Vakantie 2015 Frankrijk - Jogger Jo & Spinning Jenny (Homepage www.jogger.tk)
Tijdens de Franse vakantie 2015 vertoeven we in de Ardèche op de grens met de Cévennes en Gard.
Ons vakantiestekje is:

Camping Moulin de Gournier (Marie Chantal Duculty)
Le Gournier 07140 Malbosc - France
Tel +33 (0)4 75 37 35 50
www.camping-moulin-de-gournier.com
E-Mail gournier@camping-moulin-de-gournier.com

E-mail contact op vakantie jo.schoonbroodt@gmail.com
Klik hier voor het Vakantie fotoalbum 2015

Zondag 14-juni-2015 De reisdag
De Camplet vouwwagen staat al vanaf vrijdag gepakt en de zaterdag is gebruikt om wat kleine zaken te verzamelen, nog een Savelsbos training te doen en goed te rusten. Op zondagochtend 7 uur rijden we zuidwaarts.
Doel is een heerlijk rustige vakantie in de Ardèche (Fr) natuur van Camping www.camping-moulin-de-gournier.com, ruim 900 km te gaan.
In Luik is niet veel verkeer en dat schiet lekker op. De Ardennen liggen er zonnig bij en we stoppen er voor ons eerste "bakkie". De koffie smaakt na zo een uurtje rijden beter dan zo vroeg thuis. Na een tankstop in Luxemburg rijden we al snel in Frankrijk. De autoweg langs Metz en Nancy heeft een max. van 110 km/u en er zijn veel stukken aan 90 km/u. Oppassen want de neiging is groot om op de brede autoweg harder te rijden. Vanaf Toul rijden we op de Peage en mag er 130 worden gereden. Er is niet veel verkeer en omdat het zondag is mogen er bijna geen vrachtauto's rijden. Na een tankstop zijn we rond 15 uur door de tunnels van Lyon. Onderweg heeft het wat gedruppeld en op de Route du Soleil krijgen we een plensbui. Vooraf hebben we bedacht om in Montelimar een hotel overnachting te pakken als de vermoeidheid zou toeslaan. We kiezen om door te rijden naar de camping en verlaten de autoweg onder Valence afslag 16 Loriol en over de D104 naar Le Pouzin. Deze regionale weg richting Privas is erg bochtig en voert door kleine dorpen. Er zijn 100 km binnendoor te gaan en boven op een Col belanden we nog in de wolken/mist. Via Aubenas gaat het over een iets bredere weg naar Les Vans. Nu is het spoorzoeken naar de D216 richting Malbosc. De smalle weg voert door mooie natuur en na elke bocht verwachten we de camping. We zijn nu 11 uur onderweg als we om 18 uur bij de camping Camping Moulin de Gournier arriveren. De eerste contacten met madame Marie-Chantal Duculty van de camping zijn enthousiast en hartelijk en we krijgen tekst en uitleg bij een gratis drankje. We mogen zelf een plek op de camping uitzoeken en zijn de tweede gasten van de 29 plaatsen. Ons oog valt op een mooi stekkie midden in de natuur met voldoende schaduw en niet te kort bij de waterval. Het continu geruis van het vallende water lijkt ons wat veel van het goede. Een overvloed aan vogelgeluiden heet ons welkom. De vouwwagen staat snel en we doen enkel het hoog nodige om op tijd te kunnen gaan slapen. Groot is onze verrassing als madame ons een schotel met Ardèche streekgerechten komt brengen. Met een Vin Rouge erbij smaakt het ons uitstekend en het slaapmutsje doet al snel zijn werk.


.

Maandag 15-jun-2015 Een tandje rustiger
We hebben goed geslapen en of dat door de lange reis komt of de bloeiende lindebloesem op de camping is de vraag. Het zonnetje en gezang van de gevleugelde vrienden maakt het idyllisch plaatje compleet. De luifel word geplaatst en na het ontbijt ga ik op verkenning bij de waterval van de camping. Door de dam in het riviertje is er een meertje ontstaan met veel groene begroeiing langs de waterkant. Een mooie plek om verkoeling te zoeken als het echt warm gaat worden. Na de lunch trek ik de loopschoenen aan en ga op looppad. Via een vijver waar ganzen zwemmen kom ik bij Chateau Abeau. Er staat een markering van een wandelroute "jaune" die ik volg naar Pont de Sabuscles. Over de brug zijn er twee keuzes en ik ga links "Par les Escaliers". Via een sluip/kruip route langs het beekje kom ik in een grote weide zonder verdere markering. In de verte zie ik een huis dat een ruïne blijkt te zijn als ik nabij ben. Er bevind zich een waterval die ik van nabij verken. Uiteindelijk kom ik via een achterom van een boerderij weer op de openbare weg. Een kersenboom kan ik niet voorbij zonder van de vruchten even te proeven. Als ik het bord Malbosquet zie ga ik de weg omhoog naar het bergdorpje. De paar huizen liggen er bij alsof de tijd hier eeuwen heeft stil gestaan en na wat foto's keer ik terug naar beneden. Zonder ook maar iemand te hebben gezien en met een 14 km op de teller plus nodige hoogte meters kom ik terug op de camping. Een eerste indruk van het gebied geeft een goed gevoel. Voor rust zoekers een ideale plaats. Bij zonsondergang eten we nog Nederlandse kippenbouten en spoelen dit met uiteraard Vin Rouge. Voor het slapen gaan trekt nog een herder met een kudde geiten en een jonge ezel voorbij. Zonder alle geiten te tellen vallen we weer vroeg in slaap.

