ik een paar keer over een stenenveld, dat na een lawine is achtergebleven, klauteren. Het levert mooie uitzichten, omdat er geen boom kan groeien, maar ook enorme dieptes die mijn maag doen draaien. Elke stap is het oppassen en pas echt "leuk" wordt het in de lange afdaling over de "Rolling Stones". Hier een link naar mijn Youtube film. Pont de Barret wordt na twee uur doorlopen bereikt, nu is het 4 km asfalt terug naar de camping.
Klik hier voor de Strava GPS route:
Zaterdag 9-juli-2016 Cascade Pont de Barret
Gisteren vroeg ik me af wat dat water geklater in de diepte onder me was, toen ik hoog boven op de berg bij Pont de Barret stond. Vandaag tijd voor een onderzoek. Ik loop vroeg de camping af en de temperatuur is al hoog, voorspelling voor vandaag >30.C. De boeren hebben het gemaaid en overal ligt er stro en hooi te drogen. Dat levert lekkere ochtend geuren. Voor de tunnel van Pont de Barret loop ik via een parkeerplaats naar de rivier de Roubion. Het luide geklater van het water verraadt de plaats waar ik de brede waterval kan zoeken. Ook het vervolg van de Roubion is indrukwekkend met zijn grillige cascades. Klik hier voor een Youtube film. Via de lokale camping loop ik door het dorp omhoog over de D310 en vervolgens omlaag over de D110 en D136 naar de camping.
Klik hier voor de Strava GPS route:


