Home    Wedstrijdverslagen   Wedstrijduitslagen    Wedstrijdkalender   Persoonlijke Records    Trainingtotalen     Mail Me
De wiskunde van hardlopen - Hardlopen, theorie en praktijk (Hans van Dijk - 30-apr-2013, Leusden)
Inleiding: Mijn doel is dat je kunt uitrekenen wat je tijden worden als je ouder wordt of zwaarder of beter getraind of als er wind is of heuvels enz.
Ik ben een aardig eind ermee en ben nu bezig met wat illustratieve stukjes over Ed Whitlock, Cees Stolwijk en Jo Schoonbroodt.

Hans van Dijk - Pain is weakness leaving the body!
Jo Schoonbroodt
Toen ik in 2011 weer serieus ging lopen, werd ik door een vriend gewezen op de prestaties en de website van Jo Schoonbroodt (www.jogger.tk). Mijn mond viel open toen ik de fenomenale tijden van Jo las op zijn fantastische website. Enige tijd later durfde ik het aan om hem een mailtje te sturen om mijn bewondering te uiten, waarop ik direct een vriendelijke en stimulerende reactie terug kreeg.

Hij is mijn grote voorbeeld, zowel door zijn ongeëvenaarde prestaties als zijn vriendelijkheid en passie voor de loopsport.
Bij de Zevenheuvelenloop 2012 beleefde ik het genoegen om persoonlijk kennis te maken met Jo in het startvak van de snelle masters. We babbelden gezellig, samen met Cees Stolwijk, totdat het startschot klonk en hij me zijn hielen liet zien. Ik zag hem pas na de finish weer terug!

De website van Jo bevat een schat aan informatie, waaronder de ontwikkeling van zijn prestaties in de afgelopen 25 jaar ( zie de onderstaande tabel).

In de tabel zijn twee bijzondere kenmerken van Jo al meteen te zien:
1) Hij behaalde zijn beste prestaties pas op hoge leeftijd ( orde 50-55 jaar) en ook nadien gingen zijn prestaties nauwelijks achteruit (tot nu aan toe)
2) Hij heeft een uitzonderlijk goed uithoudingsvermogen is behaalt zijn beste prestaties op de marathon en ultralopen.

Jo en de Wereldrecords
Hoe bijzonder het uithoudingsvermogen van Jo wel niet is, heb afgelezen worden uit de onderstaande grafiek, waarin ik de tijden van Jo bij de M60 heb vergeleken met de wereldrecords bij de M60. Uit de grafiek blijkt dat de machtsfactor uit de formule van Pete Riegel voor Jo geen 1,07 is, zoals bij gewone mensen en ook bij de wereldrecords, maar slechts 1,0485!
Een dergelijk lage machtsfactor is zeer uitzonderlijk en bevestigt wat de concurrenten van Jo bij de masters wel weten:
Jo wordt steeds beter naarmate de afstand toeneemt!

Wie is Jo Schoonbroodt (1950)?

Jo werkt nog in deeltijd als system engineer bij Sabic (DSM). Hij begon in 1986, op zijn 36e, met hardlopen omdat zijn cholesterolgehalte te hoog was. In 1989 liep hij zijn 1ste halve marathon in 1:25. Bij zijn debuut op de marathon in 1993 (Rotterdam) finishte hij meteen al in 2:49. Hij is al meer dan 20 jaar de ongekroonde koning van de oudere lange afstandslopers in Nederland. Hij werd vele malen Nederlands Kampioen in de klassen M45, M50, M55 en M60 en vestigde een Wereldrecord op de 6 uur bij de M60 ( 78 953 km!). Jo loopt vooral in Limburg en de Ardennen en is een grote liefhebber van (zeer zware) ultralopen en bergtrails.

         

Jo verslaat de tijd
Hoe onverwoestbaar Jo is, blijkt uit de onderstaande grafiek waarin de prestaties door de jaren heen zijn weergegeven. We zien dat hij op alle afstanden steeds beter werd tot hij rond de 50-55 zijn beste tijden liep (PR op 10 km en halve marathon op 49 jarige leeftijd, PR op de marathon als 54 jarige). Zoals we al eerder gezien hebben, worden normale mensen per jaar 0,8 % per jaar langzamer in de leeftijdsklassen van 35-54 en zelfs 1,0% per jaar in de leeftijdsklassen 55-75. Jo slaagt er vooralsnog in om zich aan deze wetmatigheid te onttrekken!

Om het effect hiervan te illustreren heb ik in de figuur de theoretische daling van 0,8 % per jaar aangegeven met de gele lijn (vanaf 49 jaar). Op de marathon zou dit dus bijna 20 seconden per km schelen, ofwel in de orde van 15 minuten!

Op basis van dit theoretische verval zouden we dus een in 2012 een marathontijd van rond de 3 uur verwacht hebben, maar Jo verslaat de tijd en liep gewoon weer 2:45uur in Rotterdam….
Zie verslag hier