Dinsdag 16-jun-2015 Nog een tandje rustiger
De madame van de camping helpt ons aan een vers warm brood. We luieren bij de tent en een regenbui verstoord het buitengevoel. Binnen, met zacht tikkende regendruppels op het tentdoek, is de verleiding groot om een uiltje te knappen en dat gebeurd dan ook.

In de namiddag gaan we shoppen in Les Vans en maken gebruik van wifi in het dorp. Met een goed gevulde ijskast kunnen we het weer een paar dagen in de "midle of nowhere" uithouden. Jammer dat er geen vers brood in de directe omgeving bij een bakker verkrijgbaar is. De oplossing hebben we gevonden door afbakbrood mee te nemen en dat in onze eigen oven klaar te maken. De Franse fromage, pain en vin rouge smaken ons weer goed en het buitenleven maakt hongerig en slaperig. 
Woensdag 17-jun-2015 Op (loop) pad
Na een dag rust mogen de benen me vandaag weer eens wat van de omgeving laten zien. Ik vertrek over de verharde D216 weg richting Les Vans en een geel/rode markering brengt me vrij snel in ongerepte natuur. De zon en de krekels (Cigalles) doen hun best. Er waait wel een stevige wind maar daardoor is het hardlopend goed uit te houden in dit warm deel van Frankrijk. De onverharde geel/rode route slingert steeds weer terug naar de D216 om even later weer opnieuw in de natuur te verdwijnen. Bij een grote houtopslag volg ik de VTT route naar de top van een heuvel. Mijn klokje geeft aan dat ik een uur op pad ben en ik daal weer af naar de verharde weg om richting camping terug te keren. Na 1,5 uur buiten spelen smaakt het ontbijt dubbel lekker. Een verkenningsrondje over de camping brengt ons bij de ruisende waterval.


Donderdag 18-jun-2015 De wind waait door de bomen
Boven ons jaagt de wind door de bomen en langs de rotsen.  Ons camping stekkie ligt goed beschut tegen de Mistral wind als ik op looppad ga in de vroege zonnige ochtend. Er staat een gele route nr 7 aanduiding die me meer dan de moeite waard lijkt. Het pad omhoog is bezaaid met stenen en het is meer wandelen dan hardlopen in deze woestenij. De gele markeringen zijn soms lastig te zien maar met wat spoorzoeken is het goed te doen. De route brengt me langs verlaten huizen, waar het dak van is ingestort. Overblijfselen van voor de grote trek van het land naar de steden. Het hoogte punt, letterlijk en figuurlijk, is een klein gehucht, Sabuscles, waar de tijd al eeuwen stil heeft gestaan. Via een moestuin kom ik bij bebouwing die bestaat uit gestapelde stenen. Hoe de muren recht blijven staan is de vraag en ik zie er geen kip. Na een keer verlopen kom ik via St.Jean du BARre weer op de verharde weg. Terug op de camping tref ik een kip aan bij het badgebouw. Het is het eerste levende wezen na 1:15 uur zwerven. De lucht op de camping is bezwangerd met de geur van de bloeiende lindebloesem. Lindebloesem schijnt rustgevend en slaapverwekkend te zijn, dat is precies wat we kunnen gebruiken.
Vrijdag 19-jun-2015 Het hiernamaals op aarde
Ik weet niet of ik in de hemel kom, maar het hiernamaals kan alleen maar tegenvallen als ik de omgeving hier zo bekijk. De vogels kwekkeren en de krekels sjirpen er weer duchtig op los. Mijn rondje ochtendgymnastiek brengt me via Chateau Abeau op een mountainbike route waarvan het eindpunt me nog onduidelijk is. Het pad is waarschijnlijk door bosbouwers aangelegd als afvoer van de gekapte bomen en slingert door een mooie natuur. Ik wil een rondje lopen maar volgens mijn gps gaat het pad steeds verder van de camping. Toch zegt me iets dat als ik doorloop er ergens bekend terrein zal komen. En inderdaad, midden in het bos staat een bord Malbosc. De plaats heb ik op de kaart gezien en van daaruit zou een verharde weg richting de camping zijn. Er mag flink geklommen worden voordat de kerktoren van Malbosc zichtbaar wordt. Als ik op mijn klok kijk geeft de gps aan dat ik nog slechts 4 km van het startpunt verwijderd ben maar dat is via de slingeringen over de D216 nog 9 km gas geven. Mijn ochtendgebed duurde vandaag 17 km en op de camping bakken we zelf de broodjes af. Klik hier voor de Polar informatie van de route. Na de brunch is het al bijna middag en omdat de andere campinggasten zijn vertrokken zijn we nu de enige bewoners in dit aards paradijs.Zaterdag 20-jun-2015 Naar de top
Het klimmen over de rotsachtige paden door het bos naar Sabuscles gaat op Frans tempo. In de eenzame huizen, tegen de berg, is nog alles in diepe rust. Af en toe slaat er een hond alarm als ik passeer en blijkbaar ben ik niet de moeite waard om me zijn tanden te laten zien. Bij een ogenschijnlijke (bewoonde) bouwval vluchten 4 jonge katten naar hun moeder. Ik verstoor duidelijk de gebruikelijke rust. Aangekomen in Sabuscles zie ik een pad verder omhoog de bergen in. Ik ga op verkenning en voel me Columbus die een nieuwe wereld zoekt. Na de nodige hoogtemeters kom ik in Fabre. Er staat wel geteld een huis/boerderij. De helling gaat nog verder omhoog en ik dus ook. Een stevige wind (plein Vent) is hierboven voelbaar, maar met de zon erbij is het goed vertoeven. Als mijn klok 9 uur aangeeft ben ik 1,5 uur onderweg en de uitdaging wordt om in 30 minuten beneden terug op de camping te komen. Met een stevige pas omlaag lukt dat warempel ook nog.