Zondag 10-juli-2016 Belvedere des Fours
Via Strava zag ik een route met klim over Montée Saint Euphémie naar Manas en via Puy St.Martin weer terug naar Sayons. Ja en dan ben je nieuwsgierig. Het begin vanaf de camping gaat moeizaam, de warmte van +30C. nodigt niet uit om echt gas te geven. Gelukkig is een groot deel van de klim in een eikenbos met veel schaduw. Wel is er concentratie vereist omdat er veel los grut ligt. Bij de Belvedere des Fours ga ik een kijkje nemen en heb, op deze hoogte, een magnifiek uitzicht over de streek. Hier een Youtube film. De afdaling naar Manas loopt lekker en waar ik in het dorp had gehoopt op een onverhard pad terug zie ik me na wat vergeefse pogingen, genoodzaakt om via het asfalt naar Puy St.Martin te lopen. Geen echte straf met de zonnebloemen nabij. In het dorp verfris ik me wat bij de Camper verblijfplaats en begin aan de klim richting camping. Rond 10 uur is deze klus geklaard en maken we van het ontbijt een brunch.
Klik hier voor de Strava GPS route:
Maandag 11-juli-2016 CR Montée Saint Euphémie
Na de verkenning van gisteren ga ik nog eens over de Montée Saint Euphémie richting Manas. Op Strava is er onderweg een segment van 900m met 187 m stijging en gem. stijging van 19%. Een mooie uitdaging om daar het CR (Course Record) van de Fransman Rémi Cosyns met een tijd van 11:46 minuten te verbeteren. De poging lukt en met een tijd van 10:23 minuten mag ik me KOM (King Of Mountain) noemen, voor wat het waard is. Er volgt een lange afdaling naar het dorp Manas waar ik nu wel het onverharde pad omhoog vind. Gisteren noodgedwongen veel asfalt vanaf Manas, nu een mooi single track door de natuur met het nodige op en neer werk. Kortom genieten in de ochtend. Op de laatste km heb ik begeleiding van een helicopter die erg laag boven de hard werkende landbouwers vliegt. Onze Friese buren Jan en Anna brengen ons een bezoek en dat levert veel overeenkomsten op.
Klik hier voor de Strava GPS route:
Dinsdag 12-juli-2016 Un jour de pluie dans la Drôme
Zachtjes tikt de regen, niet op het zolderraam, maar op het tentdoek. Vannacht is het gedrup begonnen en omdat we onder eikenbomen staan druppelt het nog na. De bergen rondom de camping zijn in nevels gehuld als ik er een 18km tour via het gehucht Felines-sur-Rimandoule van maak. In de afdaling naar Pont de Barret steek eerst een Rabbit over, die ik maar Roger noem. Even later help ik een slak die tot midden op de weg is gekomen naar de overkant. Of dat haar leven veel verlengt is de vraag? Grote kans dat er vanavond escargot ergens op het menu staat. Op de laatste km's naar de camping geef ik wat gas en loop nog een Strava CR. Na het ontbijt gaan we winkelen in Puy St.Martin en de middag brengen we door met lezen en rusten. De avond brengt een mooie zonsondergang.
Klik hier voor de Strava GPS route:
Woensdag 13-juli-2016 Ochtendnevel
De bergen rond de camping zijn gehuld in ochtendnevels. De regensporen trekken weg bij de opkomende zon. Het klokje van de kapel bij Chateau Soyans slaat acht keer als ik een foto van de overkant van het dal maak. Na het langere werk van gisteren hou ik het vandaag kort met nog een klim naar het kasteel en door naar de camping. Onze buren Jan en Anne komen nog voor een kop koffie en vertrekken noordwaarts naar huis. Het zonnetje droogt goed vandaag en we zetten alles te luchten. In de avond uren wordt er geborreld bij Regine en Daniel. Een leerzame en gezellige avond. Wie wist dat er mannelijke en vrouwelijke zonnebloemen zijn?
Klik hier voor de Strava GPS route:
Donderdag 14-juli-2016 Quatorze Juillet
De Franse Nationale feestdag gaat knallend van start. In de verte hoor ik jagers die ook al vroeg op pad zijn, dat wordt oppassen in de bossen. Via een klim over de tunnel ga ik omhoog naar Chateau Soyans. Omdat ik de jagers wil mijden loop ik een route langs de Roubion terug naar de camping. Het is, door de Mistral wind, vandaag fris maar wel zonnig. De Tour de France etappe welke op de hier nabij liggende Kale Berg zou eindigen, is ivm de wind, naar het lagere Le Chalet Reynard verplaatst. De Ventoux doet zijn naam eer aan. Vandaag staat een Brocante markt in Begude de Mazenc op de verlanglijst van Jenny en wat doe je dan? Nu bied de eerlijkheid me vandaag te zeggen dat deze keer de markt meer dan de moeite waard was. Het gemeentelijk parc staat vol met rommelmarkt spullen en zolderopruimingen. Kortom een geslaagde ochtend en ook nog wat leuks gevonden op de Franse herdenkingsdag nav de bestorming van de Bastille-gevangenis, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon.
Klik hier voor de Strava GPS route:
Vrijdag 15-juli-2016 Strava maat opgezocht in Saou
Strava loopmaat en bakker in Saou (Patrice L'Atelier Du Pain de Saou) opgezocht en 18km tour door het Foret gemaakt. De Mistral heeft ons al een paar dagen te pakken en ondanks de zon is het nog vrij fris.
Klik hier voor de Strava GPS route:
Zaterdag 16-juli-2016 Inpakdag / Tour de France
Als laatste training van deze vakantie loop ik richting Puy St.Martin, de plaats waar vandaag ook de Tour de France vandaag voorbij komt. Als ik vanaf een zijweg een loper (de eerste deze vakantie) zie aankomen besluit ik kennis te maken. Het is een Fransoos die een weekend in Puy St.Martin vertoefd en samen lopen we zijn ronde. Ik krijg nog een route tip voor het vervolg en kom boven op de Col waar het om 8 uur in de ochtend al vol staat met Tour-publiek incl. campers en tenten. Na een kennismaking met een 80 jarige Nederlander die in zijn eentje het circus volgt ga ik terug richting camping. Het is inpakdag zodat we morgen op tijd kunnen vertrekken. Ook het zwembad lonkt en die verleiding kan ik een laatste keer niet weerstaan.
Klik hier voor de Strava GPS route:
Zondag 17-juli-2016 Thuisreis
Aan alles komt een eind en dus ook aan deze mooie droom vakantie in de Drome. Met veel loopplezier denk ik terug aan de 320 km (8000 hoogtemeters) die ik hier door de natuur mocht lopen.
De vreselijke gebeurtenis in Nice, tijdens deze vakantie, staat in schril contrast met de rust die we in de Drome mochten ervaren.
Het motto van Frankrijk: Liberté, égalité, fraternité (Vrijheid, gelijkheid en broederschap) is geweldadig geknakt.

Terugreis
Het plan is om op tijd (8 uur) te vertrekken en via Crest naar de autoweg in Valance te rijden.
Vanaf daar wordt het de tolweg/autoweg via Lyon - Dyon - Toul - Nancy - Metz - Luxemburg - België 852 km naar Us Mestreech.
Uiteindelijk zijn we na 11 uur reizen + pauzeren om 19 uur veilig thuis geariveerd.
La douce France zit er weer voor een jaar erop.
Ook dit jaar heeft geleerd dat er nog veel mooie Franse pareltjes zijn te verkennen.
Meer foto's: Klik hier voor het Vakantie fotoalbum 2016


Drome
Een beschrijving van de streek:
wikipedia.org Drome_(departement)

Het Weer
Weer informatie: Soyans
Klik hier voor de MeteoFrance of hier via www.weeronline.nl
Heb je een vakantietip, ervaring / reacties? Mail me
Klik hier voor de andere Jogger Jo vakantie verhalen
Meer Jogger Jo Schoonbroodt running info (www.jogger.tk)