Bij de ingang van de camping worden er voorbereidingen getroffen voor "Tous en Fête" vandaag. Ik help bij het opstellen van de geluid en licht installatie. Basgitarist (Alain) blijkt een Belg te zijn die in Malbosquet woont en in bluesband The Burning Fingers speelt. Het feest trekt een vijftigtal bewoners uit de regio en er zijn verschillende geïmproviseerde optreden..
Zondagdag 21-jun-2015 Naar Les Vans
Omdat onze maag groter is den de aanwezige broodvoorraad staat er een "Pain chercher" zoektocht in het 10 km verder gelegen Les Vans op zondagochtend gepland. De D216 slingerweg is een mooie route waar je de tijd voor mag nemen. In Les Vans blijken de meeste zaken gesloten of zijn al door hun brood heen. Uiteindelijk doen we het maar met wittebrood in plaats van de gebruikelijke meergranen of Pain Complet. Terug op de camping trekt de Canards ganzen familie voorbij onze tent. Het blijkt een gans te zijn die twee eenden heeft geadopteerd. Zelf ga ik ook op pad richting het hoger gelegen Malbosquet en bezoek de Belgische familie van gisterenavond. Ik krijg van Natasha De Molder, naast een hartelijke ontvangst, uitvoerig informatie over de streek en hun eigen Gite Malbosquet www.servicesauxgites.com Een mooie overnachtings tip in de Zuid-Ardèche voor iedereen die deze streek wil ervaren.

Maandag 22-jun-2015 Murjas
Vanochtend op verkenning via Matrimas richting Murjas en op wat kettingzagen in de bossen geen andere teken van menselijk leven. Wel schiet er een hagedis van zijn rots in de zon en vlucht er een eekhoorn terug in zijn dennenboom. De weg omhoog is verhard en juist breed genoeg voor kar en paard, tegenliggers kun je hier niet gebruiken. Te voet is het een mooie route met veel schaduw. In Murjas heb je geen jas nodig bij deze zomerse temperatuur. De smalle straten/stegen zijn typisch voor de dorpen hier. Ondanks dat er alle ruimte is, staan de huizen kort bij elkaar. Langs de weg vind ik een oude  "pitstang" (nijptang) die mooi bij de verzameling oude gereedschappen past. Op de camping doen de Cigalles hun best en wij vertoeven in de ruststand in de schaduw. De ganzen familie vereerd ons met een bezoek, eerst moeder de gans en dan de eenden kuikens.
Dinsdag 23-jun-2015 Banne en Corniche Le Chassezac
De eerste uitdaging vandaag is een loopronde te vinden die me, via een mooie lus, weer terug op de camping brengt zonder heen en weer stuk. Het eerste deel loop ik naar Abeau en kies dan voor links af ipv de gemarkeerde wandelroute. Het verharde pad loopt parallel aan een riviertje en al snel kan ik de verleiding niet weerstaan om de rivierbedding op te zoeken. Via een oude brug blijf ik links aanhouden. De weg D310 gaat omhoog en de camping zal ergens beneden liggen. Uiteindelijk zie ik een smal pad omlaag dat bij een afrastering eindigt. Omdat ik geen zin heb om dezelfde weg terug te keren blijf ik de afrastering volgen en kom bij een droge beekbedding. Uiteindelijk kom ik op bekend terrein  en heb mijn camping ronde voltooid. Vandaag gaan we met de auto via een uitgestrekt natuurgebied naar Banne (Village de Caractère). Onderweg zijn er mooie witte rotsformaties in het groene maar kurkdroge landschap. Banne is een mooi dorp met kasteel ruïne en meer dan de moeite waard om te bezoeken. Voor onze picknick bezoeken we parkeerplaats (Lestong) op de D252, deze is nabij de Corniche van de rivier Le Chassezac. De 2km wandeling/klim, met mooie uitzichten op de rivier in de diepe kloof, zijn de moeite van de inspanning waard. In Casteljau eindigt onze tour, onbedoeld, op een camping omdat de weg hier stopt. Om de koelkast weer van proviand te voorzien gaan we naar Les Vans en wordt er wifi contact gemaakt.

Woensdag 24-jun-2015 Het wordt warmer
Ik vertrek wat later van de camping en het gesjirp van de krekels heeft de vogelgeluiden verdrongen. De lucht is wolkeloos blauw, het beloofd een warme dag te worden. Een dikke groene hagedis, in de zon, verstoor ik zijn ochtendrust. Ik hou mijn ronde op een uur, met uitzichten op Cateau Abeau en Pont Sabuscle. Na het ontbijt ontdekken we cocons van de sluipwesp. Deze is ons bekend van de Drome en nestelt zich op stoffen bekleding. Het beest verzameld verdoofde spinnen in het stenen huisje en stopt er een jonge sluipwesp larf bij, die zich kan voeden met de spinnen. De cocon wordt dicht gemetseld en de groeiende sluipwesp breekt dit later weer open.
Bij het water van de rivier is het goed vertoeven en wat waaghalzen springen van de rotsen nabij de brug.
De gans met de twee adoptie eenden is een jong kwijt en lijkt ernaar te zoeken. De jonge eend zien we niet meer terug, zou Reinaard de vos hebben toegeslagen?

Donderdag 25-jun-2015 Murjas - Fabre
Bij mijn vorig bezoek aan het gehucht Murjas had ik gezien dat er een wandelpad naar Fabre (3,5km) was aangegeven. Vandaag wil ik die doorsteek in de bergen gaan proberen. Vanaf de camping omhoog naar Murjas duurt 40 minuten, maar dan begint de "pret". Achter het laatste huis van Murjas duikt het zeer smalle pad, bezaait met stenen, steil omlaag. Het laatste deel naar een bergbeek lijkt op een trappenpad dat ik in de Himelaya (Nepal) ooit mocht bedwingen. De treden zijn schots en scheef en elke stap is het steun zoeken aan de rotsen. Als beloning voor al dat afdalen mag er nu ruim 3km over rotsen geklommen worden naar Fabre. Het dorp lijkt uitgestorven totdat ik honden hoor blaffen en een Nederlandse vrouw aan komt wandelen. Na wat wetenswaardigheden ga ik verder in de afdaling naar Sabuscles en uiteindelijk, na 2 uur, de camping.

Vrijdag 26-jun-2015 Sabusles - Fabre - Malbosquet
Om mijn actieradius weer wat te vergroten een nieuwe uitdaging vandaag. De bergdorpen Fabre en Malbosquet zijn me bekend, maar het onverharde wandelpad tussen beiden is nieuw voor me. Op de splitsing Fabre - Gorges staat een houten pijl richting Malbosquet. De route is geel gemarkeerd en voert omlaag over een smal slinger pad dat, zoals gebruikelijk hier, bezaaid is met stenen, dennenappels, boomwortels, takken en overwoekerd met varens. Sterke enkels zijn op deze afdaling in de vallei van Bessas een "must". Beneden is er een oude brug over het water. De klim naar Malbosquet gaat door Le Ratonnières en is eveneens hobbel de bobbel. Even voor Malbosquet kom ik op de verharde weg en draai omlaag naar de D216. Aan de km paaltjes zie ik dat het nog 4 km tot de camping is. Een grapjas heeft hier alle verkeersborden, aan de achterkant, van deze tekening voorzien. Grappige jongens die Fransen. ;-)
 

Zaterdag 27-jun-2015 In galop
De krekels hebben het deze ochtend definitief gewonnen van de vogels en dat betekend een warme dag. Ik ga voor mijn ochtend route rechts de camping af en de eerste weg weer rechts. Het lijkt op een privé pad naar een huis maar blijkt verder door te lopen en overgaat naar onverhard. Uiteindelijk mag ik een beek overspringen om verder te gaan omhoog naar de D310. Via Pont du Martinet ga ik via de verharde weg zuidwaarts met rechts Bois de Fourniel. Er mag weer geklommen worden en op de top keer ik terug richting Abeau en de camping. Onderweg kom ik nog pony’s in galop tegen. Deze zijn op eigen initiatief ook de buurt aan het verkennen of volgen ze mijn voorbeeld? Na twee uur galop ben ik terug op de camping waar de zelf geplukte moerbei me goed smaakt. Klik hier voor de looproute.Zondag 28-jun-2015 Brocante markt in Les Vans
De planning voor vandaag is een bezoek aan de brocante markt van Les Vans maar eerst mag ik de benen strekken voor een bos route binnendoor via Abeau naar Malbosc. Daar maak ik een toerke door het dorp en bezoek het kerkhof. Een oude Franse vrouw met grijze schort, is het eerste teken van leven. Ze wenst me vriendelijk een "Bonne Route" en veel Courage. Omdat we op tijd naar de markt willen gaan wordt het terug naar de camping nog 8 km gas geven op de D216. Wie kwam hier voor zijn rust? Na deze tempoloop smaakt de eerste koffie en ontbijt als een koningsmaal. Klik hier voor de looproute.
De Brocante markt in Les Vans levert Jenny een oude wit/blauw emaille koffiepot op. De roestplekken leveren nog wat korting op. Of was dat nu juist het Brocante? De pot kan nog altijd als bloemenvaas gebruikt worden.
Bij de waterval van de camping zoek ik in de middag verkoeling in het water. Er kan daar wat gezwommen worden maar diep is het er niet.

Maandag 29-jun-2015 Lopen in twee Departementen (Ardèche/Gard)
Het loopplan van vandaag is een training vanuit de Ardèche naar het naast gelegen Departement Gard. Via het pad naar Abeau kom ik op de D310 en over de brug de D310a. Vervolgens begint hier de D430 van departement Gard. Ik loop door tot Chavagnac en als ik een oude eend  (Deux Chevaux) zie is de eigenaar zo vriendelijk om me de auto, die we zelf ook eens gehad hebben, te laten zien. Hij gebruit de auto nog dagelijks voor zijn klussen en heeft er de achterbank uit gesloopt. Ik keer terug over dezelfde route, en dat is geen straf, want er zijn genoeg mooie Belle Vue's op de kronkelende rivier (La Ganière) en grillige rotspartijen. In de verte zie ik ook Malbosc tegen de berg liggen. Na twee uur "toeren", op deze warme dag (34.C), ben ik weer terug op de camping met genoeg km's op de teller. Klik hier voor de looproute.
Bij de tent zit "moeder de gans", en haar jong, me al op te wachten voor een lekker ontbijt.
Tijdens het zwemmen ontdek ik een waterslang die op jacht is. Het halve meter exemplaar heeft me niet in de gaten en in het kraak heldere water kan ik alles goed observeren. Een klein visjes valt ten prooi als hij te kort in de buurt komt.
Dinsdag 30-jun-2015 Richting Valon Pont d'Arc en Labeaume
De planning voor vandaag is om na het ochtendgebed te voet, een toertocht (met de auto) via Barjac naar o.a. Valon Pont d'Arc aan de Ardèche rivier. Maar eerste dus de ochtend oefening die me via de weg naar Murjas naar het bergdorp Brahic brengt. Ik dwaal wat door het slapende dorp en vervolg mijn pad via een gele route naar de D216. Onderweg kom ik nog een geitenboer tegen die me bevestigd dat dit een mogelijk pad  naar de camping is. Na anderhalf uur zwerven is het tijd voor een goed ontbijt. Klik hier voor de looproute.
In de auto naar Valon Pont d'Arc loopt de buitentemperatuur op naar 33.C, binnen is het aangenaam genieten van het mooie voorbij trekkende landschap. Er zijn hier al veel wijngaarden en mooie uitzichten. Valon Pont d'Arc valt ons erg tegen, eigenlijk is het een grote winkelstraat zonder noemenswaardige bezienswaardigheden. De natuurlijke boog over de Ardèche rivier is eigenlijk het mooiste. Na Sampzon (D161) komen we op de  Rocher, een mooi uitkijkpunt over de streek. We vervolgen onze weg (D111) via Ruoms naar Labeaume (D245) en passeren een mooie brug over de hier brede Ardèche rivier. Labeaume is een "Village de Caractère" en maakt die naam waar als we door het tegen een rots gebouwde dorpje wandelen. Erg rustgevend is het plein, omzoomd met grote platanen, beneden bij de smalle brug over de Ardèche. Langs lavendel en zonnebloemvelden rijden we terug naar Les Vans voor de broodnodige inkopen.
Woensdag 1-jul-2015 Rondje over de brug richting Banne
In de auto heb ik gezien dat er een weg loopt aan de andere kant van het dal naar de brug richting Banne. De uitdaging voor vandaag is om te voet aan een kant van het dal naar de brug te lopen en via de andere kant weer richting camping terug te keren. Er is weer zo een strak blauw lucht en de ochtend temperatuur ligt al "aangenaam" hoog. Met genoeg water vooraf en een flesje bij me ga ik op pad. Het eerste deel voert me door een deel van het dal met kleinschalige tuinbouw. Daarna mag ik omhoog via Col de Pigère en uiteindelijk de brug die me terug brengt aan de camping kant van het dal. Ik volg de D216 en ben sneller dan verwacht weer richting camping. Om de route wat avontuurlijker te houden verlaat ik de verharde weg en zwerf over onverharde paden in de richting van de ontbijttafel.
Bij het water is het goed vertoeven op deze hete dag. De vissen zwemmen, in het heldere water, rond mijn voeten en ik zoek wat aparte stenen die door het eeuwen lange rollen in de rivierbedding mooi zijn gevormd. De geitenboer verblijdt ons met zijn kudde aan de overkant van de rivierbedding bij onze tent. De geiten hebben meer oog voor een groen blaadje aan de bomen, dan voor het verdorde gras.
De avond brengen we door met onze campingburen uit beverwijk (Frans en Greetje). Camping leven verbroederd heel makkelijk en zeker met wat Vin Rouge.
 

Donderdag 2-jul-2015 Malbosc rondje
Ondanks het Frans druivensap van gisterenavond ben ik toch om 7:30 uur op (loop)pad. In het bos hoor ik in de verte de kerkklok van Malbosc, een goede richting aanduiding. Via een VTT route kom ik dan ook in Malbosc en in de volle zon is de koperen ploert al goed voelbaar. Het oude verroeste hang en sluitwerk, van een afgebladerde deur,  levert nog mooie beelden. Bij een bord "werkzaamheden" kan ik het niet laten om een plaatje te schieten . Na een werkzaam leven van bijna 48 jaar is dit voor mij "passé". Na twee uur met de voetenwagen lust ik wel een ontbijt met eigen afbak brood. Verkoeling zoeken is de rest van de dag de uitdaging. Op ons plekje in de schaduw is dat geen probleem en het water van de rivier nabij is ook lekker.

Vrijdag 3-jul-2015 Gorges - Malbosquet
Met een wat bewolkte hemel ga ik op pad richting Sabuscles. Het eerste deel is een stijl wandelpad waar hardlopen niet veel zin heeft. Er vallen een paar druppels en de temperatuur is hoog voor zo vroeg in de ochtend. Sabuscles slaapt nog als ik verder de bergen intrekt naar Gorges, het dorp waar ik nog niet ben geweest en me onduidelijk is of er een vervolg naar een andere plaats mogelijk is. Met de auto is hier verder niet te komen en in Gorges verken ik mijn mogelijkheden. De paar stegen omhoog lopen dood of eindigen in de keuken bij de paar bewoners. Uiteindelijk zie ik een tuinpad achterom bij een huis dat me richting Malbosquet lijkt te gaan. Zig zag via haarspeld bochten ga ik over het onverharde pad omlaag en mag even later weer omhoog naar inderdaad Malbosquet. Mijn natuurlijk compas zat dus goed. Dat ging sneller dan verwacht en daarom doe ik nog een deel van de gele wandelroute naar Malbosc. Via de D216 eindigt mijn training in een tempoloop naar de camping. Het zonnetje is weer doorgebroken en de Cigalles laten zich goed horen. Bij de beek, in het water, zoek ik wat platte stenen voor mijn collectie.


Zaterdag 4-jul-2015 Voetreis naar Banne
Met de auto waren we er al eens geweest en vandaag is de uitdaging om ook te voet naar Banne te gaan. Via een kruip/sluip pad kom ik op de D310 en neem voor de brug de D251 naar Banne. De route voert door een landschap van kleine dennenbomen en bezaaid met grote witte rotsblokken. De temperatuur is hier al hoog en de Cigalles maken een oorverdovend geluid, oordoppen zouden geen luxe zijn. In Wanne is nog alles in diepe rust en bij het fontein koel ik mijn hoofd in de bak water. Voor de terug weg mag ik nog een keer zoor dezelfde hitte en pas op de D216 naar de camping zijn er wat schaduw bomen. Ik kom onze Beverwijkse camping buren (Frans en Greetje) tegen die met de caravan noordwaarts trekken. Ze waarschuwen me dat er ezels op de route los lopen en bedoelen niet mij. Na een paar km kom ik dan ook het "sportief" koppel tegen en mijn poging om ze terug te zenden wordt stijfkoppig genegeerd. Met bijna twee uur in de benen ben ik ook weer terug op stal. Mooi op tijd voor het ontbijt.
De geitenboer trekt voorbij met zijn kudden en we zoeken de schaduw op deze hete dag.
Klik hier voor de looproute.
Zondag 5-jul-2015 Markt in Malbosc
De voetenwagen gaat vandaag, via een onverhard pad, naar Malbosc. Er zou een markt zijn en ik ga alvast eeen kijkje nemen. Veel plaats voor marktkramen is er niet op het dorpsplein en met een handvol lokale producenten is het snel gezien. De terugweg, over de D216, naar de camping,wordt een 8km tempoloop. Het ontbijt met zicht op onze privé tuin smaakt weer goddelijk. Zwemmen doe ik, in gezelschap van een waterslang, voor de waterval op de camping.


Maandag 6-jul-2015 Barrage de Sénéchas (La Cèze)
De uil heeft zich vannacht weer laten horen en zijn jong gaf antwoord. Waarschijnlijk vertoeft hij onder de oude stenen brug, nabij onze plek. Bij het ochtend krieken verlaat ik de camping, op zoek naar een nieuwe looproute. In het struikgewas, direct naast me, klinkt een luide knor van een wildvarken dat ik blijkbaar stoor. Via Abeau kom ik op de D310 en zie een onverhard pad, in het uitgestrekte bos, naar Malbosc. Mijn richting gevoel geeft aan dat ik zo mogelijk een rondje kan lopen. Het is flink klimmen en uiteindelijk kom ik op een stoffig pad dat de brandweer gebruikt om bij de waterbassins te komen, in geval vab bosbrand. De temperatuur, op de open stukken, gaat al naar tropische waarden. Via het VTT pad loop ik langs Abeau terug naar de camping.
Met de auto gaan we naar Malbosc en bezoeken naast het dorp ook het kerkhof met graven voorzien van een zinken afdak. Vervolgens maken we een toertocht naar de Barrage de Sénéchas (La Cèze). In de auto is het goed uit te houden maar buiten in de schaduw is de koperen ploert voelbaar. Aan de waterkant is het goed vertoeven.
Dinsdag 7-jul-2015 De steek van Napoleon
Als ik me bij de wasbak buk om mijn tanden te poetsen kijkt me een groene boomkikker aan vanuit het gat, ter grote van een Euro, dat dient als overloop. Het beestje is blijkbaar nieuwsgierig naar wat ik doe en blijft stil zitten terwijl ik mijn hoofd onder de kraan stop. Na deze ochtendgroet ga ik, via de D301a, op pad richting departement Gard. Om er geen heen en weer stuk van te maken kies ik op de terugweg een VTT route naar Sallefermouse. Op dat moment heb ik nog geen idee waar dit, onverhard heuvelachtig pad, me naar toe brengt. Aan de stand van de zon zie ik dat ik ongeveer richting Malbosc loop. Altijd wel spannend of er in deze bossen iets herkenbaars te zien is. Op het hoogste punt zie ik het dorp Malbosc liggen en weet nu wat beter mijn richting. Even later daal ik af naar een paar huizen met de naam Sallefermouse. Langs de weg bij een soort vuilnisbelt zie ik wat "Brocante" spullen. Als ik een oude emaille steek (pispot) en koffiepot zie liggen neem ik deze mee. Echt lekker loopt het niet met een pispot in je handen, maar het thuisfront zal blij zijn met deze vangst. Na een grondige poetsbeurt is de steek weer klaar voor een tweede leven. Mogelijk heeft Napoleon nog gebruik gemaakt van dit attribuut, het zou wat zijn?Woensdag 8-jul-2015 Naves
Vandaag via Sallefermouse omhoog over een VTT route. Twee reeën lopen voor me en weten niet direct of ze op de vlucht zullen slaan of met me mee lopen. Ik kom door een gebied waar een bosbrand nog zijn sporen laat zien. Zwart geblakerde bomen en laag struikgewas dat weer begint te groeien. De natuur repareert zich zelf. Bij Abeau ga ik op verkenning en het pad loopt dood op een plek waar verkenners/padvinders een kamp zijn op aan het zetten. Met mijn beste Frans vraag ik naar een mogelijke vervolg route, maar alle paden loopt dood in deze wildernis. Met weer twee uur op de loopteller ben ik inmiddels de 300 km op vakantie gepasseerd, met hoofdzakelijk Trail paden. Klik hier voor de looproute.
Na het ontbijt bezoeken we Naves, een karakteristiek dorp nabij Les Vannes. Volgens een tentoonstelling in de kerk is hier  9 juli 1792 een verzet begonnen tegen de Franse Koning met als resultaat op 14 juli de bestorming van de Bastille te Parijs en de republiek France. Zou die steek, die ik gisteren heb gevonden, dan toch van Napoleon zijn?
We doen inkopen in Les Vannes trekken richting camping en zwemwater.
 
Donderdag 9-jul-2015 Naar het hoogte punt
Het nest jonge katten is op vier weken al behoorlijk gegroeid als ik hun, in bergdorp Sabuscles bij een afgelegen huis, passeer. Mijn doel ligt vandaag boven hoger de piste van Fabre, op ruim 900m, is zo een beetje het hoogste punt in de omgeving. Via een wandelpad bij Fabre, dat door het bos richting Perriès gaat, kom ik op de weg naar de top. De uitzichten worden adembenemend en mijn longen ook. Er staat een straffe wind boven op Font de la Aille en dat maakt het lopen in de volle zon weer wat aangenamer. De bomen zijn op deze hoogte nog maar erg klein. Het gras heeft mooie goudkleurige pluimen en de paarse heideplanten steken hierbij goed af. Boven me zweven roofvogels en beneden in het dal wacht Jenny met het ontbijt op me, tijd om aan de 8km lange afdaling te beginnen. Dit was de langste trainingsessie (2:14 uur) van deze "vakantie".

Vrijdag 10-jul-2015 Trail paden
Het groene gras op onze camping plek is, na 4 weken droogte, veranderd in een plat getrapt dor hooiveld. Mij hoor je niet klagen, maar je zult hier maar boer zijn.
Voor de ontspanning ga ik me anderhalf uur inspannen op de route Camping-Murjas-Fabre-Sabuscles-Camping. In Murjas tref ik op een deur de familienaam Trial en met wat fantasie maak ik er Trail van, net zoals een groot deel van mijn routes. Het onverharde pad door de bergen van Murjas naar Fabre is een wandel route en sneller dan wandel tempo kom ik ook niet vooruit over de losse stenen en pittige hellingen. In het water onder de brug verpoos is het in goed verpozen tijdens de warme middag.

Zaterdag 9-jul-2015 Inpakdag
Mijn laatste rondje deze vakantie brengt me via een onverhard pad vanaf de D610 in Sallefermouse. Er is nog geen levend wezen te bekennen en via een VTT route klim en daal ik naar de D301a. De paden liggen hier vol "rollende stenen" en even later zie ik Rolling Stone Mike jager afgebeeld, toeval? Na vier weken kom ik warempel een loper tegemoet en het blijkt een Fransman uit Marseille te zijn. We maken een loperspraatje en het is dat we morgen huiswaarts trekken, anders had ik een loopmaatje. Via Abeau kom ik op de camping en kan ik de lopers statistieken op maken.
Deze vakantie trok ik 26 keer de loopschoenen aan en was bijn 44 uur op pad. De kilometer teller kwam op een totaal van 345 km en 8000 hoogtemeters. Na het ontbijt beginnen met alle losse spullen in te pakken. Ondanks onze schaduwplek loopt de temperatuur snel op en rond het middaguur is het grootste deel van de klus geklaard. Het water bij de waterval van de camping lokt me voor een verkoeling. De madam van de camping komt ons nog vragen voor een aperitief in de avond.
Zondag 10-jul-2015 Reisdag
Ook aan deze tour de France komt een einde. Om 6:30 uur maakt de natuurlijke wekker ons wakker en klappen we de Camplet vouwwagen dicht. Twee ezels zijn de camping op gelopen en de koppige beesten laten zich niet zomaar verjagen. Na een kop koffie beginnen we om 7:30 uur aan de terugreis. De eerste honderd kilometer gaan over slingerende lokale wegen en pas na twee en een half uur zijn we op de "Route de Soleil". De tunnel bij Lyon levert geen echte vertraging op en omdat het zondag is, zijn er niet veel vrachtauto's op de weg. Kortom het reizen schiet lekker op. In Luxemburg begint het te regenen en dat valt tegen na zoveel weken mooi weer. Na ruim 900 km arriveren we na 12 uur reizen om 19:30 uur in Maastricht. We kunnen terugblikken op een geslaagde vakantie in een omgeving die aan te bevelen is voor rustzoekers.
Meer foto's: Klik hier voor het Vakantie fotoalbum 2015
 
Camping Moulin de Gournier (Marie Chantal)
Le Gournier 07140 Malbosc - France
Tel +33 (0)4 75 37 35 50
www.camping-moulin-de-gournier.com
E-Mail gournier@camping-moulin-de-gournier.com

Ardeche
Een beschrijving van de streek:
wikipedia.org Ardeche_(departement)

Het Weer
Weer informatie: Malbosc
Klik hier voor de MeteoFrance of hier via www.weeronline.nl
Heb je een vakantietip, ervaring / reacties? Mail me
Klik hier voor de andere Jogger Jo vakantie verhalen
Meer Jogger Jo Schoonbroodt running info (www.jogger.tk)